Хранене, фитнес и добавки в Германия. Малко инфо за това, почти безплатно удоволствие.

28.05.15
01:19

Темата не е продиктуване от това да се хваля, колко е яко в Германия и колко зле, в България което си е така, но просто реших, че даването на един поглед върху това колко струва една месечна карта, един басейн, един протеин от магазина или онлайн няма да е лоша информация. Форума си го гледам от десет години както и сайта но просто не пиша, защото нямам  какво да кажа.

1. Фитнес картата за един месец в сърцето на западна германия Франкфурт и околностите е 20 евра на месец, максимум 25. Поне толкова е във всички фитнеси около мен и съседните градове като това включва персонално шкафче и фитнес работещ от 6 сутринта до 24 вечерта. За тичане до мен има гори, паркове и абсолютно отворен стадион. Вътрешен басейн за целия ден, който е на самата пречиствателна станция, където се изпомпва водата за три града и минава 7 обработки е 3.50 евра. Та така, това е едно почти безплатно удоволствие. Ясно е че никой не може да усети 20 евра в германия. Да не говоря, че при записан фитнес здравната каса ми дава и една премия от 100 евро годишно и някаква друга, ако не съм боледувал сериозно пък покажа, че съм човек който тренира и оди веднъж в годината на профилактичен преглед та фитнеса може да излезе и напълно безплатен. Повечето хора не знаят за това, но това е така.

2. Храната е в Германия ако знаете какво да си купите и откъде е много, много евтина и качествена и във всеки магазин има един основен асортимент неща, които са точно на една и съща цена с години наред и тези неща точно са супер евтини и качествени.

1. Топ продукта за мен е моцарела. Цената е 55 цента навсякъде, като има и лайт вариант, който е с 8% мазнини и около 23 протеин. Чудесен за доста видове диети и хранене.
2. Изварата е малко по различна, тя е кремообразна, но човек може да си я преправи горе долу като нашенската с едно кипване. Има напълно варианта и с различна масленост. Стандартната е половин килограм с минимално мазнини и струва 79 цента. Около 3 лева килограм.
3, Кашкавал. Тук има хиляди видове и и винаги има поне няколко на промоция като те са в доста добри пакети. Вакуумирани, нарязани или не не. Опаковките са по 250 и 400 грама. Цената на килограм на промоция е 3,50-3.80 евра. Ама то и без промоция е малко над четири. Говоря за 100% качествен кашакавал, всякакви видове за 7-8 леа килограма. Всички млечни продукти се правят само и единствено от мляко.
4. Прясно мляко. Ами литъра в тетра пак кутия е 51 цента. Под левче. Какво да коментираме. Как след като тока, заплатите, транспорта, и всичко е по скъпо млечните продукти могат да са толкова драстично по евтини от българските и то по-качествени.
5. Бялото сирене, което е 100 процента като нашето, е по хубаво е де струва 80-90 цента за 250 грама, тоест около 7 лева килограма, но от всеки магазин си е сирене и е супер вкусно, нито пресолено, нито с каквито и да е кусури.
6, Кисело мляко. Тук опаковките са само по 500 грама и цената е 45 до 60 цента. Общо взето колкото българското. За 79 цента мога да намеря мляко, което и баба ви на село не може да направи. Има и и в турските магазини също много хубаво кисело мляко. Иначе аз лично пия не от липса на пари, ами от удобство тяхното най-масово бутермилх, което наподобява македонския айрян. Тоест това си е 100% кисело мляко без вода, но технологията е мляко по друга и просто е малко по-рядко и хумогенизирано, удобно за пиене. Обикновено е с 1 или 1.5% масленост и цената винаги е 35 цента за 500 мл.

Та така млечните храни са изключително евтини и качествени и се ползва само мляко. Цените и качеството са несравними с  българските. Да не говоря, че има във всеки магазин прясно и кисело мляко без лактоза, което е не е много по-скъпо, но там не помня цени.

Меса. Тук качеството за мен отново е несравнимо с българското и цените и в лева са по-ниски. Каймата се продава обикновено за 2.19 половин килограм, но винаги има промоция която е 1.69 или 1.79. Тоест килограма е около 7 лева, но това е истинска кайма. смес телешко и свинско и никаква вода , сол или каквото и да било.
Вратните пържоли, които са готови, мариновани и т.н. са около 4,20-4,50 евра.
Не мога да давам точни цени, но пилешкото е евтино. Бутчетата са по 2 евра килото, като на промоция са и по 1.50. Да не говоря, че съм купувал с кашони от някои турски маркети миналата година и 10 килограма бутчета за 11 евра. Е това е рядка промоция, но толкова ги купих. Телешкото е колкото в България и е скъпо, но поне има голямо разнообразие.
Това, което е важно за месото е че като му остана по етикет още 2 дни срок и го намалят с 30%, дори да е било промоциаонално. Така аз успявам да си купя всякакво свинско месо за 3-3.50 евра, врат, бут и филе, което е мариновано и толкова крехко, че просто на тиган става за минути. Днес си купих и чисто свинско на промоция, ама супер месо за 2.99 евра, а преди 3 седмици си купувах кайма за 2.44. Говоря за максимално качество от най-скъпия магазин тук REAL.

За полуфабрикатите няма да говоря. Примерно има едни пакети орис с зеленчуци и меса, по китайски, гръцки или друг тип дето само се хвърлят в тигана. От тях има е Паеля, което ми е любимото. За 800 грама, пакет, който има пилешко бяло филе, миди, скариди и рибно филе към ориза цената е 1.59 евра. Няма да говоря за лазнии и пици. Примерно купувам си три пици ама с бая риба тон за 2.50 евра. Лазаният е 1.25 и става в микровлновата за 7 минути от замразена супер ядене.

Сладоледа е 1.49 един литър кутия и 1.39 девет 6 нормални сладоледа във фунийка , ама съвсем не лоши. 8 сладоледа, които са на нивото на Boss на клечка големи са 2 евра.

Овесените ядки са 500 грама 39 цента, фини и обикновени. Не говоря за промоции, ама нещо , което има във всеки магазин.
Има страхотен хляб от цели зърна ръжен и пшеничен, като този в Биомагазините в БГ по 3-4 лева. Говоря за най-истинския черен хляб. Той струва 49 до 59 цента половин килограм. Перфектен с домат и обезмаслена моцарела за закуска.

Много странно, но някои от скъпите неща в България, като този хляб и моцарела или кашкавала, са най ама най-евтиното възможно нещо тук. Същото ваши и за качествения и хубав сладолед. Това нещо е почти безплатно. ИМа и едни пълнозърнести десертчета като корни които са 89 цента за 8 броя. Био соевото мляко, което се прави от мног хубава соя която се гледа в Австрия от фирмта производител е 95 цента. Шоколадовото и ванилията са убиец на вкус. Чистото соево е с почти нулев въглехидрат, доста протеин и 2% мазнини. Сигурно не сте фенове на соевото мляко , но Джак Лалейн си пиеше цял живот 50 грама соев протеин за закуска, както и доста соево мляко. Личното ми мнение за соевото мляко е че е супер продукт.
Иначе във всеки магазин има винаги фреш от портокал и червен портокал 1.45 литъра. Има множество директнопресовани сокове, не от концентрат, които са по евро или малко отогоре.  Директнопресования сок от ябълки е 75 цента, а този от концентрат около 50 цента. Дори и от баваркси круши, ябълки и джанки и други е 1 евро.
Последното нещо, с което завършвам от храната е цената на бирата. Хубава бира има във всеки магазин 6 бири за 1.69 евра, тост около 28 цента. Както съм купувал и каси от доста добра бира 20 бири за 5.49 евра. Да това е най евтината бира Oetinger, но това е най-изнасяната и продавана немска бира по света и си е много много качествен, макар и за 27 цента бутилката.
Ми толкоз за храната. За съжаление тук има много хора, дето не умеят да пазаруват, нито разбират от грамажи етикети промоции и т.н. и не знаят и какво да си купят. Но за 100 евро на месец без майтап може да се яде много добре. Зеленчуците са в момента в голяма степен и по евтини от нашите, но като цяло на запад са по-скъпи и в Германия също, но само понякога. Просто трябва да се избират промоции и да се обикаля малко повече и пак се намират евтини неща. Еее скъпо скъпо, колко да е скъпо един хубав айсбер е 49 цента, една голяма марула 59 цента. Картофи доста съм купувал на 22-25 цента.

Сега малко за протеини и добавки.

Протеина от най-масовия магазин, който ползвам е два вида немски.

1. http://www.body-attack.eu/extreme-whey-deluxe.html?st=0 това , ако някой не разбира немски е протеин само от суроватка, но в определено съотношение от общо 5 вида суроватъчен протеин. Тоест всички възможни технологии, добавен е 5% глутамин и въпреки, че има съвсем малко лактоза дори и за нея е са добавени от ензима лактаза, за да бъде абсолютно сигурно, че и най-нетолерантния човек няма да има проблем. Добавени са и малко витамини и минерали. Точно колкото си трябва. Вкуса е супер и процента протеин е 83-4% Цената за килограм като се купят две кутии е 38.25 лева. За мен това е най-добрия протеин и като вкус, разтворимост и лекота за стомаха, който съм пил.
За 17,50 има и друг чист суроватъчен концентрат, който ви подаряват и 100 грама добавка, която е есенцията и подсладителя, ако искате си я ползвате. Тази суроватка също е супер на вкус и разбира се супер евтина. За 14 евра вече има един протеин, който е с над 50% суроватка + 35 соев изолат, но също е с много добър аминопрофил и бива.

Освен протеин съм купувал само три неща.
1. Ами в най-масоата другиерия, което има навсякъде има немски креатин който е 9,90 за 650 грама, но аз винаги имам 10% намалени, та ясно е колко излиза. Под 9 евра за няколко месеца. Общо взето е добър креатин, не е най перфектния който съм виждал, но доста приличен. Поне като се продава тотално в цяла германия съм сигурен, че няма някакви примеси и не боклук.
2. Бета аланин. Това го купувам на прах 17,50 евра за 250 грама, които стигат за над 2 месеца по 3-4 грама на ден. Безмислено е да се пие повече, натрупва се и се усеша след поне три седмици при мен.
3. Цитрулин мелат. 22 евра за 250 грама. Само около час преди тренировка с малко сок 5-6 грама. Помага ли не помага ли нямам идея. Много малко с напомпването, но доста помага с възстановяването и понякога човек  когато взема тия три неща, бета аланин, цитрулин и креатин и ги има натрупани в организма, изобщо не може да разбере половин час след тренировка дали е тренирал.

Цитрулин мелата и бета аланин нямат никакви други форми. Те с разтварят за секунди na 100% и се усвояват след 10-20 минути, тa няма какво да ги коментирам за качество. Общо взето цялата химия от бета, аланин, цитрулин и креатин излиза към 20 евра на месец, като според мен на 2 месеца може да се прави 3 седмици почивка и така е коло 15 евра средно. За още 35 може да се кпят 2 кила супер суроватка., което осигурява по две дози протеин на ден. Целия зоб, протеин и нацепин е 50 евра за месец. Ако някой му трябват витамини , то 100 таблетки, които са тотално 100% едно към едно със състава на Центрум, но немски струват 3-4 евра във супермаркета. 300 таблетки магнезий струват 5 евра. Та магнезии и витамини са още 2 евра, въпреки, че в протеина са сложили горе долу достатъчно.

Няма да коментирам , че и суроватката на Scitech Nutrition от Амазон излиза 17.5 евра килограма с безплатна доставка. За мен просто това не e най-читава суроватка и предпочитам немски протеини.

Ами това е. Като цяло разхода за това да тренираш, да се храниш добре и да пиеш хубав протеин и поне доказаните добавки и то с немско качество е почти нулев. За съжалени много хора тук особено млади български мъже, освен да им растат шкембетата и като качат 2-3 етажа по стълбите да се задъхат друго не правят. Кофти, защото имат възможност да поддържат супер, тяло, здраве и енергетика и да се хранят супер качествено и здравословно без никакво финансово затруднение дори да работят в Макдоналдс или най-скапания склад в източна Германия.

28.05.15
11:17

тука нашите депутати са прекалено алчни за да мислят за друг освен за себе си .какво ги интересува тях другия човек , само качват цените  на стоките пък нито качество нито нищо . Абе с една дума България ...

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.05.15 16:13.

Теди Илиева

28.05.15
11:22

казано от Teodor Kralev на 28.05.15, 01:19:

Да не говоря, че при записан фитнес здравната каса ми дава и една премия от 100 евро годишно и някаква друга, ако не съм боледувал сериозно пък покажа, че съм човек който тренира и оди веднъж в годината на профилактичен преглед та фитнеса може да излезе и напълно безплатен. Повечето хора не знаят за това, но това е така.

Това е доста интересно!

Абе енергетика няма как да поддържат толкова евтино, но схванах идеята. ;) Какво да се прави. България е помийна яма и по-добре няма да стане. Ако някой остане в нея, който да мисли, че ще се оправят нещата, то той се обрича да живее с мангалите и разни бежанци, докато от старост вече няма накъде да ходи и ще му се налага да се примирява на стари години и да се опитва да изпрати поне децата си навън. На едно село, за да умре му трябват около 25 години, на град около 50, а на държава - 75 - 100 години. Това не значи, че хората, населяващи местата не започват да агонизират по-рано. И ако някой побърза да ме изпрати “да емигрирам тогава”, ще му кажа само да погледне какво направи държавата от Серафим Тодоров и тогава да ми каже, че нямам право.

28.05.15
12:15

казано от Теди Илиева на 28.05.15, 11:22:

казано от Teodor Kralev на 28.05.15, 01:19:

Да не говоря, че при записан фитнес здравната каса ми дава и една премия от 100 евро годишно и някаква друга, ако не съм боледувал сериозно пък покажа, че съм човек който тренира и оди веднъж в годината на профилактичен преглед та фитнеса може да излезе и напълно безплатен. Повечето хора не знаят за това, но това е така.

Това е доста интересно!

Имат едни бонус системи. Но само записан във фитнес не става. Трябват поне още 1-2 други неща.

28.05.15
12:31

казано от aestethicsdedication на 28.05.15, 11:17:

тука нашите депутати са прекалено алчни за да мислят за друг освен за себе си .какво ги интересува тях другия човек , само качват цените  на стоките пък нито качество нито нищо . Абе с една дума България ...

Б*си, не знаех, че депутатите определят цените в магазините. Виж к*ви интересни неща научава човек от Интернет :D

28.05.15
16:12

не казвам че те определят цените а че те развалят държавата

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.05.15 16:13.

28.05.15
16:25

Добре похвaли се колко е по хубaво в Гермaния,рaзбрaхме
Инaче състоянието нa дaденa държaвa зaвиси нaй-вече от хорaтa.
По въпросa зa фитнесa и здрaвнaтa кaсa едно 90% от приятелите ми сa немци и никой не е споменaвaл тaковa нещо:Д
A и дa тaм мaсовите мaрки кaто Терaновa,Бершкa сa смятaт зa евтинa стокa a тук сa повод зa хвaлбa;)

28.05.15
16:43

казано от Камен Илиев на 28.05.15, 11:32:

само да погледне какво направи държавата от Серафим Тодоров и тогава да ми каже, че нямам право.

Държавата какво е направила от него не знам, но комара и алкохола...

А, той Мейуедър не пие и не залага. Всички знаем за Тайсън и Холифийлд - комар, наркотици и т.н. Знаем и какво имаме предвид като казваме държавата и политиците. Те германците не са по-стока от българите. Дори смея да твърдя напротив, но там има ред, който се спазва от всички и държавен апарат, който го налага този ред. Айде да не е от всички, но 99% от хората да кажем. Останалия 1% са или обикновени шушумиги и престъпници, или доста богати чичковци, които си плащат на когото трябва - адвокати и др. да им се разминава, като народа остава в неведение за далаверите им и за разлика от тук, не страда осезаемо от тези врътки.

28.05.15
21:51

За това, че българите сме повече от немците ще пусна една друга тема. За съжаление ние сме повече в няколко аспекта, дето ми се броят на пръстите, пък те в няколко стотин. Лошото и жалкото в че ние бългрите сме много талантливи и генетично надарени, особено в спорта, но вече всичко е умряла работа. След като имаме 2 бронзови от стотитици спортове на последната лятна олимпиада, какво да коментираме. Та ще разкажа тази ми скорошна случка, която все пак е повод за българска гордост в съседната тема. Тя е за една от шампионките ни по канадска борба Лада Бисерова, до която “случайно” седнах в самолета към София преди два месеца. Е то случайни работи няма и тази случка и историята и ми подейства много мотивиращо и как да го кажа обогатяващо.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1