17.05.16
15:52
И така...
Пак тук, с дневник
След N-годишно отсъствие :)
Напоследък се дразня, че нямам системност в записване на тренирoвки/ постижения. А и бях малко провокирана от обстоятелствата, като че ли. Да видим дали електронен дневник ще ми се получи по-добре от хартиен :)
За старт ...
....И за тези, които нищичко не знаят за мен.
Тренирам от десетина години..с прекъсвания. Обичам тежички, интензивни тренировки.
Обичам да се движа, да ходя.
Имам 2 дискови хернии, нестабилни колене, възпалено рамо и ...момиченце на почти 5 г.
Тренировките и движението са част от ежедневието ми, като не са самоцел. Тренира ми се, тренирам. Ако ли не, някой друг път.
Работя на бюро, по цял ден, затова си измислих (а Вик ми направи) масички с които да мога да работя и права. Старая се да съм права около половината работен ден .
Вярвам, че ходенето е също толкова важно (ако не и повече) от тренировките и гледам да навъртя около 10000 крачки на ден. За целта използвам обедната почивка за разходки.
Храната е..основно домашно приготвена, горе-долу балансирана. Обичам сладичко.
В момента съм в добра физическа форма от към сила, издръжливост, здраве, но пък имам излишни кг от след раждането, които просто не искат да си ходят. Тяхна воля.
Постижения от последната година
Заден клек - 135 кг
Преден клек - 100 (или 105 кг, кой да ти помни)
Мъртва тяга - 135 кг (скоро не съм успявала да повторя този макс)
Лежанка - 77,5 кг (скоро не съм успявала да повторя този макс)
Пуш преса - 65 кг
Обръщане - 75 кг (скоро не съм успявала да повторя този макс)
Изхвърляне - 47,5 (с кошмарна техника (devil) )
16/05/16 - понеделник -Ха, каква хубава дата за старт! :)
The saddest thing about betrayal is that it comes from your closest people - from friends and loved ones.
Хубав ден, след това гаден ден
Стъпки: 8500
Сън: около 4,5 ч, кошмарно накъсан
Добавки: пълен комплект (който в момента включва рибено масло, магнезий, хондроитин, колаген, силиций, мултивит. )
Самомасаж с топка и ролка, активации, разтягания, висене
Тренировка
малко обръщания и снач, клек с щанга над глава само с лоста.
Засилих се да товаря..и така се получи , че приключих за деня.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим17.05.16
16:07
Ииихууууууу! Ах, как се радвам!!!!!!!! :))))
Прекрасната Лимка! :))
Йеееее, айде бе Мим, от кога те чакам :*
Ще следя с интерес то е ясно, поне тук да те виждам, като не идвам в залата :)
Успех с дневника и целите!
Благодаря за посрещането, ветерани :)))
17/05/16 - Вторник
Sometimes, the only one you can trust is yourself.
Като цяло кофти ден - подходящ за разбиване с тренировка :)
Компенсирах за провалената от предния ден (devil)
Стъпки: 10300
Сън: около 7 ч, накъсан
Добавки: пълен комплект
Тренировка
Самомасаж с топка ( стъпала, прасци, глутеуси, гърди) и ролка, разтягания (прасец, задно бедро, сгъвачи на таза, пириформис, усуквания), висене
Burgerner warm up
сначове с лоста за техника
Клек с щанга над глава - 5 @ 20 кг; 3@30 кг ; 2@40 кг ; 3 х 1 @ 50 кг; 1@ 55 кг; 1 @ 60 кг (това май ми е близо до макса)
Набирания с надхват, стриктни: 3, 3, 2, 2, 2, 1
Обръщане с клек: 5 @ 40 кг, 3 @ 50 кг, 1 @ 55 кг; 1@ 60 кг; 1 @ 65 кг, 1 @ 70 кг; 0@ 75 кг
Комплекс:
100 double unders
50 air squats
25 push press @ 25 kg
2 x
60 double unders
30 air squats
15 push press @ 25 kg
3x
40 double unders
20 air squats
10 push press @ 25 kg
Time cap: 23 min - не влязох в него
18/05/16 - Сряда
Every day you wait is another day you’ll never get back
...един ден, който няма да си върна, т.е. загубен ден..в чакане...в контекста на горното...
‘забавна’ истерясала родителска среща. Възпитанието на децата е отражение на възпитанието на родителите...очевидно. Поредният ден, който го доказва.
Изключително трудно и дълго приспиване на детето...и последвало ненаспиване...отново...
Стъпки: 10100
Сън: около 6,30 ч, не толкова накъсан
Без тренировка
Мнението беше редактирано от Limka на 19.05.16 10:19.
19/05/16 - Четвъртък
Hold me , Thrill me, Kiss me - ретро класика - поздравче :)
Рутинен ден - всичко в график, нищо, което да’ ми изкара въздуха или размекне коленете” :)
Пак така се получи, че се смазах от трениране, чак не ми се вечеряше след това...
Стъпки: 12900
Сън: около 8 ч, трупясан, без събуждане
Храна: чудна + 2 промишлени бисквити с “шоколад” (внасяме заместител на какаово масло...вече не вярвам в каквото и да е масово произвеждано ‘шоколадово’ )
Тренировка
Самомасаж с топка ( глутеуси, гърди), разтягания (прасец, задно бедро, сгъвачи на таза ), висене
Burgerner warm up + 10на снача с лоста за техника. Прекратих след като си издрънчах главата :@
Паралелно вработване на лежанка и тяга
Тяга: 10 х 20 кг, 8х40 кг, 6х60 кг, 5х 80 кг, 3х90 кг, 2х100 кг, 1х110 кг, 1х120 кг, 0х125 кг
Лежанка: 10х20 кг, 8х30 кг, 5х40кг, 3х50кг, 2х60кг, 1х65кг, 1х70 кг.
Спрях дотук, че рамото ми не харесва хоризонтално бутане напоследък.
Комплекс-1:
12 min EMOM (Every minute on the minute)
2 Лежанка @ 60 кг (второто повторение от последните 2 серии - с помощ)
3 Мъртва тяга @ 90 кг
Почивка 2-3 мин
Комплекс-2:
10 мин ЕМОМ
5 заден клек @ 60 кг
5 обратно гребане с TRX
максимален брой суингове до края на минутата
Резулатът е общия брой суингове за 10те мин - скромните 75 бр за мен :)
Мнението беше редактирано от Limka на 20.05.16 10:00.
Забегнахме за почивните дни на bootcamp :)
Много зареждащо зелено, настроение, емоции, пък макар и ненаспана ..пак :)
20/05/16 Петък
Unexpressed emotions will never die. They are buried alive and will come forth later in uglier ways.
Много емоционален, някакак тежък ден. Но пък...Bootcamp!!! :)
Без тренировка, пътуване, багажи
Стъпки: 13100
Сън: никакъв, около час след зазоряване
Храна: чудна + бутилка червено вино
21/05/16 Събота
Only someone who can make you that happy, can make you also so sad.
Стъпки: 11200
Сън: пак много зян, около 3 ч
Храна: чудна + малко пърленка, + 3 топки сладолед + 2 бири
Тренировка 1
Загрявака + разтяжки, носене на другарче, мечка, бърпита; скачане на въже и подобни забавни истории
Комплекс:
7 мин AMRAP = 11 rounds + 3 burpees – SDHP
5 burpee SDHP @ 24 кг пудовка
5 Sit ups
Тренировка 2
Burgerner warm up @ 20; 30 kg
Snatch Balance @ 20; 30; 40 kg
Snatch @ 20; 30; 40 kg
Squat Snatch @ 20; 30; 40 kg
Squat Clean @ 30; 40; 50; 60 kg
Комплес: Partner WOD for time = 11:32
Run (Partner runs, while the other partner Swings/ Jumps; change afterwards)
Total reps:
200 Swing @ 24 кг
100 Box Jumps
22/05/16 Неделя
Enjoy the little things in life for one day you’ll look back and realize they were the BIG things!
Стъпки: 16000 и чудесна разходка на зелено
<3 , с много слънце . Попълних запасите на вит Д )
Сън: още по-зян, около 3-4 ч
Храна: чудна + 3 бири + 3 топки сладолед
Тренировка
Загрявака + разтяжки, хвърляне на пудовка, кълбета
Комплекс:
4 кръга, интервали работа – почивка = 20:20 сек
Обратно гребане на ТРХ,
Лицеви опори
Скачане на въже
Скачане на кутия
Суинг @ 24 кг
Изхвърляне @ 30 кг
Планк
Бой с въжета
Клекове със СТ
Бърпи с прескок
23/05/16 – Понеделник
Expectation is the route of all heartaches
Стъпки: 14800
Сън: 8 ч , идеален
Храна: чудна + 2 сайдера, шоколад
Тренировка
За време = 15:45 мин
100 Thrusters @ 30 kg
Every minute starts with 20 mountain climbers
Бая тежка тренировка. Като за край на бууткемпа :)
Такъв апетит ми отвори...мали...стомахът ми стана бездънна яма...
24/05/16 - Вторник
A day at the beach restores the soul (nlove5)
Стъпки: 9900
Сън: 6 ч , идеален
Добавки: без
Храна: чудна + нескафе фрапе, бира радлер, шоколад
Без тренировка, но пък разходка, кафе със стара и вярна приятелка, релакс на плажа, домакинска работа бол
Мнението беше редактирано от Limka на 25.05.16 13:20.
25/05/16 - сряда
If nothing goes right…go to sleep (rock)
Ми супер смотан ден. Нищо не вървеше, както трябва. Станах рано да бягам, уж, но явно нацелих най-неподходящите шорти за това - навиваха се, събираха се...мъка. 3 крачки, придърпване надолу, още 3 - другия крачол. Още на първия км ми запариха краката (от търкането на навити ръбове в другия крак), на 2 км работата беше вече на кръв. Теглих една майна и зарязах. Поне се насладих на спокойна морска градина, зелена росна трева, море, тишина, катерици :)
На работа - пак така, 100 неща правя и не мога да завърша.
Реших, че ще упражнявам вечерта обръщане и изтласкване и скок на въже с двойно завъртане (double unders). Никаква сила за clean& jerk; пък за скоците ....това трявба да е ‘модерния’ вариант на бой с камшик . Ако си много ядосан на някой, му връчваш въжето и го караш да прави doubleunders (devil)
...Ми накрая просто си легнах да се наспя...(wasntme)
Стъпки: 13150
Сън: 8 ч, чуден
Храна: изтървана работа, някакви бисквити и кекс доволно
Тренировка - раздвижване по-точно
разтягания на прасци, задно бедро, хип флексори, самомасаж с топче стъпала, прасци, гърди, висене
кипинг набирания някакви
Обръщане и изтласкване - 30; 40; 50; 60 кг, 0х65 кг
Скоци на въже, неуспешни опити за двойни завъртания
Обръщане и изтласкване - 30; 40; 50; 3х60 кг
И толкоз.
Мнението беше редактирано от Limka на 26.05.16 11:06.
казано от Limka на 26.05.16, 11:04:
; пък за скоците ....това трявба да е ‘модерния’ вариант на бой с камшик . Ако си много ядосан на някой, му връчваш въжето и го караш да прави doubleunders (devil)
.
Мда, всичките ми double under-и са завършвали с кръв, белези и неприятното чувство когато вече ти писне въжето да те удря в раните. :(
Мале, възхищавам се на тренировките ти !!! Аз клякам с 50кг и после не мога да излезна от вкъщи по стълбите от болки, а ти си стигала чак до 100 и повече ! (shake)
Ще те следя с удоволствие !
Stefi, всички правим толкова, колкото можем в момента и с колкото се чувстваме добре :)
Състезанието е със себе си единствено, а целта - да си по-добра версия на себе си все нов ден :)
MartiG, здрасти и на теб :)
26/05/16 - Четвъртък
Every day is a new beginning. Take a deep breath. Smile. START AGAIN.
Бях забравила колко е готино да започнеш деня с бягане. Може би най-свежия старт. Е, сещам се и за нещо също толкова добро и освежаващо (blush)
Ужасно се ядосах на тези double unders. Отидох и си купих speed rope, ще ги сборя. Малкия проблем - още повече боли ударът със спийд въженцето. Вече е съвсем като камшик, чак и кожата цепи.
Общо взето е вярно, че никой не може да ти причини това, което сам си причиняваш :)))
Стъпки: 14500
Сън: 7 ч, с будения няколко
Храна: недостатъчно като за цялостното движение => нощна хипогликемия и хапване на портокал и мед с тахан в 00:30ч
Тренировка 1
5 К бягане = 30:45 мин
Тренировка 2
продължително разтягания на прасци, задно бедро, хип флексори, пириформис, рамена от вис, кипове
обстоен масаж с топче стъпала, прасци, всичките глутеуси и пириформис, около тазобедрена става дълбоко
опити за double unders
Комплекс
10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 for time = 10:49 мин
Hang Squat Clean @ 30 kg
Push ups
Double unders
Към края на комплекса взех да схващам как се получават по-лесно. Дано да не забравя до следващия опит :))
казано от MartiG на 27.05.16, 14:31:
Как си измерваш крачките?
Някаква лидълска джаджа ViFit, подобна на Garmin Vivofit , но около 3-4 пъти по-евтина...
Опитай се първо да се научиш на даблс без въжето да минава под теб, а просто да го въртиш в една ръка, в стrани от тялото ти. По този начин ми отне 2 дни да схвана движението. Основното е да знаеш кога точно да придадеш скорост на въжето... :)
Мнението беше редактирано от Juls на 27.05.16 15:38.
Здрасти, Лим,
Изключително интересен и истински дневник пак (както винаги). Върна ме в 2009-та :). Аз искам да те попитам за килограмите от бременността. Как са качени и защо за пет години не си успяла да ги разкараш? Къде е причината? В храната ли? А имаш ли за цел да ги свалиш? Питам, защото точно ти си с толкова опит. Интересно ми е какво мислиш? Аз, сега с третата ми бременност качих рекордни килограми, но вече съм във форма. Свалих ги с режим на хранене и редовни интензивни кратки тренировки всяка сутрин, без неделите.
Иначе, Лим, момиченцата ти са страхотни. Прави ми и впечатление, че сънят ти също не е перфектен. Миа е вече голяма. Буди ли се? У нас всички заспиват (децата де) в 22ч и се будят в 6-7. Аз лягам към полунощ, но се наспивам. А и всеки следобед спя също. Още не ходя на работа, в майчинство съм. Би ли снимала масичката в офиса ти?
Мнението беше редактирано от maria на 29.05.16 06:30.
Здрасти, Мимка,
Много въпроси, откъде да подкарам
- за кг - Реално нямам точно обяснение защо не се получава свалянето. Хормонално съм ОК. Към този момент бих казала, че е нещо с чревен дисбаланс. Според лекарите съм здрава. Т.е. е нещо в зародиш, което традиционната медицина не може да хване.
По време на самата бременност качих доста, но проблемът беше повече при кърменето. Реално си качвах стабилно 5*6 кг/ година докато кърмех, а и малко след това. (т.е. до около 2 г след раждане). Предполагам хормонално. При мен имаше и доста други фактори
- имах ужасни кризи с кръста, доста дълго време прекарвах на легло в жестоки болки, понякога дори не можех да ходя, до трениране съвсем не стигах. Силните болки + обездвижване + качени кг са си доста ‘стрес’, за човек, за който движението е било начин на живот. Добавяме към това и едно много ревящо и неспокойно бебе и ...много недоспиване и ...картинката е съвсем цветна :). Връщайки се назад, сега съм убедена и че съм била яко депресивна.
- храната - като цяло за мен е важно с какво се храня и се храня относително чисто. Понякога прекалявам със сладко под формата на шоколад или сладолед; тогава също. Но не мисля, че това е ‘обръщало каруцата’
Дори когато не съм тренирала съм имала доста движение под формата на разходки.
Та...като цяло... в момента мога да сваля кг, ако съм на изключително стриктен режим без НИКАКВО сладко (дори суш.плодове), без млечни, глутен и мая и макс. плод на ден. Дори тогава свалям бавно - 2-3 кг/ 30 дни. Такъв стриктен режим ме прави адски нещастна и недоволна от живота, така че от един момент нататък просто свикнах със състоянието, в което съмв момента - то е някакъв период, вярвам, че ще мине и честно казано, колкото повече се стресирам около това, толкова по-зле става на чисто емоционално, а следвателно и на всякакво ниво.
Сънят ми не е перфектен - да, затова си го и пиша, защото това си е индикатор. Спя леко, будя се понякога. Понякога Миа ме буди. Колкото мога, работя по това.
На финал: всеки човек и механизмът на работа на тялото му е различен в различни етапи на живота му. Това, че нещо е работило при теб, не значи , че ще работи при мен или при Пенка, Иванка и т.н. Всичко е въпрос на опит - грешка. Аз правя това в момента - търся нещото, което ще промени нещата при мен :)
Ако беше само въпрос на тренировки и режим, досега трявбаше да съм изчезнала, направо :D
Мнението беше редактирано от Limka на 30.05.16 15:19.
Уикендът, обичайно, правя всичко възможно да не се докопам до компютър. И даже ми се получава без усилия:
Резюме:
27/05/16 - петък
Стъпки: 12500
Сън: 7 ч
Добавки: пробиотик
Храна: доста въглехидратна, но ОК. 2 ч вино
Без тренировка: скачане на въженце и заучаване на double unders докато чакам Миа да се натанцува
28/05/16 - събота
Стъпки: 17250
Сън: 6,5 ч
Храна: ОК, малко шоколад, 1 Мохито (nlove9) - открих летния сезон в Cubo. Най-хубавото Мохито на света :)
Тренировка
гребане на Concept - Около 5 К общо, част от които в 14 мин AMPRAP комплекс, заедно с Пуш преси и Преден клек
= прецакан кръст. Отпреди си помня, че гребането не ми се отразява добре. Да видим колко бързо ще възстановя.
29/05/16 - неделя
Стъпки: 16000
Сън: 7,5 - 8 ч
Храна: не много, но никакво време за приготвяне, доста нерви покрай концертна изява на Миа и ...пица + мента + сайдер. Пиша го дъждовен :))
Няма тренировки, кръстът ми още е зле.
Обстойни масажи с топче, разтягания
Правих 3 (три!) торти, да се черпим за предстощия ми Ден-ден . Вик е прав, че прекалявам...
Тотално се скапах
Много пълен уикенд. Емоции всякакви и наситени...като за седмица :)
казано от Limka на 30.05.16, 14:07:
- за кг - Реално нямам точно обяснение защо не се получава свалянето. ....
Следиш ли калории?
Дори тогава свалям бавно - 2-3 кг/ 30 дни.
Това не е бавно, това си е доста стабилно темпо.
казано от Петко К на 30.05.16, 15:30:
Следиш ли калории?
Не, не следя калории. От доста време не вярвам в това, че можеш точно да изчислиш какво точно си изял, или пък изразходил. Да не говорим, че всеки ден е различен от гл. т. движение, стрес, емоции, сън (=> и хормонална среда). Просто не вярвам , че елементарната математика работи, когато говорим за толкова сложен механизъм като тялото.
Смятам че някакви цифри и фиксиране над тях само внасят допълнително стрес.
Вярвам, че трявба да правим това, което ни прави щастливи.
В това число и да ядем неща, които са ни вкусни, а не ‘цифри’.
Вярвам, че имаме (или аз поне имам) достатъчно други стресори в живота си, за да добавя и този.
Още повече , че съм вървяла по този път преди и зная колко нелепо и трудно излизаш от схемата на : О, Боже, изядох 100 калории и 15 гр въглехидрат повече. Не, благодаря! Желая да имам по-пълноценни мисли.
казано от Петко К на 30.05.16, 15:30:
Дори тогава свалям бавно - 2-3 кг/ 30 дни.
Това не е бавно, това си е доста стабилно темпо.
Да, съгласна.
Предвид на тежката рестрикция, обаче, която не мога и не желая да спазвам в дългосрочен план, смятам че това не е моят начин. Т.е. нека не звучи като примирение, а по скоро като продължаващо търсене :)
Мнението беше редактирано от Limka на 30.05.16 15:58.
Да изчислиш точно калориите не можеш, но можеш да ги определиш на практика, с прилична точност. Не ден за ден, а на седмична или месечна база. Съответно 100 ккал. повече някой път няма да те спънат, нито ще трябва да ограничаваш чак толкова, че да изпадаш в паника, ако решиш да изядеш парче торта или пица.
Относно допълнителния стрес, ако търсиш начин да стане без следене на калории, без ограничаване на храни, като в същото време да си сита, доволна и щастлива, и килата да се топят бързо и за винаги - няма такъв.
Ако имаше, щях да съм го открил и да съм забогатял :D
Значи, имаш избор:
Минаваш на режим на хранене, при който разчиташ на ограничен набор от храни, което евентуално (но няма гаранция) ще те вкара в калориен дефицит и ще почнеш да сваляш.
Увеличаваш физическата активност (примерно добавяш по един час кардио дневно), така че да влезеш в дефицит и да почнеш да сваляш. Това ще работи, АКО обаче не увеличиш приема на храна паралелно с това, което пак налага поне някакво базово ограничаване и следене на калориите.
Броиш калории, с цел контролирано да минеш на дефицит. При този начин имаш повече гъвкавост и избор на храни, резултата е гарантиран (ако не бъркаш и не се самозалъгваш), но изисква следене на количества и сметки.
И разбира се, най-сигурния, ефективен и балансиран начин е комбинация от горните - ограничаване (или спиране) на определени храни (с наблягане на други), увеличена физическа активност и следене на калориите.
Който и начин да избереш обаче, ще се чувстваш нещастна и гладна, докато го правиш. Просто свалянето на кг. не е приятно занимание.
Така че, ако решиш да го правиш, ще трябва да се примириш, че няма да ти е комфортно, и ще е свързано с допълнителен стрес и усилия.
30.05.16
22:11
Петко,
не съм съгласна с тебе, че няма други начини за отслабване, освен да си следиш калориите и съответно да се чувстваш нещастен и гладен. Забелязала съм, че хората, които си обожават работата, са толкова изпълнени със страст отвътре, че яденето им е последна грижа.Т.е., когато душата ти пее отвътре, независимо каква е причината- дали имаш щастлива любовна връзка, или вдъхновяваща работа или че си имаш бебе, поемането на храна става някак си естествено и не се прекалява, така че, когато Лимка казва, че търсенето продължава, аз мисля, че в тази посока трябва да търси.
За мене това е най-ефективния режим за хора, които не могат да спазват рестриктивни диети, а са склонни към пълнеене. (Аз съм от този вид хора, не мога да пазя диета и един ден) Това, за което говоря ( като начин за остслабване), се пренебрегва, защото няма как да се изкарат пари, няма да има нужда от книги, блогове, програми, фитнеси и т.н. или пък е безкрайно трудно за постигане, не знам...
Извинявай, но храната не трябва да ти е последната грижа, все пак от нея до голяма степен зависи здравето ти, а от там и качеството ти на живот. А хората, за които говориш, до толкова не ги вълнува яденето, че доста често се хранят само с боклуци. Или са от този тип, които просто нямат кой знае какъв апетит.
И не е ли по-разумно и отговорно ти да решаваш какво и колко да ядеш, вместо да разчиташ на външни фактори да определят това?
казано от Петко К на 30.05.16, 20:24:
Който и начин да избереш обаче, ще се чувстваш нещастна и гладна, докато го правиш. Просто свалянето на кг. не е приятно занимание.
Така че, ако решиш да го правиш, ще трябва да се примириш, че няма да ти е комфортно, и ще е свързано с допълнителен стрес и усилия.
Ако правиш нещо пряко волята, логиката и здравето на тялото си, разбира се че няма да е приятно занимание.
Това, което носи здраве, носи и щастие, и приятни усещания.
:)
30.05.16
23:10
Петко,
бих направила много неща, за да стана разумна, логична и отговорна по отношение на храненето си. Но нямам никаква идея как да стана такава. При неограничения достъп до храна, който имаме плюс биологията ни- като видим храна- да я изяждаме с цел оцеляване, аз винаги си следвам инстинкта и ям, и както виждаш- една огромна част от населението е така, сега аз не съм от тези, които въобще не могат да се контролират, но съм и много далече от тебе примерно- ти като кажеш- на диета съм, и си на диета, аз това не го мога...затова съм си намерила друг начин...
