Не може да качва мускулна маса

04.03.13
15:17

От край време си блъскам главата да разбера защо един мой приятел НЕ КАЧВА мускулна маса. На 14 г. е, но е с 20 кг по-лек от мен около 45 излизат за него, малко са). Човекът се скъсва от упражнения за плочки, различни видове коремни, и ги прави правилно. Казал съм му да ги прави в умерено темпо на повече серии с по-малко повторения ( по принцип може и 200 повторения ) - направи го. Казах му да приема повече храни богати на протеини и въглехидрати заради ниското му тегло, да тренира д-г 2 часа след хранене и подобни. И сега се замислих! Преди 4 месеца бях 58 кг без никви мускули, започнах да тренирам за гърди, рамо, бицепс, трицепс и предмишница - започнах и да се храня 70% повече и някак си вдигнах на 63 кг без надебеляване. Разчетох се за метаболизма - как се ускорява колкото по-тежък и мускулест ставаш. Та мисълта ми е такава, ако аз с хранене и вдигане на тежести си ускорих метаболизма, може ли този мой приятел да преяжда примерно 1 седмица и рязко да качи няколко килограма, като същевременно прави лицеви и вдига тежести, като целта е да му се ускори метаболизма и тялото му да започне да изисква по-голяма доза храна, а той вече да разпределя веществата в която мускулна група иска? Защото количеството, което приема сега като храна е напълно недостатъчно за човек, който иска да прави мускули, а ако се тъпче и след тва директно прави за плочки всеки ден, едва ли ще се получи. Ако съм в грешка ме насочете и предложете алтернатива за познатия ми.

Темата беше редактирана от Ivelin Georgiev на 04.03.13 15:19.

04.03.13
15:58

Лично аз нищо не разбрах.Какви метаболизми какви чудеса говориш , незнам.Значи тои иска ММ и блъскал за плочки само така ли? Тои знае ли въобще какво иска или ти не можеш да представиш по подходящ начин положението??

Ачо

04.03.13
16:29

Че на 14 год. е нормално, за къде бърза ? Като стане на над 16год може и да качи, ако тренира правилно, храни се и се възстановява.

казано от Ivelin Georgiev на 04.03.13, 15:17:

...може ли този мой приятел да преяжда примерно 1 седмица и рязко да качи няколко килограма, като същевременно прави лицеви и вдига тежести...

Изкушавам се да те насърча да опитате това... не защото имам съмнения за резултата, а защото ще научите много хубави неща от собствения си опит. Приятелят ти не се храни достатъчно (като количество и качество) - там търсете проблема. :)

04.03.13
18:53

Също му кажи да не прави 200 коремни преси на ден , и също толкова лицеви.И ако иска да качи мускулна маса пресичката му ще се позамаже малко , ама не е фатално.

04.03.13
19:08

Какво ви става бе младежи. Аз като бях на 14 мислех само за играене на топка и за мацките от 10-ти клас :D . Сега му се развива организма, какво се захващате с тея 200 коремни. Забавлявайте се на вън, пък като станете на по 16 годинки, тогава мислете повечко за фитнес тренировки.

04.03.13
19:55

Бързо обяснение: Метаболизма ( обмяната на веществата в организма ) се ускорява при мускулестите и дебели хора. Те много лесно могат да губят форма/мазнини ако не приемат нужното количество храна - по-бързия метаболизъм обикновено изисква и повече хранене. А хора, които са слаби на килограми от дълго време най-често имат бавен метаболизъм, което означава и по-малко хранене заради бавното усвояване на веществата и бързо качване на килограми и ускоряване на метаболизма при преяждане и упражнения, които късат много и здраво мускулни влакна. Идеята ми беше той рязко да ускори метаболизма си точно с преяждане и вдигане на тежести/лицеви, за да може периодът след тази седмица тялото му просто да ИЗИСКВА по-голяма доза храна, за да може да тренира постоянно и ефективно.

04.03.13
20:07

казано от avitohol avitohol на 04.03.13, 19:08:

Какво ви става бе младежи. Аз като бях на 14 мислех само за играене на топка и за мацките от 10-ти клас :D . Сега му се развива организма, какво се захващате с тея 200 коремни. Забавлявайте се на вън, пък като станете на по 16 годинки, тогава мислете повечко за фитнес тренировки.

Кажи му го още веднъж :D

04.03.13
20:10

45 кила и блъска за плочки :D Незнам защо толкова се вманиачавате по тия плочки,мускулната маса се прави с лег,тяга,клекове тежки упражнения

Мнението беше редактирано от Paco на 04.03.13 20:27.

Кажи на твоя приятел да си вземе карта за фитнес и да прави най-вече основни упражнения - вдигане от лег, мъртва тяга и клякане. Освен това да яде повече картофи, ориз и ако може месо и със сигурност ще качи килограми.

04.03.13
20:48

казано от Cobretti на 04.03.13, 20:07:

казано от avitohol avitohol на 04.03.13, 19:08:

Кажи му го още веднъж :D

Искам само да посъветвам и 2мата младежи за която се касае темата: Момчета ако го правите за да се харесате на момичетата, по добре недейте, ако ви е увлякъл този спорт и смятате, че може да му се посветите Ви съветвам да започнете 14 години е една прекрасна възраст за тренировки със собствено тегло и здравословно хранене, не се лъжи да влизаш в залата без известен опит на вън ( лостове, успоредки, лицеви), не, че залата е страшна, но просто в днешно време младежите се увличат по правенето на големи мускули за кратък период от време и забравят за най ценното нещо, а именно здравето. Съветвам и теб и твоят приятел да се научите на най важното правило в тренировките, а именно търпението!

казано от Ivelin Georgiev на 04.03.13, 19:55:

Бързо обяснение: Метаболизма ( обмяната на веществата в организма ) се ускорява при мускулестите и дебели хора. Те много лесно могат да губят форма/мазнини ако не приемат нужното количество храна - по-бързия метаболизъм обикновено изисква и повече хранене. А хора, които са слаби на килограми от дълго време най-често имат бавен метаболизъм, което означава и по-малко хранене заради бавното усвояване на веществата и бързо качване на килограми и ускоряване на метаболизма при преяждане и упражнения, които късат много и здраво мускулни влакна. Идеята ми беше той рязко да ускори метаболизма си точно с преяждане и вдигане на тежести/лицеви, за да може периодът след тази седмица тялото му просто да ИЗИСКВА по-голяма доза храна, за да може да тренира постоянно и ефективно.

Слабите хора имат “право” черво или казано накратко бърз метаболизъм. Каквото хапне го изгаря мигновенно, да не казвам другата дума  из.....ра. Дебелите пък имат бавен метаболизъм, и затова трупат килограми в повече. Дебелите по принцип с тренировки забързват метаболизма в тялото си. Колкото по-тежки тренировки, толкова по-добре.
Изводът е колкото по-слаб си толкова по-бърз метаболизъм имаш, следователно за да качиш тегло трябва да се храниш като Змей.

Мнението беше редактирано от Антон Добрев на 04.03.13 20:58.

05.03.13
11:38

абе как след толкова думички изписани в темата, така един не се сети да напише основното - ТЕСТОСТЕРОН! ;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1