Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

16.02.23
11:13

В село Баня има хубава площадка .

20.02.23
16:15

Площадката в село Баня и по-интересното по пътя до там

05.03.23
22:10

Спортувах и още на 2-3 места, като последното беше Велинград, от който се прибрах днес и където обядвах ежедневно телешки кюфтета от местна кланица, сертифицирани по “Халал”. Даже си донесох и в София. Пих и топла вода от чешмата :) , в смисъл, беше минерална и препоръчана за пиене ... нищо ми няма. За ядене - ресторант “Парадайс”, за пиене - “Луис” в “Гранд” хотел Велинград (след 23:00). Има 2 площадки за уличен фитнес, едната на SPF, другата със самоделни лост и успоредка в двор на обществена баня и в непосредствена близост “фитнес на открито” уреди. Там спортувах. Нямам снимки
Ново упражнение, модификация на “пружина” под успоредка. Пружината е, от вис под успоредката, съответно с успореден хват, от прибиране на колената към гърдите до разпъване на предна везна. Движението е само по хоризонтална равнина, свиване и разпъване на тялото, като пружина, от където е и името му, няма задържане на везната, а само преход между двете крайни положения като брой повторения. Точно това е, което си представя човек от първия път.
Модификацията е усукване на торса с единият крак през другия при разпъването на “пружината”, обкрачвайки отвесните опори на успоредката с редуване на усукване и опора.  Пак е точно това, което си представя човек от първия път.
Купих си малиново вино от Виноградец

05.03.23
22:12

Тоз пък ...вино от Виноградец...закъсал си го.

05.03.23
22:40

Така е, като се разминаваме. Докарали са го на аромат и вкус, “затопля” след глътка. Със сухи малинови дрожди го били правили, по ми прилича на розе и малко по-сладко ми идва, но не очаквах много ... хареса ми продавачката, че аман от баби :P

06.03.23
08:04

Сухи малинови дрожди ...глупости.
Преди  години купих около 50литра вино от там..нямаше търговец от който да не взех...само едно не отиваше на вкисване.По- зле са от Мелник...,а Мелник е дъно!

06.03.23
14:31

Защо купи 50л вино, което не става?

06.03.23
15:07

казано от Brown Bomber на 06.03.23, 14:31:

Защо купи 50л вино, което не става?

Защото много хвалиха,а нали съм конкуренция...та минах и взех от всички ,които предлагаха.
Същото направих и в Мелник-там по зле даже.

06.03.23
16:19

Учудвам се, че не си дегустирал преди да купиш.

06.03.23
16:29

казано от Brown Bomber на 06.03.23, 16:19:

Учудвам се, че не си дегустирал преди да купиш.

Мога ли 20 -30 дегустации да направя,и да си продължа пътя с колата?

06.03.23
16:38

Аз пък когато ще купувам вино в по-големи количества си наемам сомелиер от Франция. Той оглежда, дегустира и взима решението. До сега не съм бил подвеждан :-)

Мнението беше редактирано от Dydo на 06.03.23 17:56.

06.03.23
19:42

Получих ваучер за дегустация на стойност 80лв, и не мисля да дегустирам по-малко от 20-30 вина.

Дидо, френският сомелиер разбира ли от домашна ракия? 😁

06.03.23
20:01

казано от Brown Bomber на 06.03.23, 19:42:

Получих ваучер за дегустация на стойност 80лв, и не мисля да дегустирам по-малко от 20-30 вина.

Дидо, френският сомелиер разбира ли от домашна ракия? 😁

Не знам,аз все винени разбирачи наемам:-))))
Майтапа настрана, ама една НГ в Сърбия платихме някаква екскурзия до град, който не запомних, като който иска доплаща по 15 евро за дегустация на ракии. Та аз и жената общо 30 евро дадохме. Дегустацията бе малко повече от две-три капки от няколко вида ракия и която ти хареса можеш да си поръчаш и да си я платиш :-)))) Апропо тогава бяхме с едно семейство дето са ти градски, та и те така платиха. И пича вика: Дидооо, яко седнахме на коловете :-)  А ние с нагласата, че ще разлеят по 50-100 гр. от няколко вида ракия. Та си бях казал ше шмугна едно поне 250-300 мл. хубава сръбска ракия :-)

Мнението беше редактирано от Dydo на 06.03.23 20:10.

06.03.23
21:24

Не съм специалист, но купените от хранителните вериги български вина ми докарват стомашно неразположение на другата сутрин ... и чревно. Мен глава никога не ме е боляла и даже не зная как боли глава, та показател за вино ми е стомаха на другата сутрин. Имам навика да си купувам от улични продавачи по пътя и от магазинчета за плодове и зеленчуци, и честно казано стомаха ми рядко реагира на “криминалните” ми покупки. Усещам разлики в аромата или във вкуса, като по-сладко, по-кисело, с горчива нотка, загряване след глътка, някои “боядисват” устата, имат остатъчна утайка, едни ме хващат по-бързо, други не ... От Виноградец си взех бяло и малиново. И двете са бистри и без утайка, сладки като сръбските вина, което не ми е баш по вкуса, “загряващи” и бързо опиващи. Малиновото си има вкус и аромат на малини, но ми казаха че си е червено, в което при ферментацията са добавили изсушени малини, а бялото беше с доста по-тъмен цвят от “магазинните”, направо оранжево. Тежки ми идват, което не ми е ок за бялото. Нямам стомашни неразположения на сутринта. Сигурно ако ми дадат някакъв уникален шедьовър няма да разбера какво пия ... става - сипи :P С ракиите съм по същия начин - стомаха на сутринта. Градуса, количеството или степента на опиянение нямат значение за тази работа със стомаха. Може да звучи странно, но пък на мен ми е странно да те боли глава - не мога да си го представя.
Днес натиснах на новото движение, като дори и ластика го “насочих” към същата област с “дървосекач” и обратното му странично усукване към гърба с окачване пред тялото и редуване на страните, също навеждане с ластик с високо окачване пред тялото в една ръка към срещуположен крак разкрачен, смяна на ръцете “в движение” и обратните му изправяне с ластик с ниско окачване между краката зад тялото и на втория кръг изтегляне на ластик с ниско окачване пред тялото с две прави ръце над главата назад и т.н. +10-на тюлена и 10-на силови, да има, със съответните повдигания на успоредката. Краката само бънджи и едновременно с ластик, от тези, късите безконечни, през коленете.

06.03.23
21:34

А мен ми докарват вкиселяване помиите от пътя.
Сори за определението,ама 95 % са така...кисели,сладки,оцетни, на парцали,брет,запарени....това червените,а за белите изобщо не ми се говори.

Мнението беше редактирано от nervak на 06.03.23 21:34.

08.03.23
00:37

Аз избирам “продавачи”, в смисъл, усмихнати, общителни хора, познаваеми като позиция и отношение и си говоря с тях, разпитвам. Ако няма обратна връзка, стори ми се нещо негативно, “на въпреки” или просто не знаят какво продават, не купувам. Т.е. лафа предхожда намерението за покупка. Вадили са ми и продукти “зад тездяха” или са ми казвали ела утре, ще ти донеса еди какво си, след предварителен разговор. Работя в сферата на търговията и уважавам умението да се търгува, да привлечеш и убедиш клиента да купи, по приятен за него начин, да го спечелиш, за да се върне. От намръщени и необщителни не купувам - закон. Аз тях храня, като клиент, не те мен. До сега съм доволен от покупките си с тази схема и това не се отнася само за вино или само за улична търговия.
Разсипах се от командировки последните няколко месеца. Тази година имам само 4 работни дни в София, другото са почивни и компенсации. Спорта обаче ми върви много добре, редовен и различен, заради различните места, към които трябва да пригаждам тренировките си. Лекичко ми писна от обиколки и си пуснах тази седмица отпуска. Събрали са ми се 43 дена платен отпуск. Ще си готвя, ще се наспивам и ще спортувам - друга работа нямам. Айляк

09.03.23
23:44

До сега съм излизал в отпуска за да правя нещо или да ходя някъде, а сега - за да не правя нищо и да не ходя никъде. А сутрин, като се събудя, преди да стана си чета книжка. Много яко.
Със спорта същата работа - не съм притиснат от времето, спортувам “по светло”, даже си добавям по някой друг кръг след предварително плануваните, че си нямам друга работа :P
Разбира се, подобно безподобно бездействие не е моето, но краткосрочно е добре, след натоварените предишни месеци. Малко разнообразие

14.03.23
23:09

Свърши тази и почна другата, с тренировки след 18:30 ч., след работа, но поне съм в София. Формата перфектна за сезона или пък заради липсата му, килата също в желаната граница - 87-88 кг., дясната ръка обичайно крива, лявата обичайно права, кръста не ме мъчи, имам ново упражнение, въобще, всичко си е нормално ... примерно
В “Шестака” започнаха да излизат сезонно спортуващите, бутащите детски колички, дърпащите деца без колички и идващите на “седянка” и/или на по бира, защото си е приятно място навън и за това, което също си е нормално ...
Обичайното нормално ли е? Кое е нормално за серийния убиец?
Та, всичко е нормално, след 23 години по успоредки и лостове :P Очаквам вече възможността да събирам тен по време на тренировка, което със сигурност няма да е през следващите три дена :D Другата седмица

18.03.23
20:11

Е, ми, това беше зимата. От тук нататък само гръмотевици.
Преди днешната тренировка свършихме чудна работа в “шестака” - почистихме и втората шведска стена от храсти, бръшляни и др. подобни. Първата я почистихме в края на миналата година заради липса на възможност няколко човека да си закачат ластиците. Шведските стени тук са големи - всяка с по 5 тесни шведски стени, една до друга. От всички тези, общо 10 сегмента бяха свободни 2. Така, открити, както изглеждат сега, не съм ги виждал повече от 10 години.
После тренировка

19.03.23
19:39

казано от Dymag на 14.03.23, 23:09:

Очаквам вече възможността да събирам тен по време на тренировка, което със сигурност няма да е през следващите три дена :D

Та, днес и това се случи по време на тренировката. Събличам се за първи път тази година. Тренировката беше с ластик с високо и ниско окачване, 5 кръга от бънджи, ластик, силови, разноименни крака, обратен ластик, успоредка. Много хора на площадката

20.03.23
21:37

Хубава тренировка днес, ластик с раменна височина на окачване, 5 кръга от бънджи, ластик, комбинирана серия от “тюлени” и силови, “кракомахания”, обратен ластик, разни повдигания на успоредка. Утре може и да вали в София, т.е. може и да е пропуск, та, добре стана.
Нещата които не пиша:
Пия колаген сутрин и вечер. Преди тренировка мажа лакътя с обезболяващо, нестероидно и противовъзпалително, нещо си, умишлено не го посочвам. По пътя до лостовете опъвам с пръстите на ръката малък ластик и правя упражнения - движения с дланта и/или пръстите, за сухожилията. След тренировка правя кратки висове за лакти и кръст. После пия бира :P

22.03.23
22:05

Вчера “дъждовен”, по план. Днешната беше с “мелници с ластици” на 4 височини - високо, ниско и 2 междинни, 4 кръга от крака в ластик, “мелници”, 10-ка силови, “тюлени” или комбинирано”, пак крака в ластици, обратното на “мелниците” разноименно раменно разтваряне, 10-ка разни бутащи на успоредката. Собственото не беше 5-ца, а 10-ка в серия, защото кръговете бяха само 4

23.03.23
22:04

Срещуположни ластици като портален скрипец, флайс-движения и срещу тях двустранни раменни разтваряния, едновременно с двете ръце, на висока средна и ниска височина на окачване, + “cable push-pull”, съответно кръговете са 4. Краката на височини и наклони, последните с камък, собственото тегло - обичайното. Късна тренировка заради служебни ангажименти, по-къса и по-лека, но в предвид 80-те повторения със собствено тегло вчера, които при мен са си най-тежкото което мога, си е на място. Имам мускулна треска на краката от “крака в ластици” вчера

24.03.23
20:30

Днес кръговете бяха: бънджи, комбинирана серия силови и “тюлени”, TRX, прости набирания, успоредни крака, разните повдигания на успоредка (срещу силовите), обратните разтваряния с TRX, прости кофи (срещу набиранията).
Сигурно това са ми първите или вторите набирания и кофи в тренировка за тази година ... май съм правил кофи още веднъж срещу набиране “обратни кофи”, при условие че тренирам всеки ден, ако не вали дъжд. Правя го от време на време, да видя колко ще ми се сгъне/изправи лакътя.

25.03.23
18:36

И днес тренировка без ластици и TRX, в кръга крака, “тяги от вис” следвани от “тюлен” със същия хват, повдигания на краката от опора на успоредката (разкрачване над успоредката, въртене на крак навътре, навън, въртене на L) следвани от L to HS, точно обратните им спускания от вис под успоредката с краката нагоре, flying ass със стъпване на високата част на успоредката (срещу “тягите”), силово, L to HS - това е в кръга. “Тренировка почивка”.
В няколко мнения описах един цикъл от последователни тренировки, към който горе-долу се придържам, с променливи в асистиращите и повтарящи се базови движения, разбира се, “преведени” към спорта, който практикувам и съоръженията, с които разполагам.

Мнението беше редактирано от Dymag на 25.03.23 18:37.

27.03.23
00:32

Когато бях на 9 години баща ми ме записа на бойни изкуства. То тогава това беше привилегия само за деца на държавни служители, а аз бях най-малкия там. После дойдоха и други малки деца и групата се раздели по възраст, като на малките тренировките повериха на мен. После се преместихме и намерих друг клуб, вече в по-ново време, когато бяха достъпни за всички. Там пък си харесах едно девойче и за да съм с него смених и клуба и стила. После казарма и след нея се събрахме да тренираме “ветерани” за кеф. После приключих. 14 години, ако махна казармата 12, макар че там си тренирах сам.
През цялото време бях кльощав, което не ме е притеснявало. Едно съседско момче, също кльощаво, ми предложи да тренираме за да ни порастат мускулите, когато бях на 15 г. Оборудвахме с помощта на родителите от входа една обща стаичка, взех една книга - “Културизъм за всички”, чета и правя каквото пише. Казвам и на другите какво пише, т.е. какво да правят. После се преместихме и тръгнах по зали, започнах да “паля” приятели, да им правя програми. После казарма, след нея още малко го играх “гуру”, после приключих. 8 години, имахме лежанка в казармата и я ползвах.
Това “приключих” и в двата горни параграфа, да се разбира около 1995 г.
Минаха години, работа, семейство, обездвижване, боледувания и в един момент осъзнах че без спорт не става. Нямаше цели като качване, сваляне, мускули, маса, постижения или комплекси, а просто ми липсваше спорт в ежедневието. Целта беше проста - трябва да започна пак да спортувам.
Тръгнах с един приятел на зала, по мои програми тип “спешно батка”, вихрихме се месец и нещо, с прогрес на тежестите на всяка следваща тренировка, понадухме се и на поредното отиване залата беше затворена. Решихме да минем през близките лостове, да направим нещо, но там нищо се не прави - гола вода, язък ни за спорта. И решихме да тренираме на лостовете.
Това се случва 2000 г., помня, защото тогава ми се роди големия син.
Уточнявам - 2005 г. е създаден ytube, 2006 г. vbox, 2012 г. instagram, а за този форум може да погледнете ТУК. Т.е. няма инфо, сам си правиш спорта, което пък се оказа супер забавно и зарибяващо.
Нуждая се от тази доза движение в ежедневието, която наричам “спорт”, за да е наред всичко и да се чувствам добре. Има ли го - той си знае работата и не ми трябват цели, за да го правя. Няма ли го - страдам.
Днес цикъла от начало, бънджи, ластик с високо и ниско окачване, силови на 5-ци, разноименни крака, обратен ластик, повдигания на успоредката, 6 кръга вместо 5, защото ми е почивен ден, събирах слънце гол до кръста и не ми се тръгваше

27.03.23
21:46

Днес пропуск, забавих се в работата, но добре стана, в предвид дъждовното време. Имаше “прозорец” между преваляванията, но закъснях много. Никой не попита каква е таз програма “спешно батка” :D
От петък съм в Сандански, при белия паун и черните лебеди, да видя каква е цената на доматите и краставиците

28.03.23
23:09

Страдам от зимно-летна часова конфронтация - лягам по старото време, а трябва да ставам по новото. Така, като гледам около мен, не съм единствен. Не зная до кога ще го сменяме, но ако зависи от мен, бих запазил лятното часово време целогодишно, въпреки че астрономическото е зимното. Стъмва се и свършва работното време, а личното време в мрак ... спи там, мри и ако е светло - “на тръстиката”! После защо имало сезонни афективни разстройства ... никаква идея нямам за какво говоря, защото тези, разстроените, които познавам, са си разстроени всесезонно
Днес тренирах по светло, в работен ден. Кога стана 23 часа пак?

28.03.23
23:42

казано от Dymag на 28.03.23, 23:09:

ако зависи от мен, бих запазил лятното часово време целогодишно, въпреки че астрономическото е зимното.

Абе така е и с лятното часово време, зимата вместо в 17 и нещо, ще се стъмва в 18. Но пък когато са по-късите дни, в 8.30-9.00 сутринта ще ти е още тъмно. Което също не е ок. Въпрос на предпочитание.

29.03.23
09:28

Имаш претенции към часовото време, но в същото време пишеш “в предвид”. Интересно.

29.03.23
09:32

казано от Dymag на 28.03.23, 23:09:

Страдам от зимно-летна часова конфронтация - лягам по старото време, а трябва да ставам по новото. Така, като гледам около мен, не съм единствен.
Определено не си единствен. Поне при мен винаги отнема поне седмица да свикна с ранното ставане, както и с това, че рязко вечер става 23:00

29.03.23
22:28

Къде и кой пише в предвид?
Интересно - когато съм се родил, времето още не се е сменяло в България. Тук е въведено 1979-та ... еха - по-стар съм от смяната на времето у нас :D
Вчера нямах бънджи, а днес краката бяха само с него, макар че не бих казал че товари само краката. Четирите упражнения, които се утвърдиха с времето, за сега, са втурване напред с бънджи през кръста с контролирано връщане, клекове в опънато бънджи през кръста с лице към него, до тук са само крака, “теглене на количка” напред с бънджи в ръцете пак с контролирано връщане и клекове с опънато бънджи в ръцете с лице към него, при което има и елементи на тяга.

06.04.23
19:35

В Сандански записах как крещят пауните, защото се оказа че много хора не са ги чували
На площадката в парка има интересни подобрения, прикачвам снимки

Мнението беше редактирано от Dymag на 06.04.23 19:49.

Georgi Ivanov

06.04.23
20:43

Тука банда BMX идва да тренира явно :D . Яко изглежда иначе 360-ки в почивките :)

07.04.23
22:24

Като гледам как са сложили лежанката между рампите едва ли :)
Жената преди време дигна температура, започна да я “дере” гърлото, да кашля и съответно аз й взех витамини C и D, селен, цинк, пробиотик и бромхексин, яко чай от лайка и я оправих за 2 дена. На третия й дойде хремата, съответно краката във вряла вода с морска сол преди лягане и хремата изчезна за два дена. Определено грип, нормално, мина със стандартното лечение. Ще добавя, че бях подготвил и течен аналгин, ако дигне висока температура, но не опряхме до него.
Мен такова нещо не ме е ловило от години. Обаче в четвъртък миналата седмица се събудих с “дрането” в гърлото и кашлицата, без други симптоми. Сутринта в петък дойдох в Сандански, минах през една аптека, по план един витаминен комплекс и пробиотик, и гърлото мина с два приема. Неделята дойде хремата с яко кихане, после и тя мина за няколко дни.
Това беше въведението :) Сядаме с един колега в една кръчма, гледа ме и ми казва че десния клепач ми е притворен. Гледам се вечерта в огледалото - вярно е. Вчера се прибирам и жената пита какво ми е на окото. Аз нищо не усещам да му има, но в огледалото, десния клепач ми е по-притворен. Птоза се наричало. Та, понеделник съм на доктор да види защо съм развалил симетрията - жената ме накара.
Пусто беше в “шестака” днес. Разглези хората това време и като падне температурата под 10 градуса го пишат “студено”.
Две снимки от Сандански, които пропуснах да кача

08.04.23
20:54

Тези на снимките бяха най-евтините в Сандански, но от любопитство купих от тях. Краставиците бяха по здрави и вкусни от тези във Фантастико, дето струват по 5 лева, а доматите просто имаха малко за изрязване и пак бяха по-вкусни. Иначе цените бяха между 2 и 3 лева за “красиви” домати и краставици. Български нямаше - трябвало им още около месец.
Днес успях да тренирам, което беше несигурно заради прогнозата за времето, т.е. доволен съм

10.04.23
14:28

казано от Dymag на 22.06.22, 21:00:

Днес бях на ядрено магнитен резонанс, за първи път в живота си.
... не искам повече ЯМР ... ще си куцам

казано от Dymag на 07.04.23, 22:24:

Сядаме с един колега в една кръчма, гледа ме и ми казва че десния клепач ми е притворен. Гледам се вечерта в огледалото - вярно е. Вчера се прибирам и жената пита какво ми е на окото. Аз нищо не усещам да му има, но в огледалото, десния клепач ми е по-притворен. Птоза се наричало. Та, понеделник съм на доктор да види защо съм развалил симетрията - жената ме накара.

... и ми назначиха ядрено-магнитен резонанс на гл.мозък :( Направо се чудя дали да не го откажа

На вчерашната тренировка синът ме попита дали съм сигурен че българския клек не е македонски клек

10.04.23
14:36

казано от Dymag на 10.04.23, 14:28:

На вчерашната тренировка синът ме попита дали съм сигурен че българския клек не е македонски клек

Това пък от къде :-) При толкова много информация в нета, от къде е тръгнало всичко, както и това, че цял свят му казва така, а за тия макета и запетая няма. Всъщност проверих, някаква снимка излезе, въобще колко е относима, как някаква мацка кляка на смит с единия крак напред :-) Нещо между напад и бг клек.

Мнението беше редактирано от Dydo на 10.04.23 14:50.

10.04.23
15:27

Що да отказваш ЯМР?
Клека е от траките).

10.04.23
16:17

Той го каза като закачка със съвременната македонска идентичност. Иначе името на българския клек идва от Ангел Спасов, треньор по вдигане на тежести, работил в САЩ.
ЯМР не ща, защото трябва да не мърдам между 30 мин. и час, докато ми набиват канчето с метални звуци. А от горе на всичкото може да се наложи и да ме бодат, ако решат да е контрастен. А на мен ми няма нищо ... необичайно :P

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1