12.06.15
11:31
Здравейте!
Следя форума от около два месеца. Много се колебах дали да си направя дневник основно поради факта, че дневниците са в раздел фитнес, а при мен такъв липсва. Но пък от друга страна изцяло се доверявам на тялото си то “да поиска” евентуално да се занимава с фитнес под каквато и да била форма :). Таке че може би един ден ще обогатя с такава част и своя дневник!
Сега основното инфо за мен: казвам се Бояна. На 38 години съм, омъжена, имам син на 7 години и дъщеря, която след месец ще стане на 3 години. Работата ми е в офис, т.е. изключително седяща. Висока съм 168 см, в момента тежа 91,5 кг.
Ще се върна малко (и не толкова малко) назад във времето за пояснения. Най-ниското ми тегло е било 59 кг през 1996 г. като абитуриентка. До този и най-вече след този момент съм преминала през различни етапи и диети - като се започне от тотално гладуване, тотално ядене и няколко пъти през режима на Пиер Дюкан (говоря за първите му две фази само). Като резултат вероятно съм си навредила доста. Слава богу, не съм си докарала заболяване! Най-драстичната ми загуба на тегло бе преди 2 години - 18 кг за 2,5 месеца по Дюкан. И естествено с йо-йо ефекта бях “благословена” с връщането на тези кг, че и няколко отгоре. И така до 30.04.2015, когато осъзнах, че освен че искам да сваля този товар, то искам и да променя храненето си като цяло и то да бъде здравословно и балансирано! До този момент не разбирах, че ключът към отслабването и здравето не е липсата на храна и гладуването, а точно обратното - яденето на качествена и разнообразна храна в баланс с моите нужди!
Така открих ВМ НВХ - с четене на различни статии, вашия сайт, дневници, мнения. На мнение съм, че хранителният режим на първо място трябва да е полезен и здравословен, а когато ти предлага и обичаната от теб храна няма как да не ти хареса! Така реших да опитам с този начин на хранене и мисля, че открих за себе си начина!
Стартирах на 30.04.2015 г. от 101,5 кг (!!!). Запознах се с Myfitnesspal. Изчислих, че BMR към оня момент е 2087 кал и благодарение на приложението за целите на режима ми калориите бяха сведени до 1200 на ден в съотношение на микронутриентите 60% мазнини/25% протеини/15% въглехидрати. Това поддържам и до днес, и мисля да продължавам по този начин. Към момента след 44 дни на този режим съм 91,5 кг и се чувствам страхотно! Ще описвам и храната си след като приключа с въвеждащата информация за себе си. Краткосрочната ми цел е загуба на тегло до 67 кг и нямам предвид това да става бързо. С идеята да свалям около килограм на седмица съм убедена, че ще успея за месеци или година. Това е по-скоро отношение и пряка връзка към дългосрочната ми цел - приучаване към здравословно и балансирано хранене за здрав организъм и здраво тяло.
Много ще се радвам на мнения и препоръки от страна на форумците с течение на времето и попълването на този дневник! За себе си открих този форум и го чувствам като свое място. Убедена съм, че в дискусията се ражда истината и всеки може да я открие за себе си.
Извинявам се за прекалено дългия пост! И благодаря, че имам възможността да съм тук!(handshake)
казано от Боби на 12.06.15, 11:31:
Здравейте!
Изчислих, че BMR към оня момент е 2087 кал и благодарение на приложението за целите на режима ми калориите бяха сведени до 1200 на ден
Не искаш да сваляш бързо, но в МФП трябва да си избрала най-агресивното темпо на сваляне за да ти смъкне близо 900 ккал и да те свали до 1200. МФП освен това сам не препоръчва 1200ккал/ден, а ги поставя като долна граница, под която да не падаш, незвисимо от желаното темпо на отслабване. Изчисли си TDEE (RMR + коефициент на активност, в гугуъл има хиляди линкове към калкулатори) махни от това 15-20% и приемай тези калории, МФП го ползвай само за да си следиш количеството храна и отношенията между макросите, без да се влияеш от калориите които ти редуцира/добавя в зависимост от движението за деня. Останалото е прах в очите. :) Успех с дневника.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 12.06.15 11:51.
Пропуснах да напиша, че спортът не ми беше чужд както сега. Тренирала съм 4 години активно карате до, 3 години джудо, 3 години волейбол. Като цяло съм с едър кокал и с тежка структура. Към момента според преценка на околните не бих могла да тежа повече от 80 кг, т.е. изглеждам по-лека, а всъщност “си тежа на мястото” буквално (whew).
Ето и храната ми за вчера:
Обяд:
Пил. воденички с масло, гъби, зелен лук и яйца 175 гр (254 кал)
Салата домати и краставици - 550 гр, полята с 10 мл зехтин
16:00 часа - сурови орехи 30 гр
Вечеря 20:00 часа:
Пил.воденички като обяда - 175 гр
Салата домати и краставици 650 гр
Зехтин 10 мл
Опалянка 2 бр - 47 кал
Топено сирене слайс 15 гр
И масло 7 гр
Вода за деня: около 4 литра
Общо кал.: 1194, 57% мазнини/24% протеини/19% въглехидрати
Добавих и 200 гр череши към 22:00 часа 8-), като те не влизат в горната сметка. Ама се притесних, че сезона им свършва (dull), та да не остана валат!
Благодаря ти, BGDN! Да, най-агресивното темпо в Myfitnesspal e 1 кг седмично и такова избрах. Ще потърся информацията, която ми загатваш. Притеснява ме по-скоро, че хранителните режими вървят ръка за ръка със спорт (най-общо казано), а такъв при мен липсва изцяло най-вече поради липса на време и грижи по домашните. На тази база дали ако завиша тези калории, както изглежда, че трябва да направя, и то без спорт, ще продължа да свалям (nbat)
Tия череши преди лягане на НВД. :D Ако е инцидентно, добре. :)
Един килограм седмично е много, бе хора! Това са (теоретично) 1000 ккал дефицит на ден, аз лично на 500 съм парцал. И БЕЗ спорт - абсурд! То какво остана да се яде...
Англичаните казват can’t have the cake and eat it - нашата версия е малко по-нецензурна и не исках да я ползвам - хем без движение, хем на най-интензивното темпо за сваляне.... няма как, освен с глад, а нали целта е точно обратното. :) Естествено, че ще сваляш, просто по-бавно. За сметка на това с бонуси - енергия, настроение, концентрация, запазен метаболизъм, пълен стомах и най-важното, без йо-йо.
За движението не съм съгласна, ама хората се обиждат като им го кажеш - не вярвам, че наистина не можеш да вместиш никакви тренировки, ако ще и едно 30мин кардио да е, 2-3 пъти седмично. Тук всички работят и доста от тях имат семейства - всеки тенира.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 12.06.15 12:30.
Добре дошла Боби :)
И на мен 1200 кал ми се виждат твърде малко. Обикновено казват 300-500кал да се намалят от необходимите.
Опитвай се поне да ходиш доста пеша с бързо темпо, пак е някакво начало. От личен опит бих препоръчала упражненията на Румяна Илиева за начинаещи с наднормено тегло. Те са кратички, може би около 30-на минутки, а много добре раздвижват и натоварват. Аз също съм със седяща работа и те ми раздвижиха доста стегнатия гръб и засилиха коремната ми мускулатура. Дупето и краката също се натоварват добре.
И аз съм фен на ВМ-НВХ, но много не смятам, а май си трябва :)
Тези опалянки така и не можах да ги направя както трябва, имаш ли някаква тайна при приготвянето им :)
Успех!
Направих изчисленията към момента:
значи BMR е 2014,40. По коефициент 1,2 става TDEE=2417.28 и като махна 20% от това се получава 1933,6. Тоест ме съветваш да приемам толкова калории на ден. Не са ли малко много? В смисъл ще забавя темпа на сваляне, а към момента той е в границите на нормата до 8% месечно, още повече, че в началото винаги нещата вървят по-бързо. Да, определено ще си следя макросите, но честно казано се чудя как ще изяждам всичко това при 1900 кал! Лошото при мен е, че не мога да се вкарам в пет-шест хранения на ден. От хранене веднъж дневно (знам, възможно най-лошият вариант!) за 44 дни успях да стигна до 2 основни хранения - обяд и вечеря, и нещо като следобедна закуска с 30 гр ядки, което при мен си е абсолютен прогрес! А и количествата на хранене са ми доста: говорим за салата 400-600 гр и основно 120-200 гр според вида. Така хуууубавичко се наяждам с това, че ми държи влага до другото хранене!:x
TDEE -то ти ми излиза 1982. От това като махнеш 300 - 1682ккал/ден. Това ми изглежда разумно.
Edit: 1682 ми излиза БМР-ти, ти къде го изчисляваш?
Мнението беше редактирано от BGDN. на 12.06.15 12:53.
Здравей, Лиана и благодаря! Честно казано, наистина са малко калориите, но определено не съм гладна, нито пък изпитвам глад. И имам страхотен тонус! Полека ми се връща желанието за много неща. Колкото до опалянките, ето и последната ми рецепта, по която импровизирах:
Опалянки:
1 ч.л. бакпулвер
1 белтък (имах останал)
4 яйца
2 с.л. овесени трици
125 гр. Крема сирене
50 гр раст. сметана Halta (за съжаление предпочитам заквасена сметана, но тази беше останала, затова я сложих)
Разбиваш белтъците на гъст сняг. Разбиваш жълтъците като добавяш крема сиренето, овесените трици, бакпулвера и сметаната. После добавяш белтъците към жълтата смес постепенно, разбърквайки леко с лъжица вече, за да се запази въздуха в белтъците. Получаваш една пухкава кремообразна смес. После слагаш по 1-2 с.л. от сместа върху хартия за печене, оформяйки ги на кръг или както искаш като форма. От тази смес получих 18 бр. Пекох ги на 160 гр с вентилатор само на долен реотан до зачервяване. По конкретно тази рецепта цялата смес е 778 кал в съотношение 64% м/27% пр/ 9% в. На бройка са по 43 кал. Оригиналната рецепта е с 1 ч.л. бакпулвер, 3 яйца и 100 гр. сирене Крема, приготвянето е по същия начин, но аз винаги правя вариации и после си ги смятам.
BGDN, извинявай, че те ангажирах със сметки без да искам! Трябва да видя в кой сайт беше, но е по формулата:
BMR=655+(9,6×91,5)+(1.8×168), ops! Грешката е в моя телевизор! Последното с годините съм го прибавила вместо да го извадя |-) Дааа, благодаря ти! Права си, 1600 е друга работа, че се бях уплашила!
казано от Лиана на 12.06.15, 12:39:
Добре дошла Боби :)
И на мен 1200 кал ми се виждат твърде малко. Обикновено казват 300-500кал да се намалят от необходимите.
То много неща се казват, но обикновено не са баш така.
Дефицита се определя в % от калорийния баланс, а не в абсолютни калории. Също така, за кого за малко 1200 ккал.? За мен, дето тренирам с големи тежести 5 пъти седмично и имам да сваля няколко излишни кг, за да направя добър релеф, или за жена с 30+ излишни кг., която не се движи и не спортува, и за която ще е добре максимално бързо да се отърве от излишното, най-малкото, защото представлява сериозен здравословен риск.
казано от BGDN. на 12.06.15, 12:28:
Tия череши преди лягане на НВД. :D Ако е инцидентно, добре. :)
На НВД е забранено да се ядат череши, или какво? ;)
Един килограм седмично е много, бе хора! Това са (теоретично) 1000 ккал дефицит на ден, аз лично на 500 съм парцал. И БЕЗ спорт - абсурд! То какво остана да се яде...
Много е за теб. Или за мен - пробвам се, ама не мога да го докарам по кило на седмица :D
В нейния случай, с едни 30 излишни кг, това е нормално, освен ако има желание да си ги носи още няколко години, и през цялото това време да е на калориен дефицит. Дори при оптимистичния вариант от кило седмично, на нея ще и трябват поне 30 седмици (7-8 месеца), за да свали излишното. А като свали повечко кила, ако поддържа едни и същи калории, ще почне да сваля по-бавно, заради адаптацията и намалелия калориен баланс, така че, тия 8 месеца лесно ще станат година и повече. Аз лично си признавам, че не мога да издържа цяла година на диета - предполагам и тя също, иначе нямаше да стигне до тук.
.... няма как, освен с глад, а нали целта е точно обратното. :)
Всеки калориен дефицит, дори и най-малкия да е, си е по-същество глад, тъй като реално калориите са недостатъчни и тялото ти черпи от запасите си. Което е и целта. Това, че не винаги чувстваш глад, не е показателно.
казано от Боби на 12.06.15, 12:40:
Лошото при мен е, че не мога да се вкарам в пет-шест хранения на ден. От хранене веднъж дневно (знам, възможно най-лошият вариант!) за 44 дни успях да стигна до 2 основни хранения - обяд и вечеря, и нещо като следобедна закуска с 30 гр ядки, което при мен си е абсолютен прогрес!
И кой ти каза, че е най-лошия вариант? Всъщност, варианта е много добър в режим на отслабване, когато се налага да приемаш много малко калории. Почети малко за периодичното гладуване, може да ти е от полза. По-скоро да разделиш толкова малко калории на 5-6 пъти е лош и непрактичен вариант.
Мнението беше редактирано от Петко К на 12.06.15 14:06.
Може би гледам от собствената си камбанария. Въпрос на психика и подход. Ако не бъркам при 1200кал е свалила доста бързо от 30 април до сега 10-на кг, но това темпо няма как да задържи дълго време. И какво ще прави тогава? Може би в границите на 1400-1600кал ще бъде по-бавно, но по-здравословно. По-добре е да включи някаква активност, а не да гладува зверски. %-то намаление в нейния случай съвпада с дадените от мен условни граници, не че има кой знае какво значение точните цифри. Калориите все пак са малко относителни и трябва да се ползват за ориентир, не да се спазват фанатично. 1200 кал при всички случаи са твърде малко за зряла жена с доста кг. В крайна сметка добре е да пробва различни варианти и ще види как и е най-добре на нея самата.
Боби, благодаря за рецептата за опалянките. Ще направя другата седмица нов опит :)
Благодаря ти, Петко К, за подкрепата! Може би 1200 кал са малко за много хора, но към момента са ми перфектни! В общи линии се стремя едното ми хранене да е мноооого салата (400-600 грама) и 120-200 грама месо, а другото хранене да е пак толкова салата и омлет без пр. мляко (вместо него вода) с 3 яйца и масло + 1-2 опалянки. Определено не ми се занимава да готвя и за себе си (то няма и как, като готвя за други трима вкъщи с различни вкусове) и затова карам на опростения и бърз вариант - нещо на грила или яйца в тигана. На всяко хранене сядам с 3 последователно изпити чаши вода с вместимост 350 мл, което прави литър вода, приета с храната. Това ми гарантира 2 литра вода, а останалите 2 литра (до 4 общо) изпивам през останалата част от деня. Това е също прогрес за мен, защото трудно изпивах и чаша вода. Дори при Дюкан можех да я приемам само под формата на сокове с подсладители (гадост!). Сигурно и заради водата + количествата (600-800 гр) на хранене не изпитвам глад, а напротив - нахранвам се повече от добре.
Като цяло за мен е важно и усещането ми за самата себе си. Виждам прогреса в мерките и теглото си, а бонусът е, че се чувствам перфектно и с тонус, с желание да правя много неща. Това само ме кара да продължавам, защото ако такова е усещането ми при загубата на 10 кг, сигурно при загубата на 30+ ще трябва да си търся скафандър и костюм, щото вече ще летя!
Зная какво е усещането да загубя 18 кг и сега се надъхвам, че една важна за мен победа ще бъде да прехвърля това число.
Елиминирала съм картофи, ориз, брашно (имам предвид всичките му производни + всякакъв тп, не само бяло), захарта (важи същото като за брашното). От зеленчуците - всякакви и по много. От плодовете - обичам череши и не мога да им простя, но 2-3 пъти си позволих. С разгара на лятото ще си позволявам диня и пъпеш, но не системно. Бях луд фен на сладкото, а и покрай децата и складовите наличности за тях, не ми се разминаваше ден без шоколад, бисквити и от сорта. А сега рядко ме избива глад за нещо сладко, на десетина дни ми се случва да прегрешавам с 10-20 гр шоколад.
Мисля, че съм на правилния път и усещам, че мога да продължа така още дълго време. Предполагам, че организмът ми сам ще ми покаже или ще даде сигнали, че нещо трябва да се промени. А и с такава подкрепа от вас съм убедена, че мога да постигна много! Благодаря!
Колкото за гладуването - реално имам фастинг прозорци от 21 часа до към 13 часа на другия ден и то не защото го планирам, а просто съм свикнала на това с години и за мен е ежедневие. Неколкократно през времето опитвах да закусвам сутрин и накрая се отказах да се вкарвам в такива филми. То пада едно ядене след това, ама неконтролируемо! Все едно никога храна не съм виждала! И то не стига, че насила ям сутринта, за да е добре за мен, ами после тоя глад вече съвсем незнайно откъде идва и съвсем неистово и доброволно и задължително се хвърлям на всичко и по много! Ами не, мерси! Тая вече умря! Сега съм шест!
Уф, много дълго стана пак! (tmi)
казано от Петко К на 12.06.15, 14:06:
На НВД е забранено да се ядат череши, или какво? ;)
Писах “инцидентно”, ако всеки ден се ядат 200гр череши(oк. 25г захар)+ други въглехидрати това не е НВД за мен.
казано от Петко К на 12.06.15, 14:06:
В нейния случай, с едни 30 излишни кг, това е нормално, освен ако има желание да си ги носи още няколко години, и през цялото това време да е на калориен дефицит. Дори при оптимистичния вариант от кило седмично, на нея ще и трябват поне 30 седмици (7-8 месеца), за да свали излишното. А като свали повечко кила, ако поддържа едни и същи калории, ще почне да сваля по-бавно, заради адаптацията и намалелия калориен баланс, така че, тия 8 месеца лесно ще станат година и повече.
Аз казвам, че дефицита е много. На теория и практика нещата невинаги са едни и същи, това го знаем. Когато свалих първите си 10 кг, за две седмици паднаха 3,5кг, а пък бях изчислила дефицита ми да 500 калории, а не 1000+ както би следвало да е от математиката. На мен притеснението ми е по скоро следното: Хубаво, че сега и върви отслабването, ама когато се забави или попадне в застой, накъде повече надолу ще върви от 1200?
Това с калорииния дефицит и глада ми звучи по-скоро като издребняване вместо като конструктивен коментар. Заложено е в понятието ‘дефицит’, че храна<дневните нужди за такава. За мен, обаче, глад при 300 дефицит и глад при 1000 дефицит са две различни измерения.
Когато пиша мнения винаги се старая да добавям ‘по мое мнение’, ‘според мен’, ‘за мен’и т.н. Нито се считам за неоспорим авторитет по хранене, нито искам да проповядвам някакви неща религиозно (смятам, че това е една черта, от която този форум има повече нужда), тъй, че няма причина да ми се повтаря, че мнението ми е валидно за мен.
Пак окъкъхме дневника.
Лиана, благодаря за мнението ти! Зная, че в момента свалям малко бързо, но съм в границата (или по-точно на ръба й) на здравословните до 8% от теглото за месец.
Зная също, че този темп ще се забави. Ако продължава така следващите десетина дни, ще си вдигна калориите до 1400. Като казах калории - ето и храната за днес:
Обяд 13 ч:
160 гр свинско месо на грил
400 гр домати
Предвидена следобедна закуска около 17 ч:
Орехи сурови 30 гр
Предвидена вечеря към 20 часа:
3 яйца на омлет с 5 гр масло
400 гр домати и краставици с оцет и 5 мл зехтин
250 гр таратор
1 опалянка
Калории 1140, микронутриенти 62%м-23%п-15%в
Като гледам каква вечеря ми се заформя, полята с 1 л поне вода, ще трябва да ям на почивки!
П.П. Лиана, стискам палци този път да ти се получат опалянките и да споделиш!(pizza)
BGDN., благодаря! Сигурно коментарът ти е резонен и го имам предвид. Точно това писах и в предния пост - ще видя дали така ще вървят нещата и в следващите десет дни, и ако този темп продължава, ще вдигна калориите при същите микронутриенти на 1400. Това ми е plan B.(rock)
Здравей, стана ми любопитно, тоя литър вода преди храненето или по време на самото хранене го приемаш? И с някаква цел ли го правиш?
казано от BGDN. на 12.06.15, 15:16:
Писах “инцидентно”, ако всеки ден се ядат 200гр череши(oк. 25г захар)+ други въглехидрати това не е НВД за мен.
Дефинирай тогава точно колко грама са НВД? Ако се придържаме стриктно към теорията, ако ядеш до 1 гр/кг, или в нейния случай, това са около 90 гр. въглехидрати дневно, то значи си на НВД. Или ако ползваме другия вариант за изчисление на процентите и съотношенията на макротата, то при НВД въглехидратите са до 20% от калориите. В този конкретен ден при нея са били 19% (или 56 грама), т.е., била е на НВД.
Аз казвам, че дефицита е много. На теория и практика нещата невинаги са едни и същи, това го знаем.
Всъщност, ако теорията ти е читава, то тя отговаря напълно на практиката. Ако не, значи ползваш грешни теории и/или имаш някъде пропуски и грешки в практиката.
Когато свалих първите си 10 кг, за две седмици паднаха 3,5кг, а пък бях изчислила дефицита ми да 500 калории, а не 1000+ както би следвало да е от математиката.
Да, свалила си допълнително 2.5 кг. вода. Нормално е за началото на всяка една диета, особено за НВД.
Хубаво, че сега и върви отслабването, ама когато се забави или попадне в застой, накъде повече надолу ще върви от 1200?
А защо смяташ, че ще има застой? Забавяне - да, може. Нормално е като човек става по-лек да харчи по-малко калории, и да почне да сваля по-бавно. А и аз никъде не съм казал, че трябва да намалява още калориите. Всъщност, аз никъде не съм споменавал точна цифра, към които да се придържа. Докато сваля с желаното от нея темпо и се чувства добре, няма нужда да променя нищо.
А ако ще даваме лични примери, аз вече 11 седмици ям между 1600 (колкото ти и препоръчваш на нея да яде, въпреки че тя няма моята мускулна маса, хормонално ниво и активност) и 1800 ккал, и още не съм стигнал до никакъв застой.
За мен, обаче, глад при 300 дефицит и глад при 1000 дефицит са две различни измерения.
Да, разбира се, но в единия случай ще трябва да поддържаш дефицит 3 пъти по-малко време. А мнението ми е, че когато имаш много излишни мазнини, гладът не е толкова страшен.
Когато пиша мнения винаги се старая да добавям ‘по мое мнение’, ‘според мен’, ‘за мен’и т.н.
Да, и аз добавям “според мен”, ако това, което казвам не е проверен факт, или не съм сигурен в това, което казвам.
Привет, Yukki! Дневно се стремя да изпивам между 3 и 5-6 литра. Да, правилно си разбрала - задължително изпивам литър вода на едно основно хранене, а моите са общо 2. Причината не е нещи особено и конкретно, а защото само по този начин си гарантирам приети 2 литра на ден, което ми е задължителен минимум. Та дори да не се сетя за повече вода през деня, ще имам поне минимума. За мен е важно, тъй като приемам такива количества вода от месец и половина, а за такъв тип хранене и килограми многото вода е задължително. Не е за вярване, че до този момент карах на по една чаша вода дневно! Е, доста трудно става приемането й едновременно с храната, но се насилвам и на почивки става! (whew)
12.06.15
22:26
Приемането на много вода заедно с храната забавя нейното пълноценно усвояване (разрежда стомашните сокове). Освен това разширява ненужно стомаха и по-трудно се засищаш с малки количества храна.
По-добре е вода да се пие преди хранене или известно време след това. Вода и течности се внасят в организма и с пресните зеленчуци, каквито имаш в диетата. Не е нужно да се наливаме. Над 3 литра накъде започва и отводнителния ефект. Под 1 литър тялото започва да задържа водата. Някъде към 2 до 3л е ок. 5-6 и повече литра пият билдърите за да се изсушат. Провери информацията пак.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 12.06.15 22:27.
Благодаря за мнението, Теди! Ще почета допълнително по въпроса, за да реша дали да продължавам с наливането.
Привет на всички!
Теди, благодаря за ремарката! Проверих информацията относно пиенето на вода по време на хранене. Включително и в този форум мненията са 50 на 50 за и против. Твърдението, че водата, приета по време на хранене, разрежда стомашните сокове и затруднява храносмилането, според новите изследвания е мит. Според същите тези изследвания е точно обратното и важи с още по-голяма сила при затлъстяване като не само, че не затруднява хранисмилането, но и “засища” допълнително при малки количества храна.
В крайна сметка обаче няма единно мнение по въпроса дали е полезно или вредно. На тази база явно всеки преценя сам за себе си.
Аз се чувствам добре с приема на вода по време на хранене. Е, може би наистина малко прекалявам с този литър, защото се насилвам да го изпия. А щом е така, т.е. в някаква степен излизам от зоната си на комфорт (макар че за да си на някакъв режим изобщо, т.е. ограничения и т.н. е абсолютно извън въпросната зона за който и да било), може би е по-добре да намаля количеството с 1/3. Ще опитам днес така, а и за да проверя в края на деня какво ще е общото ми количество вода.
Днес:
Храната:
60 гр. Орехи сурови
300 гр гриловани тиквички с
60 гр млечно-майонезен сос
(+ по време на едното хранене САМО 250 мл вода)
400 гр домати и краставици
150 гр свински гърди на грил
200 гр таратор
1220 кал., 64%м-21%б-15%в
Вода: 3 литра
И борбата: И аз вече мога да се запиша с фитнес-упражнения, пък макар и под формата на ... агро-фитнес (makeup), който се изрази час и половина копане в градината на родителите ми на село. Според един-два сайта упражняването на тази дейност е изгорило 360 кал/60 минути. Добавих си точно толкова към моите 1200 и дори след двойната доза орехи ми останаха 340 кал неупотребени. Ама толкоз, не ми се яде повече днес.
Лека нощ на всички! (nsleep2)
Мнението беше редактирано от Боби на 13.06.15 22:20.
Такааааа.
Храната днес.
Обяд: омлет от 2 яйца + 2 белтъка в 7 гр. масло, полят с 330 мл вода
Салата домати и краставици 400 гр със зехтин 1 ч.л.
Следобедна закуска (по идея на децата ми, инцидентно): сладолед 110 мл (207 кал) (nlove10) + 30 гр сурови орехи
Вечеря: тиквички яхния 290 гр
Пилешка пържола от бут 200 гр
Калории в храната: 1294, 55%м, 27%б, 18%в
Днес от 09:00 сутринта циркулирам из къщи в извършване на дейността “домакинска работа”. Около 14:00 бях приключила. Порових из нета и се оказа, че това гори около 119 кал/60 мин. Аз се направих на по-скромна и си добавих като извършена дейност 3 часа по 100 кал, т.е. 300 кал, което ще рече, че за деня лимитът ми беше 1500 кал, от които ми останаха 206 кал след храната :( . Май ще добавя още една порция орехи, стига да не забравя.
Привет и днес!
Много горещ ден е днес! Надух климатика в офиса, та вече се диша. То както е тръгнало може и да не ходя изобщо на сауна с това време! Не че съм хукнала, а и по принцип жегата не ми понася изобщо (whew)! Ама ще се оцелява, както казват надолу “‘Ми кЪ!”
И храната днес:
14:00 (закуско-обяд в мой стил) Орехи сурови 30 гр.
Щото не ми се яде в тая жега нищо, ама към 17:30 все пак ще взема още една доза орехчета от 30 гр
Около 20:00 планирам:
200 гр пилешка пържола със салата от
Домати и краставици, полята с малко зехтин и малко (или повече) от любимите ми тиквички на яхния. По време на яденето едва ли ще пия вода, визирайки общия грамаж на манджата (то място няма, чуек!).
Вода за деня - досега са 2 литра, вероятно общото количество ще е около 4 в края на деня.
Калории: 1160, макрос: 60%м, 25%п, 15%в (как точно успях да ги докарам, кеф!)
Борбата: обичайната, офис-мързел. Ех, къде е градината на нашите сега!!! А, освен с дейността от агро-съботата ми мога да се похваля и с изгорели рамена отзад във формата на потник! Взимам си бележка - другия път наобратно с лице към слънцето за равномерност! (fubar)(whew)
Привет!
От два дни тялото ми иска някакво движение и реших да го послушам днес. Изнесох се мааалко преди обяд (11:30) от работа към вкъщи (10 минути ходене), облякох си спортни дрешки, пуснах си ето това и 45 минути екшън. Верно, озорих се, особено на лицевите и скоковете. Ама то няма и как иначе, като от 20 години не съм тренирала. Добре, че прецених, че в коридора на мозайката най-добре ще се стоварват 91 кила. Щото целия етаж е на дюшеме и в други стаи има опасност да си трансформирам внезапно жилището в мезонет и да се озова у съседа под нас! А това ще е голям проблем - ще трябва да му къртя и входната врата, че от две години никой не живее там (headbang)! Ама оцелях! И апартамента на съседа оцеля (tmi)! И изморена взех едно душче. Докато се мотах по хавлия си спретнах един омлет от 3 яйца, 25 гр сирене за разкош и 70 гр печена червена чушка. Бам в една кутия с 1 домат и 1 краставица и с бойна стъпка и треперещи крака обратно на бач. И тъкмо вече поогладнявам, та добре ще ми дойде омлета.
Сметнах си тренировката скромно - броя да речем 200 калории изгорени. Но не смятам да ги включвам към дневните, защото: 1. Храната и така (1200 кал дневно) ми е напълно достатъчна, не изпитвам глад за повече. 2. За “борбата” изцяло се доверявам на тялото ми да я поиска, та в тоя ред на мисли не зная дали това е инцидентно или пък утре пак ще ме удари сачмата за още Боб Харпър примерно.
И храната днес:
14:30 - омлета и зеленчуците от по-горе (писах, че сиренето ми е за разкош там. Много обичам млечни, но познавам организма си поне в това отношение и знам, че при сваляне не ми се отразяват добре. Затова днес то е там за разкош - един вид почерпка за усилията (makeup))
19:00 - св. пържола на грил 160 гр
Задушени тиквички и салата домати и краставици
Опалянка с един слайс топено сирене 15 гр
21:00 - (ако случайно приритам) 30 гр сурови орехи
Общо: 1240 кал, макрос: 60%м, 22%б, 19%в
Вода: обичайното поне 3 литра, като сега с обяда ще изпия вероятно една чаша от това количество.
Винаги пия сутрин и след обяд по едно кафе и никога не съм слагала захар в него.
Мнението беше редактирано от Боби на 16.06.15 14:52.
Някой има ли идея защо Myfitnesspal ми дава така? Имам предвид, че добавяйки 200 кал. от упражненията е променило goal, това е ясно. Мисълта ми е защо макросът ми за деня total е 101% (shake)(shake)?
Защото числата са закръглени. Примерно ако имаш 18.6% въглехидрати, приложението записва 19%. Не трябва да те притеснява това.
Мнението беше редактирано от Елена на 16.06.15 14:49.
Аааа! Благодаря ти, Елена! Това е добре да се знае, че за момент помислих, че ми куца нещо математиката! (whew) Btw чета и твоя дневник скришно, наред с няколко други :x. Добре, че ви има, така и аз се нахъсвам допълнително! Благодаря! (F)
Благодаря, Елена! Дано си постигна целите! Мисля, че ще успея. Не зная дали пиша забавно, но по този начин го усещам и се стремя да предам това 1:1 на “хартията” (sun). Много е хубаво да си водиш дневник и защо, по дяволите, досега не съм го правила! Иска ми се след 3 месеца примерно да се върна към първите страници и да си кажа: “Браво! Хвана го това за гушата (и за дупата (rock)) и се справяш, бе!”. Времето ще покаже.
Браво за ентусиазма Боби :)
Ще стане , ще стане, ще си постигнеш целите. Само не се отказвай и ще видиш как се случва :)
Не ти ли беше топло на обяд? Аз жегите не ги понасям изобщо, ако мога бих отишла някъде където става максимум 27 градуса.
Лиана, беше УЖАСНО горещо! Първо, че жегата не ми понася. Предпочитам студа, защото можеш винаги да облечеш още нещо, ама да свалиш друго освен да си по кожа не можеш. Не ме питай как изкарвам на плажа, ама заради децата се жертвам! И второ: не мога да стоя на слънце, ама изобщо! То не е само собствения сос, който ме залива, ами направо ми се пийва тока - тотално ставам low batery след десетминутен престой директно на слънце. Та сега като пиша това и се виждам как в името на здравето щом съм се докарала до състояние да понеса такива лишения (за пример климатика в службата и страхотните 23 градуса в стаята ми), значи яко съм надъхана за прогрес! Нема спирачкииии, нема! (Тука ми трябва емотикон, ама тц, няма подходящ :-( )
Привет и днес!
Храната:
14:00 - омлет от 3 яйца в 5 гр масло със
300 гр домати натюр
19:00 - пил. пържола от бут на скара със салата домати и краставици 350-400 гр с мааалко зехтин
Опалянка 1 бр
21:00 - нощна (евентуално) закуска от 30 гр сурови орехи + заквасена сметана 100 гр (че не ми достигнаха мазнини по макроса)
Калории общо: 1200, макрос: 60%м, 26%б, 13%в
Борбата: Ъъъъ, днес, такова, тц! Може би нещо леко довечера като кундалини йогата на Елена, че имам мускулна треска от вчера въпреки двата аспирина. Усещам краката си бетон, само дето трудно го движа тоз бетон (nstick)!
П.П. Ейййй! Замалко да забравя - от тази сутрин официално съм 90,5 кг, демек 11 кила назад вече за 49 дни (party)! Мерките са същите обаче. Айде, до после! Усмихнат ден на всички!:)
Едит: пак съм забравила водата - ~4 л.
Мнението беше редактирано от Боби на 19.06.15 11:28.
8-) (party) Много се накефих! Още един начин да си следя прогреса. На 13.05. съм си записала в бележника на телефона да проверя дали на 17.06. съм 92,9 кг, тъй като към оня момент Myfitnesspal ми е давал, че след 5 седмици бих била 92,9 кг. Е, аз съм 90,5! Супер! Сега приложението ми дава, че след 5 седмици бих била 87,3 кг. Записвам и да видим! (punch)
Нещо се нахъсах довечера да направя ей тая щуротийка. Определено ми трябват и упражнения за тази част на тялото. Преди години там ми беше силата, а сега просто трябва да се стегна малко. Последните от клипа ще ме озорят с вдигането на краката, че имам още мускулна треска, ама ще пробвам. Пък и знам, че утре ще ме боли корема след тези, ама поне няма да усещам толкова тежестта в краката (giggle). Ама и аз съм един ентусиаст (blush):P!
Здравейте и днес!
Вчера вечерта направих щуротийката от горния пост, естествено със загрявка преди това. Не беше зле, напротив. Резултатът: днес ме болят не само краката, ами и цялата област под гърдите и отстрани (giggle)! Ако продължавам да я карам така, рискувам да ми олекне бюджета доста, щото ще трябва да поръчвам кран да ми разкарва телесата, бетонирани от мускулна треска :x (гле’й ся, що няма такъв емотикон!). Та дотук с мрънкането - га яди кифтета и ляп не мрънка, нъл?! 8-) . Това беше за борбЪтЪ.
Сега храната:
14:00 - 2 бр (200 гр) св. шишчета на скара
400 гр домати
50 гр гриловани тиквички (мляс, вкусотийка!)
За 19:00 часа (или някъде там): 4 яйца в 10 гр. масло на омлет (подправен с щипка риган и мащерка) (nlove2)- тц, тц, не ме е срам, ей сега ядох!!!- със салата 350 гр домати и краставици с малко зехтин.
Късна (21-22 ч.) закуска - 30 гр. сурови орехи + 50 гр заквасена сметана.
Пустата му сметана! Тука съм на ръба на контрола, че я обожавам! Тия 400 гр в друго време изчезват за минути с лъжицата (blush), че и за още питам! Ама не бивааааа! Нищо, така е по-сладко!
Калории: 1192, макрос: 60%м, 25%п, 15%в. Баш!!! (nok)
Едит: забравила съм водата: 3+ л.
Мнението беше редактирано от Боби на 19.06.15 11:26.
Ей туй ме убеждава моя апп. Пък аз кимам и викам: “А дано!”(finger)
Мнението беше редактирано от Боби на 18.06.15 16:04.
Боби, привет и от мен :)
аз лично се възхищавам на дневника на Теди Илиева
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72577
Когато намериш време, прочети някои от дните и на хранене и тренировки :) Аз лично не смятам, че 1200 калории са малко при твоя ритъм на живот :) Самата аз имах мнооого по-малко килограми за сваляне, но и сега в дните, в които не пия бира, гледам да не надвишавам 1400 - 1500 кал - тренирам 3 пъти седмично и ходя много пеша с бързо темпо. Това са калориите ми за запазване вече на теглото.
Пожелавам ти успех! И ако можеш замени свинското с риба, или поне конско, телешко (wave)
П.С. Забравих водата - 1/2 час преди ядене и 1/2 час след това.
Мнението беше редактирано от Zozo на 18.06.15 19:08.
Благодаря, Zozo!
Относно дневника на Теди - чела съм го целия и продължавам да го чета, наред с други (wave). Ама не смятам, че е редно да го коментирам, тъй като авторката не е в момента тук.
Колкото до калориите ще го кажа пак - засега са ми добре. Дали ще ги кача или сваля зависи от реакцията на организма ми. Ако ти използваш 1400 кал за поддържане - евала! Това си е сериозно + 3 пъти седмично тренировки, стига да го можеш, за което изказвам адмирации.
Относно месото. Ами предпочитам като цяло това си меню, макар и да е еднообразно. То ми гарантира ред и контрол, а по този начин ми е най-лесно за момента. Да, обичам също и телешко, риба също - просто ми се случват по-рядко в менюто, което не смятам, че е проблем или някаква грешка. Конско, заешко и пуешко не ям.
Благодаря още веднъж за коментара ти, Zozo! Убедена съм, че в разговора се ражда истината! (handshake)
Какво му има на свинското, защо да го заменя? За разнообразие - да, но иначе?
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече