Yennefer's Diary

Прескочи до:

04.01.19
12:31

казано от Мартин на 04.01.19, 12:21:

Гледам, как тренират момичетата и момчетата тук в залата и ми е интересно да сравнявам. За другите не знам 🙂

При нея тренировките не се различават, само на контролни има изненади и когато увеличим килограмите на някое движение.
Понеделник - Изхвърляне, изтласкване в подклек - 3х3, клек гръб  - 3х3, коремни преси с тежест зад врат - 3х15
Вторник - Изтласкване класическо - 4х2, Тласкане от стойки - 3х2 или 4х4 (на момента го преценям), Клек гърди - 2х2 или 3х1 Тясна тяга - 4х4, коремни
Сряда - Пропадане в разножка - 3х5, клек с щанга над глава - 4х4, Протяжки - 3х10, коремни
Четвъртък  - контролно, след него клек гърди - 2х2
Петък - Изхвърляне класическо - 4х2, Швунг - 4х4, Широка тяга - 4х4, клек гръб - 3х3
Събота - поставки в подклек ( изхв., изтл. двата вида тяга) и много техника - това ни е най-сериозната тренировка, тук седим по 3 часа в залата и ако имах пръчка, щях да я ползвам, включваме скоци върху кутии ( в нашия случай дискове), скокове от място, суингове и високо изтегляне на пудовки едностранно...
Неделя - почивка

Всичко го изчислявам в проценти, но ще си изтърва подръжката на 3Д миглите да пиша и това 😄, не си ги измислям тежестите, има случай да сложим повече от очакваното, има случаи да се налага да намалям.. човешки същества сме, не всеки ден е Гергьовден, а и тя вдига щанги от 5 месеца, от 3 с мен..

Мнението беше редактирано от Блажка на 04.01.19 12:33.

05.01.19
19:34

Моята тренировка днес
Бягане на пътека в залата - 3км
Супер сет 4 кръга 16-20 повторения на всяко
Машина за гръб вариант 1
Машина за гръб вариант 2
Пуловер на скрипец
Трицепсово разгъване

3 кръга 20 повторения гири 5кг
Бицепс во сгъване
Раменни преси

Симонка - терор 😄

08.01.19
11:34

Последните два дни имах повече работа и даже нямах време и да ям особено, записвам 2 шоколадови бонбона, един протеинов шейк с един банан и къпини, две филийки препечен хляб със сушени домати, 300гр зелева салата, 50гр линдор - за два дни толкова
Около 4 кафета и 1 литър чай.

Днес
Храна и добавки:
MCM
кафе - 3 броя ( 1+хлорела)
какао + мед + кокосово масло + брахми + шатавари + ашваганда + трифала

2 бонбона натурален шоколад
70гр бадеми
200гр гювеч ( картофи, боб, домати) + 150гр зелева салата
Крем супа от червена леща

Тренировка план

30мин бягане на пътеката - около 4км
Супер серии с гирички 5кг
Раменно разтваряне
Бицепсов сгъване
Раменни преси
кофички на пейки

Лицеви опори - 3х15
Коремни преси - около 200

Bart Simpson

08.01.19
13:56

казано от Блажка на 05.01.19, 19:34:

Моята тренировка днес
Бягане на пътека в залата - 3км
Супер сет 4 кръга 16-20 повторения на всяко
Машина за гръб вариант 1
Машина за гръб вариант 2
Пуловер на скрипец
Трицепсово разгъване

3 кръга 20 повторения гири 5кг
Бицепс во сгъване
Раменни преси

Симонка - терор 😄

Пуловера на скрипец има ли значение от каква прежда е?
😁

08.01.19
14:01

От ай фоня пиша, той така си е решил. 😄

09.01.19
10:12

Днес най-накрая ще се завърна при Марги, има и вероятност да не успея, защото има ужасни болки в корема от вчера вечерта, ще погледна от хубавата страна - поне нямам грип като 70% от населението в момента.

Каквото и да се случи:
Йога - около 80 мин, може и една разходка в Южния.

Храна и добавки:

Кафе - 3бр ( 1 + хлорела)
250гр кисело мляко + 1 малък банан + 30гр мюсли + трифала + брахми + ашваганда + шатавари + сибирски женшен
Китайско зеле + сушени домати - 30гр млечни + 2 филийки хляб от лимец
Айсберг + сушени домати + 150гр булгур с масло

Днес от сутринта ме заливат някакви мисли, винаги имам един такъв ден в месеца, мисля, че е повлияно от вчера, когато установих, че заради увеличаването на осигурителния праг със забележете 400лв... от 530, ще започна да плащам 620лв осигуровки на моята заплата... и се зачудих защо се осигурявам честно спрямо заплатата си в тази държава, като мога да си бачкам преводач нещо, треньор или да продавам наркотици, да правя 3-4к на месец ( като мнооооооооого мои познати), но да се осигурявам все едно получавам 500лв. Да, ясно ми е, че причината на нас честните данъкоплатци да ни режат толкова за осигуровки е именно тази, че съществуват 1000 шанаджийски фирми ( примерно в ресторантьорството и охранителния бизнес), които дават 2000-3000, но осигуряват за 550… ама не може така, ако парите ми отиваха за “уж болните деца” или пенсионерите - ок, ама те отиват за мангалите, дето пребиват командоси по селата.
Не съм политически обвързана и никога не съм била, но французите за 50 евра ще си свалят президента, ние тука - еми кот-такова. Истината е, че психиката на тези хора с “честните осигуровки” е психика на примирени и живеещи в зоната на комфорта 2к си е 2к, седиш си в офис, цъкаш си в бб-тийм, че ще взимаш от следващия месец със 100лв по-малко, еми голяма работа, няма да излезеш една вечер и толкова и продължаваш да си цъкаш. Тука колегите ми седят и мълчат - еми кот-такова, Блага, нищо не можем да направим. Тая година 100, догодина 200, след 10 години ще работим да издържаме мангалите основно. Аман!

Как да е - предложиха ми да водя тренировки по вдигане на тежести за жени в една зала - приех, на тоя етап е добре за мен, не знам кога ще почвам още, поне ми е интересно.
Симонка я картотекирах за 100-те войводи Сливен, поне клубът е богат, ще ни поемат разходите, иначе за покриване на нормативи - няма как да стане за март - 55-70 последно за 59 ми пратиха. Нищо, важното е, че председателят на клуба иска тя да участва и да направи състезание, пратих му клипове - доволен е много от техниката, за мен това е още един малък, записан успех.

Мнението беше редактирано от Блажка на 09.01.19 11:34.

09.01.19
12:16

В повечето нормални фирми(чети не български) ,това не се отразява на заплатата ти.

09.01.19
12:23

казано от nervak на 09.01.19, 12:16:

В повечето нормални фирми(чети не български) ,това не се отразява на заплатата ти.

Специално питах HR-отдела Нервак, дали правилно съм изчислила, че ще получавам с около 100 лв по-малко, те казаха - за съжаление не е 100, но е в този диапазон, нищо не зависи от нас...
... явно ние сме ненормална фирма.

09.01.19
12:31

Това с осигуровките би трябвало да е ок, ако всички плащаха. Проблем е че държавата продължава да толерира тези практики на осигуровките, но и хората и те нямат нищо против понеже не се оплакват. После на стари години ще реват, но всеки докато е млад си мисли че няма и да доживее 70. Обаче практиката показва, че на никой не му се умира.
Циганския проблем също е проблем на държавата, както и всички останали неща. Но е по лесно хората да се настройват едни срещу други, а тези които управляват си правят каквото си искат и само хвърлят пепел в очите на хората. Дълга тема.

09.01.19
12:32

Бе не сме на нормално място...при нас дет са неописуеми циции, вдигнаха между 6 и 9% парите...за да няма квичене явно синдикати и тн.И си умиха ръцете ,че не са пипали заплатите 6-7 години..е те така.

Деян

09.01.19
12:36

Сигурно си го разбрала де, ама Нервака искаше да каже, че работодателите /при добро желание/ компенсират липсата просто с увеличение на брутото, т.е. най-малкото да не ти падне нетото след увеличените вноски.
Сигурно парите не отиват баш как си трябва и както се коментира, т.е. предимно за пенсии и болни деца и т.н., ама при увеличение на доходите и повишаване на стандарта е нормално да скача и осигурителния праг. Маса народ като взима заплати по 3-4 бона, е нелогично прага да стои на 2600 лв. примерно.

ПС, той вече е отговорил.

Мнението беше редактирано от Деян на 09.01.19 12:36.

09.01.19
12:36

казано от nervak на 09.01.19, 12:32:

Бе не сме на нормално място...при нас дет са неописуеми циции, вдигнаха между 6 и 9% парите...за да няма квичене явно синдикати и тн.И си умиха ръцете ,че не са пипали заплатите 6-7 години..е те така.

Което ме подсети, че при нас октомври месец увеличиха заплатите с 90лв бруто ( около 76 нето)на човек, което не се бе случвало, откогато работя тук ( 4 години)... изобщо не се замислих, че е схема, но сега като каза.. 😄

Да, разбрах, благодаря за уточнението.

Мнението беше редактирано от Блажка на 09.01.19 12:40.

09.01.19
12:54

Добре, да оставим тея 100лв, мен друго ме възмущава, ние каква психика имаме ?! Говоря за хората, с които работя, тези “уж интелигентните”, както вика баба ми - “аууу на компютър работи, в офис! ”
Че нищо не можем да променим - не можем, че има по-зле от нас - има, ама може ли само аз да се възмутя на висок глас, само аз да отида да се поинтересувам горе в HR, после на обяд съобщих на доста колеги и те : “Ау, ех.. ами много лошо, ама това сигурно ли е? Еми..”
И продължават да цъкат на смартфоните.
Тъй като не съм особено запозната точно с тази част на финансовата дейност, а Витан има рожден ден и не искам да го занимавам, но все пак, ако има някой във форума по-разбиращ от икономика - Това увеличаване драстично на осигурителния праг не е ли начало на някаква много по-сериозна финансова криза ? И увеличението на водата също...

Питах вчера един познат, той се изсмя и каза- това е само началото, държавата е пред фалит, така се почва, каквото и да означава.

П.С. Знам, че го внесоха октомври миналата година, но не очаквах да го приемат, затова сега го слагам на дневен ред или по-скоро очаквах да падне правителството.

Мнението беше редактирано от Блажка на 09.01.19 12:56.

09.01.19
13:01

Това повишение на максималния осигурителен доход е във връзка с увеличаването на максималната пенсия, поне на теория.
На практика обаче обикновено апокалиптичните сценарии не се сбъдват, а когато има катастрофално развитие, то е изненадващо. 🙂
Държавата се управлява лошо, голямата част от бюджентия излишък беше похарчена тихомълком на 27-ми и 28-ми декември (разбирай раздадена на свои хора), но финансовата система е сравнително стабилна, освен ако някой не реши умишлено да я разклати.

09.01.19
13:17

Във форума има хора, които са преживели годините на прехода, инфлации, гладните години  и т.н. моят спомен е само, че не винаги имаше вафли вкъщи - това е.
Откогато работя, вече 10 години, това е първият случай, в който ” ще страдам” финансово заради държавата, за пръв път ще ми се случва да ми намалят, а не увеличават заплатата и затова задавам толкова въпроси, понеже както стана ясно НИКЪДЕ не получавам отговор, добре, че има запознати хора в бб-тийм.
Благодаря предварително.
В тоя ред на мисли кога за последно е бил увеличаван прага?
И още нещо - 2,6К и данък върху такива заплати ( досегашния праг) се взима основно в София, София не е България...
И честно казано познавам в София не повече от 10 човека, които да се осигуряват на 3К

Мнението беше редактирано от Блажка на 09.01.19 13:20.

09.01.19
13:23

Прагът беше въведен като 10 минимални заплати и наистина отдавна не беше бутан, отделно от година-две ръста на държавните разходи доста изпреварва този на икономиката, така че е доста вероятно догодина да има и ново увеличение.

Е те тоз праг го увеличават почти ежегодно от поне 10 години вече - преди 10 години беше 2000лв, от тогава се е увеличил с близо 40%. Това си е заложено в някакви макрорамки.

Ляв популизъм в действие, иначе на теория ни управлява дясно-центристко правителство 😄

09.01.19
13:26

казано от Alexander Krastev на 09.01.19, 13:24:

Е те тоз праг го увеличават почти ежегодно от поне 10 години вече - преди 10 години беше 2000лв, от тогава се е увеличил с близо 40%. Това си е заложено в някакви макрорамки.

Ляв популизъм в действие, иначе на теория ни управлява дясно-центристко правителство 😄

Е за 10 години с 600лв някакси като разделиш по 60лв на година е едно, с 400 изведнъж мисля, че е съвсем друго... не е ли ?

Деян

09.01.19
13:41

Според мен, както вече се коментира, решението е по-скоро в работодателя. Щом може да си позволява заплати от над 2600 лв., т.е. които да попаднат в диапазона обаче до 3000 лв. /защото над тази сума пак се осигуряват до 3000 лв./, вдигането на заплатата със 100 ина лв. не би следвало да е проблем, за да компенсира.
Апропо, винаги ми е било интересно, къде е прага въобще на всички решения, при който управляващите вече следва да се съобразят с това, което казват хората. Защото то хората ако ги питаш и данъци може да кажат, че не следва да се плащат, та затова сме делегирали едни правомощия, да се решава уж от наше име за доброто на нацията. Ок, обаче и тези решения имат праг на несъобразяване-къде е той? Например, решават да ти вдигнат билетчето за градския транспорт, хората са недоволни, а управляващите не ги отразяват. Обаче до къде може да стигне това вдигане.....утре може да решат и 50 лв. за еднопосочен билет при тези заплати. Обикновено се напъват, докато не почнат протестите, т.е. докато минава номера.
В крайна сметка мисленето играе съществена роля. Докато в кратуните на всички не се загнезди мисълта: аз съм работодателят, аз решавам кое е добре за мен, а те-избраните мои работници изпълняват, за да живея аз по-щастливо и да съм по-богат. И като не изпълнят това което съм казал и изисквам-уволнение.....по възможност преждевременно. В това отношение гърците са пример-бум 500 000 на площада и действайте. Ама ще ти вдигат това-бам блокират държавата. Вдигат онова-отново блокаж, трето-отново и така до побъркване. Разбира се, ако има и съответните аргументи, че управленското решение е можело да бъде и по иначе.
То тез неща в БГ гледам трудно стават, ама да си го кажем.

09.01.19
13:49

Аз  виждам тотално сриване в енергетиката...от там  просто не ми се мисли ,какво ще се случи в държавата.
Над 2 милиарда дългове в един сектор,не е шега.

09.01.19
14:31

След това което се случи с КТБ, въобще вече нищо не може да ме уплаши. Каквото и да стане няма значение, то на хората и без това не им пука 🙂

казано от Блажка на 09.01.19, 13:26:

[
Е за 10 години с 600лв някакси като разделиш по 60лв на година е едно, с 400 изведнъж мисля, че е съвсем друго... не е ли ?

Като с жабата, която нене усеща, докато я варят, като постепенно увеличават температурата 😄

09.01.19
15:16

казано от Alexander Krastev на 09.01.19, 15:03:

казано от Блажка на 09.01.19, 13:26:

[

Като с жабата, която нене усеща, докато я варят, като постепенно увеличават температурата 😄

Явно си прав, макар че не знаех, че жабите ги варят живи, отвратително, добре кой яде такива животни, които са били сварени живи! WTF!

казано от Блажка на 09.01.19, 12:23:

Специално питах HR-отдела Нервак, дали правилно съм изчислила, че ще получавам с около 100 лв по-малко, те казаха - за съжаление не е 100, но е в този диапазон, нищо не зависи от нас...

Блаж, чистата ти сума за получаване на месец, след 01.01.19 ще се намали максимум с 49.50 лв. Тези 100, за които сте говорили с твоя ЧР на месец ли сте ги смятали?

И да, Нервака е прав - повечето читави фирми поемат разликата като индексират заплатите на всички.

Мнението беше редактирано от Светлето на 09.01.19 15:27.

09.01.19
15:30

казано от Светлето на 09.01.19, 15:20:

казано от Блажка на 09.01.19, 12:23:

Блаж, чистата ти сума за получаване на месец, след 01.01.19 ще се намали максимум с 49.50 лв. Тези 100, за които сте говорили с твоя ЧР на месец ли сте ги смятали?

И да, Нервака е прав - повечето читави фирми поемат разликата като индексират заплатите на всички.

Не ми е казала с точност Светле, просто питах около 100лв ли ще е и ми се отговори - не са 100, но около, по-малко са, както изяснихме по-нагоре увеличили са ни заплатите с по 90лв бруто, за да ни ги вземат после и да няма мрънкане, иначе всяка година ги увеличаваха с по 50 максимум, тази година решихме, че сме ударили Джакпота - явно не е било точно така 😄

Bart Simpson

09.01.19
21:34

Постяам ви един мой фиш с 27% данъци и затваряме темата.........

Деян

09.01.19
21:44

казано от Bart Simpson на 09.01.19, 21:34:

М/у другото, като сметнеш данъка и осигуровките, в БГ върху брутната заплата процента на удръжките е около посоченият от теб. Изключение са държавните служители, на които им удържат само данък. Но по трудови договори, т.е. в частния сектор и в държавните интституции на работещите по трудов договор /които са рядкост, но ги има/ нещата са сходни.

10.01.19
09:47

казано от Деян на 09.01.19, 21:44:

казано от Bart Simpson на 09.01.19, 21:34:

М/у другото, като сметнеш данъка и осигуровките, в БГ върху брутната заплата процента на удръжките е около посоченият от теб. Изключение са държавните служители, на които им удържат само данък. Но по трудови договори, т.е. в частния сектор и в държавните интституции на работещите по трудов договор /които са рядкост, но ги има/ нещата са сходни.

27%?!? Това си е мечта отвсякъде! Да взема да ви покажа тогава един шведски фиш? 😄
Единственото успокоение е, че знам за какво се харчат парите от джоба ми - виждам го и го усещам.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.01.19 09:47.

10.01.19
09:53

казано от Boby_ на 10.01.19, 09:47:

Да взема да ви покажа тогава един шведски фиш? 😄
Единственото успокоение е, че знам за какво се харчат парите от джоба ми - виждам го и го усещам.

Ти кажи при вас  от бонусите ,как и колко ви режат)))!

10.01.19
09:56

казано от nervak на 10.01.19, 09:53:

казано от Boby_ на 10.01.19, 09:47:

Да взема да ви покажа тогава един шведски фиш? 😄

Ти кажи при вас  от бонусите ,как и колко ви режат)))!

61%, независимо от размера и вида на бонуса. Заплатата е на прогресивна скала, но всички бонуси са на 61%.  Общо взето накрая на годината като ме оцени добре фирмата, не виждам много полза от това. 🙂

П. П. Не ви е висока данъчната тежест в България, даже напротив - ниска е. Малки са заплатите, има голяма разлика между доходите в различните сектори, няма база за формиране на средна класа или дори живееща прилично маса хора с доходи под средното. От друга страна парите от данъци се харчат и управляват лошо и крадливо, а за сметка на това практиката да се укриват данъци намалява още повече повече перспективите това да се промени. Общо взето крадете се взаимно с правителството, а после се оплаквате, че няма пари за пенсии. Ми няма как да има.
Изключвам се от това число, защото откакто работя на постоянна работа, винаги съм се осигурявал на пълния си доход и никога не съм укрил стотинка данък. Наричали са ме  будала, наивник и какво ли не още заради това, което всъщност е в основата на проблема - в България всеки е хитрец и тарикат.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.01.19 10:20.

Bart Simpson

10.01.19
10:22

При нас има избор и аз реших да си вземам бонусите в отпуска.
Вярно е, че накрая на годината връщат по малко, колкото да не се разгневим, ама всичко над 20% е изродия според мен.
Тук също е масова практика да се плаща под масата, всички малки бизнеси го правят.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 10.01.19 10:26.

10.01.19
10:33

казано от Boby_ на 10.01.19, 09:56:

Наричали са ме  будала, наивник и какво ли не още заради това, което всъщност е в основата на проблема - в България всеки е хитрец и тарикат.

Да не обобщаваме на българи, защото много хора, както и аз самият, си плащаме данъците за всяка изработена стотинка. Докато държавата толерира обратното ще сме зле, ако Швеция го позволяваше, гаранция, че маса народ щеше да укрива данъци.

10.01.19
10:34

Прав си, Боби, напълно съм съгласна, ясно е, че управляващите са ташак, но в коя друга държава така се укриват данъци - не знам, само при нас дори и фирми с име в обществото укриват яко, няма да цитирам имена, ама не се сещам за една охранителна фирма, която да плаща данъците на пълната работна заплата, която изплаща.
А охранителни фирми под път и над път - както казах и в предишен пост мои познати и приятели ако се понапънат и работят повече дни правят 3к, плащат 120лв данъци 😄
Това е само единия сектор, за който се сещам и имам поглед.
Тази година смятах да се опитам да започна собствен бизнес, искам да си отворя кръчма, механа по-скоро в стар, български стил, да кажем, че вече и района бях решила къде да е и т.н. пари има кой да инвестира, малко и от банка, щеше да стане, обаче в момента се замислих, че с всички тези закони, ако съм изрядна в данъци, документи и т.н... няма да имам никаква печалба и ще се набутам двойно.  Просто защото не съм кво беше там агент на държавна сигурност... абе честно казано даже спрях да го мисля, макар че идеята ми беше много добра, малко по-скъпо щеше да е, ама ще ядеш храна, приготвена на място и в момента, кълцано кьополу примерно, питки на пещ, сарми... как да е. Бях много впечатлена от едно ханче в Боженци като бяхме на разходка, поръчах половината меню, направо ти се иска да си оставиш всички пари там, даже накрая си купих козе сирене един килограм и сладко от борови връхчета, баклава половин тава - всичко за вкъщи, всичките им продукти бяха домашни, истината е, че дори се съмнявам в София да мога да предложа такова качество, но мечтата си остава.  Има време, седя и гледам.

Мнението беше редактирано от Блажка на 10.01.19 10:36.

10.01.19
10:48

Да използвам момента да направ отчет, вчера с корема продължих да имам проблеми...
Направих 4 кръга
Лицеви опори - 10
Планински катерач - 30 секунди
Коремни - 50
Плие с дъмбел 15кг - 20
Шутове - по 20 на крак
Планк - 30 секунди

И вече на последния планк болката беше прорязваща отвсякъде, правилно прецених, че не съм за йога в група, щеше да се наложи да си изляза, изчаках малко да ми помине направих 3 по 3 мин бой сянка и после 40 мин йога ( разтягане с колан основно, задържане, нищо динамично)

Храна

Махам всички прахчета, докато не ми мине корема, защото пия основно вода с лимон
Храната е : 2 обикновени бисквити
Китайско зеле + зехтин + 3 крекера
Вечерта - айсберг + 2-3 крекера

И май е това, салатата ми действа горе-долу добре, махам готвените неща и днес. То не ми се и яде с тоя разстроен корем.

Вечерта Симонка прави контролно, аз... ако не съм оревала света от корем ще тичам - 4-5км на пътеката ( 30-35мин)

3 кръга по 12-15 -17
Машина за гръб - вариант 1
Машина за гръб - вариант 2
долен скрипец

3 кръга 12-15-17
Раменно разтваряне
раменни преси
кофички на пейка

10.01.19
10:50

А бе чета и се чудя къде са тия 2-3-4-5 хилядни заплати, които ги пишете ей така с лека ръка... 😄
От хората, които познавам в България, а аз познавам наистина много хора, 5-6 човека взимат на 2 и нито един над 5.

10.01.19
10:57

казано от James Hinks на 10.01.19, 10:50:

А бе чета и се чудя къде са тия 2-3-4-5 хилядни заплати, които ги пишете ей така с лека ръка... 😄
От хората, които познавам в България, а аз познавам наистина много хора, 5-6 човека взимат на 2 и нито един над 5.

Тука в нашата фирма моя отдел взимат сравнително ниските заплати, защото ни боли фара и не ни се изкачва нагоре - чисто взимаме малко под 2К, всичко останало ( около 150 човека) взимат чисто между 2400 -2800лв.
Охранителите, които познавам, правят по 2к на месец, ако се напънат 2500 като охраняват обекти, концерти, кръчми, където ги викнат. Иначе се сещам само 3ма човека, които взимат над 5 и единия е бащата на племенницата ми, който е програмист. И двама изпълнителни директори с по 8-10к.

Мнението беше редактирано от Блажка на 10.01.19 10:59.

10.01.19
10:57

Укриват приходи 🙂

10.01.19
10:59

Явно добре се справят с това укриване, защото по всичко им личи, че нямат 😄

Bart Simpson

10.01.19
12:53

Последната сериозна оферта, която получих от БГ беше 7 К.
И то преди почти година.

10.01.19
13:06

Сферата ти е такава, че си изключение. Както и ако си изключително добър програмист.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1