С кое бойно изкуство да започна?

Добър ден! Аз съм на 16, от София (малко пълен) и в момента, както се разбрали, се чудя с кое бойно изкуство да се захвана. Разбира потърсих малко, и си харесах 2-3: Първото е Иайдо, бойно изкуство с мечове. Общо казано аз обичам мечовете и в частност катаните. Обаче не съм точно сигурен дали това бойно изкуство ще ми е наистина толкова полезно. Второ е Jui Jutsu. Харесва ми, защото е приложимо в доста реални ситуация, също и срещу оръжия. Също така ми харесва и как изглежда и тн. И третото е Кемпо. Общо взето го виждам като Jui Jutsu-то, и точно от тук ми идват колебанията. Предполагам ще е по добре да започна или с едното или другото, а с Иайдото да се захвана по-късно. Обаче все още не съм сигурен, кое точно да бъде. Кое е по-полезно в реални ситуации? Кое е по-удобно срещу повече хора? Много ще се радвам, ако ми отговорите и по-скоро  :)

13.10.15
22:24

При положение, че две от тези неща са бойни изкуства с бая големи мечове, то следва да се замислиш колко често си носиш меча на улицата. И дали би го използвал на улицата.

Ако искаш нещо, което ще ти помогне на улицата - бокс, кик-бокс, самбо, борба. Все едно - важното е да има спаринг и да е фул контакТ.

А най-добре иди да направиш на няколко места по една пробна тренировка и си реши сам.

Мнението беше редактирано от CarnalK на 13.10.15 22:30.

Всъщност аз това пропуснах да кажа - повече търся бойното изкуство за бой по улиците. Предполагам тези, които си изредил са доста добри, но на много места съм виждал различни. Иначе си прав за това с мечовете и най-вероятно за това няма да го избера. Все пак, предпочитам да бъде или Jui или Кенпото. Все пак те ми харесват като стил, а освен това помагат за бой на улицата (с/у оръжия, няколко човека). Иначе благодаря за отговора :)

13.10.15
22:40

Ако на улицата си изправен срещу няколко противника, или въоръжен противник, то не се прави на нинджа, ами бягай!

13.10.15
22:51

Имам няколко приятеля, които тренират някакви супер екзотични бойни изкуства при някакви мними треньори. Като ги гледам, от цялата работа файда нямат. Просто се навъдиха много течения и треньори, които гледат да изкарат някой лев без да имат нужният опит и знания.
Заради това бих заложил на нещо в което имаме някакви заложени традиции, нещо което се практикува от доста години в България, а не на нещо което е станало модерно през последните 5- 6 години.
Примерно бокс, борба, можеби джудо. Мисля, че те са доста приложими в почти всякакви условия.
Иначе може да си най- добрия боец на ринга, но на улицата да те смелят от бой... Всичко е възможно. Така че тренирай си за удоволствие и за развитие на различните си качества и гледай да стоиш на страна от конфликтите.

13.10.15
23:10

За на улицата най-безопасна и ефективна е леката атлетика, тя ми е топ 1. На второ място е спортната стрелба (много голям риск да прекараш не малка част от живота си в студено помещение с решетки и изходът да стане и вход). Третото място си делят бейзбола, крикета и хокея, все спортове не особено популярни в България, рискът е като втория в класацията, една идея по-нисък. Чак на четвърто място попадат бойните спортове - бокс, борба, самбо, джудо, все спортове, в които имаме някакви установени традиции, постижения и създадена методика. Такива БИ дето дори произнасянето им е трудно са някаква екзотика и практикуването им освен да впечатлят някое 15-16 годишно момиченце едва ли биха свършили друга работа и в това отношение съм съгласен с avitohol.

Първо ще ме извиниш, но не съм момиче. Второ, напълно се отклонявате от темата. Просто питам някой, който ги е тренирал, кое е по доброто да се започне. При положение, че има деца, които на 13 вече имат черен колан по карате, тук възрастта няма значение, стига да имаш мерака. Освен това, това, че Таикуондото, Каратето и Кунг Футо са по разпространени, не значи, че са са екзотични. Съгласен съм, че има учители, които нищо не правят освен да ти взимат парите, но не бих се съгласил да наричаме едно изкуство ‘екзотично’ само защото е ново и не сме чували за него.

Мнението беше редактирано от Александър Ангелов на 13.10.15 23:21.

13.10.15
23:22

Аз и на един първолак мога да му вържа един черен колан. Това нищо не значи.
Ако видиш в залата 13 годишни да се разхождат с черни колани - бягай надалече. Освен да ти вземат парите нищо друго няма да стане.

13.10.15
23:24

казано от CarnalK на 13.10.15, 22:40:

Ако на улицата си изправен срещу няколко противника, или въоръжен противник, то не се прави на нинджа, ами бягай!

Живият (за щастие) пример за това е Багата - може да си голям шампион, ама като те намушкат, кел файда...

Точно за това искам да уча такива бойни изкуства, които помагат, когато си срещу въоръжен противник. Иначе всяко бойно изкуство става.  Всъщност има такива деца. Това, че тук няма такива, не значи, че въобще няма. Въобще питах в този форум, защото си мислих, че ще получа интелигентни и стегнати отговори. Май ще е по-добре да си питам в Teen Problem-a. Аз търся бойно изкуства за улицата, както споменах, а не за ринга.

Мнението беше редактирано от Александър Ангелов на 13.10.15 23:31.

13.10.15
23:36

Е че какви по- стегнати и формулирани отговори търсиш. Казват ти се няколко неща.
- Избираш си някой боен спорт, който се е утвърдил в България- бокс, кикбокс, борба, самбо, джудо.
- Утвърден спорт с дългогодишна практика в страната е равно на повече качествени треньори, а не самозвани такива.
- Всяко бойно изкуство е малко или много приложимо на улицата.
- Въпреки всичко, едно е ринга/ тепиха, друго е улицата. И най- опитния да си, избягвай уличните сбивания.
Това е, какво повече искаш. От който й град да си, проучи нещата и се записвай на това което те влече.

13.10.15
23:37

Може и във филм проблема да питаш. И там ще намериш филмирани нинджи.
1. Срещу въоръжен противник нямаш особени шансове, нито има смисъл.
2. на 13 черен колан е меко казано несериозно.

Нататък не знам дали си заслужава да се пише. Доста стегнато ти се отговори. Просто не ти харесаха отговорите нещо.

Търсиш да тренираш някое бойно изкуство, за да можеш да се биеш по улиците?!

Ами да. За защита и ако трябва за нападение. Не говоря, че ще ходя по улиците и ще бия безразборно, обаче има някои неща, които не могат да се подминат. Освен това, не знам кой ви е казал, че срещу въоръжен противник борбата е невъзможна, но не е така. Но това на страна, мисля, че въпроса ми беше съвсем прост: Кое от двете е по-доброто за реални ситуации (не на ринг)? И помолих да ми отговори някой, който е запознат. И веднага се появиха хората, да ми обясняват колко съм бил тъп. Благодарен съм за хората, изразили мнение (извинявам се, но не мога да цитирам) но мисля, че най важното за едно бойно изкуство е самото то да ти харесва. Доста съм се поровил, и все пак не мога да избера. За това тук опирам до искане на съвет от опитен човек. Това имам предвид под стегнат отговор. Иначе, благодаря на постаралите се.

До CarnalK: Всъщност има смисъл. Да, може да избягаш, но не винаги е така. Представи си, че тея хора знаят къде живееш или къде ходиш. Освен това имаш доста голям шанс, ако си учил как. Специално Jiu Jutsu-то е използвано в някои държави за обучение на органите на реда.

Avitohol, избирането според мен не става базирано на това какво е утвърдено в града ти, а това, което ти харесва. Имам приятел, който ходи на карате (За карате специално има много клубове) от 2 години, и все още не може да се защити от нетренирал . Иначе си прав, трябва да намеря място, където преподаването е добро. (Ако някой знае такова за горе изброените изкуства, да се чувства свободен да сподели)

Мнението беше редактирано от Александър Ангелов на 14.10.15 22:03.

14.10.15
22:13

къде видя някой да те обижда и да ти обяснява, че си тъп?
намекна ти се че си доста заблуден и имаш нереалистични представи за боя.

Аз от няколко години тренирам джиу-джицу. Не е нужно да ми обясняваш точно за него. Включително с хора, които са тренирали заедно с въпросните органи по реда. И същите си ходят с оръжие и то огнестрелно. Ама нали органите на реда, специалните частни и тн. са съвсем друга бира.

не знам защо си мислиш, че тук запознати няма. Тук и в даобг е най-вероятно да срещнеш запознати хора с реален опит. темата ти е дъвкава вече http://www.bb-team.org/forums/viewthread/65395
Обърни внимание на мненията на Владимир Караиванов, Jikata, james hincks, Svetoslav - все хора с богат опит в бойните изкуства.
Каквото ти казах за хладното оръжие е абсолютна истина. Невъоръжен срещу въоръжен е възможно най-лошата ситуация. Да оцелееш при такава или е невероятен късмет, или дългогодишен опит и късмет. Това е.

Стегнато:

Тренирай каквото ти харесва. Не мисли за приложение на улицата.

Това вече съм го прочел. Всъщност не мисля както ти мислиш. Аз съм се сблъсквал с бой няколко пъти, в които един противника ми беше въоръжен (от тогава искам да тренирам нещо). Но не мисля, че се измъкнах с късмет. Както и да е, благодаря за отговора. Предполагам няма нужда вече да се отговоря, ще се насоча към кемпото.

11.11.15
12:39

Крав мага е твоето бойно изкуство.

12.11.15
09:22

казано от Dymag на 11.11.15, 12:39:

Крав мага е твоето бойно изкуство.

Би ли обяснил с какво е повече от Киокушинкай Карате или Свободна борба примерно, Крав Мага ;)
Щото е на МОСАД ли :D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.11.15 09:23.

12.11.15
11:19

“Крав Мага е практическа и тактическа система, която учи как да предотвратим, да се справим и да преодолеем всички видове насилие и посегателства ... Тя е лесна за научаване и запомняне, натурална и интуитивна и практически може да се използва в условия на стрес ... Най-важното нещо относно обучението по Крав Мага e че изравнява нивото на игралното поле. Няма значение дали опонентът ти е по-висок от теб, по-тежък, дали размахва бейзболна бухалка и изглежда зъл.” и т.н. цитат източник:

http://www.kravmaga.bg/

12.11.15
11:27

Прав си, да го е*а, няма значение дали тоя срещу мен е 2 метра, 150 кила и има бухалка в ръцете. Защо да бягам, като тренирам Крав Мага, нали ?

Мнението беше редактирано от satisfaction на 12.11.15 11:27.

12.11.15
12:39

казано от Dymag на 12.11.15, 11:19:

“Крав Мага е практическа и тактическа система, която учи как да предотвратим, да се справим и да преодолеем всички видове насилие и посегателства ... Тя е лесна за научаване и запомняне, натурална и интуитивна и практически може да се използва в условия на стрес ... Най-важното нещо относно обучението по Крав Мага e че изравнява нивото на игралното поле. Няма значение дали опонентът ти е по-висок от теб, по-тежък, дали размахва бейзболна бухалка и изглежда зъл.” и т.н. цитат източник:

http://www.kravmaga.bg/

Дрън дрън.
Тоя главен инструктор Алекс Петров, дето искаше да тренира нинджуцу в мазето и с ник halipi, с 6 месечен курс в Израел стана инструктор, само че не му помня следващия ник в daobg.com, златни години бяха, много се смеехме за негова сметка в даото ;)
Предлага ли сме му спаринг, срещи, боеве без правила или по негови правила...познай колко покани прие :D
Такова изравняване на нивото на игралното поле ще види, че ще забрави за Крав Мага завинаги...

Ето за справка :
http://daobg.com/index.php?showtopic=45274

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.11.15 13:10.

12.11.15
14:49

казано от satisfaction на 12.11.15, 11:27:

Прав си, да го е*а, няма значение дали тоя срещу мен е 2 метра, 150 кила и има бухалка в ръцете. Защо да бягам, като тренирам Крав Мага, нали ?

Аз лично бих стрелял :)

ПС: Това е шега! Сега да не вземе да си купи пистолет :)

Мнението беше редактирано от Dymag на 12.11.15 15:03.

12.11.15
20:22

Не знам, мислех си и зная че сте прави, но все пак, какво му предлагате? Да ръкомаха във въздуха 2 години, да види първия си сериозен спаринг партньор след като вземе зелен колан, да положи усилия и стане добър в това което прави след 10+ години, когато ще е на 26 минимум, след което да обяснява на младежите как не става. Съжалявам, но не можех да не го споделя! Зная колко е опасно надценяването, но на момчето му трябва нещо тук и сега - реални ситуации и реални решения. Крав магата наистина е зле в България, но защо пък да не опита? Говорим и за кеф, и за надежда. Пространството има нужда от този спорт. Може пък да оцени реалните опасности точно като ги опита “на игра”.

12.11.15
23:03

Тук и сега - гладко бягане, паркур, бягане с препядствия, лютив спрей.

Няма такова чудно бойно изкуство, което за няколко седмици да ти донесе кой знае какво на улицата. Факт!

13.11.15
07:09

Тва’ Крав- Мага, може еврейчетата да са специалисти, ама тук в България едвали ще попаднеш на специалист в този стил. Специалист в дадена област не се става с едногодишен специализиран курс.
Затова пак ти казвам, тренирай нещо в което имаме дългогодишни традиции-  Бокс, кик бокс, борба, джудо, карате и тн. Имам няколко приятели които се занимават с Киокошин и с Муай тай и от тях съм чувал само хубави неща от към подготовка.
И един съвет, каквото и да тренираш, не се филмирай. Нещата не са като по филмите тип “Never back down”.
Един приятел с опит в бойните спортове- 5 години борба, 4-5 години кик бокс и муай тай, беше прерязан с нож в ръката. Даже и в клинична смърт за няколко секунди бил изпаднал, сега е добре ама да знаеш, колкото и каквото й да тренираш, имай едно на ум и не се мисли за безсмъртен.

13.11.15
08:37

Ако не обичаш да се биеш, няма смисъл да тренираш, все ще си боксов чувал. За боя трябва да си малко от малко гад, кой каквото ще да ти казва.

Хаедонг Кумдо е корейското бойно изкуство, чиято традиция е продължена преди повече от 40 години от Grand Master Jang Beak San в полите на една от планините, и в близост до последвалия го Grand Master Kim Jeong Ho. В модерни времена, това традиционно бойно изкуство, което иначе е било предназначено само за армията, е вече достъпно за всички заинтересовани трениращи. В допълнение, Grand Master Kim Jeong Seong, който понастоящем е и Chong Jae (Президент) на Обединената Световна Федерация по Хаедонг Кумдо  (United World Haedong Kumdo Federation – UWHKF), разработва и доусъвършенства бойните техники и форми с два меча, които се базират на традиционните такива с един меч.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1