Хранителен състав при развалени продукти или продукти с изтекъл срок на годност

Изменя ли се хранителния състав на продуктите при развалянето им или при изтичането на срока им на годност, и как, ако да?

При някои хранителни продукти - да, променя се. Как и до каква степен - зависи от същността на продукта, съхранението му и просрочката на срока. Въпросът ти е толкова общ, че няма как да получи дори сравнително конкретен отговор.

Задавал съм си този въпрос буквално откакто се занимавам със спорт и респективно се придържам към различни хранителни режими. В конкретния случай, протеинов шейк лично производство, съдържащ извара, банан, яйца, мед и вода, който приготвих снощи, но не успях да изпия, а сутринта беше придобил леко кисел вкус, който без проблем можех да превъзмогна, поглъщайки напитката, ме подтикна да задам въпроса. Тъй като е повече от ясно, че именно млечния продукт е променил физичния си състав, нека отнеса въпроса си към млечните продукти, пък ако можеш да разясниш как стоят нещата и около месните, ще бъде плюс.

Мнението беше редактирано от Асен Минков на 09.09.15 10:26.

Ами... какъв месен продукт?
Пресен, охладен, замразен?
Суров, полуфабрикат, сготвен?
Пушен, варено-пушен, сушен, свеж или подобен?
Съхраняван при какви условия?

Изобщо... погледни отново последното изречение в предишното ми мнение.

Само да вметна, че има разлика между “срок на годност” и “най-добър до”.

Самите имена подсказват значението им - след срока на годност, продуктът вече не е годен за употреба. Т.е. дори носи рискове за здравето, най-малкото стомашно неразположение.

“Най-добър до” пък оказва момент, след който потентността на продукта започва да спада, но въпреки това може да се консумира.

И в двата случая се променя хранителната стойност на продуктите. Как точно обаче е твъъъърде широка тема и се опасявам, че няма да можеш да получиш отговор обхващащ всички познати хранителни продукти.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.09.15 11:51.

09.09.15
13:15

Точно така :) Срок на годност имат бързоразвалящите се продукти, а най-добър -обикновено сухите и опакованите.
Хранителната стойност на храната е същата и след разваляне - основен закон за запазване на енергията - дори с някое червейче може и да се увеличи протеиново съдържание :D но няма да се усвои от организма ти. Бактериите и веществата от техния метаболизъм - токсини и пр. ще попречат нормалната функция на червата.
Престоял вкиснат шейк от извара, банан, яйца, мед и вода е най-нечовешката комбинация, която може да изпиеш :) Просто го дръж в хладилник при  2-4 градуса или по-малко.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1