Хранителен режим и стратегии за регулиране на теглото при подрастващи

26.06.15
09:35

Форумци прекрасни, дойде времето да стана пророк и във собственото си село, т.е. тесен семеен кръг, и имам нужда от вашето мнение. (wait) Едното ми брат”че” е склонно да се вземе в ръце и ми мрънка от една седмица да му съставя режим за отслабване. Та, скромните му параметри са: 178 см., 98-100 кг., 13 години, има доста мазнини за сваляне, очевидно, но и мускулна маса си има, нямам представа от къде, доста спортува (басктбол, футбол) и размята тук моите гири от време на време. Наистина е силен, вдига ме (60 кг.) и ме разнася без проблем, даже трябва да му викна, че да ме свали на земята. Може да го правим трибоец по-късно, хаха, но май малко височък ще дойде за тази работа. :D Спрях се на РБД като удачен вариант за неговата възраст и нулев опит в спазването на режими. Изчислявайки кал. баланс по формулата на Harrys–Benedict получавам 2652,42 калории при 1,2 коеф. активност, тъй като на този етап не смятам, че го надвишава, почти всеки ден излиза за някакъв групов спорт, но не му вися на главата, може и вратар или резерва да го играе. :D По принцип и за фитнес ми мрънка, но аз нямам време за собствената си тренировка, за него да не говорим, не знам как ще намеря време да му приготвям храната за деня още. А и наскоро чупи ръка и сега още няколко месеца не трябва да я натоварва. Нямам много опит в изготвянето на режими за мъже, ама тия калории не са ли му малко много за поддържане? Няма как да знам колко му е активното тегло, но се чудя дали работи правилно формулата за него, може би и малкото години объркват нещата или не? Ако сметнем, че всичко с формулата е окей, да му съставя режим на базата на 2200-300 калории дневно дали ще е добре? Иска ми се да не го лишавам от домашно приготвената храна от майка ми за сметка на пържоли и салати, но не съм сигурна, че ще се ориентирам правилно с калориите на порция мусака, примерно, и ме е страх да ме го подведа, защото ще се обезкуражи. Приемам идеи и в такава посока. (Вкъщи се яде качествена храна, повечето животински продукти ги взимаме домашни, национална и от време на време италианска кухня.) Благодаря предварително! (hug)

26.06.15
09:43

На тази възраст последното, което му трябва, е да започне да брои калории.
Да яде качествена храна, да ограничи рафинираните растителни мазнини, бялото брашно, да спре захарта и всичко, което съдържа фруктоза и да приема достатъчно протеини, нерафинирани растителни мазнини, наститени мазнини и зеленчуци и това е. Не му трябва да смята и мери.

П. П. Стокилограмов тийнейджър под метър и осемдесет не е шега работа, трябва наистина да се погрижи за себе си, докато е време. Но броенето не е начинът на тази възраст.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.06.15 09:47.

26.06.15
10:03

Той няма да смята и мери 1) защото аз не искам 2) защото той не може, едвам хвана тройка по математика. :D Наистина яде сладко (захар, фруктоза), но като изключим тези неща, се храни чисто, защото всички вкъщи така се хранят - проблема е в количествата, според мен. Изяжда огромни порции и пак е гладен... Иииии постоянно яде, щом мине през кухнята, трябва да си вземе нещо задължително. Банан, 300 грама сирене директно от кутията, вафла, кисело мляко, кашкавал, 5-6 филенца... Нещо просто, каквото и да е, да се отвлачи към стаята и да се изяде. И сега като ми се е размрънкал, че иска да спазва режим лятото, може пък да си оправи количествата като знае, че днес може да изяде само това, това и това без допълнителни порции и подхапване по никое време. Иначе съм против режимите, аз самата не броя от доста време калории и не спазвам нещо определено. Може би да му съставя нещо от типа на 4 хранения на ден, закуската да му е същата като моята, обяда и вечерята по една порция от сготвената храна и едно междинно, което ще се коментира “на място” какво може да бъде. Без неща в пакетчета, най-общо, и без хляб. (wasntme) Но не съм сигурна дали ще има нужния ефект, ако не започне да сваля така, няма да ми се доверява повече и ще си започне някакви диети на своя глава.

Carbohydrate

26.06.15
10:18

Най-близките хора обикновено са толерантни към злоупотребата, от “обич” към него )))

Да - без неща в пакетчета и неща за прехапване през 10 минути.

Може би да си създаде навик, което ще е трудно сигурно, но - да се храни на масата; да си сипе веднъж това, което смята, че ще изяде и да не отива за втора порция; след като свърши с храненето, да не си дояжда.
Едно време с такова дояждане от сирене и хляб, да не ти казвам как калориите летяха и какво се случваше с кантара. :)

Да яде бавно - да дъвче добре храната и да не се разсейва с нещо странично.

Иначе и аз съм съгласна, че на 13 не му трябва да смята или да обременява нещо в главата си, че е на диета. :D Просто да бъде информиран кое е добре за него и здравето му (домашната храна от хубави продукти) и кое е добре да ограничи (вафлите, захарта и т.н).

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 26.06.15 10:23.

казано от Nickie на 26.06.15, 10:03:

...проблема е в количествата, според мен. Изяжда огромни порции и пак е гладен... Иииии постоянно яде, щом мине през кухнята, трябва да си вземе нещо задължително. Банан, 300 грама сирене директно от кутията, вафла, кисело мляко, кашкавал, 5-6 филенца... Нещо просто, каквото и да е, да се отвлачи към стаята и да се изяде.

Ако хапва непрекъснато - може би ще трябва да поработите над този навик. Да, навик е, придобит при това... съответно с достатъчно старание може да отпадне. Това е източникът на излишна енергия... дебелее се и от най-качествената храна при подходящи количества. ;) Ако можете да оптимизирате и захарта - още по-добре. С водата как е положението? Коли-моли, фанти-манти, сокчета-мокчета - има ли по чашите?

26.06.15
10:47

Вода не пие категорично, но тук имам личен успех, научих го като е жаден да пие айрян или вода с лимонов сок. Принципно сокчета не се пият много, но безпроблемно изсмуква 800 мл. компот от праскови директно със сламката от буркана. Това и другият ми брат го прави, ама той е 55 кг. хилка на същия ръст, а са близнаци. (shake) Не че за него е по-малко вредно, а иначе тия компоти нашите ги правят като “здравословна алтернатива на натуралните сокове”. Здравословна my ass, подсладени с 3-4-5 лъжици захар сигурно.
Сега се замислих, че ще взема да го накарам няколко дни да си пише на едно листче всичко, което изяжда, за да преценя реално колко яде на ден. После ще въведа това с 4те хранения и ще си изчисля за себе си дали ще му излизат по-малко калории, най-вероятно да и нещата ще работят.

казано от Nickie на 26.06.15, 10:47:

...ще взема да го накарам няколко дни да си пише на едно листче всичко, което изяжда, за да преценя реално колко яде на ден...

Идеята е добра.
Ако е наистина честен - ще получиш ориентир какво се случва.
Мисли за водата, обаче... че покрай тия компотчета и подобни нещица много енергия се навърта. Споменах водата и по друга причина - понякога хората смесват чувството за глад и това за жажда (или не ги разграничават, зависи от гледната точка).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.06.15 10:56.

26.06.15
11:01

Аааа, аз не му вярвам съвсем, за това ще се подсигуря - първо ще му кажа, че ако не си напише всичко, ще съм му сметнала нещата грешно и ще качва вместо да сваля, после ще кажа на другия да го следи тайно и в края на деня и той да ми даде списък. :D Сигурна съм, че ще ме излъже, иначе, и ще си спести нещо. Всички постоянно му се карат за това колко яде и често си ръфка запаси. То и той е малко - хем иска да отслабне, хем да не си излиза от комфортната зона на зърнената диета. Мнгоо се зарадвах, че проявява инициатива да се вземе в ръце, де. Благодаря за мненията, така ще направя, няма да му пиша конкретен режим, но ще въведа брой хранения и позволени продукти. Пък тук ще пиша прогреса от време на време, за да е полезна темата и за други. :)

P.S. За водата мисля отдавна, уча го, както научих себе си да пия - с лимонов сок, за сега е върви. Той пие много течности, може би докарва към 5-6 литра общо от всичко на ден, но трябва по-голяма част от това да е чиста вода наистина.

Мнението беше редактирано от Nickie на 26.06.15 11:03.

02.07.15
14:15

Такааа, най-накрая намерих време да седна и анализирам записките на стандартното хранене до момента.
Ден 1
11:28 - 2 принцеси с кетчуп
11:34 - 1 чаша вода
12:25 - 1 парче домашен пай с череши
13:50 - 1 кисело мляко 4,5%
14:43 - 1 кафена чаша Кока-Кола
15:05 - 1 парче домашен пай с череши
16:12 - 1 чаша вода
17:20 - 18:20 - 50-60 грама снакс  (бил на гости на приятел, силно ме съмнява в рамките на един час да е дъвкал само 50 грама снакс, по-скоро не може да преценява количествата адекватно)
19:00 - 1 малък домат, 20-30 грама сирене, 20-30 грама сладолед (отново ми се струва, че количествата не са реални)
20:00 - 1 чаша айран
20:10 - 2 чаши вода с лимонов сок
незнаен час - 6 кайсии
незнаен час - 1 чаша айран
Ден 2
(домързяло го да си пише часовете в този ден)
2 парчета домашна баница
Нескуик с мляко
5 лъжици кисело мляко
3 купи таратор
2 порции мусака
2 литра вода
1 дъвка
5 чипсчета
2 нектарини
2 филии (едва ли са били просто филии, ама не е сметнал за важно да напише с какво...)
5 шоколадови бисквити
Ден 3
“Бях при баба.”

Анализ: Очевидно той никога не спира да яде, на всеки час, понякога и на всеки половин час, яде/пие нещо. По тази причина ще му сложа 4 хранения на ден. Всеки следобяд излиза да играе навън, където явно яде и снаксове, чипсове, бисквити и подобни, което ми е обягвало до сега. Смятам да му купя оризовки за следобедното хранене. Течностите ми изглеждат окей, няма залитания, като изключим малката чаша кола, това е голям прогрес. Не ми харесва с какво закусва, смятам да закусваме заедно (макар и не съвсем, защото аз вече съм в офиса, когато той се надигне да закусва, но ще му приготвям закуската заедно с моята и ще му я оставям, като разчитам, че наистина това ще закусва), та 3 яйца на омлет със сирене/шунка/кашкавал/зеленчуци/банан/протеин и пр. Обяда и вечерята ще му бъдат изрично от готвеното за деня, две хубави, солидни хранения. Течностите, в този им вид, няма да ги ограничавам, нито плодовете, ноо ще ги сложим при закуската или следобедната закуска, не и през 1 час.
Надявам се менюто да изглежда вече така:
- 3 яйца с нещо си
- 1 порция готвена храна
- стотина грама оризовки, плодове
- 1 порция готвена храна
- поне 2-3 литра течности за деня

02.07.15
14:33

Чудесна идея, Нати.
Имам предложение:
защо не 1-2 фил.  хляб(сандвич с дебело парче месо), вместо оризовки. Като количество е по-малко, но позасищащо, според мен. А и оризовките са нечовешки безвкусни, не виждам как ще замени натъпкания с глутамат чипс с безсолни блокчета
Какво значи порция-2? В заведение порциите са около 300-350 гр. Ако премериш домашните, най-вероятно да надхвърля 500 гр. Готвената храна тежи, яхнии, картофи :) 2 парчета баница може да са двете половинки тава :)
Предлагам ти салати вместо плодове, по-засищащи са, но с по-малко захар. Една голяма салата задължително преди основното. Хем ще е нахранен, хем ще е с по-малко калории.
Обикновено в компотите се слагат 4-5 лъжици захар което е .... поне 100 гр! Много лесно се изпиват, без да се замислиш за калориите.
Такива са ми идеите. Според мен изчисли ккал за килограмите, които ТРЯБВА да бъде, а не които е сега. Индексът на телесната маса е 32, силно затлъстяване. За този ръст и години е много опасно, знаеш. Успех от мен да го вкараш в правия път.

казано от Nickie на 02.07.15, 14:15:

Ден 3
“Бях при баба.”

:D :x

02.07.15
15:01

Благодаря за включването! :)
Относно сандвичите вместо оризовки - защото няма да иска да ги яде, тези неща ги хапва в движение, докато играят футбол или баскетбол, така, между другото. Останалите явно си купуват снаксове и черпят, не знам какво е точно положението, но знам, че той не си купува снакс, говорено му е за това. Ама като другите хрупат нещо, нали трябва и той.. За това се спрях на нещо, което е подобно на снакса, може да се хапва между другото и набързо, но, все пак, по-влиза в рамките на здравословното. Пък може да отвори някой тренд и да започнат всички да си купуват оризовки вместо чипс. Вярно, че са малко безвкусни натуралните, но май има и овкусени с някакви подправки. Иначе, имам и едно мое творение, т.нар. “здравословен чипс”, което представлява нарязани на лентички моркови, краставици, чушка със сол, но не знам как може да си ги съхранява в тази жега навън, че да стават за ядене.

Права си за порциите, аз имам домакинско кантарче, освен да го заставя да си ги мери, преди да яде, но то пак зависи от храната, трудно ми е хем да не го обременявам с калории и грамажи, хем да го науча да преценява тези неща. Лошото е, че мен по цял ден ме няма, излизам в 12 на обяд и се връщам в 11 вечерта, трябва сам да се оправя с порциите, освен, както закуската, и тези да му ги слагам в чинии предварително?

Проблемът със салатите е, че трябва да се режат, белят и т.н. зеленчуците. Много е лесно да си измиеш 2 праскови, но е доста по-затормозяващо да си обелиш една краставица и да я нарежеш. Ако има кой да му ги нареже и приготви - ще яде, ако няма - няма да яде. Това го забелязвам в много мой познати на по 25-6 години, които скоро са заживели самостоятелно, например. Не ядат и дори не купуват зеленчуци, защото ги мързи да си ги белят и режат. :D Ще видим дали ще го науча сам да си прави преди да седне да обядва.

Как се изчислява колко килограма трябва да бъде? Това не съм го срещала до сега? По някаква формула ли е пак?

02.07.15
15:39

Ох, умрях от смях, да ти кажа. От мързел да не си нареже краставица ... Но ти си го знаеш.
За мен е било добър вариант, правила съм си като бях ученичка преди всяко хранене и е полезно за фигурата :) Една салата чушки, краставици, айсберг, без заливка и без сол нарязана издържа до 3 дни в хладилника - правя си така редовно  така че може да пробваш да му нарежеш голяма купа и само да си сипва.
Мисля, че е добре да му измериш порциите и да знае колко да си слага и ... да не си досипва. Да знаеш е 300 гр. яхния със зеленчуци изглеждам много много малко.
Имах предвид не някаква формула, а това че трябва да му съобразиш калориите и макронутриентите с това колко трябва да тежи при здравословно тегло - 75-80 кг , а не със 100. Не е нужно да храни излишното си тегло.

Аз пък смятам, че оризовките са страшно вкусни!
Има и овкусени - препоръчвам тези с ким и сол или чубрица.

Идея за оризовки: нареждаш ги в тава, настъргваш МАЛКО кашкавал (колкото за мирис и вкус - да се падне по 10 г кашкавал на оризовка примерно) + шарена сол/чубрица и запичаш съвсем леко, докато кашкавалът се стопи. :)

Друга идея (яде се с лъжица от купа) - вземаш пакета оризовки и без да го отваряш започваш да ги трошиш на ситно. Изсипваш в кутия, добавяш 20 мл мазнина, бъркаш и готово.

Имам и една идея за закуска или за моментите, когато иска да яде нещо сладко. Следи утре статиите и ще видиш какво имам предвид. :)

02.07.15
18:13

Може вместо сладко да му вземеш фъстъчено масло/тахан, но за тахана не съм сигурен, че ще му хареса, докато при фъстъченото масло е по-вероятно.

02.07.15
20:25

казано от Вероника Налбатска на 02.07.15, 18:12:

Аз пък смятам, че оризовките са страшно вкусни

п.п. таханът и фъстъченото масло са страхотни храни, но едва ли са особено подходящи за отслабване в случая, защото едно 13 годишно дете няма да прави разлика в калориите от мазнини (два пъти повече) и лесно ще надвишава калорийния баланс.

03.07.15
15:51

Изчисления баланс за 80 кг. тегло е 2439,6, ще гледам да се върти някъде около 2100, което е удобно, защото е близо до моя баланс за поддържане, т.е. спокойно може да ядем едно и също количество храна. Това ще е голям шок, обикновено той изяжда двойни на моите порции от всичко. :x
Благодаря ви за идеите! Рони, задължително ще се пробва тази рецепта, но с кокоши яйца, защото ги взимаме домашни. :)
С фъстъчено масло и тахан умишлено няма да снабдявам, Кобрата е права, там трябва да се внимава с количествата, а на него това му е основния проблем. Аз за себе си не купувам такива неща по същите съображения, въпреки че, честно казано, и двете са ми прекалено мазни и не ги приемам като супер лакомство, както повечето хора.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1