Счупени крайници и безвремие

Темата е заключена.

29.08.13
11:21

Здравейте! Казвам се Пламена и създавам този дневник с няколко цели, за осъществяването на които ще се радвам на помощ и подкрепа от вас. :) На 26 години съм и от дете съм научена на строга дисциплина и воля по отношение на храна и тренировки. Занимавала съм се с волейбол, баскетбол, плуване и лека атлетика. Бягането за мен е начин на живот и философия, път към щастието. Тренирах успоредно и фитнес, наблягайки ежедневно на долна част, но там познанията ми се изчерпват с клекове, напади и още няколко базови упражнения. Не съм фен на никакво кардио в зала - колела, пътеки и кростренажори.
Миналата седмица счупих крак и ръка и се чувствам изгубена, прикована на легло вкъщи. Носят ми храна, вода и ме придружават до тоалетната... Много е тежко, особено за човек като мен, пристрастен към движението и добрата форма. Но станалото - станало. :)
Молбата ми към всички вас е да ми дадете идеи какво мога да правя в този случай, за да не изгубя форма съвсем, с оглед на липсата на тренировки и лежането 24 часа... Храната ми е здравословна, с изключение на сладките неща, без които не съм свикнала и ям ежедневно - 3 хранения на ден - месо ( свинско, телешко, риба, агнешко), кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, картофи, ориз, плодове, зеленчуци. Моят порок - много кафе и цигари... :)
Благодаря на всички, които ще се включат в моята история!

29.08.13
11:34

Единственото което можеш да направиш в момента е следното:

1) Примири се, че няма да се движиш известно време и си намери нещо, което да ти отвлича вниманието от интересните неща, които се случват навън без твое участие - книга, филми, тн.

2) Много, ама МНОГО внимавай с храната защото калорийният ти разход ще бъде сведен до абсолютен минимум и много лесно ще се вкарваш в излишък, особено със сладко (вългехидрати).

3) Бъди търпелива и скорошно оздравяване ;)

Мнението беше редактирано от Dexter Morgan на 29.08.13 11:34.

29.08.13
11:36

На първо място - да не пушиш :)
На второ - имаш здрави крак и ръка, с малко изобретателност ще има някаква двигателна активност за тях.
Освен това може и докато лежиш да правиш изометрични неща.
А и има средства, които ускоряват зарастването на счупванията в пъти - Остегенон(по-силното), Оссопан(по-слабото) и като добавка към тях - витамин D3.

29.08.13
11:38

Здрасти, Плами!

Миналата година бях в подобно положение, само че само кракът ми беше счупен.
Тренирах единствено горна част, но в твоят случай това няма как да стане. Просто се въоръжи с търпение и знай, че ще мине и ще влезнеш в по-добра форма от всякога и ще се радваш и цениш всяка крачка и движение повече от всичко. :)

Кафето и цигарите намалят калцият в тялото, така че поне кафето можеш да го ограничиш до 1 на ден и без това не ти трябва да си пържиш нервната система лежейки.
Задължително си вземи да пиеш витамин Д-3, спомага за усвояването на калция. Вигантол от аптеката - по 5-6 капки на ден.

Бързо възстановяване ти желая и горе главата!

29.08.13
12:02

Какво да ти кажа... 8 години тренирах баскетбол и си извадих лакета + скъсани сухожилия...абе ужас. Месец бях гипсиран от пръстите на ръката до врата :( А след това не можех да си движа ръката като хората и трябваше 2-3 месеца да ходя на разгревки и тн...

Та това, което мога да ти кажа е: дай си сега почивка. Изключително е важно да се пазиш за да ти заздравеят костите правилно!!! Формата ще си я върнеш по-бързо от колкото предполагаш :) Не мисли сега за нея. Кофти е знам, но за съжаление нямаш голям избор.

И СПРИ ЦИГАРИТЕ СЕГА!

KA

29.08.13
13:51

Цигарите няма да ги спре, защото за да го направи това човек, първо трябва да има воля и второ да е в много добро психологическо и физическо състояние. При положение че толкова е спортувала и пуши много, значи работата е доста зле, шанса няма за цигарите при това положение ..

29.08.13
16:19

Към горните съвети добавям - включи в менюто си сурови храни със съдържание на ензими.
Добра идея е и допълнителния прием на такива в големи дози, тъй като те също ускоряват процеса на възстановяване. :)

30.08.13
08:12

Благодаря за съветите и подкрепата! :) Старая се да не драматизирам сегашното си положение, тъй като негативното мислене се отразява на тялото на по-късен етап. Опитвам се да си запълвам времето със стари филми, изгледах и всички 9 сезона на FRIENDS за пореден път, чета литература в моята област на интереси ( завършила съм медицина ).
Вчера направих няколко сметки за калорийния разход и смятам да намаля простите въглехидрати и да увелича приема на плодове, за да залъжа инстинкта ( навика ) да ям захар. Приемам Остеогенон и витамин D3, както и две билкови тинктури, които оказват въздействие върху нервната система, стига да вярваш в това.
За цигарите... Не са ми на дневен ред в момента, всъщност никога не съм гледала на тях като нещо, с което трябва да се справя тук и сега. Може да звучи като оправдание, но някак си мисля, че всеки човек има нужда от нещо деградивно, което да го прави завършена личност. Едни използват цигарите като защитен механизъм, други - алкохола, трети - марихуната, а масовият инструмент за получаване на екстаз е храната. Ако има хора, които без изброените защитни механизми успяват да се справят с напрежението и се чувстват в хармония със себе си и света, следва да са достигнали висш етап в развитието си и ги поздравявам! :)

Продължавай да тренираш!
3 неща, които можеш да тренираш почти винаги(освен ако не си в кома):
- дишане
- виртуални тренировки
- огледални тренировки

30.08.13
10:16

+ изометрии !

Да. Трябва някой да е много умрял, че да не може да тренира.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 30.08.13 10:37.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1