19.05.15
13:27
Здравейте! И аз започвам дневник, макар че не знам колко често ще успея да пиша. Йоанна, малко над 40 години, от Бургас. Защо пиша като “Котето”? Защото много обичам котки и общуването с тях.
Преди 10 години бях 53 кг при ръст 166. Сега съм около 86. Значи имам да свалям 33 кг., примерно. Може и повече, дано не по-малко. Всичко започна след като спрях цигарите, а сега вече влияние оказват и натрупаните отрицателни навици. Разболях се от хашимото и съвсем се сдухаха нещата.
Преди да попадна на сайта, мислех, че ще си умра на тези килограми. Сега виждам, че има надежда - със здравословно хранене и упражнения. Опитвам да подработя Милото да ми помага, за да не ме дърпа назад. Защото той си е добре като килограми и не ми съчувства особено, та сега си търся други да ме мотивират. (nod) Е, вече и той започва да ме разбира, де, даже почна да вдига гирички покрай мен и да прави по малко упражнения. Аз правя упражнения по-редовно от месец и се чувствам заякнала, което много ми помага. Не ходя на фитнес, защото част от времето живея в града, друга част - на село, където имам голям двор с овощни дървета, а лятото и с градинка. Като начало започнах да правя по 30 мин. упражнения сутрин, вечер засега още не мога да се организирам. Работата ми е основно на бюро, преводи. Правим и след-ремонтно оправяне на апартамента, знаете как е - ремонтът има само начало :D. Да видим кога ще свърша с това.
Доскоро пиех хормон за хипофункция на щит. жл. Еутирокс. Пия и желязо, понеже от дете съм много зле с желязото. Спрях хормона, но като се почувствам зле с анемията, пак пия желязо. Не го пия редовно, защото имам чувството, че запича. Купих си стак Хербъл Бърн и Л-Карнитин (Карни Макс Ликуид), за да ме подкрепи в борбата с изгарянето на мазнините, но още не съм ги почнала. Притеснявам да пия термогенни препарати, заради това, че може да вдигна кръвно и затова си взех горните. Все пак не съм на 20 г.
Както казах, тренирам у дома - с помощта на видео упражнения, каквито има в нета. Ще приложа схемата за последните два дни:
Вчера:
Закуска - 2 варени яйца, две филийки хляб “Вита” с тънки резенчета кашкавал.
Кафе със захар на върха на лъжицата и толкова сметана.
Междинно: 2 бисквити “Анелия” (май трябва да ги забравя :))
Вечеря: 3 филийки като сутринта.
По-късно - една ябълка
Днес:
Закуска: варен ориз с пилешки гърди, почти без мазнина ( не успях да убедя Милото да не слага олио :()
През деня ще изям една ябълка или банан
Вечеря: същото, но по-малко, а след час - ябълка или банан
Пия около литър и малко вода на ден. По едно, най-много две кафета. Пия и чай без захар - билков или черен. Но може би е добре да си купя зелен, макар че не знам от кой точно. Защото май дали не четох тук, че е полезен и помага за метаболизма.
И вчера и днес правех упражнения по ок. 30 мин. Загрявка, клекове, напади, с гирички (1.5 бутилки от мин. вода), скачане на въже, упражнения за корем и гърди, лицеви опори от кръста. Накрая пот се лееше като из ведро.
Обичам да въртя обръч, но не знам дали това минава за упражнение.
Също така не са ми ясни названията и вида на повечето от упражненията, които чета тук, че се правят. Пък и нямам дъмбели, уреди и т.н. В това отношение съм много невежа. Преди години ходих на аеробика, тичах в парка, но сега, когато съм на село - работя с мотиката, косачката :) или ако нямам движения през деня - гледам да вървя из селото, бърз ход, до задъхване. Бях си взела и един крос тренажор, но ми се стори, че няма ефект и го продадох. Оставих си само едно малко степерче, но амплитудата му е малка и ми се струва, че е безполезно да го ползвам.
Пак ще кажа, че едва започвам, липсват ми базови познания за храната, упражненията и прочее. Ще бъда благодарна на всички, които решат да ме мотивират, подпомагат със съвети, критики или каквото там трябва. Ще се радвам дори на едното съчувствие от други като мен, в моето положение. Единствено ме притеснява, че може да не успея да водя редовно дневника, особено като ме натиснат ангажиментите. Но ще се постарая.
Благодаря за търпението да изчетете този дълъг постинг! :)
Темата беше редактирана от Йоанна на 19.05.15 16:29.
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
За упражненията трябва време - ще навлезеш постепенно. Според мен у дома не се тренира ефективно, особено за човек, който не знае нищо за тренировките, нито пък познава упражненията. Бих ти препоръчал да тръгнеш на фитнес за известно време и да тренираш с познат, който познава упражненията, а ако нямаш такъв - с инструктор.
За храната също не си на верния път. Поемаш прекалено малко калории, пазиш се от грешните неща (например мазнини). Резултатът ще е сваляне заради глад, но след това ще имаш проблеми и ще си върнеш много бързо сваленото.
Насочи се към равномерно балансирана диета с достатъчно качествени мазнини (студенопресованите растителни и тези от мазни риби като скумрия и сьомга са за предпочитане, но маслото и другите също не са за изхвърляне). Яж много зеленчуци, качествено месо, риба, яйца, сурови ядки. Ако посягаш към хляб, нека да е пълнозърнест и в никой случай бял. Същото важи за ориза - кафяв или никакъв.
Избягвай захар във всичките й измерения (глюкозо-фруктозен сироп и т. н.), бяло брашно, рафинирани растителни мазнини (олио, марагрин) и всякакви продукти, които ги съдържат. Внимателно с всичко, което съдържа фруктоза, включително и плодовете. Не бих те посъветвал съвсем да се лишиш от плодове, защото ползите от тях надвишават вредата, но ги подбирай внимателно - можеш да си спестиш грозде и сливи например, а да си хапваш ябълки, ягоди, круши, цитрусови. Задължително ги яж цели - никакви фрешове.
Изчисли си калорийните нужди и ги намали с 10%, не повече. Така ще сваляш постепенно и здравословно, без да стресираш организма си.
На сайта има страшно много материали, а във форума - отговора на всякакви въпроси. Не чакай някой да ти даде готово цялостно решение. Ако обаче започнеш да редиш сама пъзъла, може да ти помогнем с поставянето на някое и друго парче.
Boby_, благодаря! Ще последвам препоръките ти. За фитнеса - малко ме е срам. Има един наблизо, ще скоча да видя условията. Всъщност какво трябва да се гледа при избор на фитнес, защото този е квартален и изглежда - поне отвън - леко занемарен. Също и колко пъти на ден/седмица е добре да се тренира и по колко минути.
Всичко, което изброяваш като препоръчителна храна - обичам и ям. За хляба и ориза - окей, ще мина на пълнозърнест изцяло. Газирано, фрешове и т.н. изобщо не пия, само вода, чай, кафе, но ще трябва да опитам да огранича и спра брашното и захарта, приемани под друга форма. Плодовете - грозде и сливи - и без друго не ям, останалите - с удоволствие.
Аз съм нова и сега почвам да чета и изпълнявам, надявам се да успея да усвоя материала. С ваша помощ ще става по-лесно. :)
А когато съм на село - как да тренирам?
19.05.15
15:18
Здравей и добре дошла.
Подкрепям Боби на 100 %, показал ти е основните насоки, а по-нататък трябва сама да се обарзоваш в здравословния начин на живот. Според мен може да тренира достатъчно ефективно и в къщи, но за начинаещ е добре да поработи с треньор, колкото да научи основите. Какво да търсиш в един фитнес? За твоето ниво това са лостове в диапазона 10- до 20 кг, малко тежести под формата на дискове- 2, 5, 10 кг и дъмбели от 3 до 15 кг. Евентуално пътека/елиптикал. Външният вид на помещението не е определящ за това да направиш пълноценна тренировка. В най-мърлявите зали се чувствам най-добре. ;)
Може да се насочиш към комплексни тренировки за цялото тяло в един ден, повтаряни пред ден т.е 4 пъти седмично. Мисля, че форума и сайта е достатъчно богат източник на информация и ще се справиш с малки напътствия от чудесните момичета и момчета тук.
Успех!
Queen Cobra, благодаря за инфото! Ще ме убедиш да отида до фитнеса и да проуча как стоят нещата. :) Пак тук четох, че силовите тренировки свалят повече килограми, а аз не искам да си губя времето с аеробика. Не че нещо... ама много труд за нищо.
А добре ли е да пия добавките - Хербъл Бърн и Л-Карнитина? Малко на своя глава ги взех, другият път ще питам.
Наистина прекрасен сайт и отзивчиви хора! Благодаря за подкрепата!
Здравейте отново. Обзел ме е хъс и съм се заела да действам. Веднага щом Боби и Кралската Кобра писаха за фитнеса (и другите неща), реших да отскоча до една зала наблизо. Оказа се, че никак не е лоша - има уреди, няма хора и е чисто и комфортно. Ще споделя какво научих и моля от все сърце да ме подпомогнете, защото няма кого другиго да питам, а виждам, че тук ги разбирате нещата.
Цена за един път - 6 лв, за 10 - 36 лв. Има сауна и парна баня, но това не ме интересува. В един ден мога да отида два пъти - сутрин и вечер и да тренирам колкото време искам. Пиша тези неща, защото не знам как е по принцип. Интересуват ме следните неща:
1. Екип. Идея нямам с какво се тренира - анцунг, клин, кецове, маратонки.
2. Сутрин или вечер, ако е един път. По колко пъти - веднъж или два пъти. Аз предпочитам сутрин, около 9 часа.
3. Колко време да трае тренировката.
4. Понеже живея наблизо, вземам само един телефон. С мен ли да бъде или да го оставя в съблекалнята.
5. Трябва ли да съм яла или на гладно. Става дума, ако е сутрин. Лично аз предпочитам на гладно, но не знам как ще ми се отрази като начало.
6. Хранене след фитнес.
7. Освен пътечката и кростренажорите другите уреди са ми непознати, а няма инструктори. Къде да науча кой уред за какво е.
8. Примерна програма на уредите и времетраене на упражненията.
9. Дали добавките, които избързах (без да питам) и взех (Хербал Бърн и Карни Макс Ликуид) е добре да ги пия.
Нещата при мен се случват доста динамично, затова може да допускам грешки, но моля за снизхождение и разбиране. Всяка помощ ще бъде високо оценена. Моля, помагайте!!! Ако може отговорете на всички въпроси, дори да е с по две думи.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 19.05.15 21:24.
казано от Queen Cobra на 19.05.15, 15:18:
За твоето ниво това са лостове в диапазона 10- до 20 кг, малко тежести под формата на дискове- 2, 5, 10 кг и дъмбели от 3 до 15 кг. Евентуално пътека/елиптикал.
Второто го знам, но тежести не видях. А не знам как се работи с пътечката и каква програма да задам.
Повечето неща са много индивидуални, но ще ти споделя лично на мен как ми е по-удобно и защо:
1. Клин и маратонки - анцунга ми се е закачал на машина, кецовете не са достатъчно стегнати, което ги прави ненадеждни. В повечето зали не позволяват влизането с външни обувки, т.е. трябва да си предвидш едни за фитнес.
2. Мисля, че една тренировка на ден ти стига, дали ще е сутрин или вечер зависи от твоето свободно време. Имай предвид, че вечер залите са по-пълни, сутрин ще ти е по-свободен терена.
3. Зависи по каква програма тренираш. Мисля, че за начинаещ всичко в рамките на около час е добре, повече не знам какво можеш да правиш.
4. Някои фитнеси предлагат сейфчета за скъпи лични вещи, някои предлагат само гардеробчета в събелкалните - решението е твое. Аз си го нося с мен, за да си засичам време и да си записвам повторенията.
5. Лично на мен ми става зле, когато тренирам на гладно, но аз съм хипотоничка и по-особен случай. Опитай и виж как се чувстваш по-добре. Ако ядеш гледай да имаш прозорец от около 2 часа преди тренировка, за да не ти е тежко.
6. Има много теории за това, аз лично бих те посъветвала за протеин след тренировка. (месо със салата, яйца, сирене, ако ти е на сърце може и нещо по-вългехидратно някой път)
7. Във форума.
8. Варианти.
9. Нямам опит и познания.
Допълнително: Носи си шише вода и малка кърпа. :)
Ники, жива и здрава да си! Отговорила си на всичките ми въпроси. Точно това исках. Благодаря много! (F) Отивам да чета линковете.
Тези дни ще си купя маратонки и клин. И веднага щом се екипирам и намеря свободно време - в залата. Много ми се ще да започна още утре, но понеже нямам екип, ще почакам ден-два. Дано да успея да се организирам още тази седмица. Ще споделям какво се случва при мен своевременно.
Ако някой може да помогне за добавките, би било от полза. Взех ги, защото по принцип отслабвам бавно и ми се щеше нещо да засили метаболизма. Шишенцата изглеждат едни такива новички и примамливи, не ми се ще да си стоят неотворени...
19.05.15
22:37
Ники е дала отговор на 100%, много полезен, да се разпиша и аз, друга гледна точка
1. анцунг, клин, къси гащи - памучни, не синтетика. кецове, маратонки - носиш си ги в чантичка. Чехли за баня и сапун/душ-гел. Аз ползвам стари дрехи, като се поомърлят и не стават за друго, с рязани ръкави и крачоли. Никога не съм купувала дрехи за залата. Там се потя и цапам, не дефилирам. Потта буквално разяжда дрехите след 3-4 месеца (а и в залите, в които ходя, се омазвам с ръжда и кал. ;) )
2. щом предпочиташ сутрин, ок. Следобедната тренировка към 5-6 има повече предимства според мен, усвоила си повече калории през деня и ще имаш повече сила. Освен това късния следобед е един от биологичните пикове. Има статии тук, сутрешната тренировка на гладно помага за по-голям енергоразход.
3. според мен силовата част НЕ ПОВЕЧЕ от 30 минути независимо от програмата, интензивно кардио за около 20 мин след като приключиш с първото. Ти си напълно начинаеща, все пак. Мисля, че за начало , ако тренираш цялото тяло, да правиш всичко на всичко 4-5-6 упражнения на тренировка, не повече. Това е друга тема.
4. За мен телефонът няма място по време на тренировка. Не го докосвам изобщо докато се прибера. Оставям го на бара при инструктора/администратора (все пак може господ да ми звънне за този един час :) ) Би трябвало да има заключващи се шкафчета, където да си оставяш личните вещи.
5. Прочети повече за + и - и си прецени. А най-вече изпитай лично как ти влияят и двете. Полза от ядене непосредствено преди зала няма. Храната се усвоява няколко часа, така че не печелиш нищо от изяденото.
6. Ако е на гладно- здрава закуска, овес, месо, млечни продукти. Хубаво пълноценно хапване.
7. лоша работа. Никакъв човек ли няма там? Пробвай с питане , па ако трябва снимай уредите. ;) Според мен много уреди не ти трябват. Скрипец може би , другото са 1-2 лоста и 2-3 комплекта дъмбели са ти достатъчни.
8. ееее, тука вече малко нахалстваш ;) Прочети малко, измисли сама, после ще обсъждаме.
9. Прибери ги някъде. Първо установи режим на хранене и тренировки и чак когато този режим спре да ти е от полза и престанеш да сваляш, може да включиш добавки. Според мен тялото не се нуждае от допълнителни стимули, особено при начинаещите ефектът от промяната в стила на живот и хранене е много бърз. Правилната храна и умерената диета са достатъчни да постигнеш всичко, от което имаш нужда. Бавното отслабване е най-доброто, което можеш да направиш за себе си. 1 кг на седмица е горната граница за мен. Според много източници 0.5 кг на седмица се възприема по-добре от организма и резултатите се задържат.
ОТСЛАБВАНЕТО Е ГОЛЯМ СТРЕС ЗА ТЯЛОТО. Всеки грам собствена мазнина при отслабване се изяжда от организма. Всяка калория в по-малко е стрес, тренировката също е физически стрес, затова дозирай нещата и действай умно, а не ентусиазирано.
Досега си си причинявала само проблеми и мъчения, престани с това и започни да обичаш и да се грижиш за тялото си. То има нужда от движение - постоянно, всеки ден, питателна храна, почивка и спокойствие (и хубав секс).
Пий само вода. Билките , които дори не познаваш, не са безопасни при продължителна употреба и големи количества. Не знам защо си мислиш, че като са трева са безопасни и нямат силно биоактивно действие. Същото е и с чая- има доста кофеин в него -1-2 чаши на ден са достатъчни. Кафето също- 1 преди тренировка (за психологичен ефект по-скоро) и толкова.
Евентуално си вземи витамини и минерали, нищо повече.
Ако във този фитнес няма гири/дъмбели и 1-2 лоста няма какво да правиш там. Просто няма ;)
Лека и спорна ;)
Здравей и тук :)
Не бързай със добавките. Първо оправи хранителния и тренировъчния режим. С Хашимото ще ти бъде по-трудно, дано се включи някой с твоето заболяване да даде съвет. Еутирокса лекар ли ти го спря?
Ако не се счита за реклама аз бих ти препоръчала и тренировките за начинаещи с наднормено тегло на Румяна Илиева. За мен и те бяха проблем в началото. Обяснява и показва добре техниката на упражненията. За домашни условия е много добър вариант, въпреки че много хора незаслужено я подценяват.
Фитнес без добър инструктор е доста рисковано, но ти си знаеш състоянието.
Ако си напълно начинаеща трябва да бъдеш доста внимателна с каквото и да започнеш.
Бързай бавно :)
казано от Queen Cobra на 19.05.15, 22:37:
1. анцунг, клин, къси гащи - памучни, не синтетика. кецове, маратонки - носиш си ги в чантичка. Чехли за баня и сапун/душ-гел. Аз ползвам стари дрехи, като се поомърлят и не стават за друго, с рязани ръкави и крачоли. Никога не съм купувала дрехи за залата. Там се потя и цапам, не дефилирам. Потта буквално разяжда дрехите след 3-4 месеца (а и в залите, в които ходя, се омазвам с ръжда и кал. ;) )
Окей. Ужасно ме облекчи, защото мразя да купувам дрехи и то дебела. Засега ще приспособя нещо.
2. щом предпочиташ сутрин, ок. Следобедната тренировка към 5-6 има повече предимства според мен, усвоила си повече калории през деня и ще имаш повече сила. Освен това късния следобед е един от биологичните пикове. Има статии тук, сутрешната тренировка на гладно помага за по-голям енергоразход.
Нямам твърдо установени предпочитания. Ако е по-добре следобед - ще гледам да е следобед. Но пишеш, че сутрин е по-ефективно, затова се колебая още.
3. според мен силовата част НЕ ПОВЕЧЕ от 30 минути независимо от програмата, интензивно кардио за около 20 мин след като приключиш с първото. Ти си напълно начинаеща, все пак. Мисля, че за начало , ако тренираш цялото тяло, да правиш всичко на всичко 4-5-6 упражнения на тренировка, не повече. Това е друга тема.
Добре, наистина ще ми дойде нанагорно повече. Само с ентусиазъм не става.
4. За мен телефонът няма място по време на тренировка. Не го докосвам изобщо докато се прибера. Оставям го на бара при инструктора/администратора (все пак може господ да ми звънне за този един час :) ) Би трябвало да има заключващи се шкафчета, където да си оставяш личните вещи.
Има шкафчета, но пък нали трябва да засека времето. Иначе ще бъде на вибрация да не пречи.
5. Прочети повече за + и - и си прецени. А най-вече изпитай лично как ти влияят и двете. Полза от ядене непосредствено преди зала няма. Храната се усвоява няколко часа, така че не печелиш нищо от изяденото.
6. Ако е на гладно- здрава закуска, овес, месо, млечни продукти. Хубаво пълноценно хапване.
Добре, ще пия кафе преди това и ще закуся после, ако е сутрин. Ако е следобед, ще гледам да минат два часа.
7. лоша работа. Никакъв човек ли няма там? Пробвай с питане , па ако трябва снимай уредите. ;) Според мен много уреди не ти трябват. Скрипец може би , другото са 1-2 лоста и 2-3 комплекта дъмбели са ти достатъчни.
Няма. Казаха да си намеря инструктор. Имам трениращ племенник, но е “тежка гемия” и не съм сигурна, че за леля си ще намери време. Млад е и “токът го бие здраво”.:) Ще снимам, ако не успея да науча кое какво е. Скрипец май има, ако е това, което си мисля. Дъмбели не видях, но аз набързо гледах. Като отида за първи път, ще огледам всичко по-старателно.
8. ееее, тука вече малко нахалстваш ;) Прочети малко, измисли сама, после ще обсъждаме.
Да, права си. Мързеливата я подкарах... :D
9. Прибери ги някъде. Първо установи режим на хранене и тренировки и чак когато този режим спре да ти е от полза и престанеш да сваляш, може да включиш добавки. Според мен тялото не се нуждае от допълнителни стимули, особено при начинаещите ефектът от промяната в стила на живот и хранене е много бърз. Правилната храна и умерената диета са достатъчни да постигнеш всичко, от което имаш нужда. Бавното отслабване е най-доброто, което можеш да направиш за себе си. 1 кг на седмица е горната граница за мен. Според много източници 0.5 кг на седмица се възприема по-добре от организма и резултатите се задържат. ОТСЛАБВАНЕТО Е ГОЛЯМ СТРЕС ЗА ТЯЛОТО. Всеки грам собствена мазнина при отслабване се изяжда от организма. Всяка калория в по-малко е стрес, тренировката също е физически стрес, затова дозирай нещата и действай умно, а не ентусиазирано.Досега си си причинявала само проблеми и мъчения, престани с това и започни да обичаш и да се грижиш за тялото си. То има нужда от движение - постоянно, всеки ден, питателна храна, почивка и спокойствие (и хубав секс).
Добре, прибирам ги. Наистина имам хъс и ще се възползвам от първоначалния тласък. Добавките - като ми мине ентусиазмът. Да, трябва да отслабвам бавно, защото или ми пада захарта, или се засилва анемията, ако не доизчисля храната и после става страшно. Сърцебиене, тремор, студена пот... Ще внимавам.
Пий само вода. Билките , които дори не познаваш, не са безопасни при продължителна употреба и големи количества. Не знам защо си мислиш, че като са трева са безопасни и нямат силно биоактивно действие. Същото е и с чая- има доста кофеин в него -1-2 чаши на ден са достатъчни. Кафето също- 1 преди тренировка (за психологичен ефект по-скоро) и толкова. Евентуално си вземи витамини и минерали, нищо повече.
Да, аз по толкова пия - по 1-2 кафета макс. и 1 чаша чай. Другото е вода, но се насилвам. Понеже задържам вода, трудно пия повече от литър на ден. Ще си взема витамини и минерали тогава.
Ако във този фитнес няма гири/дъмбели и 1-2 лоста няма какво да правиш там. Просто няма ;)Лека и спорна ;)
За гирите и дъмбелите - може да не съм видяла добре. Лостове има. Въпросът е да се науча да ги ползвам и настройвам за моите сили. Много благодаря за изчерпателния отговор!!! Може би ще успея да вляза в залата и по-рано, ако измисля утре чифт маратонки. Ще снимам уредите и пак ще пиша.
казано от Лиана на 19.05.15, 22:37:
Здравей и тук :)
Не бързай със добавките. Първо оправи хранителния и тренировъчния режим. С Хашимото ще ти бъде по-трудно, дано се включи някой с твоето заболяване да даде съвет. Еутирокса лекар ли ти го спря?
Ако не се счита за реклама аз бих ти препоръчала и тренировките за начинаещи с наднормено тегло на Румяна Илиева. За мен и те бяха проблем в началото. Обяснява и показва добре техниката на упражненията. За домашни условия е много добър вариант, въпреки че много хора незаслужено я подценяват.
Фитнес без добър инструктор е доста рисковано, но ти си знаеш състоянието.
Ако си напълно начинаеща трябва да бъдеш доста внимателна с каквото и да започнеш.
Бързай бавно :)
Ще почакам с добавките, окей. Язък за парите. Дано помогне някой с Хашимото. Еутирокса ендокриноложката ми каза да го спра, когато се затопли. Пих две опаковки и го спрях. Но като не пия друго, може пак да го почна тогава. Ще звънна да я питам.
Да, много пъти влизах в сайта на Руми. Има много ценни неща, особено за начинаещи.
Проблем е без инструктор, определено. Дано се появи някой или да се устрои нещо, че иначе ще мине време, докато науча всичко. Дано междувременно не си причиня някоя контузия. Да, ще бързам бавно, макар че ми се ще да я подкарам със сто километра в час. (giggle)
Мнението беше редактирано от Йоанна на 19.05.15 23:28.
Здравейте, колеги! Още снощи се случи това, за което ме предупреждавахте - през нощта ми стана зле, премаля ми, получих сърцебиене. Беше около 3-4 часа. Явно не съм получила достатъчно калории с храната и съм прекалила с упражненията. Не знам, предполагам, въпреки че на лягане бях добре! Та като ми стана така, станах, пих таблетка желязо, изядох един банан, парче шоколад (в такива случаи изобщо не ми се яде и трябва да се насилвам), парченце бял хляб и си легнах. На сутринта едвам се вдигнах от леглото и едвам си извърших обичайните дейности след ставане. После хапнах, пих кафе и леко се осеферих, но още ми е слабо. Някъде около сърцето и в горната част на гърдите се усеща една слабост и нямам никакъв тонус. (Освен това ми е първи ден... :*)
Предполагам, че сред вас има хора, които знаят за какво говоря. Моля ви, пишете какво е това. Упътете ме как да постъпвам в такива случаи. Какво точно се случи с мен? Преди имах инсулинова резистентност и я излекувах. Тогава получавах такива пристъпи, или когато желязото ми паднеше много. Но сега първото го излекувах, а за второто - пия таблетки чат-пат, та днес нито сладкото, нито желязото ми помогнаха. Трябва ли да се запася с нещо, което да мога да изям/изпия в случай на нужда?
Да си призная почти бях на път да се откажа от всичко. Толкова се отчаях по едно време... ;( Реших, че фитнес и режим няма да успея да съчетая и .... ох. Не искам да се отказвам на такъв ранен етап...
Здравей, за начало не е лошо да посетиш пак лекуващите те лекари, защото даже сиптомите ти да приличат на нещо, което някой тук е изпитвал, изобщо не е сигурно, че е от същото и би било некоректно да ти се дават медицински съвети дистанционно. Но определено не се отчайвай, има си начини за всичко.
казано от Yukki на 20.05.15, 12:59:
Здравей, за начало не е лошо да посетиш пак лекуващите те лекари, защото даже сиптомите ти да приличат на нещо, което някой тук е изпитвал, изобщо не е сигурно, че е от същото и би било некоректно да ти се дават медицински съвети дистанционно. Но определено не се отчайвай, има си начини за всичко.
Да, ще отида пак на ендокринолог. И без друго наближава време за консултация. Но мислех, че някой може да има сходни преживявания или да знае нещо, което бързо може да даде тонус - протеинов бар или друго нещо.
Ето линк към фитнес залата, в която мисля да ходя. Дадени са повечето уреди, но аз разпознавам само велоергометър, пътечка и крос тренажор. И един, който мисля, че съм виждала как се ползва, но не знам как се казва. Може ли да ме ориентирате кой за какво е.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 20.05.15 13:11.
20.05.15
13:15
Ега ти гъзарската зала, мен ще ме е срам да вляза :) То като аптека това. https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1383906_201732263344512_1235928234_n.jpg?oh=176fd90187452b5cdf58baed055f4678&oe=55D07E3D
Мисля, че на тази снимка е всичко, което ти трябва- тези черничките неща пред огледалото
казано от Queen Cobra на 20.05.15, 13:15:
Ега ти гъзарската зала, мен ще ме е срам да вляза :) То като аптека това. https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1383906_201732263344512_1235928234_n.jpg?oh=176fd90187452b5cdf58baed055f4678&oe=55D07E3D
Мисля, че на тази снимка е всичко, което ти трябва- тези черничките неща пред огледалото
До които долу са гиричките, понеже линкът не отваря? Хм, аз мислех да се развихря на уредите. (wave)
Да, залата е нова, много чиста и хубава. Освен това е съвсем близо до къщи, а не знам други в района. Аз писах по-горе цени и т.н.
Queen Cobra, а ще прочетеш ли моя постинг #14. Там питам за нещо, за което ти ме предупреди.
20.05.15
13:30
О, мила, не знам какво ти е. Може да е паническа атака, а може да е сърдечен пристъп, може да е симптом на анемията , кой да ти каже. Лекар най-добре.
Предполагам, че няма общо със физическите ти дейности, малко клекове и малко женски лицеви не могат да те изтощят до припадък, тук има момичета, които правят по 1000 кляка преди закуска. Едва ли си направила повече от 100. Ниската кръвна захар си има други симптоми.
Не знам защо си яла насила посред нощ.
Има хубаво биологично желязо вече, ковюето се усвоява добре и няма странични ефекти. А и не знам защо го пиеш, анемията има и други причини освен желязото. Диетата ти е далеч от полезна и пълноценна.
Кръвна картина правила ли си този месец, какво показва?
казано от Queen Cobra на 20.05.15, 13:30:
О, мила, не знам какво ти е. Може да е паническа атака, а може да е сърдечен пристъп, може да е симптом на анемията , кой да ти каже. Лекар най-добре.
Предполагам, че няма общо със физическите ти дейности, малко клекове и малко женски лицеви не могат да те изтощят до припадък, тук има момичета, които правят по 1000 кляка преди закуска. Едва ли си направила повече от 100. Ниската кръвна захар си има други симптоми.
Не знам защо си яла насила посред нощ.
Има хубаво биологично желязо вече, ковюето се усвоява добре и няма странични ефекти. А и не знам защо го пиеш, анемията има и други причини освен желязото. Диетата ти е далеч от полезна и пълноценна.
Кръвна картина правила ли си този месец, какво показва?
Не е паническа атака. Тия ги знам. Не е и ниска захар, защото от шоколада трябваше да се оправя. Не е и от желязото, защото и завчера пих и днес пак. Обяснявам си го с малко преумора, може да съм натоварила сърцето наистина, и не достатъчно калориен рацион, първи ден ми е, тук въздухът е някак лепкав и тежи, защото валя. Не знам. Сега съм добре, но днес ще пропусна упражненията. Все пак ще гледам да запазя умереното хранене. А и ще посетя скоро ендокринолога.
А за уредите - хич ли не става да се метна малко на велото, пътечката и крос тренажора? Много са лъскавки и привлекателни? Само гирички и дъмбели... какво толкова да правя с тях?
Не съм чувала за биол. желязо, аз пия Феро фолгама. Моята анемия е желязодефицитна, някъде февруари-март бях на изследвания за кръв. При референтни стойности 120-140 (за жени), моят хемоглобин е 90. Ендокриноложката каза, че навремето са ги взимали в болница с такива показатели. Затова пия желязо. Може би диетата ще е. Защо да е непълноценна, къде греша?
Мнението беше редактирано от Йоанна на 20.05.15 14:02.
казано от Kris Svilenov на 20.05.15, 13:51:
Велото, пътечката и крос тренажора могат да се заместят с много по - добра тренировка (не говоря за секс, не ми трийте коментара), а гирички и дъмбели всеки може да си направи, стига да може сам да си върже обувките.
Да, направих си “гирички” от две бутилки по литър и половина мин. вода. Тренирам с тях, но ми се вижда недостатъчно.
казано от Kris Svilenov на 20.05.15, 14:01:
Вземи си от тези по 10 литра.
Уау! Как ще ги вдигна такива? Айде пет литра, ама десет... Не се смейте, десет са ми много.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 20.05.15 14:06.
казано от Kris Svilenov на 20.05.15, 14:08:
Във форума има хора, които вдигат по 10 т., а ти 10 л. вода се питаш как ще вдигнеш.
Ма не са почнали от 10 т. 8-)
20.05.15
19:37
Кириле, стига си спамил из дневниците. Забавен си, но в случая е излишно.
Йоана, ако на тия години и телосложение не можеш да вдигнеш 10 кг , нещата не са никак добре.
Nе си поставяй сама диагнози. Това, че си пила желязо 2-3 дни не значи, че не си в дефицит.
Нормално хемоглобинът е 120-160 за жени, моят е ок. 150 постоянно и съм сигурна че е от добрата храна.
хич ли не става да се метна малко на велото, пътечката и крос тренажора? Много са лъскавки и привлекателни?
Става, полза никаква, ако правиш само това. Дори ако го правиш по 2-3 часа на ден.
Само гирички и дъмбели... какво толкова да правя с тях?
Това:
Е, 10 кг шише ще вдигна, не съм слаботелесна. Но никога не съм пробвала това с дъмбели или гири. Сигурно ще ги вдигна, друг е въпросът колко пъти и докъде. :)
Да, в дефицит съм, но трудно мога да го променя, защото не обичам особено месото, а друг начин, освен да се тъпча с таблетки, което писва, не виждам. Трябва да пия по две на ден, а спра ли - след известно време хемоглобинът пак си пада.
Ясно, значи трябва да вдигам и тежести. Но разбирам, че може да се комбинира и с уреди. А само с тежести мога ли да си докарам такова тяло? Няма ли да стана много яка, вместо да отслабна?
Кобричке, може ли още малко насоки? Гледах програмите, режимите, упражненията, но не зная след загрявка с кое се започва. С по-тежките или по-леките. Изобщо този модус операнди ми е пълна мъгла. (Много съм ти признателна, че се занимаваш с мен!)
Мнението беше редактирано от Йоанна на 20.05.15 20:06.
Най-просто казано, това колко ще си слаба зависи най-вече от храната, а това колко ще си силна и как ще изглежда тялото ти - стегнато или отпуснато, зависи от упражненията с тежести. Кардиото се смята за помощник в намаляването на подкожните мазнини, защото увеличава енергоразхода, а пък по-малкото калории намаляват енергоприема и в резултат на това се свалят мазнини. Кардиото е полезно, ако ти е приятно - прави си го, но не разчитай на него за тялото от снимката на Кобрата или основен етод за сваляне на подкожни мазнини.
Ники, искаш да кажеш, че трябват силови упражнения за отслабване, ако те разбирам правилно, а не толкова тренировка с другите уреди? Ще правя каквото трябва, щом това е начинът и няма да си губя времето с уредите. Но като няма инструктор в тази зала, ще има да се чудя кое как.
Силовите упражнения ги правим по-скоро с цел добър мускулен тонус (стягане на тялото), свалянето на подкожни мазнини (отслабване), става чрез прием на по-малко енергия, отколкото се изразходва, т.е. зависи най-вече от храната. Много по-лесно е да изядеш 400 калории, от колкото да ги изтренираш. Велото, кростренажора и подобни носят ползи на сърдечно-съдовата система (за това се наричат “кардио”) и стамината - ставаш по-издръжлива, но не влиаят особено на свалянето на подкожни мазнини. Най-добрият вариант е комбинация между всичко - добър хранителен режим, добра почивка (сън), добра силова тренировка и кардио, спокойна психика и ненапрежение. :)
20.05.15
22:35
казано от Котето на 20.05.15, 20:05:
Няма ли да стана много яка, вместо да отслабна?
Само да не заякнеш прекалено! (giggle)
Ники, така хубаво ми го обясни като за хваната от гората, каквато съм. Най-после да разбера какво точно е кардио. Ето така трябва да ми говорите, защото съм тотално не в час.
Добре, но ако ям по-малко, а тренирам силово, няма ли да ми прилошава? Как да се компенсира това - ето кое ме притеснява най-много. Как да се справя с този проблем?
казано от Кольо Пияндето на 20.05.15, 22:35:
казано от Котето на 20.05.15, 20:05:
Няма ли да стана много яка, вместо да отслабна?
Само да не заякнеш прекалено! (giggle)
Ха-ха! Нека отслабна, заяквайки или да заякна, отслабвайки, само да стане. Мерси за статията!!!
Мнението беше редактирано от Йоанна на 20.05.15 22:41.
казано от Nickie на 20.05.15, 22:28:
стамината
Аз я зимам като добавка, да не се занимавам 8-)
Аз също съм започнала от пълно незнание и знам, че е трудно в началото, особено като си говориш с хора много навътре със здравословното хранене и спорт, за които това е от години начин на живот и не осъзнават колко много не знаят “обикновените хора” и колко е ново и непонятно всичко за тях.
Ако до сега храненето ти е било предимно въглехидартно, първите няколко дни ще те боли глава, иначе, няма да тренираш чак толкова тежко силово, че да ти прилошава, нито ще ядеш толкова малко, че да имаш предпоставки за това. В този ред на мисли, хубаво е да прочетеш тази статия. Протеина и мазнините дават чувство за ситост и нужния градивен материал на тялото ти, повечето хранителни режми се сваляне се основават на увеличен прием на протеини или мазнини за сметка на въглехидратите, от които реално нямаш такава належаща нужда, но лесно качват калориите и от там - калориен излишък и натрупани килограми. Пример за въглехидрати са - картофи, ориз, пшеница, захар и всичко производно на тях, пример за протеин - месо, риба, яйца, млечни продукти, варива, пример за мазнини - зехтин, тахан, масло, ядки. В повечето изредени продукти се съдържа по малко и от другите два нутриента, де, но основно са така, както съм ги разпределила, просто да имаш ориентир.
20.05.15
22:50
казано от Котето на 20.05.15, 22:35:
Добре, но ако ям по-малко, а тренирам силово, няма ли да ми прилошава?
Ако го правиш правилно - няма да има такъв проблем. Ако залиташ към глад - ще го имаш.
Идеята е да си в енергиен дефицит - приетата от храната енергия за деня да бъде по-малко от изразходваната. Тънкият момент е в определянето на това ‘по-малко’. То трябва да бъде достатъчно, без да е повече от необходимото. Поглеждаш смело стъпка 1 от тази тема (тези коментари също могат да ти бъдат полезни).
казано от Pavel D на 20.05.15, 22:41:
Аз я зимам като добавка, да не се занимавам 8-)
Наистина гледай да не спорулираш преди прием, че суплементацията ще ти отиде буквално на вятъра... (giggle)
казано от Nickie на 20.05.15, 22:48:
Аз също съм започнала от пълно незнание и знам, че е трудно в началото, особено като си говориш с хора много навътре със здравословното хранене и спорт, за които това е от години начин на живот и не осъзнават колко много не знаят “обикновените хора” и колко е ново и непонятно всичко за тях.
Ако до сега храненето ти е било предимно въглехидартно, първите няколко дни ще те боли глава, иначе, няма да тренираш чак толкова тежко силово, че да ти прилошава, нито ще ядеш толкова малко, че да имаш предпоставки за това. В този ред на мисли, хубаво е да прочетеш тази статия. Протеина и мазнините дават чувство за ситост и нужния градивен материал на тялото ти, повечето хранителни режми се сваляне се основават на увеличен прием на протеини или мазнини за сметка на въглехидратите, от които реално нямаш такава належаща нужда, но лесно качват калориите и от там - калориен излишък и натрупани килограми. Пример за въглехидрати са - картофи, ориз, пшеница, захар и всичко производно на тях, пример за протеин - месо, риба, яйца, млечни продукти, варива, пример за мазнини - зехтин, тахан, масло, ядки. В повечето изредени продукти се съдържа по малко и от другите два нутриента, де, но основно са така, както съм ги разпределила, просто да имаш ориентир.
Това вече е нещо! Сега вече започвам да разбирам! Аз тръгнах да спирам мазнините, вместо въглехидратите и отиде коня в реката... Много добре обяснено! Ники, благодаря ти! Отворена съм за още, когато ти се занимава с мен.
казано от Кольо Пияндето на 20.05.15, 22:50:
казано от Котето на 20.05.15, 22:35:
Добре, но ако ям по-малко, а тренирам силово, няма ли да ми прилошава?
Ако го правиш правилно - няма да има такъв проблем. Ако залиташ към глад - ще го имаш.
Идеята е да си в енергиен дефицит - приетата от храната енергия за деня да бъде по-малко от изразходваната. Тънкият момент е в определянето на това ‘по-малко’. То трябва да бъде достатъчно, без да е повече от необходимото. Поглеждаш смело стъпка 1 от тази тема (тези коментари също могат да ти бъдат полезни).
Много ти благодаря, друже! Сядам да чета!
Веднага ще ти предам първия урок, който ми даде ей т’ва Пиянде ^, когато се явих във форума за първи път: ти си жена и мазнините са жизнено необходими за хормоналния ти баланс, не бива да допускаш да бъдат в прекалено малки количества застъпени в менюто ти. Мазнините в храните не правят мазнини в телата. Първите са ни много добър приятел, всъщност, засищат и не ти се искат въглехидратни бомбички енергия - вафлички, сокчета, бонбончета, пицички и такива. (giggle)
Ники, ако това го знаех по-рано, когато се започна всичко... нямаше да загубя толкова време и да натрупам килограми. Ами че това е страшно важно уточнение! И аз винаги съм мислела, че мазно = вредно. А то какво било. Интересно, но откакто започнах да чета сайта и се опитвам да преформатирам мисленето си, някак желанието ми за сладки боклуци намаля.
На Кольо Пияндето - (beer) и (sun)
Един въпрос към дамите - онези от вас, които са по-надарени - с какво тренирате във фитнеса - имам предвид сутиен или бюстие или друго, защото някои неща подскачат много и е неприятно...
И как се справяте с водата в тялото? Аз постоянно задържам и не знам как да я изхвърля.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече