07.01.16
00:51
Здрвавейте! Не успях да намеря нова и актуално тема тук в сайта и реших да пусна тази.
Последните няколко години умишлено започнах да използвам все по- малко козметични продукти и да търся техни алтернативи. В момента си купувам единствето паста за зъби, останалото е домашно направена козметика. Ще се радвам ако и вие споделите изпитнани рецепти и си бъдем полезни.
Предполагам, че предимно женската част от форума ще бъде активна, но ще се радвам на всякакви мнения относно маски, измиващи прод,кти, кремове, лосиони и т.н
Наясно съм, че има цели науки, като Аювреда, не претендирам да съм веща и не очаквам само специалисти да се включват...Просто да си подърдорм за мизила :D
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 07.01.16 09:00.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
Ще започна първа :)
наскоро започнах да мия косата си със сода и за блсам ползвам ябълков оцет- много съм доволна, косата е изключително чиста. Пробвах с хума, лимон и за балсам запарка от коприва и оцет, но нещо не си налучквам хумата и резултата не е това, което очаквам. Утре ще мина да взема амла и сапунени ядки и ще споделя.
Боядисвам се с къна вече почти година и мога да кажа, че толкова дълга и здрава коса не съм имала от години. Не ползвам преси и т.н, къдря се с лента за коса или (не се смейте) чорап :D
за почестване на лице ползвам билков лосион и розова вода. Маска си правя от брашно от нахут и куркума- страхотно ми се отразява. Розовата вода е безценна.
За тяло и лице ползвам кокосово масло, обмислям да започна да спя с маска на косата от кокосово масло, щом подновя запасите.
Еми това е от мен....
Мисля, че къната не действаше много добре на косъма и не е съвсем ок за едовна употреба. Миналата година излезе на пазара един продукт за коса, който не боядисва, а възстановява цвета на косата и го освежава. Изцяло на базата на натурални съставки е и, когато го отмиваш и изтича в канала не трови всичко живо както боите за коса.В БГ, разбира се, не се продава, но може да се поръча от Щатите. Лично е изпробван и работи добре.
От амлата аз лично не бях доволна - първо, косата ми стана като слама; второ, имах големи главоболия да изчистя канала след като я отмих.
Сапунените ядки също съм ги ползвала в далечното минало и не ми направи впечатление да изпират особено добре.
Иначе, какво ползвам:
- за лице - маски от сибирска и алтайска глина
- за коса - биошампоани и масла каквито се сетиш. Пресата си я ползвам, след нея третирам с кокосово + етерично масло
- за мазане - смес от какаово, кокосово маслои някакво течномасло (обикновено зехтин). В зависимост от сезона, добавям към тях етерични масла (лятото, разбира се, без).За лятото добавям масло от морски зърнастец.
- розовата вода я ползвах, но прекалено много добавки има и започна да ми щипе на лицето след пилинг
- за зъби - всяка сутрин oil pulling, обикновено с кокосово масло + миене с “паста за зъби” от кокосово масло, куркума и ментово масло (съвсем не пожълтяват зъбите от куркумата,дори напротив), преди нормалното хигиенизиране с обикновена паста (пак е био)
- декоративна козметика използвам изключително рядко и тя е от био магазин, но като цяло я считам за излишна през по-голямата част от времето
Това от мен. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 07.01.16 11:08.
07.01.16
09:11
За тяло ползвам масло от карите (шеа/ший), кокосово или какаово. Напоследък обаче не съм се мазала с нищо, защото не усещам нужда.
За лице се доверявам на професионална грижа, като както там, така и вкъщи ползвам козметика Gernetic.
За коса си купувам готови шампоани, но внимателно чета етикетите и избирам по-малкото зло. Маската също е купена.
Гримове не ползвам... Е, 3-4 пъти в годината се налага. :D
Като цяло - не си правя домашна козметика, но пък подбирам това, което купувам.
Не прекалявам и като че ли повече се грижа за храната си, от което пък се радва и кожата.
Много яка тема, веднага ще взема участие :P
Не използвам много козметика, най-вече защото не обичам да имам много шишенца и ме мързи да си правя “процедури”, които отнемат време. Косата си я поддържам само с шампоан и ако преценя преди изсушаване подхранвам краищата с кокосово масло. Боядисвам я 4-5 пъти годишно с черна къна (това го правя от 13-годишна, с изключение на едногодишния период, в който бях червена - тогава беше с боя). Иначе шампоанът ми е натурален, според състава избирам с какви етерични масла да го обогатя. Така спестявам време и нерви от безмислени балсами и маски. Суша се със студена струя, но винаги след изкъпване, защото иначе ми се заплита косата, дори и да съм я сресала, докато е влажна. Не се изправям.
Сапуните също обикновено са ми натурални или бебешки, неароматизирани, защото ми се изсушава кожата от повечето. Разбира се, понякога се налага да се мия и с тях, но не го драматизирам.
В момента заради ниските температури си мажа лицето с шипково или кокосово масло. Ако реша случайно да си правя маска на лицето, използвам само пчелен мед. Всичко друго ми изсушава кожата.
Сенки, спирала и черен молив използвам почти ежедневно. Почиствам ги с някакво масло и когато се налага - с мокри кърпи, колкото и да не ми е от любимите методи.
Май това е :D
Супер радвам се, че има включили се.
Стана ми интересно за къщата, ако може да пратиш линк към прочетеното. :) принципно косата никога не ми е била супер увредена, но някак си просто не израстваше. Все едно си беше “зациклила” на определена дължина. Може и друга де е причината, знам ли. :)
Наскоро реших да пробвам така, за себе си нещо различно от шампион. Дори се замислям за сапуните, които стават за тяло и коса.
Ако все пак споделите кои ползвате супер. Аз така и не мога да намеря подходящ всичко дори и някои с етикет “био” са пълни с е-та или sls.
Между другото Вероника и аз не мога напоследък тялото с нищо основно ръцете, защото не е яко момиче с махали :D
Розовата вода на мен ми помага защото кожата ми мрази замърсяването, както на всеки предполагам де. Дори ако е прекалено чиста иизлезна, след пилинг например ми се появяват зачервяване и сърбеж за около час, докато се напои с мръсотия :D
казано от helena на 07.01.16, 14:24:
Ако все пак споделите кои ползвате супер. Аз така и не мога да намеря подходящ всичко дори и някои с етикет “био” са пълни с е-та или sls.
Моите са на Florame. И тях не знам дали ги продават у нас. Не са от тук и като свършат ще разбера дали ги има. ;) Ползвам и парфюми от тях, и етерични масла. Харесват ми като цяло.
Ако ти е интересно, пускам ти съдържанието на единия шампоан, не се вижда много добре, но в общи линии се разбира какво пише.
ПП: Явно имаш автокорекция на клавиатурата, не разбрах за каква къща става дума. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 07.01.16 22:00.
да, автокорецкията, пък и бях в градския и не съм забелязяла :D имах предвид къната. Доста тъжно, че доста от приличните продукти трябва да се поръчат от САЩ, а дири излизат по- евтино. Лятото там ползвах шампоан с доста приличен етикет за склонна към омазняване коса, но ми се появи пърхут и сърбеж в началото от него, което за мен беше загадка. Май ще правя списък и пролетта, като мъжът идва към бг ще пълни куфарите:D
Вчера си взех разни индииски билки за измиване щом провбам ще кажа...
cocobut, ти какви шампояни ползваш и как подбираш маслата :)
Интересно ми и според вас какво задължително трюбва да се избягва и какво е допустимо в козметичните продукти :)
казано от helena на 08.01.16, 12:21:
да, автокорецкията, пък и бях в градския и не съм забелязяла :D имах предвид къната. Доста тъжно, че доста от приличните продукти трябва да се поръчат от САЩ, а дири излизат по- евтино. Лятото там ползвах шампоан с доста приличен етикет за склонна към омазняване коса, но ми се появи пърхут и сърбеж в началото от него, което за мен беше загадка. Май ще правя списък и пролетта, като мъжът идва към бг ще пълни куфарите:D
Не е къна. И няма как да се поръча от другаде, тъй като единствено производителя го предлага на този етап. Hairprint се казва. В самия сайт има видео, което обяснява как работи.
Helena, обикновено си купувам шампоани на Khadi и съм много доволна. Икономични са, което за дължината на моята коса си е направо чудо. “Безвредните” шампоани, доколкото такива съществуват, не се пенят много и в началото измиването може да ти се стори странно, да не кажа илюзорно, но ще видиш, че всъщност не е така. Температурата на водата и струята също имат отношение за крайния резултат. Аз винаги си мия косата с хладка вода, на максимална струя. Що се отнася до етеричните масла, вече е индивидуално, но аз много харесвам иланг-иланг.
В козметичните продукти бягам като дявол от тамян от силните аромати. Едно, защото не ми понасят, второ, защото подобна смрад най-вероятно има за цел да прикрие нещо още по-ужасно :D Въобще всички разпенващи агенти за мен са много противопоказни и често водят до изсушаване, зачервяване и сърбеж. Възможно е аз да имам някаква алергия, която да не знам към какво точно е, но откакто започнах да се интересувам от козметика (разбирай, от началото на пубертета), това ми прави впечатление. Сега поне имам малко повече знания и избягвам агресивните химии.
09.01.16
13:28
казано от helena на 07.01.16, 00:51:
Предполагам, че предимно женската част от форума ще бъде активна, но ще се радвам на всякакви мнения относно маски, измиващи прод,кти, кремове, лосиони и т.н
И аз така предполагам, но особено тук, където мъжествеността е издигната в култ, е малко вероятно някой да подложи своята на съмнение, чрез участие в темата. :D Имам три въпроса към дамите във форума. Единият е знаете ли нещо успешно за поизпъване на кожата на лицето, по-специално около очите? Другият е какъв сапун да ползвам за лице? Мисля, че кожата ми е нормална - нито суха, нито мазна. Тоя бебешкия е неутрален, нали, става ли? А според вас каква козметика (не марка, а вид) е допустимо да ползва един мъж? За съжаление нямам опит в тази област, за да предложа и аз нещо. От бабини рецепти, които съм чел, най-склонен съм да ползвам смес от жълтък, мед и кисело мляко, но си нямам идея дали и какъв ефект ще има за външна употреба. Чел съм и за упражнения за лице, но и там не знам дали се получава нещо, а и е извън темата.
Хайде още един мъж да се намеси :) Козметиката е почти безпомощна ако в храната има газирано, снаксове, консервирани храни (много натрии), захари, лоши мазнини, прекаляване с алкохола и т.н. От другата страна са любимите на кожата много вода, зеленчуци, плодове с ниско съдържание на захари и риба.
Иначе съм чувал за чудни резултати с минерална вода и лимон - 3:1 и обтриване на кожата на лицето с напоен памучен тампон няколко пъти през 20-на мин. в рамките на една вечер, без изплакване или кремове след това. Това два пъти седмично.
казано от Dymag на 09.01.16, 13:53:
Козметиката е почти безпомощна ако в храната има газирано, снаксове, консервирани храни (много натрии), захари, лоши мазнини, прекаляване с алкохола и т.н. От другата страна са любимите на кожата много вода, зеленчуци, плодове с ниско съдържание на захари и риба.
От една страна,това е много вярно, а от друга, и да се храниш с най-хубавата храна, а си мажеш кожата с боклуци, е много вероятно да саботираш здравето си. Поети през кожата, веществата преминават много по-бързо “в употреба”, отколкото през устата. :)
cocobutt, разгледах продуктите на Khadi и определено ми харесаха. Дори един от шампоаните им на прах е точно това, което търся. Определено ще се пробва, мерси много. С етеричните масла трудно се разбираме и за сега ще спря употребата им върху косата :)
Съгласна съм, че в началото е странно, когато отмиващите продукти не се пенят, но се свиква.
Debel Lebed, аз също нямам опит. Все пак няма нещо, което да ‘изпъне кожата’. Предполагам, че добро хранене и подходящи мазила ще помогнат. Тъй, като мъжете не опичат да се мажат от личен опит с моята половинка мога да ти предложа кокосово масло (винаги това препоръчвам :D ). За почистване тоник с възможно най- малко съставки или натурален сапун.
За храната мисля, че спор няма, но поне при мен следващата крачка е и ползването на “чиста козметика” поради ред причини.
Маргарита, благодаря за инфото да продукта. Имах предвид къде си чела, ако помниш естествено, че къната не е ок за редовна употреба, така беше написала в първия си коментар.
Докато сме на тема разкрасяване да вмъкна въпрос, на който ще ми е интересно мнението ви. Какво мислите за лазерната епилация?
12.01.16
13:06
казано от Dymag на 09.01.16, 13:53:
Хайде още един мъж да се намеси :)
Иначе съм чувал за чудни резултати с минерална вода и лимон - 3:1 и обтриване на кожата на лицето с напоен памучен тампон няколко пъти през 20-на мин. в рамките на една вечер, без изплакване или кремове след това. Това два пъти седмично.
А случайно да си чул в какво се изразяват резултатите? За лимоните съм чувал, че имали избелващ ефект, да не взема да заприличам на клоун, като си мажа около очите? :D
казано от helena на 09.01.16, 23:06:
Debel Lebed, аз също нямам опит. Все пак няма нещо, което да ‘изпъне кожата’. Предполагам, че добро хранене и подходящи мазила ще помогнат. Тъй, като мъжете не опичат да се мажат от личен опит с моята половинка мога да ти предложа кокосово масло (винаги това препоръчвам :D ). За почистване тоник с възможно най- малко съставки или натурален сапун.
Какъв е ефектът от кокосовото масло и къде го продават? От това, което е за ядене ли е :D или някаво специално козметично?
За лимона, почистващо и антисептично въздействие, изглажда кожата, чисти петна, черни точки и акне
Мнението беше редактирано от Dymag на 12.01.16 16:31.
да, кокосовото масло за ядене. Продават го в био магазините и някой магазини за хранителни добавки. Моя съвет към всички ползвайте го за всичко- ядене, мазане (кожа и коса).
Направих си и маска за коса с него, като го оставих да действа през нощта отмих и косата ми беше страхотна, не се притеснявайте отмива се сравнително лесно.
Мих с косата си и с индийските билки, за които споменах, отново доволна :)
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече