Мнение за тренировъчна програма след счупване на подбедрица

17.03.15
16:06

Здраво на всички. Имам проблем с десния крак, счупих подбедрица и кондил(коляно) преди 2 години имах проблеми със зарастването взимаха ми кост от таза за да калцира, крака калцира но не  работи в пълен обем и все още изгражда ставен хрущял иначе ме боли като го свивам и няма сила на машината за предно бедро да бута. Дайте мнения  за тренировка, съвети, аз пия абофлекс сироп и стабифлекс на разтворими гранули за възстановяването на хрущяла. Благодаря !

Послепис:Бутам и с двата крака на лег преса и тренирам на крос тренажор, на лег пресата е добре защото другия крак ми е много от полза.
Дайте мнение за тренировъчна програма, през ден ли през два, или може би повече, незнам. Още не съм имал мускулна треска на десния крак, как да го натоварвам ?
Също днес като се прибирах от фитнеса се изправих на колелото и с малко замятане в кръста се получава въртене с двата крака, но десния крак е слаб все още. Благодаря!

Темата беше редактирана от Ники Съръстов на 17.03.15 16:09.

20.03.15
16:45

Прави само упражнения, от които не те боли - това е основно правило.
Доколкото разбирам не си възстановил напълно движението на ставата, което би трябвало да ти е приоритет пред мускулната треска.
Последната можеш да постигнеш по много начини, но лично аз не бих ти препоръчл лег пресата или пък каквото и да е движение, което предизвиква замятане в кръста - имам предвид колелото. Какво колело, колко карая и от кога? Какво означава, че се получава движение с двата крака? Как иначе карая колелото?
Ако обясниш по-подробно доколко е атрофирало бедрото ти, доколо си успял да го възстановиш, какво можеш в момента като движения, има ли нещо, което ти е забранено от лекарите, бих могъл да се ангажирам с препоръчване на конкретни упражнения. Минал съм по този път - различна травма, но проблемът с мобилността на ставата и атрофията на бедрото са подобни.

Колело с две гуми карам само с един крак , или както споделих прав но има много замятане в кръста. Иначе на колело в фитнеса, карам не на велоаргометъра а на едно колело което се сяда и краката са ти на нула градуса като може да регулираш колко близко да е седалката до педалите. Там ми се получава, има малко хрупане в началото но после като се раздвижи коляното и работи, няма проблем не пука не щрака. На лег пресата не ме боли само понякой път като изправя крака и после при свиване на коляното но това е много рядко ... на 200 пъти веднъж.

06.04.15
13:30

Забрави за лег пресата и за колелото с един крак. Както предположих не си възстановил пълния обем на движение на ставата си, което е първата ти задача!!!

Кажи минавал ли си през някакви терапевтични процедури и какви.
Използваш ли някакви гелове или други мазила?
До каква степен можеш да сгъваш коляното си и каква е пречката? Имам предвид само обездвижването ли е проблем или има чужди тела, които те ограничават?

Ходил съм само на процедури по раздвижване в базата за рехабилитация в овча купел и рехабилитатор ме е посещавал вкъщи. Десния крак го сгъвам до 80 градуса и след това усещам упора, но не механична, а просто мускула ми явно не е разпънат и не може да се свие повече. Няма нещо което да опира в ставата и да и пречи. Между другото имам винтове и в коляното, правиха ми артроскопия от предната част на коляното и е почистено имало е много сраствания, а отзад не са могли да почистят срастванията защото нямат такъв апарат. Възстановявам и ставен хрущял и от време на време изпуква коляното и ме боли при бързи свивания.

Сега не използвам никакви мазила или гелове пия само сироп за изграждане на ставен хрущял и развторими таблетки, но сега ми свърши и трябва да почивам  1 месец. Това е. Благодаря за отговорите

Мнението беше редактирано от Ники Съръстов на 06.04.15 16:28.

А за клекове с лоста само ???

Ами приоритет трябва да ти е повишаване на обема в коляното... как ще клекнеш като имаш 80градуса обем?! Ще правиш някакви подобия на клек а и след артроскопия съвсем + ограничен обем ще си е игра с огъня. Спроед мен е добре да вземеш направление и да си направиш още няколко физиотерапевтични процедури, малко повечко стречинг за срастванията и тем подобни... кога правиха артроскопията?!

Ноември месец да кажем я правиха. Ще видя да се вместя пак за овча купел.

до 2-3седмици след операцията трябва да си минал 100те градуса флексия в колоняото МИНИМУМ.... сега срастванията ще са доста по-сериозни така, че се заемай с това... остави лег преси и работи.

15.04.15
08:17

Повтарям се и не само себе си, но възстановяването на мобилността на ставата е първата ти задача. Кристиянчо е прав за терапията. Не е лошо да преминеш още един курс на терапия, в който да включиш магнитотерапия, ултразвук(задължително с лекарствен продукт под формата на гел - Репарил е добра идея, но има и други подходящи) и терапевтичен басейн. Електростимулация на бедрото или масажи също ще са ти от полза. След това може да се насочиш към някой билков гел , с който да третираш ставата - аз съм доволен от “Живокост” и един масажен гел с арника и конски кестен. Започни да караш велоаргометър с висока седалка(демек да ти позволява да въртиш предалите без замятане), като постепенно намаляваш разстоянието между седалката и педалите. Докато лежиш или седиш стягай и отпускай бедрото - това може да го правиш по няколко пъти на ден по 3-4 серии с по 50 повторения. Доколкото ти позволява ставата, започни да правиш бедрено сгъване и разгъване без тежест, като след достигане на нормална мобилност в ставата започни да изпозлваш и тежести. Масажирай бедрото и прасеца всеки ден и разтягай във всички посоки. Поликуин степ-ъп е упражнение, което горещо ти препоръчвам, ако не те боли от него. Когато започнеш да клякаш спокойно със собствено тегло, може да започнеш да клякаш с дъмбели и едва тогава може да мислиш за клек с щанга, тяга и други подобни.
Не забравяй - ако те боли от някое упражнение НЕ трябва да го правиш.

Благодаря за отговора, ще прочитам често какво си ми написал и ще го спазвам :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1