Ще мога ли да вляза с тези упражнения във форма?

Здравейте. Не искам нищо специално, искам просто да съм във форма. Висок съм 171 и тежа 60 кг. Тренировката ми е следната:
Набирания с широк надхват 3 по макс повторения, лицеви опори 3 по макс повторения, напади 3 по макс повторения, крънчове 3х15.
Пак казвам, не искам нищо специално, просто да вляза във форма. Хранителния ми режим, се състои от от високо протеинова храна и комплексни въглехидрати: овес, ръжен хляб, пълнозърнеста паста и тн. Благодаря ви предварително, за отговорите! :)

24.10.15
14:57

Тъй като не си уточнил какво разбираш под “форма” (това нищо не значи) и нямаш конкретни цели (нито силови, нито визуални) и критерии, по които да определиш дали си стигнал тази “форма”, то отговорът е да, ще можеш.

Здравей Петко. Силовите ми цели, са да повиша издържливостта си. Визуални. Ами, оформени гърди, широк гръб, оформени ръце и преса. С набиранията, натоварвам бицепса и гърба и куп други стабилизиращи мускули. С лицевите опори, гърдите трицепса и рамената и още куп групи стабилизиращи. С нападите, краката, а с крънчовете довършвам корема.

24.10.15
17:33

Щом е нещо като за леко подобряване на кондицията и формата (според твоите представи) бих ти препоръчал следните неща.
1. Можеш да си структурираш програма. Примерно няколко кръга от Клякане/ лицеви опори/ набирания. Извършваш упражненията едно след друго. Постепенно гледаш да увеличаваш бройката на повторенията.
2.Можеш да разнообразяваш с хвата на набиранията и лицевите. Примерно набирания с по- широк, по- тесен надхват, тесен подхват и тн. Може широчината на ръцете при лицевите опори да варира също. По- широко разперени ръце, по- тясно положени, близко до гърдите, диамантени лицеви и тн. Може да си играеш и с наклона. Краката ти да са върху стола а ръцете върху земята и тн. Каквото се сетиш.
Ако имаш къде, може да започнеш да правиш и кофички. Те също са много добро упражнение.
3. Освен напади, можеш да включиш клекове, клекове с подскоци, след време може да включиш и Пистол клек, примерно.
4. Освен крънчове, може да правиш и планкове.
5. Ако тренираш в домашни условия, все от някъде можеш да намериш някои стари гири или пудовка. Може да напълниш някоя стара раница с определена тежест и с нея да правиш набирания, лицеви, кофички и клекове. Ако тренираш в зала, винаги можеш да използваш свободни тежести и машини.
Като цяло варианти много има. Сещам се и за бърпита, клекове с пауза в долната част, спринтове. Разнообразяване с ластици, с цел допълнително съпротивление и тн.
Наистина зависи какво разбираш под “влизане във форма”. За един може да значи просто набирания и лицеви от време на време. За друг може да значи интензивни тренировки 3-4 пъти седмично.

Мнението беше редактирано от avitohol на 24.10.15 17:39.

avitohol, благодаря ти! Много точен и изчерпателен отговор. Ще те послушам. За крака, ще включа и клекове, даже се сетих и за повдигане на прасец, на един крак. Гоод морнинг със собствено тегло, за долната част на гърба и задните бедра. Ще сменям лицевите опори с различни хватове, така ще правя и за набиранията. Кофички, нямам къде, но ще включа, кофички на пейка. Все още, няма да добавям тежест, защото съм още слаб, максимума ми е 5 набирания с широк хват и 9 лицеви опори. Но ги изпълнявам чисто, без да се клатя, като риба на сухо, на ляво и на дясно. Само да попитам, тренировката ми е хоби, разтоварва ме. Ако се ободря с една интензивна тренировка, всяка сутрин преди работа, проблем ли е? Чел съм из форуми, че движенията със собствено тегло, имат по малка нужда, за възстановяване, от колкото, тежки тренировки с тежести. Благодаря ви, за отговорите! :) :)

24.10.15
19:52

Ами аз лично тренирам рано сутрин, после взимам един душ и отивам на лекции. Тренирам с тежести (в зала) и въпреки интензивната тренировка се чувствам много по- свеж и зареден с енергия. Така че според мен няма да ти е проблем да тренираш преди работа. Тялото ти би трябвало да се адаптира към този вид стрес.
От самата тренировка зависи какъв енергоразход и колко калории ще изразходиш. Съответно при една по- интензивна и обемна тренировка енергоразхода и изгорените калории ще са повече, отколкото при тренировка състояща се просто от няколко набирания и лицеви, от там и възстановяването би трябвало да е различно. Ако в определен ден не се чувстваш добре и имаш много работа през деня, просто не се натоварвай допълнително.
Храненето при всички положения е от значение. Без адекватно хранене нито ще качиш мускулна маса, нито ще отслабнеш/ напълнееш, нито ще се възстановяваш като хората.
Виж линка по- долу, там има различни режими на хранене. Цъкаш на някой от тях и започваш да четеш с цел да се информираш.
Хранителни режими.

Мисля, че храненето ми е добро. Не спазвам даден режим. Приемам, много протеин, пилешки дробчета, месо, риба, яйца, извара. Както и много комплексни въглехидрати, овес, ръжен хляб, пълнозърнеста паста. Във всяко хранене, имам и протеин и въглехидрат. На ден си набавям минимум 2 гр на телесно тегло протеин, въглехидратите, не съм ги броил. Не приемам бяла захар, бяло брашно, газирано и тн. Това е като цяло. Тренирам, всеки ден, защото ми помага със стреса. И аз точно като теб, се чувствам бодър след тренировка! :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1