Вмъкване на сутрешна физзарядка в цивилния живот и още нещо

Прескочи до:

15.03.13
21:39

Казармата за голямо съжаление на НАС МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ вече е нещо, което слушаме само в историйте от хиляда и една нощи на по големите от нас мъже. Няйкой казват, че по-добре било да я няма, други имат блясък в очите когато говорят за нея. Аз съм на мнението, че днешното поколение сме толкоова Лигави и недорасли, че просто ми е писнало да излизам вечер. Някой се оплакват, че техните нямали пари да им купят дрешки, други се молят за телефони, коли, пари и всичко което може да видите с очите си (материалното). Рядко срещам млади хора, който да имат ясно изградени принципи, чест която да крепи достойнството им. По-голямата част се оплакват, че държавата не можела да им осигури реализация и заминават за чужбина понеже там имало. Да прави са, няма да го отрека, но ако погледнем малко по назад в светлото ни минало, ще минем през периоди в който смъртта, мизерията и насилието са властвали над тази легендарна земя, имало е време когато думите ,,Отче наш, Който си на небесата!’’ са били равносилни на самооубийство, времена в който да бъдеш българин е по срамно и от сега, за тези, който смятат и днес, че е така. Какво ни е спасило ли ??? Отговорът е прост, има едно нещо което ни обединява, бедни ,богати, селяни граждани, а именно ВЯРАТА и ВОЛЯТА който са крепели надеждите на поколения изстрадали българи. Ние никога няма да бъдем като тях, но има една проста думичка, която може да събуди заспали чувства в нас: ДИСЦИПЛИНАТА

Ще Ви пренеса в един по различен свят от нашия: Казармата и по специално сутрешната физзарядка

В армията думата „разглезен” съществува до входната врата или максимум до сутринта на втория ден след приемането ви. Ето едно “сладко като фин млечен шоколад” примерче от постъпването ми:

Ден първи: Потропва се културно на вратата и влиза сержант с усмивка на лице и с думите: „Пиленца-а-а, ставайте да папкате, хайде, че закъсняваме!”

Ден втори: Бууум-м-м! Вратата се удря в стената зад нея със страшна скорост, отворена с крак. Влиза сержант с кисела физиономия и с думите: “Ставайте, м-м-м... ша е..... Всички са строени, до кога ша ви чакам... до 2 минути да сте на плаца! За закъснелите - непоряди или лишаване от отпуск!”

Останалите дни сами си ги описвайте. Не звучи лигаво, нали?

Но времето, когато за всички мъже имаше задължителна военна служба, отмина. В днешната тема обаче ще се постарая да пресъздам сутрешната физзарядка такава, каквато тя беше по време на моята военна служба, (аз съм бивш старшина на рота към сухопътни войски), но приложима в цивилния начин на живот

Ако сте отървали казармата, ви е ясно като в мъгла за какво става въпрос, но може би има и такива сред вас, които са имали късмета да я избутат (те нека козируват в коментарите!).

И така, да започваме със сутрешната физзарядка!

Часът е точно 5:50. Дежурният по рота започва да вика с пълен глас: “Рота, ставай от сън! Рота, ставай за физарядка! Униформа!” (Униформата е в зависимост от метеорологичните условия - голи до кръста, по куртки или тениски). В 6:00 ч. всички трябва да са строени на плаца.

В цивилни условия задачата на дежурния по рота може да изпълни алармата на телефона ни (с подходящ за целта запис), а нашият плац може да бъде паркът, стадионът или фитнес залата (ако е голяма).

Започва проверка на ротата с цел да не би някой да се е скътал или успал. Това може да извърши например инструкторът ако сте група трениращи.

Следва обиколка на плаца, равняваща се на около 4 км (напълно разумно за начинаещ).

А не забравихме ли нещо?

Да, за да сме още по-енергични в ранната и студена утрин, би било хубаво да има и подходяща за целта музика. Така ще бъдем и в ритъм!

Добре заучената музика е като добре заученото упражнение.

Така че, ако сте чували, че упражненията трябвало да се сменят, защото мускулът привиквал, ще ви кажа: “Глупости на търкалета!” Това е и отговорът за музиката, която ще ни съпровожда.

С една дума, музиката ни не беше много разнообразна. Ако се надявате, че ще звучи някое ново парче, не се самозалъгвайте. Това е едно от малкото парчета от тогава, които все още ми харесват:

Това е музиката, която ще звучи по време на предстоящите 4 км тичане. Повтарям тичане (не ходене!), и то доста бързо - поне с 10 км/ч, ако сте с наднормено тегло! Страшно ви моля, защото свободни позиции за непоряди (извънредно дежурство, приложимо в армията като вид наказание) има колкото искаш!

След като приключите с тичането, идва ред на упражненията.

За целта всички се събират на “плаца” под строй, на една ръка разстояние от всяка страна един от друг.

Упражненията:

1. Първото упражнение е комплексно раздвижване на всички мускулни групи, което ще рече една бърза разгрявка, състояща се от разгрявяне на врата, раменете, лактите, китките, кръста, коленете и глезените - по 10 повторения на група.

Разгряване

2. Следват упражнения за бедрата. А какво по-хубаво базово упражнение за тях от клякане? Клек за брой пъти с подскоци, например 5 серии по 20 повторения

Клек

3. Комплексно упражнение за горната част на тялото - лицеви опори със задържане в крайно долно положение по заповед (без да сте легнали, моля!). 5 серии по 15-20 повторения.

Лицеви опори

4. И за край - коремни преси!

Коремни преси

Колко е почивката? По дяволите, каква почивка?!? “Почивка в гроба!”

След упражненията имахме лично време (15 минути) - душ, униформа (изгладени дрехи, лъснати обувки, избръснат) и т.н., след което идваше ред за първото ни за деня хранене!

Хранене номер едно обикновено представляваше: 2 варени яйца, чаша чай или мляко, около 50 грама сирене, хляб.

Е, общо около 30 грама белтъчини... Добре е. Но ставаше и по-добре, когато имаше “мамини синчета”, на които две яйца им били много или пък не обичали яйца или сирене... Е, няма как да не отбележа, че се откроявахме групичка трениращи, които събираха след закуската по масите останали яйчица и други ценни за мускулите ни храни. Естествено, понякога следваше непоряд заради закъсняване за строева подготовка.

И така, ако вашата програма ви е писнала, може да я разнообразите за малко и да се почувствате като български воин с тази програма. А за да сте още по-навътре в нещата, намерете си и военна униформа, за да бъде насладата на макс! Ако пък наблизо има изоставена и подходяща за целта казарма с плац, ходом марш!

Ако всичко това ви се стори малко, не коментирайте, преди да сте пробвали! Пък и това е само началото на деня все пак. Тепърва предстоят още подобни тренировки, но с пълно бойно снаряжение!
Използвана литература: Написано от Мартин Гергов 

Ако на някой му хареса идеята за вмъкването на физзарядката в цивилният живот нека да сподели мнение и да предложи упражнения за сутрешна тренировка :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 26.03.13 08:49.

15.03.13
22:24

Доста интересно, прочетох го с един дъх. Аз съм набор 92 и както се предполага, не съм посещавал казармата (за съжаление).
Като момче с националистически възгледи, винаги съм искал тя да се върне. Малко или много казармата си прави мъжа, учи го на отговорност, дисциплина и тн.
Разказвали са ми какви ли не истории за казарменият живот, слушал съм ги със захлас :) .
Въпросът ми към по възрастните които са служили е:
Дали биха ме приели в казармата със заболяването астигматизъм. Имам астигматизъм и нося очила, дали това би ми попречило по някакъв начин на медицинският преглед. Тоест дали все пак биха ме счели за “годен” при положение, че ми трябват очила за да виждам добре (чисто хипотетично питам).

15.03.13
22:36

Дори и да няма казарма човек може да изгради дисциплината  в себе си, като си я направи. За наше съжаления няма казарма, но за наша радост можем да вземем само положителните и черти и да ги принесем в нашия живот. Отрицателните, черти точно носят полъха на едно отминало вече поколение в което момчетата са станали мъже

16.03.13
08:52

Да вметна, че в действителност физзарядката в казармата изобщо не протича по описания начин. А е нещо такова:

1. Бягане - Двама, трима бягат другите едва ходят или едвам се влачат полузаспали...
2. Разгряване - 90% Спят прави, но някак успяват да полюляват ръцете си
3. Упражнения - Тук вече на всички им е писнало да се люлят на плаца и влачейки се са се отправили към спалното :D

16.03.13
09:09

Казарма няма, има наемници вече. Там пак ще има един късо подстриган полуидиот, който да ти дава акъл и команди, да те унижава и да си изкарва комплексите върху теб, като с това се предполага, че ще те направи по-дисциплиниран и истински мъж :D В американската армия има много хора с очила, все пак щом иска да убива деца, защо да не му се разреши на човек, било то и с очила. Войната е най-свинската работа. А в сегашния свят и световен ред, може би от армията ни е хубаво само физзарядката, другото е хрантутене на едни паразити, генерали и всякаква реално нищо не правеща и безполезна шайка готованци.

16.03.13
09:25

Да и аз много съжалявам за казармата , като гледам днешното поколение колко е разглезено, недисциплинирано и изнежено така да се каже.Срам ме е да кажа дори , че в моя клас има момче , което си лакира ноктите , прави си прически , епилира се и тем подобни долни и срамни за едно момче работи.Аз съм благодарен на моя баща , който от малак ми е дал възпитание и съзнание на сериозен човек.От малак още той ми казваше , че е хубаво да се прави разгрявка сутрин и ся ми стана навик всяка сутрин да правя 10-15 мин разтяжки, лицеви опори, коремни преси и клекове.

16.03.13
10:01

Спомням си , че много стари  войници пропускаха закуската /новобранците ходеха до столовата в строй, с песен на уста/. Аз никога не изпусках закуска и си взимах по 3-4 чинии. Понякога даваха халва и ние я  размачквахме с маслото и мажехме на филии. Представете си халва и масло от 4 порции /истинска калорийна бомба/ + 4 яйца + 200 гр.  сирене /от мляко/ + чай /в повечето случай оцветена с карамелизирана захар топла вода/.
Закуска за шампиони.
Спомням си също и че през ден - два влизах тайно в артелната, в стаята дето складираха яйцата / прониквах  през прозорец, който не се затваряше/. Печех си ги на вестник върху плочата  на печката.
И така качих 6 -7 кила в казармата. Спомени...

16.03.13
10:52

казано от Arkan на 16.03.13, 09:09:

Казарма няма, има наемници вече. Там пак ще има един късо подстриган полуидиот, който да ти дава акъл и команди, да те унижава и да си изкарва комплексите върху теб, като с това се предполага, че ще те направи по-дисциплиниран и истински мъж :D В американската армия има много хора с очила, все пак щом иска да убива деца, защо да не му се разреши на човек, било то и с очила. Войната е най-свинската работа. А в сегашния свят и световен ред, може би от армията ни е хубаво само физзарядката, другото е хрантутене на едни паразити, генерали и всякаква реално нищо не правеща и безполезна шайка готованци.


Няма да споря с теб за доста неща си прав, но това с убиването на деца не смятам, че е така. Не вярвам много хора в казармата да са убивали човек, освен единични случай без който не може. Думата мир едва ли щеше да съществува без думата война. Аз смятам, че всеки мъж трябва да е преминал през задължителна военна служба, ако се замислиш при всяко едно голямо бедствие военните се включват. Вярно е, че много пари се харчели затова, ами преди години като е била задължителна защо според теб живеехме по добре ?  Можеби защото политиците не крадяха толкова колкото сега :). Не искам да влизам в понататъчни политически пререкания, понеже не одобрявам нито една партия от настоящите. Но казармата, както видя и мнението на един мъж, който е бил оставя незабравими черти в характера ти, който няма как да изпиташ в цивилният живот. :)

Deadeye

16.03.13
14:29

казано от avitohol avitohol на 15.03.13, 22:24:

Дали биха ме приели в казармата със заболяването астигматизъм. Имам астигматизъм и нося очила, дали това би ми попречило по някакъв начин на медицинският преглед. Тоест дали все пак биха ме счели за “годен” при положение, че ми трябват очила за да виждам добре (чисто хипотетично питам).

Мен ме приеха навремето в казармата с около 7 диоптъра късогледство и астигматизъм......

17.03.13
16:03

Много се забавлявам, когато някой компетентно коментира нещата отстрани, без да има грам лични наблюдения и практически опит, познания пък хич... Впечатленията му обикновено са от градски легенди и разкази на по-големите батковци и от типа “чул съм”, “говори се, че” или “една жена каза”... Но все пак компетентно коментира и оценява.

Арканчо, питам: откъде почерпи информация, какъв е практическия ти опит и лични наблюдения, както за българската, така и за американската армия или пък за убийствата на деца???
За очилата, методите за подбор, методите за формиране на определени качества е ясно, че не си в час, затова и не питам.
Единственото, за което си прав е, че “Войната е най-свинската работа”. Въпреки, че и за това не вярвам да имаш лични наблюдения, а по-скоро от филми и видеоигри, но поне си стигнал до умен извод.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.03.13 16:06.

17.03.13
17:57

Това не е военно насочен форум, има си такива, който го интересува да си чете и пише там. Мен не ме щяха, защото имах различни алергии, които с времето за мое щастие отшумяха почти. И не съжалявам. Информацията я имам от разговори с родители, приятели, и много познати и непознати хора, “служили” в най-различни поделения и войски. За издевателствата в армията от личен опит няма как да коментирам, но те са факт. Там научаваш едни неща, които могат да бъдат научени при нужда и за 1-2 месеца. Чел съм и много литература по въпроса - основно са ме интересували различни партизански тактики, защото са най-приложими при нашите условия при една гражданска война например. Да филми съм гледал - почти всички руски, които съм могъл да намеря, но и други по тематиката. За убийствата на деца - трябва да си кон с капаци и да не следиш най-елементарните медии - ццн, евронюз, за да видиш колко невинни жертви (голяма част деца) имаше и в персийския залив, в Афганистан, в Ирак, а и скоро в Иран. Да не говорим за Африка и “великия” френски легион главорези.

Но да се върнем на темата - трябва ли да има някаква по-различна подготовка от сегашната за учениците, а защо не и за населението? Например чичко Путин щял да връща Готови за труд и отбрана. Според мен това е правилната посока, която ще накара мързеливия, застоял, замезващ народ да се пораздвижи малко, дори и насила. Например моята любима нация - японците - повечето имат задължителни тренировки по бойни изкуства организирани от работодателите им. Няма мърдане - искаш работа - добре, но оставаш и след това за един час тренировка.

17.03.13
22:00

Каквото и да си говориме тука - истината е една  - днешната младеж знае как се държи спринцовката и бутилката  - но не знае как се държи калашника.

17.03.13
22:54

Не че е кой знае какъв келепир да знаеш да боравиш с калашник, но и другото не е работа.

По мое мнение не трябваше да махат казармата, няколко месеца да се види кой колко струва не беше излишно.

17.03.13
23:06

Щом говориш за” келепир ” - сигурно си чел ” Бай Ганьо “.
За келепир с калашника боравят само магистралните грабители.
Когато става въпрос да защитаваш Родината  - не става с храчки -  трябва” калашников”.

18.03.13
10:23

казано от Arkan на 17.03.13, 17:57:

Информацията я имам от разговори с родители, приятели, и много познати и непознати хора, “служили” в най-различни поделения и войски. За издевателствата в армията от личен опит няма как да коментирам, но те са факт. Там научаваш едни неща, които могат да бъдат научени при нужда и за 1-2 месеца. Чел съм и много литература по въпроса - основно са ме интересували различни партизански тактики, защото са най-приложими при нашите условия при една гражданска война например.

Твоята работа в момента е все едно да обясняваш на капитан на танкер, как си изчел Салгари и знаеш всичко за мореплаването :D
Имаш ли си идея с кой спориш за армията ? :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.03.13 10:30.

18.03.13
12:06

Трябва ли да съм писател, за да чета стихове? Или художник, за да имам определени предпочитания и стил който ми харесва в изобразителното изкуство? Нима трябва да съм военен, за да имам мнение за тази система, за това какво прави (неправи) предложения, мой си виждания?

Коментирайте за физзарядката и има ли тя почва у нас. Ако стане задължително например и включва разни аеробни елементи, бягане и подoбни, аз лично ще бъда наказан, защото никой не може да ме накара насила да бягам и да горя ценни калории :D

18.03.13
13:12

Кой да предположи, че премахването на военната служба ще породи чак такъв вакум? Вероятно наистина има нужда от военна служба, но не си вадете изводите на основата на филми и разкази и преразкази. Армията не съществува за да упражнява възпитателни функции или да решава проблеми със самочувствието, социални проблеми и други такива. Да, може да го прави, но на повечето няма да ви хареса как точно го прави.

А за физ-зарядката не мисля, че чак държавата трябва да се меси. Това може да го реши и директор на училище или кмет, или да си го организирате сами.

18.03.13
13:13

казано от Arkan на 18.03.13, 12:06:

Нима трябва да съм военен, за да имам мнение за тази система, за това какво прави (неправи) предложения, мой си виждания?

За да даваш оценка трябва да имаш опит, нали ?
Пък ти спориш с професионалист за нещо, за което само си чувал, а на него това му е голяма част от съзнателния живот.

Иначе за физзарядката - ми тъпа работа е в 6.00 на плаца да правиш 16 тактовите упражнения ;) По-добре Тай Чи :)

18.03.13
13:30

казано от James Hinks на 18.03.13, 13:13:

Иначе за физзарядката - ми тъпа работа е в 6.00 на плаца да правиш 16 тактовите упражнения ;) По-добре Тай Чи :)

Или енергична оборка на боклуци за повече реализъм

18.03.13
15:00

Тай Чи чесно казано никога не съм опитвал да го практикувам, понеже да се науча сам на движенията ми се струва сложна работа, иначе наистина е по-добра алтернатива. Но пък и Старите упражнения също са по добра алтернатива да си изградиш режим на ставане и да не се изнежваш докато лежиш с часове в леглото си, а те чака важна работа, все пак това е целта й.

18.03.13
15:13

Казармената физзарядка е пълна глупост както и да я погледнеш. За тялото е изключителен шок 10 минути след събуждане да си гол до кръста на плаца в студа и да правиш абсолютно безсмислени упражнения. Не го бъркай с това да тренираш сутрин след като си се събудил добре. Събуждането е процес, не е просто едно отваряне на очите.
Режим се изгражда с воля, ако ти липсва - в казармата по принуда ти го изграждат старшините и ефрейторите... :)

18.03.13
15:29

Аз от казармата си спомням,че обичах страшно много тактиките.Намазвах ме се с кал по лицата,закачахме си храсти къде ли не и се почваше един филм :D .А командата “напред на нож” ми беше любима :D.Имах една нощна тактика която остави много хубави спомени в мен.Не беше никак лесно,но го приемах като забава.

По темата:
Физзарятките често ги пропусках,защото се криехме къде ли не ;).Виж ФП-то беше адската мъка.За 1 час ни разкатаваха фамилията.

Мнението беше редактирано от Васил Р на 18.03.13 15:30.

18.03.13
16:30

казано от Тайсън на 18.03.13, 15:29:

Виж ФП-то беше адската мъка.За 1 час ни разкатаваха фамилията.

Еее, как беее...;) Най-любимото ми нещо беше да водя ФП :D Адът идваше на площадката/в залата :D :D

18.03.13
16:50

казано от Solomon Kane на 18.03.13, 13:30:

казано от James Hinks на 18.03.13, 13:13:

Иначе за физзарядката - ми тъпа работа е в 6.00 на плаца да правиш 16 тактовите упражнения ;) По-добре Тай Чи :)

Или енергична оборка на боклуци за повече реализъм

И обществена полза, бих добавил. :D

18.03.13
16:58

казано от James Hinks на 18.03.13, 15:13:

Казармената физзарядка е пълна глупост както и да я погледнеш. За тялото е изключителен шок 10 минути след събуждане да си гол до кръста на плаца в студа и да правиш абсолютно безсмислени упражнения. Не го бъркай с това да тренираш сутрин след като си се събудил добре. Събуждането е процес, не е просто едно отваряне на очите.
Режим се изгражда с воля, ако ти липсва - в казармата по принуда ти го изграждат старшините и ефрейторите... :)

Да прав си, аз явно я бъркам с това да тренирам сутрин и то като съм се наспал, но това е просто защото не съм бил в казармата, а отстрани знаеш, че всичко изглежда лесно... Иначе наистина е хубаво човек да си изгради навици и да ги спазва стриктно, аз се опитвам още да ги градя, но не става за един ден, надявам се да успея да съчетая работа, учене и тренировки точно благодарение на добре разпределеното време :)

19.03.13
01:50

казано от Arkan на 18.03.13, 12:06:

Трябва ли да съм писател, за да чета стихове? Или художник, за да имам определени предпочитания и стил който ми харесва в изобразителното изкуство? Нима трябва да съм военен, за да имам мнение за тази система, за това какво прави (неправи) предложения, мой си виждания?

Да имаш мнение е хубаво нещо, но още по-хубаво е когато то е подплатено с познания и опит. Можеш да си четеш каквото искаш, ама за да направиш литературен анализ на творба и да говориш за стилистични похвати например ти трябват определени познания. Надявам се схващаш какво искам да ти кажа.
И не ми трябва да гледам CNN или Евронюз за да видя какво става в Ирак или Афганистан. 4 пъти или общо 2 години съм изкарал там, в Ирак и Афганистан, включително и като инструктор в афганистанската армия в съвместен българо-американски тим (да отговоря тук на Мегаболика откъде познавам подготовката и нормативите на американските морски пехотинци от една друга тема). Не се смятам нито за наемник, нито за убиец на деца. И определено се дразня, когато някой, дето даже не е помирисвал партенка (сигурно не знаеш и какво е това), ми дава квалификации кой какъв е и колко струва. Щото така гледал по телевизията. Или щото така му казвала майката на някой лигльо.
А за това, че армията била безполезна хич няма да коментирам, щото ако ти каза какво мисля за такива като тебе ще получа перманентен бан. Ще постна една снимка накрая, пък който както иска да я разбира.
По темата. Физзарядката не беше чак толкова лошо нещо, поне там където се провеждаше пълноценно такава. Вярно, че е доста далече от необходимите качества за един съвременен войник, но е доста над физическите качества на съвременното поколение геймърчета. Дава насила едно посредствено физическо ниво, което иначе мързеливия няма да постигне сам, а този който има желание така или иначе ще надмине. Като плюс на това да тичаш гол до кръста при минусови температури се сещам, че по това време, не знаех какво е настинка или банален грип. Но иначе извън казармата като насила наложена масова физическа подготовка е просто неприложима.

19.03.13
10:04

Да благодаря, разбрах. По-добре свободен лигльо и по-низша класа човек, отколкото една маша в ръцете на разни “велики” генералисимуси, без право на мнение, готова да убива, която само слушка. Поне съм свободен - да живея, да творя, да правя това което аз искам, а не това което някой ми каже. Това за мен е по-важно, да имаш право на избор. И искрено се надявам да не придобивам подобен опит в моя живот. Не го приемайте като лично заяждане или обида! Не, изразявам моята позиция срещу неправдата, а в армията, окупацията на чужди държави, стотиците хиляди невинни жертви,  аз виждам такава.

19.03.13
13:59

Момчета,успокойте се малко!Идеята на цялото обучение в казармата е добра като цяло,но в повечето случаи се извратява и се получава обратният ефект-колко самоубийства и полудели хора има?!Освен това дълбоко се съмнявам,че казармата изгражда чак толкова принципи(и аз не съм ходил)като гледам колко хора има,които са били,а са безпринципни.Човек е такъв,какъвто е!Ако имаш воля и знаеш кое е правилно,няма нужда да ти викат на главата и ‘да те правят мъж’!А тези ,които за нищо не стават и след казармата пак ще са си същите!Повечето разказвате с умиление за казармата поради носталгията и това,че вече сте я напуснали,но надали на някого му е допадала,когато е бил в нея!Така че нека да зарежем темата за войната и казармата и да спрем със спама!

19.03.13
14:00

Еее, ама тебе чакахме бе :)
Ти бил ли си в казармата ?
Най-вероятно не си ;)

19.03.13
14:03

:D

19.03.13
14:05

И защо младежта бърка това “да ти викат на главата” с това “да изпълняваш заповеди на командира” ;) ?
На война не правиш каквото ти скимне, това дали ви е ясно ?

19.03.13
14:11

Снимката която постна Весо е повече от показателна и за съжаление няма думи да я опишем.... Аркане, само искам да ти кажа, че ако няма армия и мъже готови да дадат живота си за защитата на населението не бих мислил какво ще стане, поне като гледаш големите телевизионни канали виж колко атентата и терористични актове стават всяка година, та дори и в нашата страна. Ако няма военни кой ще ни пази Господ ли ? Армията е един важен орган във всяка държава уважаваща традицийте и сигурността си. Явно манталитета на българите се изменя и скоро сигурно ще искат да махнем и полицията, за какво ни е, убиват и затварят невинни ??

19.03.13
16:09

коментари за казармата и армията от хора, които не са били вътре е като някой да коментира секса само по видяното от порно каналите.
там си проличаваше кой от какво тесто е замесен, кой става за лидер и кой е плява ... освен физзарядката имаше и едно “любимо” занимание - марш на скок - не знам как съм оживял след това ... сега със сигурност не бих издържал такова нещо

19.03.13
20:04

Arkan, не знам дали осъзнаваш колко повърхностни са разсъжденията ти. Пишеш, че нямам мнение и право на избор, а пропускаш най-важното: избора да служиш на дадена кауза, да служиш на родината си е личен избор в най-чиста форма. Да, някои са в армията за пари, други по убеждение, но факта е един. Няма насила попаднали там.
Иначе с оглед на показаното от тебе мислене, не виждам особен смисъл да коментирам “машата в ръцете на великите”. Но понеже обичаш да гледаш филми и да формираш мнение оттам, а и спомена Африка, пусни си “Black hawk down” например, само в началото, обърни внимание на фактите за измиращите от глад деца в Сомалия и питай CNN или Евронюз за положението днес. Питай чичо Гугъл за обстановката и жертвите на талибанския режим в Афганистан, потърси информация за реалността и условията днес.
Не съм идеалист, пределно ясно ми е, че всяка “освободителна” операция по света е движена от определени интереси, но е добре да се оценява и ефекта върху обикновените хора като следствие от намесата. Защото е ясно например, че и Русия ни освободи заради геополитическите си интереси, но това не променя факта, че този акт на нас ни донесе свобода.
А за това, че армията и военните не правели нищо... Честно казано, не пожелавам на никоя армия или държава, военните й да върши работата за която са създадени. Защото това наистина е страшно. И е нещо, което никой филм няма да ти покаже или пресъздаде.

19.03.13
20:10

Франко, колко си прав... Иначе имаше и едно друго състезание- 10 километра марш на скок на отбори от по 8 човека, засича се времето на последния от отбора. Всякаква взаимопомощ е разрешена, но докато и последния не пресече финала, отбора не е финиширал. Влачил съм 3 автомата, 3 противогаза и 3 мешки освен моите, защото едното момче от отбора ни капна 2 километра преди финала, двама колеги го влачеха него, а аз носех снаряжението на тримата...
Да познае Аркан сега какви качества формира това и дали има смисъл от тях...

казано от Veso Pervazov на 19.03.13, 20:10:

Да познае Аркан сега какви качества формира това и дали има смисъл от тях...

Сега той се аргументира с правото си на свободен избор. Лошо няма. Само че... той може да упражни това свое право благодарение на структурата, която така старателно анатемосва. Какви качества да формира, като казаното от теб не е ценност за него? Как да те разбере, след като е не долавя важността на думите на James Hinks? Едва ли може да се даде по-точно сравнение от това, което Франко даде за тези, които говорят за казарма без да са прекарали дори 15 минути зад оградата на произволно поделение.

Казвам всичко това като човек, който е видял само върха на айсберга в казармата (по ред причини).
Имам ценностна система от тип, който днес младите нямат.

Carbohydrate

19.03.13
20:38

Гледах интервю на български войник, завърнал се от Кербала, който каза: Отивам на всякъде, на всички мисии, само българин да не ми е началник”. Няма как, тук няма специалисти, а и да има, не служат. Казармата не е филм. Там не се толерира инициативността. Преди време показваха наши войници в Камбоджа, пьяни с кастофон на макс, забравени от всички....Но пък на някои им харесва, за това има профессионална армия, където повечето хора отиват за 2 лева, вместо да гладуват. Тъжно! Но всички скептици може да си заврат, ако мислят, че младите хора няма да защитят собственното си отечество, било то България. И аз не искам олигофрен да ми е началник! Във нашето училише в русия имаше загинал във войната в Афганистан, направиха цяла стена в училище, но истината беше друга.....бяха го оставили за главен, нанасяха удар по муджахедите, след това трябваше да преместят позицията, да ама заместника се оказ олигофрен и след 5 мин долетя ответният удар.....всичките в ковчези.... Та ако Баретата стани старши повече хора ше набере ))). Елате да ги видите в Атия алкохолиците, лодките пълни със вода.... Та за това не искат младежите. Няма пропаганда! Няма привилегии! Няма пари! Но ние пак ще защитим нашият дом, бъдете спокойни невярващи хора! (grin)

20.03.13
00:24

Как бе Васко, как ще я защитят? На Counter strike ли?
А обобщението “всички са еди какви си” е доста несериозна позиция. Очаквах доста по-зряло мислене от тебе.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 20.03.13 00:52.

Carbohydrate

20.03.13
06:34

казано от Veso Pervazov на 20.03.13, 00:24:

Как бе Васко, как ще я защитят? На Counter strike ли?
А обобщението “всички са еди какви си” е доста несериозна позиция. Очаквах доста по-зряло мислене от тебе.

Че те от там научават повече неща, отколкото от където и да е. Те за тактиката знаят много повече от офицерите във казармата)).
Гледай “Штрафная рота”, “Сволочи”- за безпризорни деца. Мотивацията е главната дума. Злоба, ненавист, отмъщение, и т.н. също като любовта, са мотиватори.....))) Приятеля ми се отказа от платен войник н Атия, просто трабваше да избира - алкохолик или нормален човек ))) и напусна.....))
Това, че хората мислят различно от теб, не значи, че са гадни, без самосъзнание и т.н. Ще се изненадаш. Виждал съм “мишки” в ещедневният живот да постъпват, като герои, а “героите на деня” да се свиват , като мишки във критична ситуация..... Всичко е относително! Не се пали така)).
Като причина за сегашното положение посочвам държавата. Няма предавания подходяши. Че от къде детето ще има самосъзнание, като всеки ден гледа Черни Тъпи Златки, Кондьовци, педали, курви, продажни политици, полицаи, които се обръщат на друга страна, когато видят нередност, власта на парите.....и още много........Всичко стана, пари.....Виж по руската програма какви предавания има. Детето като види на живо синя барета и това за винаги променя живота му ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.03.13 06:59.

20.03.13
22:45

Да, а тия дето играят Need for Speed са по-добри пилоти от Шумахер, Алонсо, Маса и компания... А който цъка UEFA достатъчно упорито става по-добър футболист от Меси, Роналдо и сие...
Не виждам никакъв смисъл да ти изяснявам всички компоненти на водене на боя, но повярвай ми Counter-а няма нищо общо. Да вземем една операция по прочистване на сграда например, щото е най-близо до Counter. Кое точно го има в играта? Инфилтрация, ескфилтрация, подсигуряване на щурмовата група??? А това, че при такъв тип операции (тук да чете и Аркан с партизанските тактики) основно се води така наречената интуитивна стрелба? Да ти подскажа какво е това животно-стрелба от движение, без подготовка, без използване на мерните прибори, по интуиция... Или обяснено още по-нагледно придвижваш се, автомата виси на врата ти в готовност, появява се противник, вдигаш, “дан-дан” и продължаваш... Без мерене, без спиране, щото забавянето обикновено е фатално. Тези качества, приятелю, се постигат с много, ама много, ама наистина МНОГО стрелба и тренировки. Не с чукане по клавиатурата.
Имаш ли представа как се променя поведението на човек, когато осъзнае, че стрелбата не е просто звук в слушалката, а нещо, което убива? Виждал ли си как шурти кръв на колега, на приятел, на човек, с който до вчера си приказвал? И ако в играта можеш да кажеш “я тоя го раниха” и да го зае*еш, то в реалността трябва да го изведеш ти. И осъзнаваш, че можеше да си на неговото място. Дали тогава ще си тичкаш ей така насам-натам с идеята, че и да те убият просто ще натиснеш “рисет мишън”. Е да, ама в живота този бутон го няма. А не можеш и просто залегнеш или да се скриеш. Щото не си сам, щото прикриваш и носиш отговорност за този до тебе. И защото и за него няма бутон рисет. Иначе си прав, че човек може да надскочи себе си... Ама само сърцето не стига... Иска и подготовка.
За колегата ти дето напуснал, за да не станел алкохолик... Несериозно е. Познавам доста напуснали по една или друга причина. И всеки си намира “достоен” повод. Е как па един не каза напускам, щото ми е тегаво, не издържам или не ставам за тази работа? Не познавам твоя приятел, не искам да му давам оценки, но си задавам едни въпроси... Някой насила ли му сипва в устата? В армията съм от 1996г, пия рядко бира, 2-3 пъти в месеца, а ракия или уиски по изключение, но едва ли повече от 4-5 пъти в годината. Ми що не съм алкохолик, като имам колеги дето са? А в Русия са пословични с любовта си към водката и непрекъснатите запои... Е значи ли това, че всеки нормален руснак, който не иска да стане алкохолик трябва час по-скоро да стяга багажа и да се маха??? Причини всеки си намира... Ама някак много по-гордо звучи да кажеш, че системата не е достатъчно добра за тебе, отколкото да признаеш, че ти не си достатъчно добър за системата.

За останалото - за държавата, за мотивацията, за ценностите и самосъзнанието... За съжаление си много прав.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 21.03.13 02:20.

20.03.13
22:57

Тръгнахме от физзарядка и стигнахме до антитерористични тактики и прочистване на сгради.
Тъй де -от лицеви упори до олимпийски десетобой :D

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1