Съвет за какъв вид тренировки съм

Темата е заключена.
K8

13.11.15
01:24

Здравейте!

Имам един малко странен проблем ако така може да се нарече, но първо нека се представя.
Аз съм момче на 26 години, тежа 120 кг. и съм висок 185 см. Тренирал съм футбол до 15 годишна възраст а след това спортувах ‘каквото намеря’ включително и фитнес, но през известно време и не за дълго. Нормалното ми тегло до 18-19 годишна възраст беше 84-87 кг. но изведнъж откакто спрях да спортувам, то се покачи на около 110 кг. та докато стигне до 120 кг. Искам също така да уточня, че не съм ‘дебел’ както някой хора обичат да се изказват, а напротив имам спортна физика (набити и широки рамене, широк и изпъкнал гръден кош, изпъкнал трапец, широк врат и прочие) която за жалост вече не личи толкова, поради натрупани мазнини в следствия на ‘бохемски’ начин на живот. Имам си уреди за базови упражнения, като например - лежанка, комбиниран уред (Гладиатор), бягаща пътечка, велоергометър, няколко вида лостове, над 500 кг. тежести, уред за коремни преси и прочие.
Мисля, че това е достатъчно описание за мен, ако някой иска да пита нещо допълнително, моля нека да заповяда, а сега по темата.
Въпроса/проблема ми е следния: Мисля отново да почна да тренирам, но този път на сериозно, но не-знам какъв вид упражнение да правя. Много приятели и познати ме съветват различни неща, едни ми казват да тренирам с тежки килограми с по малко повторения, защото няма смисъл да свалям килограми, а да оформям това което имам, но пък други ми казват да тренирам с леки килограми с много повторения, за да горя мазнини и да правя релеф, но пък трети лица ми казват да тренирам само с леки кила, за да горя мазнини, да свалям килограми и след това да правя релеф. Проблема е там, че нито един от изброените по-горе вид тренировки не ме удовлетворява. Аз лично не съм фен на релефа или ‘прекаления’ релеф ако мога така да го нарека. Това което искам да постигна е следното: Да изчистя мускулите за да могат да имат някакъв що-годе добър вид в смисъл, нито да са мазни и леко оформени, нито да са супер релефните и всяка жила да си личи, а нещо по средата. Най-вече искам да се фокусирам върху гърдите и корема (корема не ми е толкова важен), защото основно те са най-засегнатите части от ‘бохемския’ живот, но в същото време не искам да свалям много килограми, защото да съм ‘масивен’ ми допада. В случай, че не съм успял да бъда достатъчно точен в това което искам да постигна, ще се опитам да опростя нещата в следващия ред. Искам да постигна телосложение като на Bob Sapp, а за тези който не са го чували ето за какво става на въпрос: Bob Sapp. Това е от мен, надявам се да не съм бил прекалено взискателен, но според мен, теми като тази трябва да бъдат максимално точни, изчерпателни и развити. Благодаря на всички който са си направили труда да прочетат темата и предварително се извинявам за отнетото време, желая ви всичко най-добро!

Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 15.11.15 20:06.

казано от K89P64K60 на 13.11.15, 01:24:

Здравейте!
Много приятели и познати ме съветват различни неща, едни ми казват да тренирам с тежки килограми с по малко повторения, защото няма смисъл да свалям килограми, а да оформям това което имам, но пък други ми казват да тренирам с леки килограми с много повторения, за да горя мазнини и да правя релеф, но пък трети лица ми казват да тренирам само с леки кила, за да горя мазнини, да свалям килограми и след това да правя релеф. Проблема е там, че нито един от изброените по-горе вид тренировки не ме удовлетворява. Аз лично не съм фен на релефа или ‘прекаления’ релеф ако мога така да го нарека. Това което искам да постигна е следното: Да изчистя мускулите за да могат да имат някакъв що-годе добър вид в смисъл, нито да са мазни и леко оформени, нито да са супер релефните и всяка жила да си личи, а нещо по средата. Най-вече искам да се фокусирам върху гърдите и корема (корема не ми е толкова важен), защото основно те са най-засегнатите части от ‘бохемския’ живот, но в същото време не искам да свалям много килограми, защото да съм ‘масивен’ ми допада.

Здрасти!

Тренировките са важни, разбира се, но ми се струва, че пропускаш нещо ключово за твоите цели - хранителният режим.
Съветвам те да се запознаеш с калорийния баланс, ако вече не си.
Подобни теми на твоята засягаме и дискутираме непрекъснато - можеш да ползваш търсачката горе вдясно и да се увериш сам. Проблемът ти не е странен и не е нещо, което да не се среща често. :)

По отношение на тренировките: след като разполагаш с необходимите свободни тежести, то ще ти бъде полезно да наблягаш на тях и многоставните движения. Но не знам какъв е опитът ти във фитнеса. Тук можеш да се запознаеш с упражнения, а тук - с програми. По-добре е да се фокусираш върху тренировки, които включват движения, ангажиращи цялото тяло, а не да разделяш на “ден за гърди”, “ден за гръб” и т.н. Това, че върху гърдите и корема имаш повече излишни мазнини не значи, че в тренировките трябва да се съсредоточаваш само на тях. И тук идва хранителният режим.

1. Към първата група приятели, които те съветват да оформяш това, което имаш: мазнините не могат да се превърнат в мускули. Можеш да свалиш тегло, ако поддържаш отрицателен калориен баланс.
2. Втората група (много повторения и леки килограми, за да гориш мазнини и да правиш релеф): по отношение на мазнините виж пак калорийния баланс и отрицателния такъв. По отношение на многото повторения и леките килограми - често при този подход килограмите са тоолкова леки, че реално по-скоро си губиш времето (образно казано), защото тренировката е по-дълга и по-неефективна, сравнена с такава, която е с: многоставни движения, свободни тежести, по-тежки серии /т.е. да имаш някакво предизвикателство; нямам предвид да правиш максимални постижения, а примерно (казвам го съвсем на прима виста) 6-8 повторения при тежест за максимум 8-10/, кратка, интензивна, плътна. Релеф се прави при вече изградена мускулна маса + сваляне на подкожни мазнини.
3. Третата група - с леки килограми, за да сваляш килограми и да правиш релеф: въртим се около горните неща.

И така:
- прочети за калорийния баланс
- направи си дневник тук, ако идеята ти харесва, за да описваш всеки ден храна/тренировки и да получаваш съвети
- ако горното не ти харесва, опиши как си се хранел последните 3 дни; направи си обобщение на храненето, нанеси корекции така, че да е пълноценно, с калориен дефицит и по-голямата част от калориите ти да идват от качествени храни (месо, яйца, риба, млечни, зърнени, пълнозърнести, бобови, зехтин, краве масло, сурови ядки); намали преработените продукти, консервирани и всичко от типа на чипсове, солети, вафли и т.н. (ако сега ги имаш)
- направи си равностметка на количествата вода, които пиеш
- състави си програма, която да е от тренировки за цялото тяло
- тренирай по-кратко (като време), но по-плътно (с по-малки почивки между сериите) и с по-голямо предизвикателство (свободни тежести, многоставни движения, по-тежко)
- следи за оптималната за теб техника

K8

13.11.15
13:44

Благодаря, за изчерпателния отговор!

Доколкото разбрах, правилното храненето играе много важна роля. Опита ми във фитнеса, да речем е новаторски, в такъв смисъл, тренирал съм през годините не веднъж, но все един и същи упражнение 4 дни в седмицата по 1 час+ за по 2 до 6 месеца най-много, като например бицепс/трицепс един ден, гърди друг, рамо/трапец и гръб/перки през останалите дни, като пренебрегвам краката, защото от 6-те години футбол който тренирах само те останаха. Не съм тренирал от почти 2 години. Също така си направих труда да прочета доста теми преди да пусна нова, но във всичките който прочетох, хората искат да отслабват, а моя случай е малко по различен, защото аз не искам да отслабвам и от 120 кг. да стана 90 кг. и релефен примерно. Това което искам като резултат е масивно телосложение (което вече имам), но малко от малко оформено, като на снимката в линка на Bob Sapp който съм дал. Относно храненето, ям риба поне веднъж в седмицата, а през останалото време наблягам на месото 3:1 свинско/пилешко, сладко не обичам и много рядко ми се случва да ям. Мисля, че е важно да вметна това, че голяма заслуга за корема има бирата... Както и да е, благодаря отново за отделеното време, а сега ме чака четене на предоставените линкове =D

13.11.15
23:43

казано от K89P64K60 на 13.11.15, 01:24:

Искам също така да уточня, че не съм ‘дебел’ както някой хора обичат да се изказват, а напротив имам спортна физика (набити и широки рамене, широк и изпъкнал гръден кош, изпъкнал трапец, широк врат и прочие) която за жалост вече не личи толкова, поради натрупани мазнини в следствия на ‘бохемски’ начин на живот.

казано от K89P64K60 на 13.11.15, 13:44:

Не съм тренирал от почти 2 години.

Т.е., не си тренирал две години, през това време си качил от 85 на 120 кг. (т.е., 35 кг.) и твърдиш, че не си дебел? Пробвай да се оцениш малко по-трезво и непредубедено. Хората обичаме да се само заблуждаваме.

казано от K89P64K60 на 13.11.15, 13:44:

защото аз не искам да отслабвам и от 120 кг. да стана 90 кг. и релефен примерно.

Т.е., предпочиташ да си носиш излишните мазнини и след време да страдаш от всички негативи на наднорменото тегло, само заради комплекси? ОК, това си е твой избор, но аз на твое място бих се замислил да сваля едни 30 кг., които са ти излишни. Част от тях можеш да заместиш с мускули, но на твоят ръст едни 90-95 кг. е максимума, на който можеш да се надяваш, или ако не държиш на релефа, към 100-105 кг. без да ставаш дебел. Но за това ще ти трябват поне няколко години години сериозни тренировки, за да качиш необходимата мускулна маса, и разбира се, изчистиш излишните мазнини.

казано от K89P64K60 на 13.11.15, 13:44:

Това което искам като резултат е масивно телосложение (което вече имам), но малко от малко оформено, като на снимката в линка на Bob Sapp който съм дал.

Малко оформено?! Боб Саап е на тежка химия целогодишно и има сигурно 50 кила повече мускули от теб. Дори да отчетем разликата в ръста между двама ви (15 см.), пак ще трябва да качиш едни 30 кила мускули, за да се приближиш до подобна физика.
Може би ще е добре да преосмислиш малко целите си.

Мнението беше редактирано от Петко К на 13.11.15 23:44.

K8

15.11.15
15:09

Т.е., не си тренирал две години, през това време си качил от 85 на 120 кг. (т.е., 35 кг.) и твърдиш, че не си дебел? Пробвай да се оцениш малко по-трезво и непредубедено. Хората обичаме да се само заблуждаваме.

Грешно си ме разбрал, не че не съм тренирал от 2г. и съм качил 35кг., а просто споменах от колко време не съм тренирал като цяло. Въпросните 35кг. ги качих за период от 7-8г., откакто спрях да практикувам всякакъв вид спорт.

Т.е., предпочиташ да си носиш излишните мазнини и след време да страдаш от всички негативи на наднорменото тегло, само заради комплекси? ОК, това си е твой избор, но аз на твое място бих се замислил да сваля едни 30 кг., които са ти излишни. Част от тях можеш да заместиш с мускули, но на твоят ръст едни 90-95 кг. е максимума, на който можеш да се надяваш, или ако не държиш на релефа, към 100-105 кг. без да ставаш дебел. Но за това ще ти трябват поне няколко години години сериозни тренировки, за да качиш необходимата мускулна маса, и разбира се, изчистиш излишните мазнини.

Съгласен съм, че е по добре/правилно да се свалят излишните мазнини от ‘здравна’ гледна точка, но това не е по моя вкус и нямам намерение да се лишавам от каквото и да било, това е моята позиция. Също така, искам да уточня, че нямам комплекси като цяло, камо ли свързани с теглото. Кагото бях 5-ти клас, теглото ми беше 75кг. на 175см. височина а връстниците ми бяха буквално ’ наполовина’, в следствие на което, отдавна ми е отминала манията за величие спрямо килограмите и прочие.

Малко оформено?! Боб Саап е на тежка химия целогодишно и има сигурно 50 кила повече мускули от теб. Дори да отчетем разликата в ръста между двама ви (15 см.), пак ще трябва да качиш едни 30 кила мускули, за да се приближиш до подобна физика.
Може би ще е добре да преосмислиш малко целите си.

Ясно ми е, че Bob Sapp е на стеройди, но никога не съм твърдял, че искам да имам същата физика като неговата, а напротив дадох го за пример на това което искам да постигна горе-долу като резултат, а именно масивно и стегнато телосложение, но в ‘мини-вариант’ не точно копие.


Както и да е мисля, че си направих изводите от прочетеното до сега в темата за доста неща, приемам и съветите и критиката.
Благодаря за отделеното време на Вероника Налбатска и Петко К!

П. С - Ще помоля някой модератор да заключи темата, защото нямам какво повече да добавя и както споменах по-горе си направих изводите.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1