Домашна майонеза - вредна ли е?

06.02.15
11:38

Здравейте! Чувам и чета различни мнения за домашно приготвената майонеза. Като цяло се състои от полезни храни (яйце, зехтин, лимон), но това което съм срещала като мнения е, че се променя структурата на яйцето при такова интензивно разбиване, вероятно и като се комбинира с тази на други от продуктите и вече крайният резултат не е толкова безобиден и полезен.
Това според вас дали е правилна теория?

06.02.15
12:01

Домашната майонеза е толкова вредна, колкото са вредни съставките й.
Не виждам какво точно ще му се промени на структурата на яйцето при разбиване. Ако ползваш хубави, пресни яйца и студенопресован зехтин, резултатът ще е вкусна и здравословна майонеза според мен. Само трябва да се има предвид, че е с изключително високо съдържание на мазнини (били те и нерафинирани) и съответно доста калорична. Отделно от това усвоимостта на суровите яйца е по-ниска от тази след термична обработка.

06.02.15
18:04

Малко ме обърка:) Първо казваш, че домашната майонеза е толкова вредна, колкото и съставките й, а после, че е вкусна и полезна:)
Не бих се съгласила, че съставките й са вредни. Колкото до усвояването, вероятно е така. Но все пак се чудя, защо е хем препоръчително салатките да се увкосяват със зехтин (а в една салатка може и яйце да има), хем като се забъркат същите съставки по друг начин, нещата стават вече не толкова полезни. Освен това, зехтинът е не само препоръчителен заместител на олиото, дори е добре да се приема по някоя и друга лъжица със или без салата. А колкото до яйцето, в сурово състояние е по-полезно, отколкото минало през термична обработка, дори и да се усвоява по-бавно.
И накрая само да отбележа, че тези мои чуденки се касаят само за едно нормално здравословно хранене. Ясно е, че има много “зависи”, ако се придържаме към някакъв режим (хранителен/тренировъчен)
:)))

06.02.15
18:26

Мисля, че Боби имаше предвид, че ако слагаш вредни съставки, ще получиш вредна майонеза. Ако сложиш полезни, ще получиш здравословна майонеза.

Ако майонезата е само от яйца, зехтин и лимон то според мен резултатът, който ще получиш е повече от вкусен и здравословен.
За ниско-въглехидратна диета тази майонеза е прекрасен избор ;)

21.02.15
21:06

казано от Аня Тицин на 06.02.15, 18:04:

А колкото до яйцето, в сурово състояние е по-полезно, отколкото минало през термична обработка, дори и да се усвоява по-бавно.
И накрая само да отбележа, че тези мои чуденки се касаят само за едно нормално здравословно хранене. Ясно е, че има много “зависи”, ако се придържаме към някакъв режим (хранителен/тренировъчен)
:)))

Аз не разбрах - питаш, или отговаряш на незададен въпрос?
За яйцата съвсем не си права. Жълтъците са ок сурови, но белтъците съвсем не са добра идея.

22.02.15
11:13

казано от Аня Тицин на 06.02.15, 18:04:

А колкото до яйцето, в сурово състояние е по-полезно, отколкото минало през термична обработка, дори и да се усвоява по-бавно.

В голяма грешка си.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1