Покачване на мускулна маса + Суплементи.

29.03.16
14:41

Здравейте !

Вече общо 3 години се занимавам с фитнес, 1 сериозно, и други 2( в които само тренирах без хранителен режим, просто за един вид спорт) !
На 15 години съм(октомври правя 16) / 76-7 Килограма / 1.95-2.00 ( Последно бях 1.95 преди 6-7 месеца, сега не знам колко съм. !)
Редовно си ходя на фитнес, прекъсвал съм за няколко месеца и после пак. Хранителния режим вече от 4-5 месеца наблягам на месото, яйцата, ориза, картофи.. Нямам точно определен хранителен режим ( имам предвид в точно този час да ям точно това по толкова грама, но ако е нужно ще го почна така, искам професионален съвет и не ми се мятат излишни пари в треньори и подобни, след като получавам нужната информация от интернет). Тренирам 5 дена в седмицата (Понеделник - Петък ) и 2 дена почивам ( Събота - Неделя ) !

Програмата ми е по следния начин :
Понеделник - Гърди + Корем
Вторник - Гръб + Трапец
Сряда : Бицепс / Трицепс
Четвъртък : Рамена + корем
Петък : Крака ( Правя го последен ден, защото после имам мускулна и не мога да ходя)

И си мисля да взимам Креатини ( прочетох тези теми и ми стана ясно, какво е / що е ) :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/35218
http://www.bb-team.org/articles/871_kreatin-povelitelyat-na-eksplozivnata-sila
Но все пак искам да питам, защото никъде не пише от колко години може да се приема .? В тези 2 теми горе, не пише че вреди и такива подобни, но като се поразрових още повече в Google, намерих, че е вредяло един вид( но не знам дали наистина вреди или не, моля да ме информирате .)
Видях, че има 2 варианта на приемане -
Първи вариант: всеки ден по 3-5 грама.
Втори вариант: зареждаща фаза по 4х5гр. на ден за първите 5 дена и след това по 3-5 грама всеки ден.
Кой ще е по-добре за тази годишна възраст, пише че се препоръчва 1-вия вариант.

Да го смесвам ли с други неща?
Да сменя ли креатина с друг вид добавка ? - Имам приятел, който е на 16 и е почнал с Азотния Буустер, а като прочетох, че не се позволява под 18 години, разбрах че има вредни страни(странични ефекти).

Приемам абсолютно всякакви мнения/съвети и там подобни.

Всички хранителни добавки са БЕЗВРЕДНИ, стига да ги приемаш по указания начин.

29.03.16
16:05

казано от Ростислав Арнаудов на 29.03.16, 15:56:

Всички хранителни добавки са БЕЗВРЕДНИ, стига да ги приемаш по указания начин.

Това е прекалено силно твърдение. Има маргинални класове, за които данните са много малко (примерно ксеноандрогените), има и такива, които се “заиграват” със системи, прекалено сложни, за да можеш да кажеш дали е безвредно да се приемат (прохормони). Неслучайно доста вещества, класифицирани като добавки, по-късно са забранени (ефедрин, 1,3-диметиламиламин) заради рисковете, които крият.
В крайна сметка с добавките, както и с всяко нещо, трябва да се подхожда разумно и според нуждите.

След забраната на споменатия DMA азотните бустери в голямата си част разчитат на огромни дози стимуланти (предимно кофеин) и употребата им за мен е не само излишна, но и вредна дори за хора над 18 - в дългосрочен план води до адренална преумора.

Един хубав креатин монохидрат обаче не би навредил дори на 16 годишен. Друг е въпросът дали има нужда от него. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.03.16 16:07.

29.03.16
16:46

казано от Boby_ на 29.03.16, 16:05:

Един хубав креатин монохидрат обаче не би навредил дори на 16 годишен. Друг е въпросът дали има нужда от него. :)

Значи да разбирам, че не носи вреда.. И няма никакъв проблем в годините..
Ами относно нуждата, мисля сериозно да се занимавам с това и ако почна сега( и щом нямам проблеми), а как да го приемам??

По първия вариант, който е винаги 4-5 гр. дневно, или другия който започва с зареждаща фаза, който е 20гр на ден първите 7 дни..
Също така дъм виждал и да казват еди си колко грама на Еди си колко кг!?
Има ли значение каква марка или нещо,  знам че трябва да пише Creapure някъде там, или поне така прочетох в темата..

Здравей Музи Сали,

Колкото си по-стриктен в храненето, толкова силен и бърз ще е ефекта. Ти си ученик, така или иначе имаш режим (първа смяна, втора смяна) - намести храненето и тренировките по едно и също време всеки ден. Тялото ще работи по-добре, когато редовно го снабдяваш с хранителни вещества (това ти е и горивото, и строителния материал - няма от къде другаде да си ги набавиш).
3-4 ядения с нормална храна (не се тъпчи на сила, изяж само колкото можеш, постепенно ще увеличаваш количеството храна на всяко ядене докато не захочнеш да качваш килограми. апетита идва с яденето.) и 1 прием на протеин, въглехидрати и други добавки СЛЕД тренировка.
За тренировките - ако не ти вървят нещата, значи някъде бъркаш и не правиш нещата по най-добрия начин. Кои мускули ще комбинираш в една тренировка е без значение. Обърни внимание на техниката (позиция на тялото и крайниците, треактория, скорост в позитивната и негативната част на движението), почивката между сериите, броя упражнения и серии и т.н. Най-лесно е да се хванеш да тренираш с някой, който ти харесва как тренира. Спестяваш си обяснения, писане на програми - просто се мяташ и правиш същото като него. Естествено по време на тия тренировки ще обсъдите на дълго и на широко защо и как, какво и от къде да прочетеш.
Варианта с персонален треньор не е за пренебрегване. Няма да се разориш за 5 тренировки с инструктор (по една за всяка мускулна група). Като казвам персонален треньор имам предвид човек дето си заслужава парите (не е толкова от значени дали е завършил курс или не, млад ли е или стар - или е добър в тази работа, или не). Келеша с татусите и два цикъла с омнадрен не е твоя човек, независимо колко е голямо самочувствието му. Спортът е проста работа ама не е за прости хора.
Добавките ще почакат. Трябва да си ги заслужиш. Например като спазваш стриктно хранителния си режим и тренировките за 4 седмици.))) То и без това ще имаш чувствителен ефект само от оптимизирането на храненето и натоварването. Така вниманието ти ще е съсредоточено върху важните неща (да не изпуснеш хранене, да не ядеш/пиеш боклуци, да тренираш ефективно и без контузии, да спиш достатъчно), а не дали да пиеш 2 или 10 хапчета.
Добавките работят, но са ефективни само в комбинация с подходящо хранене. При положение, че се храниш хаотично, каквото и когато има - файдата от добавките е никаква и си хвърляш парите на вятъра.
Да допуснем, че ще ме послушаш и ще вкараш нещата в ред. От добавките най-важни са ти:
1. Витамини - каквито и зеленчуци да ядеш, не можеш да си набавиш оптималното количество витамини. Вземи си комплексни мултивитамини с минерали, да не са много “силни”. Примерно дейли витамин на сайтек, мъжките витамини на биотеч - за такива концентрации говоря. По една - две таблетки на ден, с храната (закуска и вечеря, или храненето преди тренировка) е достатъчно. Щях да забравя - много добра алтернатива на синтетичните витамини (всички витамини, които са в таблетките, капсулите и сиропите са синтетични) са натуралните източници - пчелен прашец и бирена мая. Много по-скъпи са, но и имат много повече активни съставки.
2. Протеин. 1 доза (в твоя случай - 45 грама е добре, все пак си 2 метра, не си кинта и педесе с вдигнати ръце) високобелтъчен протеин (70-80%) след тренировка осигурява бърза доставка на аминокиселини за разбитите ти мускули. Заедно с достатъчно количество бързи въглехидрати (декстроза, малтодекстрин - 30-50 грама, в зависимост от обема на тренировката). Може да пробваш и с банан, оризовки или бисквити - виж с кое ще се чувстваш по-добре. През другото време на деня протеинът не е по-добър избор от нормалната храна (даже напротив). Видът на протеина не е толкова важен - най-логичният избор е суроватъчния протеин, но и матрица ще ти свърши същата работа. Избери си достатъчно качествен, да ти понася добре, да не те подува и газира ))), но не се изхвърляй със супер маркови или много рекламирани продукти.
3. Креатин и глутамин - яката работа ))) по 2-3 грама преди и след тренировка вършат чудеса. Зареждането не е толкова важно - да, първата седмица има разлика, но след 2-3 седмици е без значение дали си зареждал или не.
4. Бета аланин - дава много силова издръжливост, идеално се комбинира и допълва с креатина. по 1 грам преди и след тренировка ти стига.

