казано от Dymag на 10.04.23, 16:17:
Иначе името на българския клек идва от Ангел Спасов, треньор по вдигане на тежести, работил в САЩ.
Да, като е казал, че силните тогава бг щангисти са го използвали като помощно упражнение. Явно за да го популяризира. При въпрос зададен впоследствие на Абаджиев, относно приложението на този клек, той отговаря, че никога не е карал подопечните си да изпълняват такова нещо :-)
Но така или иначе движението явно се е харесало и е дало своите резултати, поради което е придобило популярност.
Когато е на височина задния крак, клека е по-дълбок, има повече стречинг и пренасяне на тежест повече към предния крак. Това са разликите
Тренировка, тренировка, ЯМР, тренировка. ЯМР-то със заключение ”нормална находка по отношение на мозъчните структури”. Скука ... поне беше в работен ден
казано от Dymag на 12.04.23, 20:35:
Тренировка, тренировка, ЯМР, тренировка. ЯМР-то със заключение ”нормална находка по отношение на мозъчните структури”. Скука ... поне беше в работен ден
Мен ако питаш, скучните резултати от ЯМР са си най-добри. :)
Вярно е, но по-притворения ми десен клепач остава необяснен, съответно без противодействие, не че е драма.
Вчера тренирах, но днес, на разпети петък, не. Бабите казват, че каквото и да правиш на Разпети петък, няма да се получи ... валя дъжд, та затова спазих традицията. Пък според поверията, ако вали дъжд на Разпети петък, годината ще е добра
Еййй, какво нещо е положителното мислене :)
Днес София беше особено чиста и спокойна, а въздуха един такъв, бистър, с цветове - скоро не съм я виждал такава. Слънчевия ден пък ми позволи да тренирам гол, за трети път тази година. Много приятно.
Марината за агнешкото ми е много настърган чесън, пюре от босилек, горчица, розмарин, джоджен, черен и червен пипер, лимон, хималайска сол и зехтин. Чака в хладилника утрешното бавно печене под капак с бяло, молдовско, вино и картофи. Тази година няма да правя дроб сърма ... освен ако не премисля до утре. Готвенето ми е удоволствие, за което напоследък нямам време, но това ще го направя както трябва, въпреки съмнителното агнешко, купено от голяма хранителна верига.
От вторник съм в Смолян, където не съм спортувал до сега. Още не съм правил проучване за лостове и успоредка там. По-другата седмица във Велико Търново, “нагоре, надолу и по стълбите”, където всичко ми е ясно по отношение на възможностите за спорт
Знаете ли че Смолян е един от най-дългите градове в България - 25 км. т.е. ако се наредят всичките му жители (около 20к) през един метър, в една колона, даже няма да стигнат от единия край до другия.
Тук правих нещо, което не ми се беше случвало отдавна - спортувах в зала, каквато се установи че има в хотела, всичките дни (3), защото бяха дъждовни. За съжаление, въпреки че имаха приличен като тежести мултифункционален гладиатор, наличната щанга беше ограничена до 60 кг., и заради леката тежест правих клек и тяга на 30-ки в серия. Направо си натисках на тях - суперсерия с гладиатор, клек и тяга, пак суперсерия с гладиатор, клек и тяга, “каяк” гребане с щанга, клек и тяга, нещо с дъмбели, клек и тяга - от този род, по час и нещо ... лека мускулна само в горната част на трапеца и неразположение в проблемния лакът като след прекаляване със силовите. Очаквах като за необичайно натоварване повече, особено от клека и тягата, като се има в предвид че тренирам краката само със собствено и ластици и съм хващал от тях размазващи мускулни трески. От една страна разочароващо, от друга притеснително, по отношение на лакътя
Спорът е между Габрово и Смолян. А пък най-дългото село е Гинци 15 километра е дълго, на прохода петрохан се намира. Тъй като се строи на дължина основно. И има само 153 жители, река Нишава минава от там, която пък извира от Ком и отива към Сърбия.
Не знам за нашите, ама площта на Чун Цин (най-големия град в Китай) е с площ над 80 000 кв.км. И с някакви покрайнини да е, заеби.
казано от Dymag на 20.04.23, 23:23:
Знаете ли че Смолян е един от най-дългите градове в България - 25 км. т.е. ако се наредят всичките му жители (около 20к) през един метър, в една колона, даже няма да стигнат от единия край до другия.
Ами тя табелата за Смолян я сложиха преди Бостина преди много години. От Бостина до Устово е няколко километра. След това до Райково още няколко и чак след това е същинския Смолян. Само и само да е най-дългия град. Едно време, когато направиха и новия център - то беше най-скъпия център на Балканския полуостров :)
21.04.23
11:08
казано от Dymag на 20.04.23, 23:23:
В Смолян 20 000 души няма даже в сезона, заедно с всички скиори в Пампорово...
Аз за Смолян нищо няма да кажа, но проблемът с леката щанга донякъде може да се реши, ако тягата се замени с обръщане, а клекът- със зерчер или клек-скок.
Свърши тази със Смолян - току що се прибирам и след малко отивам в “шестака”, да видя лост и успоредка за “сефте” тази седмица. То щангата “се оказа” лека като пробвах, тъй като не съм правил клек и тяга от ... не зная - много години. Получи се нещо от рода на “Я, то било много леко”. Даже може и да е нямала 60, а да е била 50-55, тъй като лоста на щангата беше дълъг като олимпийски, но ги нямаше удебеленията в двата края.
Утре ще готвя смилянски боб, а от понеделник съм във Велико Търново. “Нагоре, надолу и по стълбите”
55 е била.
Нямах колебания на силата в “шестака”, въпреки цялата седмица без лостове и три часовия път след работен ден. Даже пак се съблякох, а се прибрах със зимни обувки и яке с качулка :P В момента варя патладжан, защото си преписах една салата от заведение в Смолян - редичка белен домат на застъпващи се шайби, върху нея сирене, от горе патладжан на късчета и най-отгоре маслинова паста. Ако някой не знае, доматите се белят по-лесно, ако се поставят във вряла вода за 1-2 минути
казано от Dymag на 21.04.23, 21:19:
. Ако някой не знае, доматите се белят по-лесно, ако се поставят във вряла вода за 1-2 минути
и се поставят веднага в студена вода за 1 Мин.))))
Вчера правих тренировката със силовите на 5-ци в серия, а сериите са по една с всеки възможен хват. Правих тази тренировка, защото цялата седмица не бях виждал лост. Акцента беше на това и това споменавам, но в тренировката си имаше и другите обичайни неща - ластик с високо и ниско окачване, бънджи, разните повдигания на успоредката срещу силовите и вертикални повдигания на “human flag” пред и зад тяло.
Днес правих срещуположни ластици като портален скрипец, защото във Велико търново няма да имам подобна възможност за окачване. Пак споменавам акцента и пак си имаше обичайните неща, в случая комбинирани серии силови+затруднени коремни с успореден хват и двете с различни хватове или ширини, срещу тях разните повдигания на успоредка и крака в ластици по два пъти в кръг.
Утре ще правя TRX, на който не му е ред, но няма да го нося с мен и който пак е само елемент от цялата тренировка, даващ разлика ... “умишлена”. А на “където попадна” площадката ще е “възникваща” :P
Отклоних се. Боба ми стана супер на вкус, а за останалото ще трябва да мине време за да се разбере. Между другото, то това си се знае, но все пак да го спомена, боб се вари без сол, иначе не увира. И ако някой спомене че не му увира боба, да си помисли дали не е сложил сол във водата предварително. Сол се слага след като омекне, когато се добавят зеленчуците, подправките и мазнината
казано от Dymag на 21.04.23, 17:26:
Утре ще готвя смилянски боб, а от понеделник съм във Велико Търново. “Нагоре, надолу и по стълбите”
В Дружба ли ходиш на площадката? Може да направим една тренировка и да пийнем по бира, стига да не е дъждовно. 😁
казано от ARMSTRONG на 22.04.23, 22:03:
В Дружба ли ходиш на площадката?
Май точно по диагонал на картата на СФ :-)
казано от ARMSTRONG на 22.04.23, 22:03:
В Дружба ли ходиш на площадката? Може да направим една тренировка и да пийнем по бира, стига да не е дъждовно. 😁
По принцип винаги там съм ходел във Велико Търново и не зная друго място, но сега са ме настанили в х-л Лъки, Варуша-юг, за първи път в този район ... то, като гледам, не е чак толкова далеч - 2 км,, 30-на мин. пеша. Обаче прогнозата за другата седмица вярно не е добра 🙄
В Търголяс попаднах на най-ефективния начин играещите дечица да пречат на спортуващите. Играта е като “сляпа баба”, но участниците нямат право да стоят на земята, т.е. едното дете брои, а другите се накачулват по спортните уреди и камъните. После туй, дето е брояло, тръгва да ги търси със затворени очи именно по спортните уреди и ако спипа някое, трябва да му каже името и то става “сляпата баба”. Дечицата могат да се придвижват между уредите, но ако “сляпата баба” каже “ЗЕМ!”, което е стъпило на земята, гори. Та, представете си картинката - накачулени по уредите дечица и още едно, което активно се мота със затворени очи и опипване, пак по уредите. И аз, примерно, да трябва да правя нещо с мах или превъртане ... много са добри - признавам 🤪
Две снимки от терасата ми на хотела с бюджетна моторола за 300 лева - не са обработвани а само намалени
04.05.23
08:14
По-добре да ти пречат по уредите, отколкото да цъкат по телефоните. Ако много ти пречат, винаги можеш да идеш в някоя фитнес зала 😉
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 04.05.23 08:14.
Много интересно използване на Търголяс, накара ме да ида да проверя и честно да ти кажа не знаех че е имало такава идея през социализма за събирането на търново, горна оряховица и лясковец с бонус арбанаси ... :) Някаква повече информация да имаш по темата ? :)
ARMSTRONG, с който пихме на два пъти бира след тренировка, може би може да знае нещо различно от информацията в нет-а. За местните е позната идеята за обединение на населените места и го чух от тях, на маса :) На снимките, това горе в ляво, е Арбанаси. А за дечицата още на втория ден им намерих решение - надувам портативната колонка и те не могат да чуват стъпките по земята, за да кажат “ЗЕМ!”. Работи :)
Най съм мразел да търся варианти да се съобразявам с деца-те ясно трябва да знаят къде са границите...това сега е загубено -2/3 от родителите гледат с телешки възторг малките си уродчета.
За децата нормалното е да слушат възрастните, да се правят на възрастни, да си играят и да имитират родителите си. Най-често четирите са в противоречие и са променливи, в зависимост от това, дали присъства родителят им или други деца, които искат да впечатлят. Честно казано с повечето деца се разбирам и ако има проблем, той изхожда от родителят, възпитанието и фейсбук, а не от детето. Между другото, на същата площадка няма гуми, защото през 2019-та едно дете е било затиснато от голяма гума докато си “играело”. Имало е линейка, пожарна, полиция ... гумата е била виновна :P
05.05.23
08:28
казано от Dymag на 04.05.23, 23:31:
... и ако има проблем, той изхожда от родителят, възпитанието и фейсбук, а не от детето.
То проблема винаги е от там, децата се раждат бели платна и ние, възрастните, рисуваме върху тях, а после им се сърдим, че не ни харесва нарисуваното :D
От Велико Търново та в Ботевград на “иди ми-дойди ми”, т.е. всеки ден с колата по над 200 км., 13-ти ден на работа без почивка и спорт след 19:30 часа в София, заради “служебна драма”. Пуснаха ме само утре да почивам и от неделя пак така. Вчера с TRX, днес само със собствено, утре ще раздуя тренировката повече, че не зная кога ще свърши драмата.
И все така, 17-ти работен ден ще ми е утре. Обаче, късно-не късно, съкратено или не, си спортувам. Миналата година споменах в дневника си 3D мапинг-а в София. Сега пак му дойде ред, а пък съм фен. Та, в други ден почва. Ето я програмата с локации. Направо може и да пропусна един ден късните си тренировки, за да обиколя всичко, най-вероятно в четвъртък
Вчера свърши “служебната драма” и сега ще почивам една седмица, че даже и ще ми останат 2 дена почивка. ”Учи, мама, да не работиш” и ”Който не работи няма да яде” отдавна съм се убедил, че са манипулативни, неверни, твърдения, та, сега, малко няма да работя, съответно ще се наспивам, ще ям и даже днес имах време да си сменя зимните гуми с летни. Също така тренирах в нормално време.
казано от Dymag на 15.05.23, 22:03:
Вчера свърши “служебната драма” и сега ще почивам една седмица, че даже и ще ми останат 2 дена почивка. ”Учи, мама, да не работиш” и ”Който не работи няма да яде” отдавна съм се убедил, че са манипулативни, неверни, твърдения, та, сега, малко няма да работя, съответно ще се наспивам, ще ям и даже днес имах време да си сменя зимните гуми с летни. Също така тренирах в нормално време.
Хахха, какво съвпадение и аз ги смених оня ден гумите :))
казано от Dymag на 15.05.23, 22:03:
казано от nervak на 15.05.23, 22:16:
Тия поговорки са си простотия от соцфолклора.
Нямат нищо общо със соца. Първата е от времето, когато за работа се считала работата на полето, а работата в канцелария за нищо работа. Та учи, за да не ти се налага да си вадиш хляба с пот на нивата. А втората води началото си от Библията.
А иначе без работа нищо не става, но когато си учил повече имаш и повече възможности.
Уффф ,айде ся и история на поговорките ..
По времето на соца се посираха да ни ги повтарят ....от учители и кой ли още не.
Въпреки, че и аз съм човек на бюро, супер много ме дразни настоящото развитие на нещата. Всичко живо ютубъри , влогъри, блогъри и не знам си каква измет. Никой не иска да бачка. Друго си е да виждаш жените с кърпи на главите по тъкачните станове, по тютюневите складове, в обувните заводи на поточните линни и на гроздобер. А пък мъжете с работните дрехи и с каски на главите. И така да са 99% от хората по света :-)))))))
16.05.23
10:38
казано от Dydo на 16.05.23, 10:22:
Въпреки, че и аз съм човек на бюро, супер много ме дразни настоящото развитие на нещата. Всичко живо ютубъри , влогъри, блогъри и не знам си каква измет. Никой не иска да бачка.
Абсолютно. Вече има поприще и эа теэи, от които нищо не става. 😂
казано от Dydo на 16.05.23, 10:22:
Всичко живо ютубъри , влогъри, блогъри и не знам си каква измет. Никой не иска да бачка.
Мислиш, че те не бачкат? Или че тяхната работа е по-лесна от твоята?
И ако да - защо и ти не правиш същото?
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече