Режим на хранене - общи въпроси

09.06.15
00:08

Здравейте, ето го моят режим на хранене.

Вечер си правя протеин (суроватъчен изолат) с около 130 гр. овесени ядки и го оставям в хладилника. Ям го на сутринта заедно с 1 банан.

След час и половина ям 6 яйца (само с 3 жълтъка), една консерва риба тон с 1-2 пиперки и около 50гр. суров бадем.

След около 3 часа ям кафяв ориз с месо (всеки път различно, понякога и телешки кюфтета си правя).

Отивам да тренирам, след тренировката 1 изолат и 1 банан. След около час, час и половина пак ям някакво месо.

След около 2 часа ям някаква риба (сьомга, скумрия или в краен случай пак риба тон).

За финал си правя кисело мляко с около 50гр. овесени ядки и 1 доза казеин.

Много хора вкарват киселото мляко за закуска. Може би е по-добре сутрин вместо да пия протеина с вода да го ям с кисело мляко, а вечер казеина да го разтварям с вода? Грешно ли е киселото мляко да е вечер, при положение, че се усвоява бавно? А дали не е удачно и бадемите да са вечер, при положение че помагат на протеина да се усвоява по-бавно?

09.06.15
08:10

Не е нужно да се притесняваш кога точно ги ядеш.
По-скоро се замисли защо няма зеленчуци в тази диета.

09.06.15
12:59

Ами всеки ден ям по две чушки с яйцата, обикновенно и с по 1-2 домата. Преди си купувах замразени броколи и ги топлех в микровълновата и ги ядях вечер с месото (което не знам дали е подходящо време за ядене на броколи), но никъде около мен не ги продават, а не ми се ходи до Метро само за тях и малко по малко спрях да ги ям. Колко точно зеленчуци, какви трябва да се ядът и в какъв пояс от време? На някой места дори четох, че домати и моркови вечер не било препоръчително... Навсякъде гъмжи от различна информация.

Отдаваш твърде голямо значение на това кое кога го ядеш.
Приоритетът на този тайминг категорично не е чак толкова висок сам по себе си.

По-скоро ти предлагам да помислиш в две посоки - (1) наистина ли трябва да се храниш през 2 часа и (2) дали няма да ти е по-лесно, ако мазнините съставляват по-съществена част от менюто ти.

Искрено се надявам:
- да не очакваш, че приемането на два вида протеин на прах ще доведе до някакви определени резултати
- да не очакваш, че бананът след тренировка има някакво значение за възстановяването ти
- да не хвърляш жълтъци заради квартален мит

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.06.15 13:44.

10.06.15
00:30

Ами ако съм минал няколко часа без ядене започвам да се чувствам гладен и съответно отпаднал. Дори когато ставам вечер до тоалетна се усещам по този начин въпреки че ям преди да легна. В този ред на мисли удачно ли е вечер когато се събуждам да си хапвам малко пилешко преди да си легна отново? Колкото до точка две, при положение че ям сурови бадеми и сьомга/скумрия - това не са ли достатъчно мазнини? Освен да почна да пия зехтин от бутилката, какво препоръчваш да изменя?

За банана след тренировка не съм сигурен, че разбрах какво имаш предвид. Да заменя банана с нещо друго ли? Колкото до протеините на прах, смятам че ям адекватно количество месо през деня. Иначе ми е ясно, че само с прах до никъде не се стига. Знам че за закуска след ставане ми трябва бърз протеин, но какъв? Яйцата ми казаха, че не са подходящи веднага за след ставане. С каква храна тогава да заменя сутрешната доза протеин?

10.06.15
00:41

Това което има предвид Кольо и което аз ти споменах - повярвал си прекалено много на митовете с храненето по часове, и според това кога си тренирал и т.н.

99% от храненето е какво ядеш и по колко.
Всички останали фактори като кога ги ядеш, с какво ги комбинираш са 1%. Можеш да ги игнорираш напълно и пак ще си супер.

Миналата година чистех като ядях по 5 пъти на ден по малко. Бях полу-гладен през повечето време и си гледах часовника постоянно да планирам кога да ям.

Тази година, след доста четене, минах на 2 или 3 пъти на ден, както се случи, като изяждам същите неща, просто на по-малко пъти.
Чувствам се по-сит, и е много по-лесно да планираш яденетата.

Колкото до мазнини - ако не чистиш, спокойно можеш да ги докараш и до 40% от общия калориен прием.

Изобщо не е трудно да си ги набавиш:
* масло, зехтин
* фъстъчено масло, тахан
* ядки
* пълномаслени млека
* не ‘lean’ меса

казано от Az Azel на 10.06.15, 00:30:

Ами ако съм минал няколко часа без ядене започвам да се чувствам гладен и съответно отпаднал.

От една страна чувството за глад не значи непременно критично за организма състояние. От друга страна много от храненията при теб са малки и/или почти без мазнини - няма как да имаш чувство за ситост за по-дълго време. От трета страна - изобщо не е ясно дали всичката тази храна е достатъчна като количество за теб и целите ти (не съм гадател, нито детектив). Чувството за отпадналост е важен показател.

В този ред на мисли удачно ли е вечер когато се събуждам да си хапвам малко пилешко преди да си легна отново?

Не виждам никакъв смисъл да нарушаваш допълнително съня си.

при положение че ям сурови бадеми и сьомга/скумрия - това не са ли достатъчно мазнини?

Колко да са мазнините в това?
Трудно може да се прецени колко е достатъчно... но ако искаш чувство за ситост без тежест в корема - без мазнини няма да стане.

Освен да почна да пия зехтин от бутилката, какво препоръчваш да изменя?

Маслини, тахан, авокадо, сметана, краве масло...

За банана след тренировка не съм сигурен, че разбрах какво имаш предвид. Да заменя банана с нещо друго ли?

Имам предвид точно това, което написах - бананът няма отношение към възстановяването ти. С нищо не ти пречи, но и не ти помага.

Колкото до протеините на прах, смятам че ям адекватно количество месо през деня.

Именно! Ако приемем, че наистина си осигуряваш достатъчно белтъчини от храната - за какво ти е протеин на прах? Скоростта на усвояване ли? Не се филмирай...

Знам че за закуска след ставане ми трябва бърз протеин, но какъв?

Защо пък да е бърз, след като тренираш следобед? Сигурно ли е, че организмът ти след сън е толкова изнемощял и изпаднал в критичен катаболизъм, та бързоусвоим протеин ще има предимство пред яйца или месо?

Яйцата ми казаха, че не са подходящи веднага за след ставане.

Който ти го е казал - да се аргументира. Че и жълтъците махаш...
За мен това е по-скоро забавен bro-science.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1