Лаф моабет - осма серия

Темата е заключена.
Прескочи до:

20.11.15
10:15

казано от Миро на 19.11.15, 19:20:

Имаш нещо против руснаците ли? Те просто освободиха собственото си население от украинското подтисничество. Тъй както освободиха цяла Европа от фашизма. Вие там в София имате дори паметник на Съветската армия. На който поднасяте цветя. Е, имаше за съжаление двама хулигани, които бяха го изцапали.
Май забравяш, че руснаците са ни освободили от османско владичество. За което трябва да им бъдем благодарни. Русия е една цивилизована страна. Навремето изучавахме в училище руската литература.

Не Миро, нямам нищо против руснаците. Те са си това което са, което ги е направила историята и културата им. Държавата им обаче и провежданата от правителството политика ме притеснява сериозно. Освободиха ни, и то неведжъж, дано не потретят, че още едно тяхно освобождение няма да преживеем като нация, съвсем ще изчезнем. И паметници ни накараха да построим, от благодарност...сигурно са над 400 в цялата страна, повече от българските. Даже нови правят - като този край Созопол, за да помним и да слушаме. Цветя поднасях като бях чавдарче, под строй и с песен на уста. А на нашите софийски хулигани не им сърдим, изразиха чувствата на много хора по въпроса. И на съветската армия не искаме паметниците и на американската.
Трудно ми е да забравя за това как точно са ни освободили, толкова често ми го напомнят разни хора - и наши, и техни. И доста се отблагодарихме, дори малко го прекалихме. Цивилизована казваш...трудно ми е да съм обективен по този въпрос, затова не бих влизъл в някакъв спор. Пак ти казвам, да бъдем българи преди всичко.

Сега Миро ще ви обясни, че трябва да обичаме Русия, защото има ядрени бомби и само да реши може да ни смачка, и сме братски православни народи и от векове дружбата между народите ни е свещена и кои сме ние да плюем срещу тях и целия свят иска да унищожи Русия, но православието ще победи, мирния атом ще царува, канадците изземват златото ни, Била ограбва родителите ни, атака, победа ....

Е, оака се темата с анти и про мнения. Стигне ли се дотам, време е за приключване.

Казусът с освобождението и благодарността е специфичен. Не е ясно дали отношението на българите към Русия се оформя по времето на СССР, но го е имало още през 19-ти век. В крайна сметка многото близости (религия, азбука, отчасти и език) си оказват влияние. Затова е било лесно на руснаците буквално да иземват българско население и да го заселват в обезлюдените области Бесарабия и Таврия.

Благодарност трябва да има, доколкото тя идва от вътре, но да се изисква от надути, възгордяли се руснаци е мега казано тъпо. То и доброто дело не се прави, за да искаш после да ти се отблагодаряват цял живот. Също така не разбирам защо трябва да благодарим на сегашните руски политици за нещо, което се е случило преди 120 години и те нямат нищо общо с това :D

Ако трябва да се благодари на някого, то това са руските войници, които са дали кръвта си. Не могат да се отрекат настроенията в руското общество и голямото количество доброволци, които наистина са вярвали, че отиват да освобождават братята си славяни. Надали в друга европейска държава е имало подобни социални условия, за да се започне война. Времената са били такива, но за кръвта винаги трябва да има благодарност. Няма как да се отрече, че изключително тъпа беше постъпката на нашия президент при честването на 3-ти Март.

Нещо щом се е случило, значи е трябвало да се случи. Алтернативата 2 години преди Сан-Стефано е била две отделни държави, източна и западна. Не знаем как щяха да се развоят по-нататъшните събития. А ако не беше освободителната война, изобщо не се знае накъде щеше да поеме съдбата и дали нямаше да ни достигне участта на арменците.

След това всичко е било в наши ръце. Справили сме със Съединението, оакали сме с двете национални катастрофи, които са изцяло вина на Фердинанд и политическата класа.

А иначе за Русия като цивилизация, не може да се отрече, че е отроче на българската средновековна култура. Въпреки, че не може да се потвърди с документи, панславизмът по време на Екатерина Велика се появява, точно когато московски патриарх е Евгений Българина, който най-вероятно е имал нужните знания и литература, за да се изгради нов модел на това, което ние наричаме pax simeonica.

Ако на някой му се занимава, доста интересно четиво е трудът на Асен Чилингиров.

България и покръстване на русите, д-р Асен Чилингиров

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 20.11.15 11:12.

Нямам вашите познания по темите за Русия и договорите. Заради дискусията се запознах с Ньойския договор и с Берлинския. Благодаря ви, че ме накарахте да прочета. Моето мнение е, че България е престанала да бъде фактор в развитието си и в развитието на другите съседни и не чак толкова съседни държави, когато се е отказала от Крумовите закони, когато е започнала да признава някои днес наречени демократични ценности. Тогава всичко се насира и държаваа става слаба. Почват да ни разиграват както им се иска и да ни делят и намаляват.
Отдавна държавата ни е достигнала ниво, при което българския народ е по-добре ако е под нечие “иго”. Последния пример е комунистическото такова, когато за 40 години населението на страната се увеличава с 1/3 (около 30%), при това без да присъединява територии. Като контраст - в годините на демокрация - за 25 години населението е намаляло с 18%. Питам се дали не бе по-добре да сме си под турско или руско влияние? Познавам руснаци и бих казал, че по мислене (маталитет) сме моного по-близо до тях, отколкото до западния свят - германци, англичани и американци. В такъв смисъл каквото и да направят те българския народ би приел по-скоро руснак, отколкото американец в къщата си, за талибани да не говорим въобще.

20.11.15
18:26

казано от Alexander Krastev на 20.11.15, 10:29:

Сега Миро ще ви обясни, че трябва да обичаме Русия, защото има ядрени бомби и само да реши може да ни смачка, и сме братски православни народи и от векове дружбата между народите ни е свещена и кои сме ние да плюем срещу тях и целия свят иска да унищожи Русия, но православието ще победи, мирния атом ще царува, канадците изземват златото ни, Била ограбва родителите ни, атака, победа ....

Да. Всеки българин би трябвало да обича Русия като родната си майка. В края на краищата без Русия нямаше да има и България. Вие казвате ли на родителите си: “Е, няма вечно да ви бъда благодарен! Бях благодарен до 18-тата си година. Сега вече не. Обичам ви дотук! (като в онзи хит на ФСБ). Сега вече ви мразя!”  В Америка има  Ден на благодарността, а книгите им започват с благодарностите на автора към семейство, познати и приятели. Е, да, но Бай Ганьо е далееееч, много далеч от подобни неща. Той гази хората на пешеходната пътека със 100 км в час. Какви благодарности, какви 5 лева?

Накрая така и не разбрах. В какво точно се е провинила Русия, та е така сатанизирана в бегето? Може би започна войната в Афганистан? Може би тя започна войната в Ирак, откъдето се върнаха много българи в ковчези. Може би руските тайни служби организираха “арабските пролети” довели сега до “европейската зима”? И заради руснаците сега целият арабски свят плюс Афганистан и Пакистан се преселва в Юръпа? А наши полицаи са разследвани за стрелба срещу бежанците. Тия арабески Русия ни ги праща, нали? Атентатите в Париж пак тя организира. Тя въоръжи и обучи хората на ИД.


Сега Кръстев, ако кажеш, че Русия води ХИБРИДНА ВОЙНА срещу България това ще бъде върхът на сладоледа.

Ако бяхте гласували за Сидеров на президентските избори, много неща в България щяха да се променят. Но вие предпочетохте да изберете бившият комунист и агент на ДС Първанов. Вместо праволинейния и открит Волен Сидеров. :)

Мнението беше редактирано от Миро на 20.11.15 18:29.

Волене, ти ли си ?

21.11.15
11:21

О, някой тук чете Иво Инджев? :)

казано от Див Чобанин на 20.11.15, 00:35:

Ако руснаците ни бяха толкова големи приятели щяха да ни освободят, когато го направиха с Гърция и Сърбия,а не чак 50 години по-късно. А и да не забравяме, че това Освобождение си го плащаме като им изпращаме цяла влакова композиция пълна със злато. Аз по-принцип нямам нищо против да получим помощ от Русия, но ако е на ниво българи. За тази цел те трябва да се осъзнаят и да се откажат от тая измислена доктрина за панславизма и да признаят съществуването на Волжките и Кавказките Българи. Дето има една приказка в България е качеството, в Русия количеството.

А и нека разберат всички, които ни дърпат ту към САЩ, ту към Русия и спорят кое е по-добро. Ние имаме собствен път на развитие, който е български, а не американски, брюкселски, руски или камбоджански. За да стане това обаче народа трябва да е готов, а той все още не е.

Копирам си мнението от предишната страница, че май някой не го е прочел и не е разбрал.

На Камен искам да кажа, че ние спираме да бъдем фактор за собственото си развитие след покръстването,когато всичко за нас рухва и започва упадък, който продължава и до днес ( с малки изключения като Симеон, Асен и Петър и Ивайло Докса), поради това че се отказваме от нашия си собствен мироглед, държавно-творческа традиция и вярвания, а възприемаме чужди ( в случая юдеохристиянството от Византия).

А иначе Миро няма нищо лошо да си признателен на Русия за Освобождението, но това е само част от общата картина. И не България я има благодарение на Русия, а точно обратното - Русия я има благодарение на България, защото Русия като държава е възникнала заграбвайки територия от нас.

21.11.15
13:01

казано от Див Чобанин на 21.11.15, 12:47:

казано от Див Чобанин на 20.11.15, 00:35:

Ако руснаците ни бяха толкова големи приятели щяха да ни освободят, когато го направиха с Гърция и Сърбия,а не чак 50 години по-късно. А и да не забравяме, че това Освобождение си го плащаме като им изпращаме цяла влакова композиция пълна със злато. Аз по-принцип нямам нищо против да получим помощ от Русия, но ако е на ниво българи. За тази цел те трябва да се осъзнаят и да се откажат от тая измислена доктрина за панславизма и да признаят съществуването на Волжките и Кавказките Българи. Дето има една приказка в България е качеството, в Русия количеството.

А и нека разберат всички, които ни дърпат ту към САЩ, ту към Русия и спорят кое е по-добро. Ние имаме собствен път на развитие, който е български, а не американски, брюкселски, руски или камбоджански. За да стане това обаче народа трябва да е готов, а той все още не е.

Копирам си мнението от предишната страница, че май някой не го е прочел и не е разбрал.

На Камен искам да кажа, че ние спираме да бъдем фактор за собственото си развитие след покръстването,когато всичко за нас рухва и започва упадък, който продължава и до днес ( с малки изключения като Симеон, Асен и Петър и Ивайло Докса), поради това че се отказваме от нашия си собствен мироглед, държавно-творческа традиция и вярвания, а възприемаме чужди ( в случая юдеохристиянството от Византия).

А иначе Миро няма нищо лошо да си признателен на Русия за Освобождението, но това е само част от общата картина. И не България я има благодарение на Русия, а точно обратното - Русия я има благодарение на България, защото Русия като държава е възникнала заграбвайки територия от нас.

А преди покръстването в какво мислиш, че са вярвали българите?
Във всеки случай не и в Тангра, защото това си е измислица. Има и разни хипотези, че още Кан Аспарух е бил християнин, както и неговият баща. Самото покръстване от Цар Борис дори не е било толкова кърваво, колкото се описва в учебниците. Поне не е избил еди- колко си болярски рода, защото нищо чудно и самите боляри да са били християни още преди самият Борис.
По тая логика не знам за какъв упадък говориш, при положение, че християнството е било с българите много по- отдавна и в никакъв случай не сме се молили на Тангра, и не сме клали кучета и тн.
Специално по тази тема сме си говорили с Д-р Пламен Русев, който беше доста убедителен в твърденията си.

21.11.15
15:07

казано от Див Чобанин на 21.11.15, 12:47:

Ако руснаците ни бяха толкова големи приятели щяха да ни освободят, когато го направиха с Гърция и Сърбия,а не чак 50 години по-късно. А и да не забравяме, че това Освобождение си го плащаме като им изпращаме цяла влакова композиция пълна със злато. ... и да признаят съществуването на Волжките и Кавказките Българи. Дето има една приказка в България е качеството, в Русия количеството.


А иначе Миро няма нищо лошо да си признателен на Русия за Освобождението, но това е само част от общата картина. И не България я има благодарение на Русия, а точно обратното - Русия я има благодарение на България, защото Русия като държава е възникнала заграбвайки територия от нас.

Ти сам си отговаряш на въпроса защо по-рано не са ни освободили Аз бих казал, не са били и длъжни щом ние сме спяли и не сме се борили в началото на 19 век като гърците и сърбите. Които вдигат въстания продължили с месеци и години. А не като нашето Априлско, само в някои райони на страната и за 2-3 седмици. Дори идеята на април 1876 г е била такава: нека турците ни колят та руснаците и западняците да ни освободят наготово. Не са ни освободили заедно с гърците и сърбите защото не можеш да освободиш народ, който не е дорасъл за свободата си, а може би и не я желае. Освободили са ни когато са имали възможност, не са били длъжни да го правят.


И най-важното. Ти си отговаряш сам. Щом сме платили на руснаците с ЦЯЛА ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ ЗЛАТО, то значи ние сме живели много добре под управлението на султана и турците. Тогава защо и от какво да ни освобождават? Та ние дори сега едва ли имаме толкова много злато, колкото сме  дали на русите в 1878 г. Ние трябваше ръцете и краката на султана да целуваме от благодарност. Забогатели сме по турско време и сме натрупали тонове злато. За какво робство тогава иде реч?  Значи ние сме преуспявали по турско време и трябва да пренапишем учебниците по история. От които да изчистим клеветите по адрес на султана и турците. Съвсем сериозно го казвам. Ако османското управление беше лошо, откъде тогава сме имали тонове злато, които сме дали на руснаците? Явно ,че добре сме живели по турско време. Освобождението е било голяма грешка.

За Русия и волжките българи нещо не те разбирам. Имаш териториални претенции към Русия ли? Тогава трябва да искаш територии и от Китай. Оттам са тръгнали древните българи. А може и да получиш китайски земи. Що пък не? А с тия волжки българи искаш да ни сложиш динена кора май? Искаш да докараш в страната ни няколко милиона мюсюлмани, които говорят някъв неразбираем за нас език, приличащ по-скоро на турски отколкото на сегашния български. Не знам ти ли правиш тия напъни в сайтовете да ни доведеш тия “българи”, сякаш помаците в България са ни малко? И като дойдат какво ще им предложиш? Елате, моля в страната с африкански доходи в която ограбват у дома, пребиват и изнасилват дори 94-годишни бабички и никой нищо не им прави. Ако нямате зоопарк в Поволжието, заповядайте в България. Уелкъм в “рая” на земята.!

Теди Илиева

21.11.15
15:42

Миро.... никак не вдяваш, брат. Спри се и не се излагай повече.

21.11.15
16:21

казано от Миро на 21.11.15, 15:07:

Ти сам си отговаряш на въпроса защо по-рано не са ни освободили Аз бих казал, не са били и длъжни щом ние сме спяли и не сме се борили в началото на 19 век като гърците и сърбите. Които вдигат въстания продължили с месеци и години. А не като нашето Априлско, само в някои райони на страната и за 2-3 седмици. Дори идеята на април 1876 г е била такава: нека турците ни колят та руснаците и западняците да ни освободят наготово. Не са ни освободили заедно с гърците и сърбите защото не можеш да освободиш народ, който не е дорасъл за свободата си, а може би и не я желае. Освободили са ни когато са имали възможност, не са били длъжни да го правят.

И най-важното. Ти си отговаряш сам. Щом сме платили на руснаците с ЦЯЛА ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ ЗЛАТО, то значи ние сме живели много добре под управлението на султана и турците. ...

Стига бе Миро, какъв е тоя нихилизъм, тази омраза и презрение към българското, към всичко над което няма печат на одобрение от Големия брат? Затова реагираме така, защото повечето нормални хора го усещат като провокация.

Как може така човек, който активно се интересува от история, да отрече съществуването на организираното църковно-национално движение, но извоюваните победи (въпреки намесата на руската дипломация на страната на гърците),  на участието на българите в борбата за самоопределение на съседните държави - та нали затова преди подписването на Одринския договор от 1829 г. е повдигнато искането за политическа автономия на България, заедно с тази на Сърбия? Самото освбождение е с много пролята българска кръв, героизъм ... не е преувеличение, че в стихотворението за Шипка Вазов твърди, че опълчението ни е спасило руската армия от разгром.
И дори да не се хващаме за тия 32 тона злато (1884 г. Указ № 1144 , публ. в ДВ), защо според теб най-великите ни сънародници, ветерани от борбите са църковна и национална независимост стават твърди противници на Русия - Антим I, Захари Стоянов, Раковски, Стамболов...защо дори Вазов, най-искрения русофил, в края на живота си пише с горчивина обръщение към руските воини ? Не е национализъм да отричаш собствената си история, защото нечия чужда пропаганда го прави....

21.11.15
20:41

казано от Solomon Kane на 21.11.15, 16:21:

Стига бе Миро, какъв е тоя нихилизъм,

Как може така човек, който активно се интересува от история, да отрече съществуването на организираното църковно-национално движение, но извоюваните победи (въпреки намесата на руската дипломация на страната на гърците),  на участието на българите в борбата за самоопределение на съседните държави - та нали затова преди подписването на Одринския договор от 1829 г. е повдигнато искането за политическа автономия на България, заедно с тази на Сърбия? Самото освбождение е с много пролята българска кръв, героизъм ... не е преувеличение, че в стихотворението за Шипка Вазов твърди, че опълчението ни е спасило руската армия от разгром.
И дори да не се хващаме за тия 32 тона злато (1884 г. Указ № 1144 , публ. в ДВ), защо според теб най-великите ни сънародници, ветерани от борбите са църковна и национална независимост стават твърди противници на Русия - Антим I, Захари Стоянов, Раковски, Стамболов...защо дори Вазов, най-искрения русофил, в края на живота си пише с горчивина обръщение към руските воини ? Не е национализъм да отричаш собствената си история, защото нечия чужда пропаганда го прави....

Кога е започнало това църковно-национално движение, кога са се освободили Гърция и Сърбия? Щом някой е споменал за автономия, значи не е търсел свобода и независимост. Добре, че беше Апостолът Левски да задвижи нещата.

Колко ли тона злато имаме сега? Щом сме имали 32 тона тогава, значи добре сме живели през османско време и трябва да пренапишем учебниците по история.

Пишеш за Шипка. А кой е въоръжил опълченците? С какво оръжие са воювали? Когато Ботев е влязъл с четата си, никой от тия опълченци не е тръгнал след него. Дори са искали пари за изядените от четата агнета. Ботев казал “И аз съм тръгнал народ да освобождавам”. Сигурно знаеш хипотезата, че самите четници са му теглили куршума?

Не знам какви са били “Антим I, Захари Стоянов, Раковски, Стамболов...дори Вазов” Със сигурност са били като днешните българи, веднъж така, веднъж иначе. Имаше много хора гласували за парламентите по времето на Виденов и Орешарски. Никой не си призна,че е гласувал за партиите на двамата. Сетне масови протести. А кой ги избираше? Двуличие и лицемерие. Политическа проституция, дори между обикновените хора. Какво остава да говорим за хората на изкуството? Даваш ми примери за хора, които или не са помирисвали барут, тоест не са участвали в борбите. Или са взели някво участие, обаче са съумели да запазят кожата си. Освен Раковски другите нищо не са рискували. А Захари Стоянов сам си признава за оная история с женските дрехи. Сравни тези хора с Левски и Ботев. Ако искаха те също можеха да се опазят, но от тях не съм чел някакви хули. Освен дребна градивна критика, когато е имало необходимост.

В две световни войни бяхме срещу Русия и винаги все  на губещата страна. Резултатът от тая “мъдра”политика го знаеш.

Мнението беше редактирано от Миро на 21.11.15 20:54.

21.11.15
21:26

казано от Миро на 21.11.15, 20:41:


Кога е започнало това църковно-национално движение, кога са се освободили Гърция и Сърбия?

Щом някой е споменал за автономия, значи не е търсел свобода и независимост. Добре, че беше Апостолът Левски да задвижи нещата.

Колко ли тона злато имаме сега? Щом сме имали 32 тона тогава, значи добре сме живели през османско време и трябва да пренапишем учебниците по история.

Пишеш за Шипка. А кой е въоръжил опълченците? С какво оръжие са воювали? Когато Ботев е влязъл с четата си, никой от тия опълченци не е тръгнал след него. Дори са искали пари за изядените от четата агнета. Ботев казал “И аз съм тръгнал народ да освобождавам”. Сигурно знаеш хипотезата, че самите четници са му теглили куршума?

Не знам какви са били “Антим I, Захари Стоянов, Раковски, Стамболов...дори Вазов” ... Сравни тези хора с Левски и Ботев. Ако искаха те също можеха да се опазят, но от тях не съм чел някакви хули. Освен дребна градивна критика, когато е имало необходимост.

В две световни войни бяхме срещу Русия и винаги все  на губещата страна. Резултатът от тая “мъдра”политика го знаеш.

Странно е дори това, че го поставяш под съмнение. Борбата за самостоятелна църква започва преди Гърция и Сърбия да извоюват независимост. ...А дълга не сме го плащали накуп и в злато. Мисля, че ставаше дума за  90 млн. златни лева, които по тогавашния курс на рублата спрямо златото са равна на 32 тона злато. И са го плащали почти половин век. Малко като вноските за МВФ...Сега имаме около 40 т. Щяхме да имаме повече, ако една голяма братска държава нямаше навика да креде чужди златни резерви...

Добре, какво имаш пред вид за Шипка? Нашите са въоръжени с допотопни пушки  модел “Шаспо”, купени на старо от пруската армия с пари на славянското благотворително дружество, дадени от богатите търговци Васил Берон, Стефан Богориди, Евлоги и Христо Георгиеви и др. Свободата не сме я получили даром...Недей да ги омаловажаваш тия неща...

казано от avitohol на 21.11.15, 13:01:

казано от Див Чобанин на 21.11.15, 12:47:

казано от Див Чобанин на 20.11.15, 00:35:

Ако руснаците ни бяха толкова големи приятели щяха да ни освободят, когато го направиха с Гърция и Сърбия,а не чак 50 години по-късно. А и да не забравяме, че това Освобождение си го плащаме като им изпращаме цяла влакова композиция пълна със злато. Аз по-принцип нямам нищо против да получим помощ от Русия, но ако е на ниво българи. За тази цел те трябва да се осъзнаят и да се откажат от тая измислена доктрина за панславизма и да признаят съществуването на Волжките и Кавказките Българи. Дето има една приказка в България е качеството, в Русия количеството.

А и нека разберат всички, които ни дърпат ту към САЩ, ту към Русия и спорят кое е по-добро. Ние имаме собствен път на развитие, който е български, а не американски, брюкселски, руски или камбоджански. За да стане това обаче народа трябва да е готов, а той все още не е.

Копирам си мнението от предишната страница, че май някой не го е прочел и не е разбрал.

На Камен искам да кажа, че ние спираме да бъдем фактор за собственото си развитие след покръстването,когато всичко за нас рухва и започва упадък, който продължава и до днес ( с малки изключения като Симеон, Асен и Петър и Ивайло Докса), поради това че се отказваме от нашия си собствен мироглед, държавно-творческа традиция и вярвания, а възприемаме чужди ( в случая юдеохристиянството от Византия).

А иначе Миро няма нищо лошо да си признателен на Русия за Освобождението, но това е само част от общата картина. И не България я има благодарение на Русия, а точно обратното - Русия я има благодарение на България, защото Русия като държава е възникнала заграбвайки територия от нас.

А преди покръстването в какво мислиш, че са вярвали българите?
Във всеки случай не и в Тангра, защото това си е измислица. Има и разни хипотези, че още Кан Аспарух е бил християнин, както и неговият баща. Самото покръстване от Цар Борис дори не е било толкова кърваво, колкото се описва в учебниците. Поне не е избил еди- колко си болярски рода, защото нищо чудно и самите боляри да са били християни още преди самият Борис.
По тая логика не знам за какъв упадък говориш, при положение, че християнството е било с българите много по- отдавна и в никакъв случай не сме се молили на Тангра, и не сме клали кучета и тн.
Специално по тази тема сме си говорили с Д-р Пламен Русев, който беше доста убедителен в твърденията си.

Ти май разбираш, това което съм написал избирателно. Още Пресиян заедно с Колобърския Съвет взимат решение за поетапно въвеждане на християнството ( изначалното истинскко християнство, а не поюдейченото, което въвежда Борис), което в голяма степен се припокрива с Тенгрианството с цел двете вярвания да се обединят и да се допълнят, което да даде един нов тласък на развитие на народа ни, които по това време е имал нужда от това. И упадъка започва не заради самото християнство, а защото сме се отказали от хилядолетните ни вярвания, възприятия и мироглед за Господ, Природата, Битието и нашия държавно-творчески модел. И покръстването хич не е било кърваво само дето освен болярите е убивал и техните семейства, а е посегнал и на Колобрите, което не знам дали можеш да си представиш какво предателство е това. Не стига това ами предава и Сандъка от Терачина на Папата като знак на подчинение. От тези му действия продължаваме да страдаме и до днес. Това е, всичко останало е ала-бала два портокала.

Народ, който не познава миналото си няма бъдеще.

22.11.15
19:45

казано от Alexander Krastev на 21.11.15, 09:10:

Волене, ти ли си ?

Тц, бъркаш! :) Аз съм Чуколов. :D Волен не се занимава със сайтове. Той говори по Алфа и други авторитетни телевизии. :D

22.11.15
20:17

казано от Див Чобанин на 21.11.15, 23:31:

Ти май разбираш, това което съм написал избирателно. Още Пресиян заедно с Колобърския Съвет взимат решение за поетапно въвеждане на християнството ( изначалното истинскко християнство, а не поюдейченото, което въвежда Борис), което в голяма степен се припокрива с Тенгрианството с цел двете вярвания да се обединят и да се допълнят, което да даде един нов тласък на развитие на народа ни, които по това време е имал нужда от това. И упадъка започва не заради самото християнство, а защото сме се отказали от хилядолетните ни вярвания, възприятия и мироглед за Господ, Природата, Битието и нашия държавно-творчески модел. И покръстването хич не е било кърваво само дето освен болярите е убивал и техните семейства, а е посегнал и на Колобрите, което не знам дали можеш да си представиш какво предателство е това. Не стига това ами предава и Сандъка от Терачина на Папата като знак на подчинение. От тези му действия продължаваме да страдаме и до днес. Това е, всичко останало е ала-бала два портокала.

Ти наистина ли вярваш в това, което си написал?!?

22.11.15
20:34

Сляпа любов към Русия, великобългарски мистицизъм...

Няма да го построим скоро, нямааа…

казано от Boby_ на 22.11.15, 20:17:

казано от Див Чобанин на 21.11.15, 23:31:

Ти май разбираш, това което съм написал избирателно. Още Пресиян заедно с Колобърския Съвет взимат решение за поетапно въвеждане на християнството ( изначалното истинскко християнство, а не поюдейченото, което въвежда Борис), което в голяма степен се припокрива с Тенгрианството с цел двете вярвания да се обединят и да се допълнят, което да даде един нов тласък на развитие на народа ни, които по това време е имал нужда от това. И упадъка започва не заради самото християнство, а защото сме се отказали от хилядолетните ни вярвания, възприятия и мироглед за Господ, Природата, Битието и нашия държавно-творчески модел. И покръстването хич не е било кърваво само дето освен болярите е убивал и техните семейства, а е посегнал и на Колобрите, което не знам дали можеш да си представиш какво предателство е това. Не стига това ами предава и Сандъка от Терачина на Папата като знак на подчинение. От тези му действия продължаваме да страдаме и до днес. Това е, всичко останало е ала-бала два портокала.

Ти наистина ли вярваш в това, което си написал?!?

Аз не го вярвам, аз го знам. Интересно ми е да напишеш ти в какво вярваш, след като не вярваш на това което съм написал за този предхристиянски период?

23.11.15
18:17

казано от Див Чобанин на 23.11.15, 18:03:

Аз не го вярвам, аз го знам. Интересно ми е да напишеш ти в какво вярваш, след като не вярваш на това което съм написал за този предхристиянски период?

Харесва ми колко си сигурен в събития случили се преди 1500 години и как ги описваш все едно са станали вчера и ти сега гледаш записа  в ютуб. ;)

23.11.15
18:18

Абе случайно да знаете да не би списание Олимп да са го спрели от издаване? :(

23.11.15
18:20

Естествено,че знае нали е присъствал:Д

казано от introducer на 23.11.15, 18:18:

Абе случайно да знаете да не би списание Олимп да са го спрели от издаване? :(

Последният брой на печатното издание е бил през 2014 година, месец юли.
Вече е онлайн (olimp-online), като продължение на печатното. :)

23.11.15
19:12

казано от Див Чобанин на 23.11.15, 18:03:

Аз не го вярвам, аз го знам.

Всичко е ясно, да влезе убитият.

24.11.15
00:09

казано от Вероника Налбатска на 23.11.15, 18:26:

Последният брой на печатното издание е бил през 2014 година, месец юли.
Вече е онлайн (olimp-online), като продължение на печатното. :)

Най-актуалните състезания в сайта са от 2009та....  (tmi)
Новите поколения само ще са чували за списания за фитнес с плакати на Флекс Уилър (puke)

Фейсбук страницата си я поддържат по-редовно (говорейки за отразяване на състезания).
Но като цяло си прав. :)

казано от Boby_ на 23.11.15, 19:12:

казано от Див Чобанин на 23.11.15, 18:03:

Аз не го вярвам, аз го знам.

Всичко е ясно, да влезе убитият.

Не разбирам какво искаш да кажеш, а и не ми отговори на въпроса.

24.11.15
14:25

Жалко е доколко са неизлечими последиците от десетилетията руска идеологическа пропаганда, замаскирана като история!

Формирането на независима Трета българска държава е дълъг процес, който нито започва, нито свършва с втория (и всъщност по-незначителен) фронт на руско-турската война от 1877-1878, нито пък с нищо незначещия на практика прелиминарен протокол от Сан Стефано, с който Русия прекрасно знае, че нарушава тайните предвоенни договорки с Австро-Унгария (Райхщадски у Будапещенски споразумения), и които обаче не може да заобиколи. Но пък да не забравяме, че с този протокол за първи път пък се разкъсва България: Русия дава Северна Добруджа на Румъния като компенсация за Бесарабия, и Поморавието на Сърбия. Етап от този процес е и договорът от Берлинския конгрес с парадоксалното му значение - от една страна разкъсва още териториите, но от друга изгонва силата победителка, която изобщо няма и намерение да си тръгва. И пак да не забравяме, че по отношение на България в Берлинския договор се залагат уговорките от тайното англо-руско споразумение от 17.05.1878, т.е. се задоволяват руските интереси, макар и поокастрени от английските!

Но защо всички русофили, русофоби и прочее псевдопатриоти някак си удобно забравят Съединението, Обявяването на независимостта, както и последвала война и победа, които са венецът на този процес и затова и истинското Освобождение. Вкл. в международно правен смисъл.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 24.11.15 14:26.

24.11.15
14:45

казано от Див Чобанин на 24.11.15, 13:33:

казано от Boby_ на 23.11.15, 19:12:

казано от Див Чобанин на 23.11.15, 18:03:

Аз не го вярвам, аз го знам.

Всичко е ясно, да влезе убитият.

Не разбирам какво искаш да кажеш, а и не ми отговори на въпроса.

Историята е наука като всяка друга, макар много любители-”историци” да не мислят така. Както в математиката или физиката, всяко историческа теория трябва да отговаря на принципите на научния метод с всичките му етапи. Тъй като не съм физик например, аз съдя за някои теории в съвременната физика не по това какво знам или в какво вярвам (вярата няма отношение към науката), а по това доколко за формирането им са спазени всички етапи на въпросния научен метод. Именно това различава науката от псевдонауката и лъженауката.
Поради простия факт, че според съвременната историческа наука твърденията ти са формирани, без да се вземат предвид всички налични факти, почиват почти изцяло върху голи предположения и откровено неверни твърдения и не са проверими, следва, че на този етап те не могат да бъдат приети за верни. В това отношение не е нужно аз да ти отговарям на въпроса, защото историческата наука вече го е направила.
Това, че горните великобългарски словоизлияния отговарят на идеологическото ти подковаване за разлика от официалната парадигма, означава само, че ти подхождаш към историята като към предмет на вяра, а не като към научна област, което обезмисля цялото ти изказване и прави всякакъв следващ разговор с теб безсмислен.

Това ми стана ясно, само че го казах с по-малко думи.

казано от Boby_ на 24.11.15, 14:45:

казано от Див Чобанин на 24.11.15, 13:33:

казано от Boby_ на 23.11.15, 19:12:

казано от Див Чобанин на 23.11.15, 18:03:

Аз не го вярвам, аз го знам.

Всичко е ясно, да влезе убитият.

Не разбирам какво искаш да кажеш, а и не ми отговори на въпроса.

Историята е наука като всяка друга, макар много любители-”историци” да не мислят така. Както в математиката или физиката, всяко историческа теория трябва да отговаря на принципите на научния метод с всичките му етапи. Тъй като не съм физик например, аз съдя за някои теории в съвременната физика не по това какво знам или в какво вярвам (вярата няма отношение към науката), а по това доколко за формирането им са спазени всички етапи на въпросния научен метод. Именно това различава науката от псевдонауката и лъженауката.
Поради простия факт, че според съвременната историческа наука твърденията ти са формирани, без да се вземат предвид всички налични факти, почиват почти изцяло върху голи предположения и откровено неверни твърдения и не са проверими, следва, че на този етап те не могат да бъдат приети за верни. В това отношение не е нужно аз да ти отговарям на въпроса, защото историческата наука вече го е направила.
Това, че горните великобългарски словоизлияния отговарят на идеологическото ти подковаване за разлика от официалната парадигма, означава само, че ти подхождаш към историята като към предмет на вяра, а не като към научна област, което обезмисля цялото ти изказване и прави всякакъв следващ разговор с теб безсмислен.

Това ми стана ясно, само че го казах с по-малко думи.

Сам си поставяш ограничения на възприятията с прекалената си рационалност. Съвременната наука е поставила информационна завеса за всичко що се касае за предхристиянския период и за Старата ни Вяра под диктата на враждебни на България държави, поради причини, които ако не си разбрал досега, надали някога ще разбереш. Официалната парадигма, за която говориш е една калпаво скалъпена лъжа някъде в някоя тъмна стаичка в Москва и точно при нея няма никакъв научен метод. Вярно, че много историци са си направили кариерата на базата на тая лъжа, но това не означава, че нещото което са сътворили е истина. И това че нещо не е доказано от някой учен от официоза не означава, че не е истина. Налични факти има достатъчно, дори и в интернет може да се намерят, плюс 3-4 наши автори и пак толкова руски, за да се убедиш, в това което ти казвам без някакво задълбочено навлизане в материята. Вече истината малко по малко започва да излиза наяве и ми е много забавно да ги гледам как се гърчат и си късат дипломите същите учени, на които така сляпо вярваш.

В крайна сметка си свободен да си мислиш каквото искаш, поне имаш това право, останалите права вече ти ги отнеха. Но пак те приканвам да ми отговориш какво е твоето мнение, било то научно обосновано или не. Или да приема, че се притесняваш реалността  да не се окаже нещо по-различно от това, което си мислиш, че е?

24.11.15
22:59

казано от Von Suthaus на 24.11.15, 14:25:

Но защо всички русофили, русофоби и прочее псевдопатриоти някак си удобно забравят Съединението, Обявяването на независимостта, както и последвала война и победа, които са венецът на този процес и затова и истинското Освобождение. Вкл. в международно правен смисъл.

Ти на луд ли се правиш? Или наистина си такъв? Без да бъде роден един човек, може ли да завърши основно, средно, висше образование? Или бъдещите му родители да правят планове за професията и съпругата му? Като в оня лаф за “неродения Петко” При положение, че нямаш независима територия и български държавни институции за какво Съединение говорим, за каква независимост? Можеше ли в 1875 г  някой революционер да обяви България за независима и себе си за цар на България? Щеше да получи камшици на голо и як пердах в конака,а в най-лошия случай бесило. Ако са можели българите защо сами не се освободиха? А как можеше това да стане срещу над 100 000-та османска армия? Що арменците не успяха и къде са те сега? Как щеше България да се освободи при положение че в градовете ни преобладава почти изцяло турското население. Дори голям град като Варна е изцяло турски и гръцки. Поробена страна може ли да има Независимост?

Какво значи Протокола от Сан Стефано? Че  анджек точно тоя протокол ни дава легитимност в бъдещите ни войни за освобождението на останалите в робство българи. Ако не беше Сан Стефано, вероятно никой нямаше да признава претенциите ни. Сан Стефано ни дава една голяма територия при едно много малко население, избито и изклано, а ти си ненаситен и алчен за още земи? Защо не сме получили абсолютно всичко от освободителите? Сякаш забравихме как нашата собствена държава губи огромни територии във Втората балканска и Първата световна от глупост и алчност. Едва не загубихме Добруджа след Втората световна. Сталин не е бил длъжен да се съобрази с договорката ни с Хитлер и Антонеску. Голям праз,че сме загубили някои периферни земи, след като сега в рамките на ЕС и НАТО, все повече българки територии се заселват с небългарски етноси.

Моля, стига с тая демагогия със Съединението! Голяааам героизъм, няма що. Аз реших да съединя хола и спалнята като отворих вратата между тях. Извърших Съединението. Съединението на Княжеството със Източна Румелия е само за нас българите съединение. Ние го наричаме така. В действителност не променя нищо. Държавата ни остава разделена на две и Берлинският договор не е ревизиран. Просто Великите сили препоръчват на султана да назначи нашия княз Батемберг и за генерал-губернатор на източна Румелия. Статутът на Румелия не се променя според международното право, което толкова ревниво защитава Соломон. Но сетне,ако хрумнеше на султана, можеше да назначи някой друг управител на Румелия,а не нашия княз. Източна Румелия си остава източна Румелия според международното право и тя не е обединена с България според това право. За това някъде да си чел? НЕ Е ИМАЛО НИКАКВО СЪЕДИНЕНИЕ НА ПРАКТИКА!!!

След идването на младотурците-националисти на власт на практика България нямаше повече дори теоретични шансове да си върне свободата и държавата. Откога турските мекерета така много налазиха българските форуми? Все ми се струва, че това антируско усърдие има нещо общо и със събитията във Франция и ислямския тероризъм. Просто в цяла Европа и бегето има “спящи клетки” със задачата да манипулират общественото мнение и разлагат държавата ни бавно и постепенно. За да дойде тук Халифата, както е на оная черна карта на ИД.

Мнението беше редактирано от Миро на 24.11.15 23:20.

Изглежда нищо не се е променило...

Теди Илиева

26.11.15
16:36

Иван

27.11.15
07:04

Някой от форума, ако ходи на тазгодишния Hardcore X-Mass, (ако иска) да казва, за да отидем заедно

19.12 Club Mixtape, вход:15

Vendetta
Outrage
Melekh
Redound
Brothers In Blood
Get Some (Netherlands)
Hardfaced (Macedonia)
Them Frequencies
Всеки Следващ Ден
Покой
Scumline

27.11.15
08:31

Във Варна пък ще има Memento Mori Фест на 26 декември в Хале 3 - Indignity, Last Hope, Outrage, Artificial Comet (Русе), Just a Product, New Day Coming (Вн/Русе), El Freegano (Разград) :P

Мнението беше редактирано от Енев на 27.11.15 08:31.

27.11.15
09:40

Миро,

да не би да се разпозна като русофил и псевдопатриот ;) :D.

Дали поне кешираш от тази позиция, или си просто ограничен нихилистичен тъпанар!

Историята е много по мащабна. Войната има своето значение, но да ти е хрумвало, че без процесът по създаване на Екзархия, нейното наличие и резултатите от това (като на всичко това Русия доста подло и подмолно се противопоставя) самата Русия трудно дори би имала легитимна претенция, че освобождава някакво българско население. Да, никой не отрича значението на руска-турската война, но без много събития преди нея, и без факта на Съединението, обявяването на Независимостта и нейната самостоятелна защита - резултатите от тази война биха били една кръгла нула, в края на краищата, особено след идването на младотурците. Като парадоксално точно Русия пречи и се съпротивлява против тези резултати. Не виждам никаква причина като българи да омаловажаваме тези факти.

Черното и бялото обикновено нямат място в живота. Нещата са палитра и се напасват в парадигмата, а не като самостоятелни факти.

Но повече няма да се хабя дори да те чета - ти си под опиата на някаква идеология, и оттук неспособен на трезва преценка.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 27.11.15 09:40.

Участнико Боби, защо се криеш и не ми отговаряш..............

27.11.15
17:49

За миг от секундата ми заприлича на Андрей Слабаков :D .

28.11.15
16:30

казано от Див Чобанин на 27.11.15, 17:49:

Участнико Боби, защо се криеш и не ми отговаряш..............

казано от Boby_ на 24.11.15, 14:45:

...прави всякакъв следващ разговор с теб безсмислен.

Нямам никакво намерение да храня тролове. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.11.15 16:36.

Иван

28.11.15
22:55

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1