казано от ME4O_TURIST на 13.03.16, 23:08:
Лека-полека започваме да чупим историческия тъпомер в македонски стил. То не бяха теории , че сме индоевропейци, то не беше космичен произход на българите, каменни градове преди 432423423423 години. С две думи предците ни по тези земи са пръскали култура по света и са градили държави :D :D :D
Еми. Археолози открили нейде из бегето останките на най-древните хора на планетата. Пристигнал историкът Божидар Димитров и направил “логичния” извод от което, че Адам и Ева са българи. :D
Е, не точно - само на 7800 години сме :)
А новият ми аватар е Оброчната Плочица от с. Градешница.
Предишния беше Розетата от Плиска.
За Веда-Словена чували ли сте?
А за гена ЕМ78-алфа?
За най-старото злато в света?
Моля всеки Българин, който не е чувал за цитираните от мен неща, да ги потърси в google.
15.03.16
06:15
Че как иначе, тия пирамиди в Егитет нашите строителни войски са ги правили
15.03.16
09:13
казано от Dymag на 15.03.16, 02:05:
Е, не точно - само на 7800 години сме :)
А новият ми аватар е Оброчната Плочица от с. Градешница.
Предишния беше Розетата от Плиска.
За Веда-Словена чували ли сте?
А за гена ЕМ78-алфа?
За най-старото злато в света?Моля всеки Българин, който не е чувал за цитираните от мен неща, да ги потърси в google.
Освен снизходителна усмивка, какво друго очакваш? И аз харесвам Конан Варварина, описан е като кимериец, някои пишман историци стигат доста далеч, твърдейки , че кимерийците са българи . Направо сме рода с този здравеняк.
Племената живели по тези земи не са били изобщо изкусни златари . Да не говорим, че дори съкровището от Над Сен Миклош( което съм виждал в оригинал и уникално) дори не е правено от българи.
15.03.16
09:25
Има ли нинджи в тоя форум :D
http://m.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/v-iaponiia-tyrsiat-da-naemat-na-rabota-nindzhi-6051330
15.03.16
09:37
Има някаква странна зависимост - хората, които не са чели много, повече се палят. Някой прочел статия в апокрифен сайт, писана от човек, който пък прочел някаква книга с нечия интересна теория, и в нета пламва люта битка. Няма как да се спори за антична история, без да се познава целия контекст, а за да го познава някой, трябва да си направи труда да изчете поне един-два тома от многотомната The Cambridge Ancient History (например). Като разбереш мноогообразието на народи и култури, които са си взаимодействали по тия географски ширини, се появява известен респект и разбираш колко е трудно да правиш обобщения. То за повечето неща всъщност е така...
15.03.16
09:41
казано от Теди Илиева на 15.03.16, 09:25:
Има ли нинджи в тоя форум :D
http://m.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/v-iaponiia-tyrsiat-da-naemat-na-rabota-nindzhi-6051330
:D
Какво може да победи една черна нинджа?...Само друга черна нинджа!
- Ерес! За такова нещо в 6ти клас директно почвахме боя (или поне скандал, с доводи от рода на “ти ‘Нинджа 2’ гладал ли си бе? “)
ME4O_TURIST, категорично не разбирам защо тези древни артефакти, представляващи световно културно наследство предизвикват твоята снизходителна усмивка. Може би защото са намерени на територията която обитаваме и могат да бъдат свързани с България? Много съжалявам че съм обезпокоил твоя (и не само твоя) негативизъм към българското. Може да опиташ в google с “най-точния календар в света” - да се повеселиш, в смисъл, сигурен съм че ще се усмихнеш, а веселието е здраве :)
15.03.16
13:20
казано от Dymag на 15.03.16, 12:19:
ME4O_TURIST, категорично не разбирам защо тези древни артефакти, представляващи световно културно наследство предизвикват твоята снизходителна усмивка. Може би защото са намерени на територията която обитаваме и могат да бъдат свързани с България? Много съжалявам че съм обезпокоил твоя (и не само твоя) негативизъм към българското. Може да опиташ в google с “най-точния календар в света” - да се повеселиш, в смисъл, сигурен съм че ще се усмихнеш, а веселието е здраве :)
И египетски пирамиди да намерят в Родопите, пак няма да има общо с произхода на българите :) А да се твърди, че българите са измислили най-точния календар в света 42342423 години пр. Хр. е меко казано смешно и несериозно.Аз бих се радвал да сме древен народ с богата култура, но уви не сме.
Аз съждения не правя - ти ги правиш, ME4O_TURIST и за съжаление са доста антибългарски. Така че, ок - немци сме
Мнението беше редактирано от Dymag на 15.03.16 14:11.
15.03.16
14:22
Не знам какво се опитваш да обясниш с тоя символ, но той е стар , колкото света :D Какво общо имат българите с тракийските племена?
Пречупеният кръст всъщност символизира слънце в хиндуизма, само че в немския си вариант е обърнато на другата посока.
Трудно е да се каже какво конкретно символизира свастиката, защото тя може да символизира твърде много неща и се намира на твърде много места по света.
Знак на слънцето, спирала, знака на мъжа и жената (в зависимост на къде е обърната), цикличноста на живота, четирите посоки на света и тн. В един регион символизира едно нещо, в друг регион на планетата може да символизира съвсем друго. Като бях малък пък ми казваха “недей да рисуваш свастики, те са лошо нещо”. Повечето пък европейци веднага я свързваме с Национал- социализма.
В Корея пък свастики има и на пътните табели.
Ей ся пък четох в една библиотека за ябълката (и по специално златната ябълка и златното като цвят и символ) в различните култури. Българи, гърци, сърби, македонци, хървати и тн. имаме различни поверия, приказки и обичаи свързани със символиката на плода ябълка.
От скоро пък имаме няколко сърбина у факултета в който уча. Разбираме се перфектно. Оказа се, че те имат еднакви страхове, стремежи, блянове и прочие неща като нас българите. Даже и те празнуват Трифон Зарезан и са леко уплашени от навлизането на западно европейски празници като Свети Валентин и тн.
казано от ME4O_TURIST на 15.03.16, 14:22:
Не знам какво се опитваш да обясниш с тоя символ, но той е стар , колкото света :D Какво общо имат българите с тракийските племена?
Даже по-стари - на снимката, завихрания на млечния път. Искам да обясня, че човек може да е решил предварително какво да види и то да не кореспондира с истината.
Тракийски племена и траки? Това нещо като гяурски племена и гяури ли ще рече? Или имаш в предвид полуостров Галиполи, повече известен като Тракийски Херсонес и неговото население, племето “травси”, споменати за първи път от Омир?
Или пък племена от племенна група и с един етнос, но с имена на царско-жречески династични фамилии, като одриси, гети, трибали, едони, беси или със създаден етноним заради военно-политическа изява и т.н.
Или за конните народи, с боен похват нападение с отстъпление и въвличане на противника в засади, с прическа чумбас и тотем вълк, които отрязвали главите на убитите противници и ритуално пиели от чаша направена от черепите им?
Които си строят храм-гробници, почитат слънцето, прилагали са трупополагане и трупоизгаряне, пиели са кобилешко мляко и са правели кисело мляко?
Или които са съхранили “тракийския” обичай нестинарство, в едно единсвено село днес, наречено Българи (старо Ургари, Вургари, Бургари)?
Или които са използвали кавал и гайда и са имали кукери?
Или говориш за над 50% генетична идентичност на местно население от над 10000 години?
Или за измишльотината на Александър Фол една година преди да се родя, по известна като “тракология”?
Аз не знам за какво говориш, но аз говоря Българи. Това са Български артефакти, Българско наследство и Български принос в световното културно наследство. Не знам кой откъде е, аз съм си от тук.
От тук нататък, по темата ще пускам само нинджи
15.03.16
18:44
казано от Dymag на 15.03.16, 17:42:
казано от ME4O_TURIST на 15.03.16, 14:22:
Даже по-стари - на снимката, завихрания на млечния път. Искам да обясня, че човек може да е решил предварително какво да види и то да не кореспондира с истината.
Тракийски племена и траки? Това нещо като гяурски племена и гяури ли ще рече? Или имаш в предвид полуостров Галиполи, повече известен като Тракийски Херсонес и неговото население, племето “травси”, споменати за първи път от Омир?
Или пък племена от племенна група и с един етнос, но с имена на царско-жречески династични фамилии, като одриси, гети, трибали, едони, беси или със създаден етноним заради военно-политическа изява и т.н.
Или за конните народи, с боен похват нападение с отстъпление и въвличане на противника в засади, с прическа чумбас и тотем вълк, които отрязвали главите на убитите противници и ритуално пиели от чаша направена от черепите им?
Които си строят храм-гробници, почитат слънцето, прилагали са трупополагане и трупоизгаряне, пиели са кобилешко мляко и са правели кисело мляко?
Или които са съхранили “тракийския” обичай нестинарство, в едно единсвено село днес, наречено Българи (старо Ургари, Вургари, Бургари)?
Или които са използвали кавал и гайда и са имали кукери?
Или говориш за над 50% генетична идентичност на местно население от над 10000 години?
Или за измишльотината на Александър Фол една година преди да се родя, по известна като “тракология”?Аз не знам за какво говориш, но аз говоря Българи. Това са Български артефакти, Българско наследство и Български принос в световното културно наследство. Не знам кой откъде е, аз съм си от тук.
От тук нататък, по темата ще пускам само нинджи
Не се хаби да обясняваш.За да осмислиш тези неща трябва да си достигнал определено ниво в съзнанието си, а тези с които спориш явно не са.Лошото е, че докато критичната маса от хора го разберат ще сме изгубили държавата си и ще трябва да я градим наново.Радвам се че поне един във форума е на моето мнение.А за тези които не са - искам да ги попитам как щяха да се държат в ежедневието си, ако знаеха че са наследници на честни и достойни хора, с най-развитата култура,нравственост и душевност,които са разпространили по цялата планета, презиращи злото във всичките му форми и низките страсти.И това нещо оставено ни като завет,които да следваме и пазим.Нямаше ли всеки да се опитва да го следва и да го прилага правдиво в живота си.Вместо това се опитват да ни внушат,че сме някви конекрадци и варвари вследствие, на което повечето станаха такива и последствията се виждат.
Димаг,не знам как изчисли тази дата за 7800 г., но ти казвам,че България е поне на 30000 г, може и повече,ама само до толкова се простират данните,с които разполагаме и Родината ни е точно там,където сме и днес - на Балканите.В България са намерени най-старата свастика,най-старата обработена пшеница,най-старото обработено злато,най-старата канализация,най-старата писменост(Градешница,Караново и Ситово) с линеарен тип идентичен с египетската, но по-стар.Как е станало това??? Искам да попитам специално Мечо туриста какво мисли по въпроса?
15.03.16
19:24
Dymag, перфектна обосновка. Имаш изключителни познания в областта и интерес явно.
Само не те разбирам защо настояваш за името “Българи”? То се появява в един късен етап от историята на местното население.
Интересно какво казват изследователите:
Тези резултати навеждат основно на прибалтийски и източносредиземноморски (в широкия физикогеографски аспект на понятията) произход на генетичния материал наличен у днешното българското население с някои казказки и ирански примеси.[72] Отчетения с математически алгоритъм период на етногенезиса на днешната българска популация обхваща интервала от 942 до 1334 от н.е. Математическият модел е изчислил като пикова година за формирането на българската народност, т.е. за смешението на изброените по-горе ДНК компоненти - 1138 г., която попада в периода на Византийското владичество.
Вече нищо не може да ме учуди в тая държава. Грабежи стават всеки ден по домовете и дори на улицата. Защо да не краднем малко и от историята на древните и съвременни балкански народи? Амчи тъй де! Македонците крадат от нашата и гръцката история, ние пък ще крадем от нечия друга. То сега в бегето кражбата за нищо я нямаме, все едно казваш на някого “Здрасти! и Добро утро!”
Народът масово изпростя за тия 26 години и доказателството са последните няколко “случки” при засичания на автомобили по магистралите на славната ни столица, която расте и никога не старее! (А може би глупее? ) Пусни в главите на едни прости хорица мухата за “знатен” произход и “велико” минало. И сетне им гледай сеира. Как се вземат много насериозно, как се палят, зяпат и драскат по сайтовете като зомбирани. Уж наричахте Сидеров Болен. А се оказа, че в тая страна имало хиляди болни мозъци с мания за величие. Пишеше нещо по тоя въпрос в учебниците по психиатрия, ако не се лъжа. (за манията за величие иде реч). Чел съм, че някои пациенти спорели с ярост, че са Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар или поне Александър Македонски. Господ да им е на помощ. Болен мозък трудно се лекува.
15.03.16
21:11
Момчета, моля ви ... напомняте ми на Петър Добрев и неговите фантасмагорични теории. Нека не бъдем като македонците , плииийз. С лека ръка отхвърляте ценния принос на велики имена като Геза Фехер, Йосиф Микола, датския езиковед Вилхелм Томсен, чехите- Томашек и Шафарик, унгарските тюрколози-Золтан Гамбоц , Армин Ванберг, Геза Фехер. Те дават сведения не само за българите, но и за степни тюркски народи като цяло.
Искам само да чукнете в нета и да видите възстановка на черепа на ичиргубоила Мостич. Типични монголоидни черти. Останалите алабализми са плод на болни мозъци . Тик-так :)
15.03.16
21:57
За цитираните от теб авторитети не знам дали имаш представа какви ченгета са били (като цяло) и кой по какви причини е бил “спомоществувателстван” от разни целенасочени държавни фондове и какви са му били причините за интерпретация на фактите.
Дори и за възстановките на лица, на които сериозните учени (колкото и да са недолюбвани от някои субекти в сайта) просто се смеят - примерно проучи факторът остаряване как влияе на монголидните черти при европейците. За по-сигурно разпитай някой съдебен патолог.
Същото и за монголоидния произход от р. Иртиш - няма и грам историческо доказателство, ама и грам, а вкл. и доста византийски източници дават доста различни данни. Вкл. и резултати от ексхумации (ако се приеме, че са на българи, а не на славяни, авари или на който се сетите, защото и това е недоказуемо - който е запознат, ще се сети за кои разкопки говоря).
То не че и за тракийския има. Единствените и първите научни доказателства за “българи” са от 1-3 век след Христа в Причерноморско-Каспийския басейн и толкова. Откъде са се появили - ами няма извори и толкова. Всичко останало са чисти спекулации.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.03.16 22:06.
15.03.16
22:08
Сутхауз, аз далеч не съм фанатично настроен за т.нар тюрко-алтайска теория, просто в сравнение с всики останали, тя ми се струва най-достоверна. Ами приликите между съвременните езици? Тооолкова много еднакви думи има между българския и унгарския например :)
Иначе най-стари сведения за “прабългарите” са дали византийските историци Прокопий Кесарийски, Псевдомаврийкий и Патриарх Никифор, а и арменския хронист Моисей Хоренски. За пръв път името българи се среща в анонимния хронограф. Доколкото имам спомен там са представени като потомци на ноевия син Сим, т.е народите населявали Азия
Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 15.03.16 22:16.
казано от ME4O_TURIST на 15.03.16, 22:08:
Ами приликите между съвременните езици? Тооолкова много еднакви думи има между българския и унгарския например :)
Имаме и доста сходни думи със санскрит. ;)
15.03.16
22:27
За думи като “кюфте” ли си говорим - живял съм в Унгария достатъчно? Или за разни славянски заемки - 20 процента според тях- ама от Австро-Унгария ли идват, от Чехия ли, от Румъния ли - и Господ не може да ти каже?. Или за това, че в националния им исторически музей няма нищо, освен една табелка “50 години българско господство”, което обощава това, че Симеон им показал откъде минава мигрантския път към Европа и ги заселил в “Пустата” - прекрасна земя явно по онова време.
Всякакви изследвания на езиков принцип биха те довели до това, че думата “уд” се среща в същото значение и при ескимосите, които оттук явно са българи - твърдения на доктори в областта.
Същевременно византийски източници съобщават, че българите били високи, руси или червенокоси ... . Но предвид, че за византийците варварите били все варвари и много не ги различавали.
Има един надпис на тоалетните в Плиска: “Да е жива и здрава Марина, която ми смука “уда” - запазен и досега - е сега славянски ли е, или не?.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.03.16 22:31.
15.03.16
22:32
Имам приятел, който живее от няколко години в Унгария и вече е съставил списък с над 250 думи , които са идентични с тези на български. И едно лирическо отклонение- в Унгария и до днес имат песен за страшния цар “Солан” ... сещайте се кой е :D
казано от Queen Cobra на 15.03.16, 19:24:
Dymag, перфектна обосновка. Имаш изключителни познания в областта и интерес явно.
Само не те разбирам защо настояваш за името “Българи”?
Това си ни е името. Пелгаси, пеларги, пелгари, както древните гърци наричат местните жители отначало. Те нямат буквите „б” и „ъ” в своя език и естествените им заместители са „п” и „е”. Българи директно се поменава 4 век, защото вече има по-нов източник - Анастасий Библиотекар (810 - 879), който посочва, че след разделянето на Римската империя през 364 г. “българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав”. Говори за силен народ, способен да отнеме от Византия дунавските провинции. Също (Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f) пояснява събитието с любопитната подробност, че българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право. (”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”).
15.03.16
22:44
Че имат - имат, имат - но дали са турски (150 години) или български , а и чисто славянските дали са минали през български или не, защото те са владяли славяни и са били владяни от славяни в много дълги исторически периоди.
Загадки в нощта, както казваше Гандалф. А и никакво доказателство за произхода на българите, предвид, че са били владян народ и имат някакъв странен комплекс от нас, свързан с генезиса на държавата им, а и с други събития.
15.03.16
22:47
Те нямат буквите „б” и „ъ” в своя език и естествените им заместители са „п” и „е”.
Дай конкретни примери за езика на пеласгите, и обясни защо не са измислили “б” и “ъ” чак до св. Климент Охридски.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.03.16 22:51.
Според византолози, когато в стар гръцки текст имаме букви една над друга, правилото е: първо се чете горната буква, а след това долната. Затова името трябва да се чете “пелгар” - виж картинката след нинджата :)
Интересен момент - древните са записвали и ударенията - в името “пелгари” ударението пада на първата сричка
В момента е безсмислено да се коментира - много скоро всичко ще се изясни, неизбежно е
Мнението беше редактирано от Dymag на 15.03.16 22:53.
15.03.16
22:53
Не ставай смешен Спароток - пелгари - българи - дори да не коментирам правилното четене и безмислиците кой с какво замествал.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.03.16 22:58.
15.03.16
23:04
Това е несериозно . “ПЕЛГАРИ” може да означава всичко.
Какие глупости болтаете здесь. Как надо говорит вам, что самьий древний человек мира, Ето товарищ Владимир Илич Ленин. Впереди его, ничего не бьйло , потому что, он бьил солнце СеСеСеРе -то, а без солнце, не можна существоват жизни. Такие вьи простаци, особено ети болгари. Они еще не знают, что азбука словянская, а не словяно-болгарская. Болгарская – на другой раз будет, потому что, ету азбуку, сам товарищ Ленин изобретил и написал, какие вьй простаки глупьие болгари !
15.03.16
23:14
казано от Dymag на 15.03.16, 23:06:
Какие глупости болтаете здесь. Как надо говорит вам, что самьий древний человек мира, Ето товарищ Владимир Илич Ленин. Впереди его, ничего не бьйло , потому что, он бьил солнце СеСеСеРе -то, а без солнце, не можна существоват жизни. Такие вьи простаци, особено ети болгари. Они еще не знают, что азбука словянская, а не словяно-болгарская. Болгарская – на другой раз будет, потому что, ету азбуку, сам товарищ Ленин изобретил и написал, какие вьй простаки глупьие болгари !
Добре, слизам на твоето ниво - тъпанар прост и малоумен си ти и то с комплекс за малоценност - доволен ли си!?
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.03.16 23:20.
15.03.16
23:26
Нека не се нападаме, но наистина е несериозно да търсим под вола теле. Трябва да свикнем с идеята, че не сме люлката на цивилизацията. Не сме имали каменни градове. По дяволите, та дори Плиска е била от дърво, когато Никифор я опожарява. Културата ни не е била нищо особено, дори когато падаме под османска власт . Не сме имали и университет, знатните българи са се обучавали в Магнаурската школа, а в една Германия и до ден днешен има университети, които функционират от 9-10 век ... За какво си говорим изобщо
15.03.16
23:34
Е, не е било точно така - виж само канализацията на Плиска и Преслав с баните и т.н.
Приносите горе-долу са ясни и без да са общозначими като християнството примерно, имат своето самостоятелно място и значение.
За съжаление просто няма извори, и то национални, и това е. Исторически сме го отнесли много лошо в това отношение. Няма нужда от мистификации и болно чувство за национално величие.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.03.16 23:38.
15.03.16
23:46
Съгласен съм за Плиска и Преслав , но те се развиват съответно при Омуртаг и Симеон :) Всъщност канализацията и баните са най-малкото , което е впечатлявало в тези градове
Оф, нямах в предвид безсмислен отговор ... изглежда че не се изразявам правилно. На който му се чете:
http://rvb.ru/dostoevski/01text/vol14/01journal_77/314.htm
http://www.svobodata.com/page.php?pid=15046&rid=11104
http://www.extremecentrepoint.com/archives/335
Хора, свършиха ми кандидатите за нинджи :)
Едно е ясно, не знам дали за него има извори - без да споря какви сме, откъде ме, какво сме постигнали, колко стари сме, какво сме дали на света, колко високо/ниско/напред/назад сме/сме били някога, днес имаме една основна, особено забалежителна черта - да сме на опаки, във всички смисли. С едничка, основна, цел - да се изкараме най-долните, най-простите, най-обикновените, най-никаквите и прочее епитети. Хората, народите, другите и в най-малкото камъче намират история за себе си (не казвам, че това е похвално, а го посочвам с цел сравнение), ние, братче, гледаме как и за камъчето, което има/би могло да има/вероятно има история, да кажем “абе, аре стига глупости, т’ва си е камъче кат’ камъче”. Ей така, зорлем, за да докажем колко НЕ сме нещо и колко СМЕ нищо.
Подчертавам, отново, че изобщо не споря кой е прав, кой крив, кой прост, кой начетен, кой компетентен исторически, кой интелигентен, кой умен, глупав, работлив, злобен, добър, искрен, сърдечен....
Ей И затова сме стигнали дотука и ей И зат’ва все по-надолу отиваме.
Айде, живи и здрави, утре на децата си ще кажем, че то ние не сме нищо особено, и те ще продължат да не бъдат нищо особено.
Въпросът е просто принципен.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.03.16 14:20.
16.03.16
09:16
Карфичке, не знам откъде ти хрумнаха тези твърдения. Историята е сериозна и точна наука , като всички остнали и не трябва да се изопачава. Тя е такава, каквато е - искаме или не . Достатъчно поводи за гордост има в първо, второ и трето българско царство , че да търсим под вола теле . Иска ни се камъчето да е свидетел на сътворението на света, но уви не е. Ако се вложат всичките тези усилия по изопачаване на историята в една градивна цел , то този нихилизъм няма да бъде на такова ниво. Та при нас старите столици поради една или друга причина представляват точно два камъка на кръст. В много западни държави , има автентично възстановени ( не с итонг блокчета) средновековни крепости, от които лъха на история . Имаш чувството, че преди 5 минути владетелят си е тръгнал. И всичко това без да се тупат в гърдите колко са “антички” :D
16.03.16
09:19
казано от ME4O_TURIST на 15.03.16, 23:26:
Нека не се нападаме, но наистина е несериозно да търсим под вола теле. Трябва да свикнем с идеята, че не сме люлката на цивилизацията. Не сме имали каменни градове. По дяволите, та дори Плиска е била от дърво, когато Никифор я опожарява. Културата ни не е била нищо особено, дори когато падаме под османска власт . Не сме имали и университет, знатните българи са се обучавали в Магнаурската школа, а в една Германия и до ден днешен има университети, които функционират от 9-10 век ... За какво си говорим изобщо
Искам да вметна, че дълбоко грешиш. До началото на Златния Век само няколко владетеля са минали през Магнаурската школа. След това мисля, че само Калоян беше минал през Цариград. Общото между всички тях е манията за величие и завоевателския манталитет, който най-вероятно прехващат от атмосферата във “Византия”.
Понятието за университет е много условно. Школите в Преслав и Охрид са един вид “университети” за времето си. Германците ряпа да ядат. Все пак досега с гръцката култура е оказало положително влияние върху българската такава. Да не говорим изобщо за Търновската школа, която ражда и първите водачи на руската православна църква.
А за произхода... има и ще има генетични изследвания. Да не излезем тракийци накрая. Това оправдава и слабостта към алкохола и мистицизма :D
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 16.03.16 09:24.
16.03.16
09:27
казано от Von Suthaus на 15.03.16, 22:27:
..
Същевременно византийски източници съобщават, че българите били високи, руси или червенокоси ... . Но предвид, че за византийците варварите били все варвари и много не ги различавали....Има един надпис на тоалетните в Плиска: “Да е жива и здрава Марина, която ми смука “уда” - запазен и досега - е сега славянски ли е, или не?.
Има едно интересно българо-италианско изследване - “Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ” на специалисти от Института по микробиология към БАН - мащабно изследване на “митохондриалната хромозома на ДНК”. Според него с италианците сме доста близки като ген, и сме доста далеч от славяните.
Това за Плиска е много интересно, не съм го срещал. Би трябвало да е от Средновековието, защото доколкото знам “ут” или “ът” не е самостоятелна дума, а е съкратена форма от член (срамни-ят, срамни-от, срамни-ът в зависимост от омофонията), която е еволюирала в речта. Чел съм една добра дисертация на една етноложка навремето - те беше проследила развитието на “ът” “ут” към по популярните днес наименования с участието на “х” и “й”.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 16.03.16 09:29.
казано от ME4O_TURIST на 16.03.16, 09:16:
Карфичке, не знам откъде ти хрумнаха тези твърдения.
Веднага ти отговарям, макар да е ненужно, щом вече съм го написала.
казано от karfi4ka на 16.03.16, 08:56:
Въпросът е просто принципен.
Така, че не навлизай в конкретика за камъчето, а разбери общия смисъл на написаното от мен.
Мечо, не съм написала горното, за да споря. Историята съвсем не е толкова силна страна на познанието ми, че да си позволя лукса да споря, нещо което пък болшинството от хора си позволяват без излишни скрупули или други притеснения. Изразих мнението си, изградено не само на база настоящата дискусия, а на доста по-многобройни и продължителни наблюдения върху това, което “българите” говорим/правим/пишем.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.03.16 09:32.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече