Позитивното мислене = самозаблуда?

01.07.13
16:41

Попаднах на една статия, която ме подсети за темата. Това е един поглед върху типичното за “new age” течението ‘позитивно’ мислене.

Д-р Пламен Димитров: Позитивното мислене невротизира и прави хората зависими

Д-р Пламен Димитров е председател на УС на Дружеството на психолозите в България от 2001 г. Практикуващ психолог с почти 30-годишен професионален опит. Работи в областта на екзистенциалния анализ, груповата динамика, организационното развитие и социалната промяна. Интересува се от механизмите, по които хората формират симптомите, каращи ги да страдат. Още през 80-те г. на XX век започва да се занимава със защитните механизми, чрез които успешно се самозаблуждаваме. Един от тях е позитивното мислене, което през последните години се превърна в цялостна концепция и стратегия за живот. 

- Д-р Димитров, с приключването на истерията около края на света започна да набира скорост идеята за новата епоха, за новото начало, свързано с позитивно мислене и духовно прераждане. Хубаво ли е това и какво всъщност означава?

- Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута. С претенцията, че се базира върху наблюдения, тя избирателно използва и научни изследвания, и религиозни вярвания и манипулира хората. Това е цял индустриален комплекс, бизнес за милиарди в световен мащаб, който се развива с подкрепата на политически, финансови и други кръгове, които имат интерес от примитивизация и инфантилизация на населението.

- Развита ли е тази индустрия у нас?

- Много мощно. Непрекъснато отвсякъде ни се внушава как трябва да мислим положително, което значи селективно. Така се манипулира критичната способност и психологическата гъвкавост на хората да използват целия спектър от опита и преживяванията си и да вземат правилни решения. Това е нужно за онези, които искат да контролират. Пример за такова манипулиране е обучението на фирмените служители.

Вместо да им се предлагат научно обосновани и проверени факти, те масово се водят по семинари, които се базират върху постулати и виждания на някоя известна личност, понякога от световна величина, която често се оказва човек, много богат, произвел хиляди книги, направил много пари от това да окуражава масовото самозаблуждаване на хората, нуждаещи се от фантазията за контрол вместо от дълбочината и разбирането за същината на нещата. Книжарниците ни са пълни със self-help литература, която заимства избирателно неща от научните изследвания, но всъщност единствената й цел е да се продава повече.

Да не говорим за злоупотребите с онкоболни и други страдащи, на които съвременната медицина не може да помогне. Те най-редовно са съветвани, че ако мислят позитивно, ще се разминат с фаталния край. Повярвалите на тези ритуали и практики избирателно подчиняват мисленето си само на този позитивен уклон. Но дори да имат промени в самочувствието, невинаги могат да се похвалят със същинско подобрение в резултатите. Доколкото има ефект, със сигурност той не се дължи на участието им в такива програми, а на по-добрата медицинска намеса, когато е достъпна и възможна.

Това прониква и във фантазиите на политиците,  в начина, по който мислят голяма част от хората, които предизвикаха световната криза. Жертви на това позитивно мислене са всички тези банкери, които създадоха механизмите на тази романтична, но инфантилна идеология. То е в основата и на безкритичната позиция на онези, които трябва да променят нещата, за да се излезе от кризата. България е периферен участък, в който тези течения навлязоха със закъснение и с много вторични дефекти. В световен мащаб тази квазирелигия се разпространява отдавна и причинява повече беди, отколкото ползи.

- Кое всъщност прави позитивното мислене опасно?

- Когато ви се внушава, че избирателно трябва да използвате само положителните емоции и мисли, всъщност се осакатява вашата способност за критичен анализ и автономно действие. Освен това, когато не успее да промени живота си с позитивни мисли, човек изпитва вина, че не практикува достатъчно упорито и не спазва ритуалите, популяризирани от съответния гуру. Така той се инфантилизира и започва да търси причините за неблагополучията си не в реалната действителност, не в сложните взаимовръзки, а в начина си на действие и собственото си мислене.

Такива хора стават лесни за управление, за контрол и манипулация, което е много удобно на корпорациите например, които разчитат така рекламните им послания по-лесно да достигнат до потребителите. Това е нужно и на правителствата, и на финансовата олигархия, на всички тези големи контролиращи господари на света, които имат нужда от това хората да са оптимистични и в същото време зависими.

- Това значи ли, че отричате въобще стремежа на човека към щастие?

- Научните изследвания са категорични, че когато хората са тласкани да се стремят към щастие, те по-често се чувстват нещастни. Предписвайки поредния ритуал, който ги насочва към щастливо мислене, този вид възгледи и идеологии тласкат към едно самообвинително изследване, което ги прави по-скоро зависими, отколкото отговорни за действията и преживяванията си.

Този тип едностранчиво мислене изкривява способността ни за самокритичност, за автентичност, пречи ни да се справяме зряло със собствените си недостатъци и с неизбежните тежки житейски ситуации. С избирателната форма на мислене, а така е във всичките школи, свързани с позитивното мислене на новата епоха, се извършва един невротизиращ процес. Това е невротична компенсаторна самозащита и бягство от действителността, която ги прави по-болни и нещастни, отколкото биха били, ако са в по-цялостен контакт с действителността и чувствата си. Това е индуцирана масова невроза, която е много добра, защото е нужна на някого.

- Доколко са напреднали тези процеси у нас?

- Вижте телевизиите - много повече време се отделя на шоута, програми, които дават поредното предписание за щастие и съветват как да живеем правилно, отколкото програми, с които фактите се проучват в дълбочина. Проникването е много съществено. То е част от медийната фантазия, че има контрол върху обществените процеси. Това се прокрадва и във фантазиите на хората, които вземат решения на корпоративно, на фирмено, на политическо ниво. Дават ни се обещания за светлото бъдеще, градят се невероятни планове, които не стъпват на никакъв критичен анализ на действителните факти и ресурси. Ето, няколко пъти нашият вицепремиер отричаше, че кризата продължава. Изобщо у нас все повече липсва задълбочен анализ на действителността.

- Анализи има, но въпросът е доколко към тях има интерес. Не смятате ли, че и на самите нас все по-често ни се слуша как по-лесно можем да заживеем по-добре?

- И това го има и е част от големия проблем на културата не само у нас. Става дума за съществуването в един свят на пожелателно мислене, който има за цел да самообслужва невротичната ни самозаблуда, че нещата не са такива, каквито са, а такива, каквито ни се иска да бъдат. Според някои от новите модерни практики, ако си повтаряш целите, ако визуализираш представата за това колко богат ще станеш, колко щастлив и здрав си, то само по себе си ще се случи. Това вече е влязло в арсенала и на нашите политици, които, без да осъзнават, са станали проповедници на този тип фантастично инфантилно мислене. Все по-малко или по-селективно се използва науката, за да се вземат решения по важни обществени въпроси.

- Не е ли все пак позитивното мислене начин за приобщаване на хората към обществото, не провокира ли емпатия?

- Точно обратното е. Тласка хората към краен индивидуализъм, към затваряне, себефокусиране и тотална изолация. Колкото повече внушавате на хората, че чрез положително мислене могат да постигнат лично здраве и богатство, толкова по-малко социално ангажирани и по-безразлични стават те към чувствата и преживяванията на другите. Този тип позитивно мислене води само до болест и до невроза, до социални проблеми и влошаване на качеството на отношенията между хората.

- Как да намерим златната среда, за да не бъдем нито инфантилни болни позитивисти, нито мрачни депресари песимисти?

- Нужен е цялостен зрял подход към света и себе си.

Опората е във връзката между вътрешната и външната реалност. Човек трябва добре да си дава сметка за това, което преживява и чувства. А то не е само положително. Има неща, които ядосват, които плашат, които водят до фрустрация и невъзможност за действие. Заедно с това има неща, които вдъхват оптимизъм, надежда, радват. Когато човек е в контакт с вътрешната си реалност, когато знае повече за сенчестите си страни - наясно е например с това, че изпитва гняв или това, че болката му не може да бъде потушена от илюзорни представи, става и по-чувствителен и по-възприемчив за действителността около него. Това прави хората екзистенциално отговорни и им позволява да организират битието си по смислен начин. Смисълът, базиран на връзката с действителността, е това, което ни прави истински и способни да се движим напред.


Източник: В-к 24 часа, http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1703032

01.07.13
17:12

Точно така е! В спора се ражда истината, прогрес се постига чрез отбелязване на недостатъците и слабите страни. Ако няма критично мислене, човек се превръща в овца, която се води за носа в стадото.

donsir

01.07.13
17:24

В един учебник по икономически тематики, не се сещам кой предмет, имаше една фраза в уводната част - “Бедността не е нищо ново, ново е разбирането, че всички трябва да са богати.”

01.07.13
17:32

То ако човек само стои и си мисли, нищо няма да се случи, колкото и позитивен да е ;) Трябват и действия в тази насока.

donsir

01.07.13
17:38

казано от Петко К на 01.07.13, 17:32:

То ако човек само стои и си мисли, нищо няма да се случи, колкото и позитивен да е ;) Трябват и действия в тази насока.

То маса народ действат без да мислят особено ; )
Даже и по темата на форума - т.нар. плажни теми за протеини и аминокиселини т.н. са подходящ пример.

Мнението беше редактирано от donsir на 01.07.13 17:39.

01.07.13
18:00

казано от Denny Crane на 01.07.13, 17:38:

казано от Петко К на 01.07.13, 17:32:

То ако човек само стои и си мисли, нищо няма да се случи, колкото и позитивен да е ;) Трябват и действия в тази насока.

То маса народ действат без да мислят особено ; )
Даже и по темата на форума - т.нар. плажни теми за протеини и аминокиселини т.н. са подходящ пример.

Точно казано! Имаше една фраза “мисленето е сложен процес, и не се отдава на всеки” ;)

02.07.13
07:31

Много добра статия. Д-р Пламен Димитров беше споменал за това нещо в едно негово интервю и ме заинтригува. Съвсем случайно попаднах на тази статия и ми беше доста интересна.
Живеем в някакво консуматорско време, всеки иска да е задоволен- да има много пари, къщи, коли, жени и тн. Време в което всички фантазират и си мечтаят вместо да стъпят здраво на земята. Напоследък виждам все такива книги в които пише как да си осигурим всички тези неща- къщата, колата, жената и тн. Как да бъдем перфектни и напълно задоволени. Но си има една приказка- Пълно щастие няма ;) .
Даже имаше един филм (то и книги пак си има) за мисълта, която е нещо като магнит. Мислиш си- искам утре да спечеля 1000лв. и хоп до месец- два внезапно ги печелиш, я от тотото, я от онзи гологлавия от Национална лотария :D . Абе нямам думи просто, то поне някой за акъл да мечтаеше, пък то все за материални неща :D .
Като цяло това наистина си е една голяма лъжлива индустрия, която може да се засече и при нашите ток- шоута.
Дали ще е Гала, дали някоя друга ТВ водеща, все ще ти кажат- Мислете позитивно за да ви се случват добри неща... ала- бала...
Сякаш трябва да направиш нещо, че да ЗАСЛУЖИШ да ти се даде добро... сбъркана работа.
Това ме подсеща и за дИцата Индиго, поредната поп култура (така да се каже).
- Детето ти е странно, превъзбудено, не общува с другите, обича да седи само или да командори другите. Не, не се отчайвай, не му трябва помощ, то е дете Индиго :D “Пази Боже сляпо да прогледа”.
Изобщо.... не вървят на добре нещата, на моменти Д-р Димитров все едно описва някаква световна конспирация, която залива света. Гледам да не се филмирам много по конспирации и подобни теми, за мен това е по скоро една от простотиите на човечеството.

02.07.13
14:00

Ей, какво против Гала имаш :D Тя женицата не е виновна. Поредния продукт на фамилията Халваджиян. Помня как преди години, Кремена я правеше на маймуна, та май и косата и изгориха от хилядите прически и бои :D Авитохоле, в такова време живеем просто. Всичко е комерс и чалга. Това се харесва и търси, това се и предлага съответно.

02.07.13
14:17

казано от Петко К на 01.07.13, 17:32:

То ако човек само стои и си мисли, нищо няма да се случи, колкото и позитивен да е ;) Трябват и действия в тази насока.

Темата е много обширна.
По-скоро е доказано ( аз върху себе си, както и други хора, около мен, които го ‘практикуват’), че положително мислене ти отваря мирогледа, за да виждаш възможности, които евентуално биха ти помогнали да излезеш или да подобриш сегашното си положение. Ако ти сам ‘избягаш’ от дадената ти възможност или се скапеш заради нещо, което си смятал, че е непоправимо, никога няма да видиш вратата, която се отваря до тази, която се затваря. Или както са казали хората - “Всяко зло - за добро”

02.07.13
14:41

Световна конспирация за позитивно мислене?!? (tmi) По-извъртяно и изсмукано от пръстите нещо скоро не бях чел...

Ако има нещо невротизиращо населението, това са непрестанно бълваните от мейнстрийм медиите информации за убийства, войни, съзнателно насаждания страх от “терористични” атаки, епидемии, кризи, насаждането на омраза на класов/расов принцип и прочие... А забавните предавания и рекламите нямат нищо общо с позитивното мислене - това си е промиване на мозъци и подигравка с интелигентността на хората. Логично е - никое правителство/управляващ няма полза от здрави, интелигентни и щастливи граждани. Както искате го разбирайте.

02.07.13
14:44

Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?
А как ще щурмувате, моля?
С куршуми?
Не! Неуместно!
Ресто! — Не струва! —
Тя е бронирана
здраво в гърдите
и бронебойни патрони
за нея
няма открити!
Няма открити!

02.07.13
14:55

Това е стихотворението на Никола Вапцаров  “Вяра”! Изпята от казино.

Мнението беше редактирано от F.T.W на 02.07.13 14:55.

03.07.13
10:17

казано от Коледен Пандализъм на 02.07.13, 14:55:

Това е стихотворението на Никола Вапцаров  “Вяра”! Изпята от казино.

(dull) Доста зле. Да не кажа, че си е гавра с творбата.

Мнението беше редактирано от Кристина на 03.07.13 10:17.

Важно е да се мисли като цяло. Положително или отрицателно или неутрално или както и да е, но да се мисли... А в днешно време...

03.07.13
20:15

Да, от психиатрията е известно, че ПРЕКАЛЕНОТО позитивно мислене води до липса на критичност. Дефиницята за “психоза” (психична болест) включва именно това- нетрезво възприемане на ситуации, хора, околния свят, !без да се подлагат на съмнение тези неверни мисли или без борба срещу тях!
Този психолог обаче гледа много крайно според мен. Поред въпросите
- индустрията може и да я има, но в България??? Я стига- та тук щом звъннеш на комшията и те държат на врата вместо да те поканят от мнителност и подозрение, не просто негостоприемство. Тук има свръхкритичност. Рекламните брошурки, които ни се раздават по улиците или глухонемите, които обикалят заведенията - та повечето минувачи не ги отразяват, отдръпват се от тях все едно са крастави или просто остават апатични. Това всичко е продиктувано от родители, приятели, обществото като цяло. От деца сме видели как другите се държат с тях и ние неволно го правим. Защо ли? Презастраховане от измама, лъжа, кражба. Това за мен е толкова голяма критичност, че с времето при някои е прерастнало в необосновано притеснение от конспирация! Че то това си е кажи-речи параноя. Paranoia bulgaricus!

Чужденците по курортите често пъти ги намираме за балъци. Симпатични шишкави германци, които се поклащат в хотелското лоби. Това са хора, които са възпитани да гледат позитивно. Те за българите са балъци. И какво си мислим? Че в Германия и Англия си нямат кражби и убийства? Хохо, там дори са повече. Но озлобените и настръхнали държави, като нашата, не възприемат подобно отношение- усмихнати, вежливи туристи. Прекаленото ни черногледие ни е притъпило елементарната култура. В учебниците по психология дори е написано- противно на масовото мислене, точно хората, които гледат в очите и са сериозни, са по-често тези, които изричат лъжи. Не знам защо в България са решили, че като се усмихнеш, значи имаш задни мисли.
Онова, което представлява заплаха и проблем е прекалено подмолните трикове, с които си служат големите фирми, хранителни вериги, магазини и пр. Картофките искате ли? Нещо за пиене? Елате да обсъдим нови предложения- специално за вас! Да, тук съм съгласен. Тук ни бъркат в джоба по възможно най-елегантния начин.
Друго, което също си струва да се отбележи е, че прекаления оптимизъм постава понякога трудно постижими цели. Да- човек е голям, колкото големи са мечтите му, но не трябва да се забравя, че малките победи всеки ден ни тласкат напред и събуждат апетита за нови.

Не мисля, че по-позитивните хора стават по-антисоциални. Изначалното студеното и отчуждено поведение е личностово разстройство, което не е болест. Ако то възникне в последствие, то по-скоро би трябвало да се мисли за реакция към някакъв травмиращ психиката момент. Абее опитали са се да напишат някакви неаргументирани неща, които ще се сторят доста убедителни за незапознати с материята. Може да се коментира доста.

Добро попадение, Solomon Kane!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1