Херния - прекратяване на спорта

Hustle

06.02.15
22:04

Здравейте,преди 1/2 седмици започнах да усещам болка която отиваше в слабините (облста) тренирах си активно хранех се,но накрая се реших и отидох на доктор.Прегледа ме и ми каза че според него не съм за операция и че хернията е в начален стадии (още не се е образувала). Каза ми да спра със тренировките поне за 1/2седмици и да се мажа с един мехлем,който той ми го предписа.
Та въпроса ми е,след като минат тези 2седмици ще мога ли да си спортувам пак със фитнеса и въобще пак да си правя натоварвания (по-леки естествено)  защото ми казват че ако започна тя пак че се отвори и ще се наложи операция,а аз все още не искам да се стига до там.

Ако е от значение на 15 съм :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 06.02.15 23:45.

Още не се е образувала, а доктора предписва операция.....не съм много на “ти” с нещата, обаче ми звучи безумно да се тръгва по най-инвазивната пътека още в начален стадий....

Hustle

06.02.15
22:15

Доктора ми каза че за сега няма смисъл  от операция,но на мен въпроса ми е дали сега мога да си тренирам :)

07.02.15
07:15

Та въпроса ми е,след като минат тези 2седмици ще мога ли да си спортувам пак със фитнеса и въобще пак да си правя натоварвания (по-леки естествено)  защото ми казват че ако започна тя пак че се отвори и ще се наложи операция,а аз все още не искам да се стига до там.???

Мнението беше редактирано от U Happyy на 21.02.15 07:36.

07.02.15
11:50

Специално за мехлема, можещ да го вземеш и да му го набиеш на доктора отзад, ама така хубаво и го изтискай! После никога повече не се връщай при него. Що се отнася до тренирането, можеш да спортуваш без проблем, но винаги трябва да имаш едно на ум. Заздрави коремния пояс!
Поздрави!

08.02.15
13:36

Това за мехлема ми хареса и набиването му отзад. :D
Според мен нищо ти няма. Просто док иска да направи оборот на някого. :D Относно тренировките е добре винаги да ползваш колан, при клекове, мечка, мъртва тяга, гребане с щанга и т.н., дори да няма херния. Болките могат да се дължат не само на херния, а и на варикоцеле - ако в торбичката на тестисите напипваш повечко вени вероятно това е причината. Заболяването е характерно за 30% от мъжете. Ти си млад и ако е започнало да се образува такова сега му е времето да се оперира. Иди на уролог, ако напипваш повечко вени там, за да те прегледа. Варикоцелете може да доведе до стерилност с времето, ако не се лекува, въпреки че от тези 30% с тази аномалия 1/3 нямат никакви проблеми докрая на живота си. Също така може да доведе до притискане на вените при тренировка и заради, което да си усетил болка.

Hustle

08.02.15
18:16

Проблема е че като се напъвам (голямо натоварване ) отстрани където е коремния мускул (страничния) излиза леко като подуто и понаболва леко.Да вече си взех колан,доктора ми каза че все още не е херния и може и да не стане за операция а да си зарастне ???? Има ли такава възможност според вас.До колкото разбрах от мненията ви е хубаво да си тренирам но по-лекичко с колан :)

09.02.15
16:02

казано от Ivan Vasilev на 08.02.15, 13:36:

Т Относно тренировките е добре винаги да ползваш колан, при клекове, мечка, мъртва тяга, гребане с щанга и т.н., дори да няма херния.

Това е мноого далече от истината ...

Напълно съм съгласен с Мартин. Най-добрата опора за кръста и корема са мускулите, намиращи се там, а носенето на колан ги отслабва.

Не ги отслабва, а просто не им дава възможност да станат силни. Същото е и с хват и фитили - хвата няма да стане по-силен, няма да стане и по-слаб. Но е нормално с увеличаването на работните тежести ако ползваш колан/фитили и изведнъж ги махнеш да установиш, че пояс/хват ти е слаб - просто защото не е работил със съответната тежест и няма как да заякне/да се адаптира.

10.02.15
06:43

Много ме кефите какви сте смелчаци. :) Момчето е на 15, още няма изградени правилни движения при тия упражнения (почти съм убеден в това), които принципно изискват максимални (или поне по-големи) тежести. При това потенциално може би наистина има нещо и Вие сте така добри да му препоръчвате да не носи колан. Кефите ме наистина!

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 10.02.15 06:53.

Техника и заучаване на упражнения не се гради с максимални тежести. Ако искаш да научиш някого да кляка, първо ще го видиш как кляка със собствено тегло или ще му сложиш 100кг на гърба (примерно), а?

И още един въпрос - ти тъп ли си или просто много умело го играеш???

10.02.15
11:48

Хахах и ти ме кефиш, Ivan, ама сърдечно! Еми добре, като няма изградени правилни движения, като носи колан, какво ще ги изгради ли? Мускулите в пояса сами ще станат по-яки, ей така от чудо. Точно в началото, когато кг не са толкова тежки и когато трябва да наблегне на техниката трябва да е без нищо, а в последствие, когато вдигне силата и работните тежести да ползва колани. Има хора от форума където дърпат по 250 кг. без колан и никога не са ползвали колан. Е как аджеба дигат? Отговори си на този въпрос. Или са заучавали движенията с колан, пък като са наякнали ей така, колана им е дал вътрешна сила и са го хвърлили после... Айде стига глупости... Да не се ядосвам с глупости и да кажа мое мнение скромно.
В областта на корема има малки коси мускулчета, които са лабилни на мускулни разтежения, и когато разтегнеш болят стабилно, може да се бърка с херния и апендикс също. Болката е доста остра и конфузна. В областта на слабините могат да те наболяват също и адукторите. Няма място за сериозно безпокойство според мен. А ако в крайна сметка е херния, както ти е казал доктора. Разбира се той е мед. лице и не бива да се умоловажава мнението му. Операцийката от доста познати знам, че е рутинна, бърза и лека, ще ти мине както се казва като на куче :) :) :)

Мнението беше редактирано от Nachev на 10.02.15 11:48.

10.02.15
12:30

Иване, иване, иване...

Към автора - НЕ тренирай тежко, по добре се набирай, прави лицеви и т.н....  и много упр за корем (планкове, коремни и всечки техни варианти.. по някокло пъти в седмицата) Тренирай преди всичко за корем, да укрепне. Не си прави експерименти с тяги, клекове, гребане или квото и да е..( всички тези упр повишават вътрекоремното налягане и то се опитва от някъде да излезе. Ако си почнал да му правиш изход, то тези упр ще го довършат)Пак ти казвам: тренирай с акцент върху корема! Всичко това след като минат 2те седмици де

Мнението беше редактирано от Дока на 10.02.15 12:32.

10.02.15
12:33

А и ходи по голяма нужда само при позив. Не се напъвай излишно :D

10.02.15
12:36

ааа я кажи къв е мехлема, че ми е интересно

10.02.15
21:58

Много ви се радвам как раздавате смело съвети за нещо, което дори не сте и изпитали върху гърба си. В случая върху корема си!  В случая за ингвинална херния.
Нека споделя, пък автора да си прави сметката. Има хора, като мен с по-слаби участъци (наследствено), които могат да са причина за получаване на хернията. Точно за такива хора дори е задължително ползването на колан при подобни тежки и сериозни упражнения. Той е млад, неопитен, дори не знаете дали е предразположен като мен към херния. И му давате съвети да тренира без колан?! Що за хората сте?! Как ще укрепне без колан ли?! Ами хем спорите с мен, хем и давате точно противополжните на вашите мнения съвети. Съветите на Дока са много правилни! И точно това трябва да прави момчето. А за вбъдеще колана е задължителен. Като комбинира това, което препоръчва Дока и когато вече укрепне корема, тогава полека може да започне да прави експерименти и без колан. На този етап, ако момчето посещаваше фитнеса с мен щях да го бия през врата, ако го видя без колан! Защо ли?! Много сте смели, че операцията била рутинна и минавала леко! Ама не сте го изпитали на гърба си, нали?! Е, аз видях голям зор! 3 дена след операцията не можех да се храня. Хапнах чак на 3-тия ден. Не можех да стана от леглото, а раната ми (около 4 см. разрез) беше залепена и зашита с 4 шева и като екстра върху нея беше поставена торбичка с пясък, за да не се отвори. Молил съм се на сестрите да дадат нещо болкоуспокояващо и чак на 3-тия ден дойде една сестра да ме бодне в хълбука. 8 дена след операцията се бях превърнал в чирус от неядене. Операцията ме опъваше и ми беше дискомфортно още 2 месеца, да не говоря, че избягвах дори да вдигна метлата. Та, от операция до операция разлика голяма! От специалист до специалист също. От метод до метод също. Не го знаете на какъв ще попадне, има ли пари за свестен лекар, за най-малко травмиращия метод... Ама нищо, карай!
Към автора - малкия, давай смело. С това подутото там дето ти се появява давай смело без колан! Кви са тия колани, те са за пусита!

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 10.02.15 21:58.

10.02.15
22:50

Опериран съм от пъпна херния - веднага след края на упойката станах сам и ходих. След една седмица си се разкарвах. Ядях си нормално. Колан не ползвам,  а си тренирам ядрото. Ползвал съм колан за това мога да кажа да се избягва от хора нямащи състезателни цели. А ти пробвал ли си без колан, че така смело говориш и биеш ? И не да си тренираш плочките, а ядрото?

Мнението беше редактирано от Мартин на 10.02.15 22:51.

10.02.15
23:28

Разбира се, че съм пробвал без колан! Кляках без колан, правих гребане с щанга без колан, след като минаха години в тренировки на корема. Това допреди 1 година, когато отново усетих онази, хубавата и позната болка. Винаги съм си имал едно наум и винаги ще си имам, като знам дядо ми как хернията му се превърна в хронична и как го оперираха 4 пъти - 2 пъти отляво и 2 пъти отдясно!
Твоят случай не знам какъв е, кой те е оперирал, по кой метод. Аз пак ти казвам - не се знае на кого ще попадне, особено като се има предвид сегашните лекари-касапи!  Оставете момчето да тръгне полека, с предпазни средства, особено пък сега след като описа достатъчно подробно случая си, който първоначално и аз неглижирах.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 10.02.15 23:28.

11.02.15
00:16

И как точно колана, дето се ползва в залите, предпазва от ингвинална херния? Тя е в долната част на корема, а колана си го слагаш на кръста.

11.02.15
06:49

казано от Петко К на 11.02.15, 00:16:

И как точно колана, дето се ползва в залите, предпазва от ингвинална херния? Тя е в долната част на корема, а колана си го слагаш на кръста.

:D Петко, остави, няма смисъл...като си меря обиколката на ръката всъщност меря обиколката на бицепса. :D :D :D

Към автора - момко, давай смело. Като се изсипеш съвсем отвори нова тема и ще помагаме със съвети за лекари специалисти. :D

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 11.02.15 06:59.

11.02.15
08:21

казано от Ivan Vasilev на 11.02.15, 06:49:

:D Петко, остави, няма смисъл...като си меря обиколката на ръката всъщност меря обиколката на бицепса. :D :D :D

Иване, не си разбрал смисъла на написаното от Петко. Въпроса не е в това отпред или отзад е колана (ясно е че обгръща), а в нивото му. Нивото на кръста е над нивото на мястото, където се получава ингвинална херния и поради тази причина колана НЯМА КАК да те предпазва от това. Факт. Нещо повече, ползването на колан може да създаде измамно чувство за сигурност, че си се застраховал срещу херния,  което е особено опасно за непрофесионалисти с недостатъчен опит, т.е. хора, които не познават реалните възножности на тялото си и лесно могат да се надценят.

По темата: Мариане, слушай си доктора, когато прецени, че си напълно възстановен, тогава поднови тренировките. Качвай килограмите умно, работи за укрепване на ядрото, като на първо време избягвай упражнения, които повишават вътрешнокоремното налягане, а после ги включи с внимателно покачване на тежестта и задължително без колан.

Успех и здраве.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 11.02.15 08:44.

11.02.15
09:30

А там долу да не би да не е част от корема? Колана нали е с тази цел, да намали вътрешното налягане?  Налягането търси да избие отнякъде и по метода на тока и най-малкото съпротивление избива там, където е най-слабо. Иначе за лъжливото усещане си е факт. То затова се казва,  че трябва да се тренира с главата!
Аз после се сетих, че Петко всъщност говори за космодиск. :D
Аз пък ,му препоръчвам на момчето докато още не е укрепнал с другите упражнения корема (което може и никога да не стане, зависи ) и ако реши да продължи с клекове да слага колан. След време постепенно може да го маха.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 11.02.15 09:35.

11.02.15
09:49

Хаххааха Ivan как така колана ще намали вътрешното налягане хахаха! Сигурно като си го сложиш и налягането “минава” през колана и вече е по-малко. Де да беше така... Ей само професионални бодибилдери, рехабилитатори и кинезитерапевти тук бе...
Налягането е едно, според напъна то се покачва повече, по-малко. Колана просто дава още по-голяма стабилност на пояса. АЛА когато пояса е СЛАБ и с три колана да си, и с 2 космодиска да си пак няма да има файда от теб и пак има вероятност да се контузиш. Затова Ivan продължавай да си носиш коланче като тренираш , и когато някой те накара да преместиш примерно някоя секция, или нещо по-тежко и нещо ти се случи, заради това, че си си забравил без да искаш коланчето ( а не заради това, че си забравил да тренираш пояса) , се сети за коментарите от тази статия (тези на Мартин, Петко и Весо) (не ти го пожелавам, разбира се  )
  Със здраве!

11.02.15
09:53

казано от Ivan Vasilev на 11.02.15, 09:30:

А там долу да не би да не е част от корема? Колана нали е с тази цел, да намали вътрешното налягане?  Налягането търси да избие отнякъде и по метода на тока и най-малкото съпротивление избива там, където е най-слабо.

А да не би корема ти да е една голяма, твърда плоча? Като сложиш колана горе, слабините, където е слабото място, не ги притиска нищо, нали? 
Е това е колан за ингвинална херния. Обърни внимание къде притиска.

Мнението беше редактирано от Петко К на 11.02.15 09:56.

11.02.15
10:20

казано от Ivan Vasilev на 11.02.15, 09:30:

А там долу да не би да не е част от корема?


Ами част от корема е, но НЕЗАЩИТЕНА. И точно в това е проблема.

казано от Ivan Vasilev на 11.02.15, 09:30:

Колана нали е с тази цел, да намали вътрешното налягане?


Нещо сериозно бъркаш! Колана НИЩО не намаля, той само поддържа и укрепва. Но не навсякъде. Отново-точно в това е проблема.

казано от Ivan Vasilev на 11.02.15, 09:30:

Налягането търси да избие отнякъде и по метода на тока и най-малкото съпротивление избива там, където е най-слабо.


Да, и най слабото е точно там-ингвиналната област, т.е. ПОД колана. За трети път-точно в това е проблема.
Направи си един експеримент (нали си падаш по тях), надуй един балон донякъде, после му залепи една ивица тиксо в кръг и продължи да го надуваш. После кажи какво е станало, тиксото отнело ли е налягането, балона спрял ли е да се издува ПОД ИВИЦАТА, какво ли? Щото нали си го подсилил на едно място, пък то е все балон, не би трябвало да има проблеми. :D

11.02.15
10:31

Иване,

Тренировъчният колан не само не понижава налягането, но всъщност го увеличава. Това е и целта му - стабилизация на гръбнака. Използването му е оправдано при работа с тежести 85-90% 1RM и нагоре, и то при условие, че трениращия има нужда по някаква причина от допълнителната стабилизация. При всички останали случаи е добре да се работи без колан.

Колкото до ингвиналната херния - съжалявам, че си имал такива усложнения с твоята операция, но коланът не само, че не те предпазва от нова херния, но всъщност увеличава опасността заради по-високото налягане.

Да автора на темата:

Мой колега (51 г), когото тренирам от повече от 2 години, си направи операция ноември месец. На втората седмица беше отново в залата, със съобразена със състоянието му тренировъчна програма. Два месеца по-късно, не само си изравни рекордите на клек, тяга, обръщане и изтласкване, но дори си ги подобри (а планкът му е вече над 3 мин!). Отделно познавам поне двама човека във форума, чиито резултати са за завиждане, които са минали през такива операции. Баща ми (71 г) е опериран 2 пъти от ингвинална херния, но продължава да играе тенис няколко пъти седмично. Хернията не е край на спортната кариера.

11.02.15
11:02

Само да вметна, че и аз не ползвам колан и съм опериран от херния. Не ми пречи по никакъв начин, определено не може да се говори за край на спорта.

Мнението беше редактирано от Storm на 11.02.15 11:03.

16.02.15
10:33

Тука се изписа цял роман за колана хах . До автора - брато , отиди на специалист (кадърен) и виж със сигурност какво ти е . Не си подценявай здравето травмата си е цял живот . Мен ме лекуваха година от гастрит , а накрая специалиста каза ,че съм здрав като кон. Обърни си повечко внимание и бързо оздравяване.

Мнението беше редактирано от Радо на 16.02.15 12:33.

16.02.15
13:08

На 4:40 човека показва нагледно, че с колан е добре да се тренира винаги!!!!!!!!!

16.02.15
14:35

И какво точно показва човека на 4:40 ?

16.02.15
17:56

Storm, човека има предвид тоя на заден план, с четирите колана. :D

26.02.15
15:39

Такова нещо като мазане с мехлем да ти мине няма! Това твоето си е класическа ингвинална херния и с времето може да става само по-голяма, но не и по малка. Цитат:
Какви са възможните методи за лечение на херния?

Използване на колан за херния – не лекува дефекта, използва се само когато има абсолютни противопказания за хирургично лечение
Конвенционална (отворена) херниопластика – прави се разрез 8 – 10 см в слабинната област, като се разединяват кожа и подкожие и се достига до нивото на дефекта. Той може да бъде възстановен само със собствени тъкани или с имплантиране на синтетична мрежа (херниално платно). Операцията може да бъде  извършена с локална, спинална или обща анестезия.
Лапароскопска херниопластика – през 3 малки разреза (0,5 - 1 см) на коремната стена се поставят троакари. В  коремната кухина се вкарва тънък лапароскоп ( малък телескоп), свързан с камера и два работни инструмента. Методиката позволява оглед на цялата задна повърхност на коремната стена и всички зони в които потенциално могат да се появят хернии. Отслоява се перитонеума (ципата, покриваща коремната кухина), обработва се херниалния дефект и се поставя голямо 15/14 см синтетично платно, което се фиксира със специален инструмент – такер.

Аз съм с класическа операция на ингвинална херния в дясната част на слабините. Недостатъка е, че в 90% от случаите води до някакъв рецидив - дали частичен, дали пълен, при мен е частичен, но се появи много преди да започна да ходя по залите... Но това не ми пречи да спортувам...

Hustle

10.03.15
20:26

Просто ми писна да ходя при един и същи “лекар който да ме следи ” и вече имам пълните съмнения че е херния....... Вече отмина болката  по-доло и сега само от Лека Атлетика ме боли до пъпа ( не в слабините ми точно където е коремния мускул,в страни от пъпа ) При фитнес не усещам болки,но аз тука 1месец само лежанки и лицеви прави :)
Но все пак ми писна всеки да ми гледа кво имам в гащите :Д по 3пъти в седмицата.......
До сега не се е надувало самото место където ме боли !!!!

Здравейте от мен! Прочетох всичко тук, както рових и по други форуми, но все пак търся мнение и реших да пиша в темата на колегата, че да не отварям нова излишно. Проблемът ми е следния:
Декември месец тръгнах да правя единички на тяга и получих болки във вътрешната част на бедрата, слабините (при допир усилващи се) и странна тежест в корема. Реших, че съм се пренатоварил и продължих да тренирам, като спрях да правя тяга и клек, но странното е, че при някои упражнения, като набиране с 30 кг, имах чувството, че нещо вътре в корема ми се къса, и оставах дълго време с неприятно чувство в корема. Отидох при джи пито, което ме прати на хирург, който ми каза, че нямам никакви подутини и хернии и просто се нуждая от 1-2 седмици почивка. Починах си и продължих да тренирам, без тежести при набиране и беше по-добре, болката понякога се появяваше, но всеки път беше по-слаба, до деня, в който реших да правя клекове. Започнах много слабо - първите 4-5 тренировки с 40 кг, следващата седмица минах на 60 и всичко беше окей. Сметнах, че ми е минало, но реших да не се изхвърлям отведнъж и минах на 80 и след това усещането се върна, дори по-силно от преди. Същата вечер играх футбол и от тогава веднага се появиха силни болки в дясното бедро в областта на адукторите. Ходих пак по лекари, пращаха ме на ренген само да снимам тазобедрената става, която се оказа окей и джи пито ми каза, че нямало нищо, имал съм слаби хрущяли и ми изписа някви прахчета “ДОНА” с които съм щял да укрепна и пак ми каза да почивам. Вече 2 седмици не тренирам и се чувствам по-добре, но когато вдигна нещо с чупка в кръста (както беше и по-рано като вдигам дъмбели от земята винаги усещах дискмфорт в долната част на корема) ... та дори днес вдигах табуретката, да видя дали е по-добре, но пак усещам дискомфорт в корема и болки в слабините. Въпросът ми е как да порцедирам оттук натам - просто да почивам и да чакам да мине, каквото и да е, или да взема да платя един скенер някъде и да видя за какво иде реч?
Направо ми пуква сърчицето, като не тренирам, сиугрен съм, че разбирате за какво иде реч :).

Мнението беше редактирано от Пламен Апостолов на 14.03.15 15:48.

казано от Пламен Апостолов на 14.03.15, 15:46:

Здравейте от мен! Прочетох всичко тук, както рових и по други форуми, но все пак търся мнение и реших да пиша в темата на колегата, че да не отварям нова излишно. Проблемът ми е следния:
Декември месец тръгнах да правя единички на тяга и получих болки във вътрешната част на бедрата, слабините (при допир усилващи се) и странна тежест в корема. Реших, че съм се пренатоварил и продължих да тренирам, като спрях да правя тяга и клек, но странното е, че при някои упражнения, като набиране с 30 кг на кръста, имах чувството, че нещо вътре в корема ми се къса, и оставах дълго време с неприятно чувство в корема. Отидох при джи пито, което ме прати на хирург, който ми каза, че нямам никакви подутини и хернии и просто се нуждая от 1-2 седмици почивка. Починах си и продължих да тренирам, без тежести при набиране и беше по-добре, болката понякога се появяваше, но всеки път беше по-слаба, до деня, в който реших да правя клекове. Започнах много слабо - първите 4-5 тренировки с 40 кг, следващата седмица минах на 60 и всичко беше окей. Сметнах, че ми е минало, но реших да не се изхвърлям отведнъж и минах на 80 и след това усещането се върна, дори по-силно от преди. Същата вечер играх футбол и от тогава веднага се появиха силни болки в лявото бедро в областта на адукторите . Ходих пак по лекари, пращаха ме на ренген само да снимам тазобедрената става, която се оказа окей и джи пито ми каза, че нямало нищо, имал съм слаби хрущяли и ми изписа някви прахчета “ДОНА” с които съм щял да укрепна и пак ми каза да почивам. Вече 2 седмици не тренирам и се чувствам по-добре, но когато вдигна нещо с чупка в кръста (както беше и по-рано като вдигам дъмбели от земята винаги усещах дискмфорт в долната част на корема) ... та дори днес вдигах табуретката, да видя дали е по-добре, но пак усещам дискомфорт в корема и болки в слабините. Въпросът ми е как да порцедирам оттук натам - просто да почивам и да чакам да мине, каквото и да е, или да взема да платя един скенер някъде и да видя за какво иде реч?
Още нещо - сега имам чувството, че болката се мести долу - ту отляво, ту отдясно, като се изпъна ми се струва, че ми се оптягат връзките в предната част на бедрото и ме боли. Като съм легнал и си вдигна краката пак усещам болка във вътрешната част на бедрата а и когато съм с по-тясно бельо или дънки често усещам дискомфорт в слабините
на 24 години съм, ако има значение.Направо ми пуква сърчицето, като не тренирам, сиугрен съм, че разбирате за какво иде реч :).

Мнението беше редактирано от Пламен Апостолов на 14.03.15 15:54.

22.03.15
11:31

Няколко човека писаха,че са започнали тренировки след операция.Мен ми е интересно по скоро на какви упражнения наблягахте и каква беше разликата в кг. който използвахте.По някакъв начин промени ли ви се тренировката като обем?

22.03.15
12:40

Ако лекаря който те е лекувал ти разреши тренировки започваш да загряваш известно време с леки килограми без да натоварваш болната област . След известно време ти се усещаш дали ти трябва още почивка , за да заздравее малко повече или можеш да качваш лека полека килограмите ... То е логично .. Бързата работа ще те прати пак при скалпела и надали ще видиш пак щанга през живота си ..

22.03.15
14:13

Лекаря не ми каза нищо конкретно, 2-3 месеца да не тренирам,това му беше отговора. Затова предпочитам някой от 1во лице който се е сблъсквал с това да каже 2-3 думи как му протичи една тренировка и какви кг. използва.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1