14.02.15
23:01
Здравейте,
бих искал да попитам дали има разлика и ако има, кои са по-добри между презрял банан и обикновен. Презрелите се водят Клас-3.
Има ли някаква промяна в състава им?
А някой, ако не знае за какво говоря нека погледне по-жълтеникавия банан на снимката:
http://cookingtiki.com/wp-content/uploads/2013/07/Огретен-с-банани-за-готвене.jpg
Самият банан е по-мек и сладък като цяло.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 14.02.15 23:03.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
14.02.15
23:12
#1
Здравей!
Презрелите банани имат повече антиоксиданти, но и повече захари (ето защо са и по-сладки), имат по-малко съдържание на водноразтворими витамини.
Съдържат калий.
15.02.15
11:46
#2
Чувал съм, че презрелите банани имат по-различен гликемичен индекс и освобождават захари доста по-бързо от нормално зрелите.. :)
Аз бях прочел мнение на Христиана Парова, че е по-добре да ядем презрели банани, точно заради повечето антиоксиданти!
15.02.15
12:37
#4
Зависи какво целиш и какви принципи спазваш.
Аз не бих си набавяла антиоксиданти от презрели банани, заради увеличеното съдържание на захари. Има далеч по-подходяще храни.
Но някой друг може пък да няма против тези въглехидрати. И за него ще е ОК.
С две думи - не може да се обобщи в едно изречение, което да е валидно за всички. :)
15.02.15
12:43
#5
По спомен - при процесите на зреене в бананите се променя съотношението между простите и сложните въглехидрати. В зелените банани преобладават сложните, в презрелите - простите. Сега... колко точно е изменението и дали има практическо значение - не се наемам да кажа. Изобщо не съм сигурен, дали има значение за режима какви точно банани ядем (не добре узрели или презрели). По-скоро са важни личните вкусови предпочитания и количеството на бананите като цяло, не толкова тяхната степен на зрялост.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.02.15 12:54.
^ И цената. Потъмнелите банани са в пъти по-евтини, щото не вървят много. А са си съшите като махнеш кората
Аз като си купувам банани, гледам да са свежи. И ако ги ям веднага, са свежи. Ако ги ям след няколко дни, стават кафяви. Кво прайм?
15.02.15
16:34
#8
казано от pesho vasilev на 15.02.15, 16:29:
Кво прайм?
В смисъл?
Какво те притеснява?
15.02.15
17:01
#9
Единствената значима разлика е, че презрял банан по-лесно се разгражда и усвоява. Останалото са някакви занимавки за мазохисти, които си имат за хоби да седят и да броят дали картофа или нещо друго дето са изяли е бил с 1 % по-изпечен и съответно е приел 0.04 % повече калории или захари.
казано от Кольо Пияндето на 15.02.15, 12:43:
Изобщо не съм сигурен, дали има значение за режима какви точно банани ядем (не добре узрели или презрели). По-скоро са важни личните вкусови предпочитания и количеството на бананите като цяло, не толкова тяхната степен на зрялост.
Това имах предвид.
Друго си е тежките разсъждения за нивото на зрялост на банана...
15.02.15
19:23
#11
казано от pesho vasilev на 15.02.15, 19:01:
казано от Кольо Пияндето на 15.02.15, 12:43:
Изобщо не съм сигурен, дали има значение за режима какви точно банани ядем (не добре узрели или презрели). По-скоро са важни личните вкусови предпочитания и количеството на бананите като цяло, не толкова тяхната степен на зрялост.
Това имах предвид.
Друго си е тежките разсъждения за нивото на зрялост на банана...
Честно казано не те разбирам, но едва ли е толкова важно в случая.
Мога да разкажа това-онова за зреенето на плодовете и етапите на тяхната зрялост, но приемам, че не представлява интерес. Практически важните неща са в съвсем друга посока. :)
16.02.15
06:08
#12
казано от Д. Д. на 14.02.15, 23:01:
Разликата е в това кои предпочиташ. Довери се на вкуса си.
Мнението беше редактирано от Kenny на 16.02.15 06:14.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече