Разлики между нормално зрели и презрели банани

14.02.15
23:01

Здравейте,
бих искал да попитам дали има разлика и ако има, кои са по-добри между презрял банан и обикновен. Презрелите се водят Клас-3.
Има ли някаква промяна в състава им?

А някой, ако не знае за какво говоря нека погледне по-жълтеникавия банан на снимката:

http://cookingtiki.com/wp-content/uploads/2013/07/Огретен-с-банани-за-готвене.jpg

Самият банан е по-мек и сладък като цяло.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 14.02.15 23:03.

Здравей!

Презрелите банани имат повече антиоксиданти, но и повече захари (ето защо са и по-сладки), имат по-малко съдържание на водноразтворими витамини.
Съдържат калий.

Чувал съм, че презрелите банани имат по-различен гликемичен индекс и освобождават захари доста по-бързо от нормално зрелите.. :)

15.02.15
12:00

Аз бях прочел мнение на Христиана Парова, че е по-добре да ядем презрели банани, точно заради повечето антиоксиданти!

Зависи какво целиш и какви принципи спазваш.
Аз не бих си набавяла антиоксиданти от презрели банани, заради увеличеното съдържание на захари. Има далеч по-подходяще храни.
Но някой друг може пък да няма против тези въглехидрати. И за него ще е ОК.

С две думи - не може да се обобщи в едно изречение, което да е валидно за всички. :)

По спомен - при процесите на зреене в бананите се променя съотношението между простите и сложните въглехидрати. В зелените банани преобладават сложните, в презрелите - простите. Сега... колко точно е изменението и дали има практическо значение - не се наемам да кажа. Изобщо не съм сигурен, дали има значение за режима какви точно банани ядем (не добре узрели или презрели). По-скоро са важни личните вкусови предпочитания и количеството на бананите като цяло, не толкова тяхната степен на зрялост.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.02.15 12:54.

15.02.15
12:52

^ И цената. Потъмнелите банани са в пъти по-евтини, щото не вървят много. А са си съшите като махнеш кората

15.02.15
16:29

Аз като си купувам банани, гледам да са свежи. И ако ги ям веднага, са свежи. Ако ги ям след няколко дни, стават кафяви. Кво прайм?

казано от pesho vasilev на 15.02.15, 16:29:

Кво прайм?

В смисъл?
Какво те притеснява?

15.02.15
17:01

Единствената значима разлика е, че презрял банан по-лесно се разгражда и усвоява. Останалото са някакви занимавки за мазохисти, които си имат за хоби да седят и да  броят дали картофа или нещо друго  дето са изяли е бил с 1 % по-изпечен и съответно е приел 0.04 % повече калории или захари.

15.02.15
19:01

казано от Кольо Пияндето на 15.02.15, 12:43:

Изобщо не съм сигурен, дали има значение за режима какви точно банани ядем (не добре узрели или презрели). По-скоро са важни личните вкусови предпочитания и количеството на бананите като цяло, не толкова тяхната степен на зрялост.

Това имах предвид.

Друго си е тежките разсъждения за нивото на зрялост на банана...

казано от pesho vasilev на 15.02.15, 19:01:

казано от Кольо Пияндето на 15.02.15, 12:43:

Изобщо не съм сигурен, дали има значение за режима какви точно банани ядем (не добре узрели или презрели). По-скоро са важни личните вкусови предпочитания и количеството на бананите като цяло, не толкова тяхната степен на зрялост.

Това имах предвид.

Друго си е тежките разсъждения за нивото на зрялост на банана...

Честно казано не те разбирам, но едва ли е толкова важно в случая.
Мога да разкажа това-онова за зреенето на плодовете и етапите на тяхната зрялост, но приемам, че не представлява интерес. Практически важните неща са в съвсем друга посока. :)

Kenny

16.02.15
06:08

казано от Д. Д. на 14.02.15, 23:01:

Разликата е в това кои предпочиташ. Довери се на вкуса си.

Мнението беше редактирано от Kenny на 16.02.15 06:14.

16.02.15
20:49

казано от Kenny на 16.02.15, 06:08:

Разликата е в това кои предпочиташ. Довери се на вкуса си.

Аз мога да ям и от двата вида. Не ми пречи. Въпроса беше друг и мисля, че ми отговориха вече по-нагоре за което благодаря. :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1