Можеш да минеш и без добавки (ако се храниш както трябва ще си растеш като гъба и никой не може да те спре). Тия добавки в тия дози смятам, че са напълно безвредни за здрво 15 годишно момче.

Успех

29.03.16
17:51

@Николай Калчев

Първо искам да ти благодаря, за бързия отговор!

1. Поразрових се относно тези Витамини в интернет, и намерих информация, която ти си ми предоставил.
http://abra.eskit.ru/index.php?route=product/product&product_id=165 ( не гледай, че сайта е руски! Просто давам пример - ако не са тези дай друг линк )
А за тези, които каза :

Щях да забравя - много добра алтернатива на синтетичните витамини (всички витамини, които са в таблетките, капсулите и сиропите са синтетични) са натуралните източници - пчелен прашец и бирена мая

Не можах да намеря нищо, ако може да ми дадеш линк или нещо подобно ( искам да кажа, че аз няма да ги поръчвам онлайн... От Варна съм и ще ги взема от Варна някъде ..)

2. Тъй като не съм много запознат с тези работи, давам примери от интернет и ако кажете че тези са добре, ще търся подобни..
http://shop.bb-team.org/pure-nutrition-100-pure-whey?sku=1918 . Също така прочетох, че всичко трябва да е в дозите, имам предвид не трябва да прекалявам и щом казваш, че 45 грама е окей за мене, защото знам че съм по-високичък от другите.

3. Да взимам и двете по отделно по 2-3 грама?
Примерен глутамин : http://shop.bb-team.org/pure-nutrition-100-pure-glutamine?sku=1548
А протеина суроватъчния има 2 видя : суроватъчен и суроватъчен (изолат) не знам разликата и за това питам ?
http://shop.bb-team.org/pure-nutrition-100-pure-whey?sku=1918 -

4. Относно бета аланина видях, че е имало ефект след приемането му :
“бета аланин изтръпване” или “бета аланин иглички”.Това е напълно безвредно усещане за убождане и зачервяване, което чувствате по повърхността на кожата в резултат на нервните окончания, които са стимулирани.”Тръпките” обикновено започват около 15 минути след поглъщането и могат да продължат за около 30-60 минути, преди да затихнат.
Ако не носи някакви други странични ефекти, може да ги използвам..


Мерси за изказването, но искам да кажа само, че не искам да използвам неща които ще ми доведат проблеми.. Не ми е чак толкова до цената, да е качествена, ако иска да е скъпа( ще я взема, просто да не навреди) .. Относно примерите, които съм дал ако са добре, и кажете че мога да ги взема, ще потърся подобни  или същите ако намеря и ще ги взема( както казах не ми е чак толкова до цената.) .. А колко време да ги приемам, знам че креатина трябвало да се приема 3-6 месеца и после 1 месец почивка, а другите може ли целогодишно да ги приемам ?


И тези 45г протеини на веднъж ли да ги приемам? Или отделно?
Казаха ми, че тези добавки щели да ме дехидратират и трябвало да приемам по-голямо количество вода??

Мнението беше редактирано от Музи Сали на 30.03.16 08:49.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1