Най-добрата комбинация от хранителни добавки за покачване на мускулна маса и сила.

Здравейте,на 18 години съм и тренирам от няколко месеца.В момента съм 74кг-177см висок и целта ми е да кача мускулна маса  и сила.Започнах да ям обилно и тренирам доста активно 5/7 дни в седмицата.Въпросите са ми два:Първият е свързан с най-добрата комбинация за моя случай (покачване на мускулна маса и сила) спрял съм се на Протеин суроватъчен (Изолат или Fusion),Протеин Казеин,креатин и евентуално BCAA или аминокиселини.Бюджетът който мога да отделя за добавки за 2-3 месеца е около 300лв.Другият ми въпрос е коя е най-добрата марка според вас,лично аз се спрях на продуктите на PEAK,но страшно много ми хареса протеинът на WHEY NOW,но е 200 лв и ако избера него ще трябва да изключа казеина които пък знам,че е много полезен за прием преди сън.Първият ми вариант е да взема Fusion и да го приемам преди и след тренировка,а другият да взема изолат и да го приемам само след.Колкото до четвъртата съставка която е най-добре да се прибави към протеина и креатина не съм решил,но ако е изолат ще трябва да са аминокиселини най-вероятно.Ще оценя всяко мнение,извинявам се ако съм допуснал някоя грешка.Благодаря предварително!

Два уточняващи въпроса:
- какво представлява суроватъчният Fusion?
- защо ти трябват два вида протеин на прах (суроватка и казеин)?

22.05.15
14:47

Според теб протеина и казеина като добавка какво е? Мислиш ли, че се нуждаеш непременно от него?
Отговори ми на тези въпроси.
Нали се сещаш, че протеина/ белтъчините можеш да си ги извлечеш преди всичко от храната която ядеш. Вместо 2 дози протеин на прах, можеш да хапнеш някакво месо и няколко яйца. Ефекта ще е много по- голям ;) .
Не си давай парите за неща от които няма да имаш нужда.

казано от Кольо Пияндето на 22.05.15, 14:10:

Два уточняващи въпроса:
- какво представлява суроватъчният Fusion?
- защо ти трябват два вида протеин на прах (суроватка и казеин)?

Fusion-ът отпада след като се поразгледах спрях сe на ON Platinum Hydro и Now Whey protein Isolate цената е горе-долу 200лв за 2.250кг което е доста,защото съм пил изолат на Whey Flex Wheeler за 105 същият грамаж,но от това което изчетох разликата ще е огромна.Суроватката ми трябва тъй като мисля,че няма храна която да се усвои толкова бързо в огранизма ми след тренировка и мисля,че по подходящ вариант няма.Казеинът отново доколкото знам и съм прочел е най-добрият вариант за нощен протеин поради бавното си действие което поддържа нивото на протеин докато спя и докато мускулът расте.

Мнението беше редактирано от Калоян Петров на 22.05.15 19:19.

казано от avitohol на 22.05.15, 14:47:

Според теб протеина и казеина като добавка какво е? Мислиш ли, че се нуждаеш непременно от него?
Отговори ми на тези въпроси.
Нали се сещаш, че протеина/ белтъчините можеш да си ги извлечеш преди всичко от храната която ядеш. Вместо 2 дози протеин на прах, можеш да хапнеш някакво месо и няколко яйца. Ефекта ще е много по- голям ;) .
Не си давай парите за неща от които няма да имаш нужда.

Месото и яйцата ги ям редовно и присъстват в хранителния ми режим,но съм решен да си закупя и протеин.Благодаря за мнението все пак.

22.05.15
19:28

Просто си има една формулка “2,2 грама на 1кг. телесна (по скоро активна) маса”. Грубо казано ако си 80кг. то 150- 160 грама белтъчини дневно са ти напълно достатъчни. Така че препокриваш ли си нужните белтъчини от храната, просто няма да имаш нужда от добавки, нито от протеин на прах, нито от казеин.
Също така не си мисли, че приемането на протеинов шейк веднага след тренировка е задължително и ако не го изпиеш, едвали не мускулите ти ще се стопят. Същото важи и за казеин преди лягане. Много хора се хранят 2- 3 или повече часа след тренировка и това изобщо не забавя растежа на мускулната им маса.

24.05.15
11:05

Не съм специалист но тренирам от доста годинки и като чета заглавието на темата не виждам как с този протеин за тези пари целиш покачване на мускулна маса и сила. Питаш за най-добрите добавки според нас ?! 20 човека да питаш . 30 различни варианта ще ти предложат. Да , храната и режима са на 1-во място, но 200лв. да набуташ за протеини само , при положение че макс бюджета ти е 300 за 2 месеца е меко казано безмислено. Съгласен съм , че тези -2.5 гр. на кг телесно тегло трябва да се стермиш към тях , но аз бих взел суроватка на по приемлива цена. Няма да казвам имена на сайтове , но на myprotein суроватката излиза 73-75 лв. за 2,5 кг. и е с 80% съдържание на белтък. Не казвам . че е най-доброто в никакъв случай , но е среден клас фирма от която доста хора са с положителни мнения и поне не се произвежда в близкия гараж. Има още доста прилични марки , чиито цени варират около 80 лв. за кутия. Както и да е! Не виждам въпреки всичко как с този продукт ще постигнеш видим ефект. Вкарай комбинация от хубав креатинов продукт + бета аланин да речем , което няма да ти превиши чак толкова драстично бюджета . За пример 500 гр. бета аланин е към 43лв. и стига за 3+ месеца (тук аз съм много доволен от на Бълк и Майпротейн като марки) , добави и креа-матрица от рода на muscletech creacore , mutant- creakong или Muscle Pharm - creatine , които излизат изключително изгодно и ефекта ще е в пъти по-голям. Аз в момента лично правя точно това (като съм добавил и един цитрулин на примафорс ) и мога да ти кажа, че  съм изключително доволен.  Що се късае до начина по който трябва да се комбинират предполагам си запознат , ако ли не чети има достатъчно теми.  Успех !

Мнението беше редактирано от pavel pavlov на 24.05.15 11:07.

25.05.15
10:15

Протеина,който си избрал е един от най-добрите на пазара,но сам по себе си няма да покачи мускулна маса и сила,колкото и добър да е.Както каза колегата има доста прилични варианти за около 80-90лв. , които ще ти свършат същатата работа.Един креатин монохидрат,бета аланин и евентуално цитрулин малат са идеална комбинация и ще се вмъкнат в отделените от теб пари.Всичко друго е хубава храна,здрави тренировки и добър сън.

казано от Калоян Петров на 22.05.15, 19:17:

Суроватката ми трябва тъй като мисля,че няма храна която да се усвои толкова бързо в огранизма ми след тренировка и мисля,че по подходящ вариант няма.

А защо си сигурен, че ‘бързо’ значи ‘по-добре’ в случая?
Ако можеш да седнеш на масата и да се нахраниш с качествена храна до около 1 час след тренировка, абсолютно спокойно и уверено можеш да пропуснеш суроватъчния протеин след нея, без риск от провал на режима. Това важи с още по-голяма сила при наличието на аминокиселинна суплементация по време и след тренировка.

казано от Калоян Петров на 22.05.15, 19:17:

Казеинът отново доколкото знам и съм прочел е най-добрият вариант за нощен протеин поради бавното си действие което поддържа нивото на протеин докато спя и докато мускулът расте.

Пак пустата скорост на усвояване... бързо, бавно... това ли ще ти определи резултатите? Едва ли... ако питаш мен - абсурд. Ето нещичко за четене. Една хубава мръвка и/или яйчице, комбинирани с качествени мазнини са далеч по-добър избор за през нощта по всички параграфи.

Имам странното усещане, че даваш неразумно голям приоритет на белтъчини от добавки за сметка на тези от храна. По-ефективно и по-евтино е храната да има тотален приоритет. Искрено се надявам да си оптимизирал хранителния режим до нужното ниво, за да получиш резултати от суплементацията.

P.S. Бета аланинът не е добър избор за начинаещи.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.05.15 10:47.

25.05.15
11:32

казано от Кольо Пияндето на 25.05.15, 10:46:

P.S. Бета аланинът не е добър избор за начинаещи.

Искам да попитам колега защо да не е подходящ  ? С какво е по вреден от един креатин да речем , ако се употребява в умерени дози - 4 приема да речем по 1,5гр. през равен интервал от време (или 2 пъти по 3 гр.) ?
Що се късае до вичко останало от поста ти , съм съгласен напълно и силно се надявам автора на темата да се вслуша в съвета .

Мнението беше редактирано от pavel pavlov на 25.05.15 11:34.

pavel pavlov, не говоря за вредност на бета аланина и не знам защо намесваш това понятие.

От една страна един начинаещ няма опита и знанията, които са нужни за поддържането на такова ниво на тренировъчно-възстановителния режим, при което да има достатъчно добър ефект от суплементация с бета аланин. С няколко думи - съмнявам се, че той е в състояние да тренира така, че да има нужда от бета аланин. От друга страна именно като начинаещ има предимството на достатъчно бърз прогрес и без прием на бета аланин (стига да знае сравнително добре какво и как да прави). В този смисъл намирам бета аланина за ненужна инвестиция при начинаещи.

Практиката ми показва, че и ефективността на суплементация с креатин е поставена под сериозен въпрос при начинаещи - обикновено те имат твърде много компромиси в режима по отношение на хранене и тренировки, съответно често резултатите също са далеч от възможните. Предвид цената на креатина (монохидрат конкретно), твърде неангажиращия му начин на прием и преди всичко психологическият му стимулиращ ефект - приемам да остане в суплементарния план.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.05.15 12:07.

25.05.15
15:08

Незнам всеки има право на мнение , аз лично без да съм някакъв капацитет съм забелязал , че при всеки е строго индивидуално. Особено що се късае за ничаниещи.  Да не говорим ,че половината от тях се отказват още на ранен етап заради незадоволителни резултати. Нека започне автора без него , но след време да речем 5-6 месеца- година , ако найстина е сериозен и отговорен ще има нуждата да подобри резултатите си и този продукт мисля ще му е от полза на всяка цена.  Що се късае до креатина съвета ми е да избере нещо качествено , а не първия срещнат монохидрат на най-евтината фирма. Тук не само личния ми опит , но и наблюденията ми показват, че избора е от решаващо значение. Аз моето мнение за добри такива продукти вече го дадох !
Успех на автора, силно се надявам да се е взел на серизоно ,а не само да уплатнява свободното си време в нета !

Благодаря и на двамата за мненията.Първо тренирам от няколко месеца и пия само протеин след тренировка и знам,че на думи е лесно,но не смятам да спирам скоро.До сега обръщах повече внимание на упражненията във фитнеса тъй като съм виждал и виждам хора който правят страшно много упражнения неправилно.Колкото до храненето и добавките сега наблягам да чета за тях и не съм толкова запознат.Изчетох това което сте написали,но имам още няколко неясноти.Ако някой от вас има желанието да ми отговори на лично на няколко въпроса свързани с добавките ще се радвам,не мисля,че ще го занимавам много,но естествено не мога да задължа никой.Ако някой има малко свободно време моля да върне и ще го попитам на ЛС.Благодаря отново за отделеното време.

За отказване не говорим, моето мнение има идеята да направиш нещата рационално и ефективно.
Храненето има несравнимо по-висок приоритет спрямо добавките.
Предлагам да продължим дискусията публично - най-малкото ще е по-полезно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.05.15 22:35.

Ами изцяло си промених приоритетите и затова искам да постигна максимален ефект.Може ли да ми препоръчаш лично за теб коя е най-добрата комбинация за моя случай и кое да добавя към Суроватъчен протеин и Креатин монохидрат тъй като съм решен тях да закупя.Колкто до храната правя максимално много да следя един режим и засега мисля,че има ефект,единствено с добавките не съм на наясно достатъчно.

25.05.15
22:54

При едно правилно хранене протеина е напълно излишен, казаха ти го и по горе (за тези калории които приемаш с него може да си хапнеш нещо). За мен важни добавки при почти оптимално хранене са аминокиселини задължително разтворими, малко преди и по време на тренировка, витамини дълго време ги пренебрегвах и омега 3. Ако настояваш за креатин добър вариант за мен е матрицата на CONTROLLED LABS Green MAGnitude.

Креатин си вземи, няма лошо... но протеина го премисли отново. Той няма да ти донесе нищичко, ако храненето ти е добро. Ако не е добро - вероятността да го компенсира адекватно е по-скоро малка. Белтъчините от добавка са и по-скъпи от тези в храната... без да са по-качествени. Но... решеното си е решено. Вместо протеин аз бих взел ВСАА. Вземи си хубави витамини и рибено масло - колкото по-добро е здравето ти и по-добър тонусът, толкова по-лесно ще натискаш тренировките,нали? Може би и един магнезий ще ти свърши добра работа.

Като цяло успехът се определя от три основни фактора - хранене, тренировки и почивка.
Добавките имат забележимо значение когато по тези три параграфа нещата са ОК.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.05.15 23:07.

25.05.15
23:10

Ако държиш пък чак толкова много на въпросния монохидрат вземи нещо от рода на San Performance , или някой креапюр на Бълк , майпротеин или нещо подобно! Незнам защо изключваш другите разновидности на креатина и креа матриците, някои от които лично върху мен съм изпитал  по-добър ефект.  Тук за Гриин Магнитута моето впечатление се разминава от това на колегата по-горе,. Освен на вкус, че са го докарали не видях кой знае какви позли от него !

Мнението беше редактирано от pavel pavlov на 26.05.15 16:26.

Здравейте,огледах тези дни форума и коментарите и се спрях на креатина на (Universal),цената за 1кг е 60лв което мисля,че е приемливо.При избора на BCAA съм по затруднен иска ми се да го приемам на капсули,но най-добрите мнения са за прахообразната форма на (Bulk Powders и най-вече за Xtend).Цената на (Xtend) е 105лв за 1200гр приблизително (90 дози).Мислите ли,че откъм съотношение цена-качество си струва?Колкото до суроватъчен протеин още съм твърдо решен да си взема и съм отворен към предложения за него и за мултивитамини тъй като реших да приемам тези 4 добавки.Благодаря предварително.

Мнението беше редактирано от Калоян Петров на 27.05.15 18:47.

27.05.15
21:39

Креатин монохидрат е такава суровина, че на която и марка да вземеш (освен ако не е някоя много, ама много измислена), няма да усетиш някаква разлика. Така че каквото и да избереш, все тая.

ВСАА:
-XTend
- http://shop.bb-team.org/pure-nutrition-bcaa-blast?sku=1551

Протеин:
- http://shop.bb-team.org/pure-nutrition-100-pure-whey?sku=2100 (продуктите на pure nutrition са стабилни в съотношение цена:качество)
- Добри впечатления имам и от MEX American Standard Whey

Има доста варианти за протеин.

Направи ми впечатление, че протеинът на МЕХ ми дава ситост, което го имам за добър признак.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.05.15 21:58.

Отново ще съм благодарен да ми се отговори на горният въпрос,но ако може и някой да ми каже тъй като ми стана доста интересно.В горният коментар bcaa-то на ON blast дозата е 6.5 грама което прави 13 грама ако се пие преди и след тренировка.В този на Xtend дозата е 13.5 което прави 27гр.От това което чета е добре да се приема между 10 и 20гр в зависимост от нуждите,целите и типа тренировки.Смятам да приемам нещо посредата и някой може ли да ми обясни,защо дозата е толкова голяма?И ще се отрази ли ко я разделям за преди и след тренировка,а не на 1 път?

28.05.15
00:39

В една доза XTEND имаш 7 грама BCAA, пиеш 2 дози по време на тренировката или 1 преди и 1 след. Друг вариант е Модерн БЦАА или на пюр.
Витамини на Ноу дейли витс.
Протеин Голд стандарт, Карнивор, аз най-често тези пия, освен ако не изпадне нещо друго на оферта, но като цяло тук имаш доста избор
Креатин монохидрат на Примафорс качествен е и е на изгодна цена 40 и няколко лева за 1 кг., но и тук също имаш доста варианти.

27.07.15
13:55

какво мислите за  metadrol, чел съм положителни коментари за него, някой от вас ползвал ли го?

27.07.15
18:09

казано от Пламен Тенев на 27.07.15, 13:55:

какво мислите за  metadrol, чел съм положителни коментари за него, някой от вас ползвал ли го?

28.07.15
15:58

хахах- разбрах;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1