Баланс - това е ключа към всичко. Хората изпадат в крайности понякога и това им носи само негативи. Естествено че може да ядеш каквото искаш и да сваляш и да поддържаш и да се чувстваш добре, просто отнема повече време и е нужно постоянство. Най-важното тук е постоянство в движението и тренировките, също да не са само щанги, хубаво е да се практикува и някакъв спорт.
Естествено добавените захари са голям проблем, както и боклучавите храни, но малко и без прекаляване, няма да те умори.
казано от Маргарита Манева на 30.05.16, 22:44:
Всъщност не, доста често това, което ни носи здраве, не ни носи приятни емоции, нито ни прави щастливи. От друга страна, често приятните емоции, свързани с храната, са причината за излишните килограми.
И също така, много от нещата, които ни правят щастливи и ни носят приятни усещания, не са особено здравословни.
казано от Joyplovdiv на 30.05.16, 23:10:
При неограничения достъп до храна, който имаме плюс биологията ни- като видим храна- да я изяждаме с цел оцеляване, аз винаги си следвам инстинкта и ям, и както виждаш- една огромна част от населението е така, сега аз не съм от тези, които въобще не могат да се контролират, но съм и много далече от тебе примерно- ти като кажеш- на диета съм, и си на диета, аз това не го мога...затова съм си намерила друг начин...
Инстинктите са водещи при животните. Хората имаме (уж) и разум, който да ползваме от време на време. Например, когато разума ни казва, че не е добра идея да изядем цялата торта, след като не сме застрашени от гладна смърт в близките дни, е добре да го слушаме.
Въпреки че ако я изядем, ще ни е приятно и ще сме щастливи. Временно :)
30.05.16
23:54
Ако не я изядем, не отпада възможността да бъдем щастливи , така че истината е някъде там ... :D
казано от Петко К на 30.05.16, 23:48:
казано от Маргарита Манева на 30.05.16, 22:44:
:)Всъщност не, доста често това, което ни носи здраве, не ни носи приятни емоции, нито ни прави щастливи. От друга страна, често приятните емоции, свързани с храната, са причината за излишните килограми.
И също така, много от нещата, които ни правят щастливи и ни носят приятни усещания, не са особено здравословни.
Представяш здравето пи начин, който, ако не знаех по-добре, би ме накарал да предпочета да не съм здрава.
Жал ми е за хора, чиито инстинкти ги карат да живеят безобразно. Мен лично ме правят щастлива доста неща, които ме правят и здрава. Всеки с ценностите си... ;)
ПП: Това, което описваш не носи здраве, никак даже.
Мнението беше редактирано от Margi на 31.05.16 07:07.
Аз мисля, че Миленка е намерила пътя, по който да търси решение на нейните въпросителни :)
Мим, Честит Рожден Ден (F)
Пожелавам ти най-вече здраве, много усмивки, сбъднати мечти !
Бъди себе си (sun) Така си най-прекрасна :)
Весел и незабравим празник (F)
Мнението беше редактирано от Vess на 31.05.16 08:21.
31.05.16
08:46
Честит рожден ден и от мен!!! :)
Усмивки, здраве и прекрасни мигове всеки ден!!! :)
Покажи ги тез тортиииии :D
Да изчислиш точно калориите не можеш, но можеш да ги определиш на практика, с прилична точност. Не ден за ден, а на седмична или месечна база. Съответно 100 ккал. повече някой път няма да те спънат, нито ще трябва да ограничаваш чак толкова, че да изпадаш в паника, ако решиш да изядеш парче торта или пица.
Относно допълнителния стрес, ако търсиш начин да стане без следене на калории, без ограничаване на храни, като в същото време да си сита, доволна и щастлива, и килата да се топят бързо и за винаги - няма такъв.
Ако имаше, щях да съм го открил и да съм забогатял :D
Петко, здравей,
с цялото ми уважение към теб, за да напишеш това, което си написал, очевидно въобще не познаваш женското мислене. Още по-малко познаваш женското мислене на жени, борили кг (успешно или неуспешно) и борили някакво обсесивно-компулсивно разтройство. Броенето на калории води до обсесии. При сигурно 90% от жените. Които водят до скандална неудовлетвореност и чувство на вина (че си изял това или онова). Това пък води до отявлено нещастие и неспособност да живееш пълноценно.
Ясно съм написала, че съм го правила (т.е. минала съм през този опит) и ми отнело много време да изляза от тази схема.
Осъзнала съм, че ме е правила нещастна и КАТЕГОРИЧНО не е водела до резултати.
Силно НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ на жени да броят калории, въглехидрати, мазнини и т.н. Има доста други работещи методи, които не са и толкова натоварващи за психиката.
Не разбирам и честно казано какви са тези драми около храната, режимите и т.н.
Аз не спазвам режим, защото режимът предполага начало и край.
Не гоня плажна форма през лятото и бирено шкембе през зимата.
Аз се старая да ЖИВЕЯ и да се храня за здраве.
И търся начинът на хранене, който ще ме балансира.
Смело мога да кажа, че не се храня с боклуци (според моята дефиниция на такива, защото всеки си чупи през неговата призма, вкус и т.н.). Инвестирам доста време, усилия и пари в това да набавя и приготвя истинска храна за мен и семейството ми.
Когато ми се яде торта, ям я (макар че е много вероятно тя пак да е домашно приготвена от мен, което значи че не е т.нар. junk food, а просто нещо за душата)
Отне ми години да махна ‘драмата’ около храната и категорично зная за себе си, че няма да я върна.
Отне ми години да се науча да чувам инстинктите си и няма да започна да се храня по ‘менюто/ режима’, който някой друг е решил, че е подходящ ...за опредлена цел.
Дълбоко вярвам, че тялото има супер силна сила за самосъхранение и самолечение и се стреми с всичките си механизми да е в добро състояние. Това според мен включва и стремеж към оптимално тегло. Ако то не е такова към момента, то някъде липсва баланс.
Лично за себе си мисля, че това към този момент е дисбаланс в чревните бактерии и работя в тази насока.
П.П. Затова и не си описвам храната - имам спомен как всеки тук има някакво мнение как трябва да изглежда нечие меню. Ами...аз също си имам :)
Значи, имаш избор:
Минаваш на режим на хранене, при който разчиташ на ограничен набор от храни, което евентуално (но няма гаранция) ще те вкара в калориен дефицит и ще почнеш да сваляш.
Увеличаваш физическата активност (примерно добавяш по един час кардио дневно), така че да влезеш в дефицит и да почнеш да сваляш. Това ще работи, АКО обаче не увеличиш приема на храна паралелно с това, което пак налага поне някакво базово ограничаване и следене на калориите.
Честно, извинявай, ама това е толкова остаряло схващане. Хората по цял свят говорят за стрес, сън, лептин, чревни бактерии. Все неща, които могат да ти саботират по всякакъв начин свалянето, дори да си на ‘режим” и да се чупиш от тренировки.
Ако имаш много кортизол - повече тревнировки = повече кортизол. Не само че няма да сваляш, ами и ще мреш за сладки неща. Ако приемем и че си започнал да ставаш по-рано , за да можеш да правиш този допълнително час кардио...ако пък имаш и някакъв относително динамичен живот ...спукана ти е работата .
От здравословна гледна точка направо си се съсипал.
казано от Вероника Налбатска на 31.05.16, 08:46:
Честит рожден ден и от мен!!! :)
Усмивки, здраве и прекрасни мигове всеки ден!!! :)
Покажи ги тез тортиииии :D
Мерси, Ви :)
Ето едната...другите...си приличат доста с тази, поне на външен вид :)))
черпя :)
31.05.16
11:40
Честит Рожден Ден! Бъзди здрава, лъчезарна и все така позитивна!
казано от Limka на 31.05.16, 10:48:
Петко, здравей,
Първо, честит рожден ден!
Второ, безсмислено е да коментирам повече.
Успех!
Честит рожден ден! Жива, здрава и все така усмихната. (F)
П.С. Май днес ще е много вкусно в залата :)
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече