Леко раздвижване

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Калояне, абе ти работиш ли :-) Или си хоум офис, респективно раничен офис-бягаш и преглеждаш мейлите от лаптопа да няма някоя задача.

15.08.23
13:25

казано от Dydo на 15.08.23, 11:16:

Калояне, абе ти работиш ли :-) Или си хоум офис, респективно раничен офис-бягаш и преглеждаш мейлите от лаптопа да няма някоя задача.

Аз съм хоум офис на една от работите, обаче ставам в 5 часа за да правя тези тренировки, мисля бях го писал преди това . Когато правя силовите - клекове и още много и последния да затвори вратата, ставам в по-нормално време :)

Аз ако трябва в работен да бягам час и половина в едната посока /нанагорнището/ и още час обратно по тия твоите местности, ще трябва сигурно да стана поне в 03.30 ч. след полунощ..........за да бягам :-)

15.08.23
13:39

казано от Dydo на 15.08.23, 13:34:

Аз ако трябва в работен да бягам час и половина в едната посока /нанагорнището/ и още час обратно по тия твоите местности, ще трябва сигурно да стана поне в 03.30 ч. след полунощ..........за да бягам :-)

Честно да ти кажа на теб ти стигат и 20 минути, като за начало :) въпреки че аз ти препоръчвам да почнеш с 30. Караш горе до драгалевци и тръгваш нагоре по пътеката. И ще станеш мега машина за нула време .

Мнението беше редактирано от kaloyan на 15.08.23 13:39.

казано от kaloyan на 15.08.23, 13:39:

Честно да ти кажа на теб ти стигат и 20 минути, като за начало :) въпреки че аз ти препоръчвам да почнеш с 30. Караш горе до драгалевци и тръгваш нагоре по пътеката. И ще станеш мега машина за нула време .

В посока ли, или общо :-)

15.08.23
14:56

Давай от Плевен по кабела, а ако успееш и да го пуснеш си готов да направиш Е3 от Португалия :)
Я кажи какъв пулсомер си взе, ако може прати направо линк нещо.

15.08.23
17:58

казано от gotcha на 15.08.23, 14:56:

Давай от Плевен по кабела, а ако успееш и да го пуснеш си готов да направиш Е3 от Португалия :)
Я кажи какъв пулсомер си взе, ако може прати направо линк нещо.

https://garmin.bg/index.php?route=product/product&product_id=40074&search=пулсомер

Понеже съм с Гармин, това е устройството. А сега не съм купувал нов, а само му смених цялата каишка и това оправи нещата. Дефакто половината му смених :) тя каишката струва колкото половината на новия пулсомер ...

От плевен паркинга по кабела го правих миналата година за 1 час и 50 минути до Ботев и то с раничка, не е като да съм като бегач баш. Това  сигурно ако го стигна ще е чак догодина лятото-есента :))) Ще видим как ще стане с времето. Ама ми се ходи. Обаче после слизането само един път съм го правил оттам, понеже е много стръмно и предпочитах през хижата навръщане :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 15.08.23 17:59.

18.08.23
16:57

gotcha абе ти верно ме нави и утре ще се кача и ще слеза по тази пътека. Да видя как са нещата на слизане на истина. Поне ще се опитам, ако видя че не става турям Хикса и правя нещо друго :) .. Ще ми е и интересно както качването дали и колко ще го избутам, така и слизането, но понеже ползвам щеки, мисля че ще стане работата. Без щеки ще е гадно. Преди го правих основно без. Особено когато съм много лек и не мъкна.

19.08.23
15:29

gotcha, може ли ? :) Днес се качих до Ботев по кабела и се върнах по него. Не съм си давал зор, даже този път повече почивки и тн .. То май и да искам не мога да си дам повече зор. Както съм писал около 6 километра и нещо 1360 метра денивелация. Времената няма да ги коментирам, нагоре 2 часа и 50 минути с почивките, надоле 2 часа и 30 минути. Надоле е малко шибано слизането, затова го правих бавно и леко . Последния път като ходи беше началото на ноември и се качих за 1 час и 50 минути ... Но не ме бърка, то така или иначе ми беше ясно че формата не мога да си я върна така бързо. Ако ще стане нещо такова ще е чак догодина средата евентуално и то много зависи какво ще правя и каква възможност ще имам да тренирам ...

Малко ми е криво, но като се сетя че само допреди 2 месеца не можех да ходя нормално, няма какво толкова да се кахъря. Квото било било, сега това е положението .
Живот и здраве следващата седмица като тръгна по ком-емине ще гледам да си правя кефа. Бавно предпазливо и без напъване докъдето стигна и както стигна .. Искам малко да се разтоваря.

Иначе все повече хора, гледат да избягат от лудницата в градовете. Аз такова струпване на коли не бях виждал. Всичките паркинги пълни, та даже и по пътя наспрели, все едно съм на хижа Вихрен, мармалад.  И аз се връщах вече и бях слязъл наполовина а реките от хора тепърва се мъчеха нагоре. То беше яко слънце и после взе да гърми. Как ги правят тези работи не знам. Ако няма буря, слънцето ще ти разкаже играта по тея баири там.

Е тук 2-3 снимки както се бях излегнал горе.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 19.08.23 15:33.

20.08.23
19:11

Браво бе, тигър!

20.08.23
21:03

казано от gotcha на 20.08.23, 19:11:

Браво бе, тигър!

А бе да бе ... Навръщане срещнах един от най-големите специалисти на Северен Джендем, казва се Милен Джановски, и е майстор дърворезбар и реставратор. Голям пич е. Той познава катерачните турове там идеално, и ги  оборудва така че горе долу да са сравнително безопасни. И му обеснявам за контузията, чак той се учуди как е възможно това :) ... Имам мускулна треска да ти кажа ... Ама кефа е по-голям ... Но все пак да спомена че тая година е шибана отвсякъде. Сега тук жулат едни комари и са тигрови ... Едно време толкова мразехме комарите наште. Сега и това ще заобичаме ...Тези тигровите не се чуват, хапят гадно и като гледам до няколко години ще изместят напълно нашите. .. Чак ми се струва невъзможно, дано поне климата малко се уравновеси поне за няколко години, че прекалено скоково се случват нещата.

23.08.23
13:03

Голяма жега, просто не знам какво да кажа и точно края на август. Тази година се събраха 2 месеца мор, с малки изключния което не е добре .

Какво направих аз покрай многото работа тази седмица е че направих 2 поредни дни с колелото преди работа по 3 часа каране, около 40-45 км в пресечена местност и с раница между 5-7 килограма. Като ходя в планината е редно да си правя тренировките с раница, не знам защо много пъти си го правя лежерно и включително с колелото е било без. А то разликата е огромна. Дори и да е 5 кг раница, ако караш цял ден и не си свикнал отпреди това, просто ти разказва играта. Аз миналата година карах по 160 км ама без тежка раница, а ако съм бил със 7 кг нямаше въобще да е същата работа.

Та работата е доста добре, четвъртък вечерта пътувам към София (надявам се) петък съм в офиса, а събота ще ида да направя черни връх от драгалевци и обратно пешком с може би 10 кг раница, просто за да ми е леко като тръгна.

В неделя отиваме към хижа Ком и понеделник тръгвам по ком-емине. Обаче там ще има един фронт който ще охлажи много около вторник-сряда и трябва да внимавам да не гризна дръвцето с времето да бедствам, че обикновено при такива резки промени, значи че в планината ще е ад. Но на място ще преценявам и преди да тръгна на базата на краткосрочната прогноза за времето.

П.С - водих колелото на сервиз за настройки и разни ремонти и сега е супер. Последните пъти го пускам много яко по нанадолнищата, както и като бях здрав. Обаче трябва да внимавам, много увлича скороста и това ми е от ските. Понеже преди да се силя с колело, съм го правил със ски. А разликата е огромна, с колелото пребиването е много сериозно. Даноже да се озаптя :)) опитвам се, ама скороста си е кеф.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.08.23 13:04.

26.08.23
11:45

На 24ти направих трети пореден ден с колелото пак над 2 часа сутринта. Работа, петък почивка и в офиса, довършвах преди отпуската и беше напрегнато. Днес затварям седмицата с едно леко бягане за 1 час в южния парк, колкото да се раздвижа. Реших че не си струва да се товаря, при положение че тази нощ ще пътувам, а пък утре отивам към хижата... Колоезденето беше добре с по-тежка раница, задника ми се протърка леко, но това колкото да свикне за предстоящото, което го чака :) ... В понеделник стартирам, но ще трябва да се съобразявам и с други фактори, освен безопасното преминаване. Времето ще е много топло в понеделник, а след това студен фронт, което означава бури и гръмотевици и ще трябва всичко в движение да решавам как ще стане и как ще е безопасно. Защото много често при такива резки промени не познават , а пък и в планината е различно .. На място ще го видя .

28.08.23
10:50

Отложих нещата с една седмица, тъй като идва един фронт и ще е сравнително опасно. Но пък вчера ходих от Беклемето До Добрила с колелото. Бая ме опече слънцето но поне в гората беше хладно. 20 км на отиване с 900 венивелация и после 20 на връщане с 500 ..
На Дерменка, един ме хвана за слушател и стоях близо един час. До там пътя като гледам може и да го асфалтират. След това дойдоха 4ма “спортисти” с хубави колелета и екипи и с големите приказки . Аз мислех да се връщам понеже бях спал само 4 часа. Този дето ме хвана за слушател ми каза да ходя с тях, а пък аз му отвърнах “Къде да ходя само да ги бавя” .. Обаче те там са едни баири в началото и няма каране а само бутане и носене. Те вървяха зад мен, обаче на втория по стръмен и по дълъг баир дето се и носи, обраха крушите наобратно.
Не можах да слеза от Беклемето навреме понеже тъкмо блокираха пътя заради обиколката на България етоп Пирдоп - Троян .. мен ме спряха по нанадолнището към троян. И хич не съжалявам, беше голям кеф да се гледат как спускат.
Някаква скорост брутална, чак като е на група вихрушка създаваха. Тя беше една права минаваха сигурно с 80 км/час... Едно е да го видиш това на живо, там са едни завои, мамата си джаса. И видео успях да снимам.

15.09.23
19:42

Вчера се върнах от ком-емине, направих си го както трябва сам, хард, с транспорт по влакове и еконт. Колелото го смазах. За малко и мен си да смажа. Познат терен, но с колело през централен балкан беше, носене и на психика. Спусканията бяха със съмнителен изход особено по тъмното, гледах да съм максимално предпазлив но не винаги се получава. Срещнах целия зоопарк на стара планина, както див, така и домашен. Единствено тази година не срещнах мечка.

Красотата е невероятна, срещнах и бурята от 3 дни и нея трябваше да планирам. Имаше и мъгла, имаше и дъжд, имаше и ситуации, но всичко мина както трябва.

Така го направих, че да не се претоварвам и е факт че свалих само 2 кг .. Малко ми е мъчно, ама какво да правя, като повечето дни си оставах време и за пиене и за ядене .. Ни един ден не съм пропуснал, само на една хижа нямаше домашна ракия :) ...

Целия съм надран, наяден от комари и мухи, почернял на раница, търкалях се с колелото, ама винаги през рамо и през кълбета, така както трябваше да стане и когато си счупих крака, обаче нещата не се случват винаги така както си мислим и сме се готвили.

Изхвърлих един от винтовете в морето и сега продължаваме напред. Първо да се обадя на докторите да си уредя среща за махане на част от метала и второ, след като свалих доста мазнини на ком-емине е редно с по-силови тренировки да върна малко и мускулна маса.

Така ми се ще, пък да видим какво ще се случи ..

GI

15.09.23
20:08

Готов си за downhill.

15.09.23
20:30

Ти кажи задника как е :D

GI

15.09.23
20:43

А простатата :D

казано от Georgi Ivanov на 15.09.23, 20:43:

А простатата :D

Млад е още:-)

15.09.23
21:13

казано от gotcha на 15.09.23, 20:30:

Ти кажи задника как е :D

Това е хубавото на велосипедното, за ралзика от ходенето. То не е само каране, има и много бутане. Затова че нито мазоли, нито гъза страда и си е идеално ..  ) ... Даже на мен като ми се събираха много часове каране и усещах че започва да ме наболява от раница или задник и крака, слизах бутам си 10 минути и пак се качвам ... така най-добре.

GI

15.09.23
22:00

казано от Dydo на 15.09.23, 20:50:

казано от Georgi Ivanov на 15.09.23, 20:43:

А простатата :D

Млад е още:-)

Седалката може да те състарее за секунди и после да пръскаш на пресекулки :D
Извинявам се за спама.

15.09.23
23:06

Какво точно имаш предвид, как така за секунди, че и после да пръскаш на пресекулки?

Един от треньорите във “Functional Rebels Gym” - Явката, който се придвижва основно с велосипед, та гледам кара с колче, но без седалка :) обясни ми, че се е разпаднала при падане, но той по принцип не ползвал седалка и не му пречело!

казано от Brown Bomber на 15.09.23, 23:06:

......та гледам кара с колче, но без седалка.....

Да не е както се казва, анално податлив ?

16.09.23
11:06

Доста тъпо изказване, просто е як като бик и не обича да си почива, а кара прав.

16.09.23
11:10

казано от Brown Bomber на 16.09.23, 11:06:

Доста тъпо изказване, просто е як като бик и не обича да си почива, а кара прав.

Това е доста яко като тренировка наистина. Краката направо изгърмяват.

казано от Brown Bomber на 16.09.23, 11:06:

Доста тъпо изказване, просто е як като бик и не обича да си почива, а кара прав.

Ясно е, че се бъзикам:-)

18.09.23
20:33

След като се прибрах, тези дни го карам основно на лежане и леко се раздвижих като тренировка. Все ми се яде и пак ще стана шкембак. Постоянно ми се спи, а започнах от днес работа.
Утре ще пробвам да направя едно леко бягане и малко офп.  Чух се с доктора и ще трябва другата седмица да правя снимка и да видим какво правим с махането на железата. То малко и коляното ме подпира, дано да не е нищо сериозно. Даже май утре може и да не бягам, а да направя едно бързо колело и офп .

Сега се чух с един алпинист, който пострада в северен джендем, то не му е за първи път. Един от най-коравите хора, който е оцелявал при невъзможни условия. Много твърд характер и инат човек, като някои тук от форума . И за съжаление му е паднал духа, днес са му махали част от металите, но при него е сложна фрактурата и веднага се е инфектирала. Може и да се наложи глезена да се закове с пирони за другата кост, което значи фиксирано положение и инвалидност.
Аз му предположих помощ, като последен вариант, може да измислим нещо, все ми се струва че трябва да се отърве, без да се налага такъв краен вариант ... ама трудна работа ...

Та така, доста има пострадали тук във форума, то каквото има си става, обаче е хубаво когато се натрупат симптоматики и дадени проблеми, да им се обръща внимание о време. Както и с претоварванията, като си млад, нищо не усещаш. И да усетиш няма проблеми, обаче идват едни моменти, в които ако не обърнеш внимание, се инвалидизираш. Пиша го за всичко по-млади, да не си мислят че морето е до колене и много да внимават ..

Ами те тия уж с опит най-го ядат. То съдба и никой не е застрахован дори в ежедневието си, но това си е рисково хоби. Ей го и тези нашите-единият си остана някъде по ледените планини в Азия, а другият претърпя инцидент на скали в БГ.

Мнението беше редактирано от Левронката на 18.09.23 22:50.

19.09.23
11:22

Днес не ми остана време за офп-то може би по късно. Направих 30 км с колелото за раздвижване. Просто закалката след ком-емине е брутална. Тук на най-яките баири, където пулса го качвах около 165, сега успя да стигне макс 148 без задъхване и това съвсем за малко.

20.09.23
10:30

Днес само офп и гимнастика, след вчерашното колело и днескашната мобилност, която включваше и напади и клекове, коляното спря да ме боли, раздвижих го добре. Продължавам с гимнастиките утре, нещо нямам време свободно. Щеше ми се малко повече, но ... колкото толкова.

21.09.23
09:43

Днес правих също офп, че има и работа повече. Този път за долната част освен клекове и напади включих и високо стъпало слизане и качване, както и стандартните набирания и лицеви опори.
Да не пълним дневника на Ванката, Христо Цветков не случайно се казва “Ицо пак тича”, тъй като се беше контузил преди време и осъстваше за дълго. Но дори и това, да кажем че той е едно изключение. :) И все пак да спомена че човека има сравнително малък бегачен стаж, той бяга да кажем от 2017та някъде, като може би от 5 години му е напъването и по - сериозните обеми. Освен това тук последната 1 година, го виждам че има твърде много качена мускулна маса, на база огромния обем който прави .. Тая работа ми е малко съмнителна ... И не на последно място, възгледите му за трениране, са меко казани странни. От рода на “горна част не тренирам, не е нужно” и тн ...

Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.09.23 09:45.

21.09.23
12:43

Ти му виж резултатите. Изгледай му подкастите в ютюб “бягащия подкаст” и ще разбереш идеите му. Да не говорим, че маса от маратоните се провеждат в градове и съответно на асфалт, надали през останалото време всички тези милиони бегачи търсят тартани, треви и тн., да не говорим, че това е най-масовата настилка. Ако имаш грешна постановка ще се контузиш, където и да бягаш. И последно, не съм фен на асфалта, защото предпочитам да съм в природата, но се налага да се бяга и на него.

21.09.23
12:54

Да и аз мислех да пиша ,че стажа има значение,но човека не желае дискусия.
То за всичко е така не само за бягането.
Нещата се променят с годините искаме или не.
Човек трябва да се  адаптира и смирява ,инак природата те принуждава да спреш.

21.09.23
13:23

Ти говориш за “резултати”, ама какви са тези резултати да те питам. Няма абсолютно никакви постижения, които да са в някакъв интерес. Нито на маратонски дистанции, на нито една състезателна дисциплина. Има някакви на ултри на асфалт, които са само за България.
Имам поглед от доста време върху тези инициативи. Това 5к рън дето се прави в Южния парк, съм го правил много преди да се появи в България. Запознат съм и с тази масовост, която тръгва още от Америка. Запознат съм и с последствията. Това че ти гледаш Христо Цветков, не значи че едни 80 процента от хората не окапват и то са предимно такива които нямат профил за такива натоварвания. Но той се изявява и като треньор при положение че няма необходимите знания.
Имам огромен брой хора които са контузени на асфалт, но за тях никой не пише защото не са интересни вече. .
И да на сериозните бегачи, не съм сигурен дори колко от бяганията са им на асфалт. Много вероятно е да са много малко :) ...

Асфалта е смърт за краката. Може, но ако е малко като обем .. :) Това е положението ..

П.С - да и само да напиша, това че милиони хора бягат по асфалт и по тротоари не го прави нещо добро. Това е елементарна физика и биомеханика. Не може да въртиш обем на асфалт и на бетон и да си мислиш че няма никакви последствия. :)) Просто е наивно. Амортизацията е огромна на стави и меки тъкани.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.09.23 13:25.

казано от kaloyan на 21.09.23, 13:23:

Не може да въртиш обем на асфалт и на бетон и да си мислиш че няма никакви последствия

А на бягаща пътечка ?

21.09.23
13:32

казано от Dydo на 21.09.23, 13:30:

казано от kaloyan на 21.09.23, 13:23:

Не може да въртиш обем на асфалт и на бетон и да си мислиш че няма никакви последствия

А на бягаща пътечка ?

Бягащата пътека е идеална и там има проблеми, ама са от друго естество :) ... Ще ходиш да бягаш в прахоляка, няма смисъл .. Най-добре е в природата, навън от пушилки, шум, асфалт и тн и тн .. то е много ясно .. Като не може, редуваш нещата. Бягаш малко на асфалт, малко на писта, после минаваш на велосипед и така. Но не може да се бяга на асфалт постоянно. На бягаща пътека става, обаче като е в залата в мръсотията пак не е много яко .. Става ама има и по-добри варианти.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.09.23 13:34.

21.09.23
13:41

казано от kaloyan на 21.09.23, 13:23:

Асфалта е смърт за краката. Може, но ако е малко като обем .. :)

Или да е рядко и с изключително подходяща маратонка. Личен опит.

21.09.23
13:51

Аз имам един колега, който започна преди 3 години сериозно да се напъва на бягане. Прави основно и само асфалт и вече има една контузия, която го спря за доста време. Сега тренира точно с христо цветков. Буха яко обем и темпо. Свали доста килограми и сега е вейка. Той има опит по - сериозен като баскетболист и ми е интересно докъде ще стигне. Гледам го като тренировка преди маратон е минал 30 км на асфалт с около 4:30 пейс, което е много добре от една страна, обаче от друга ... То ще си покаже.

Имах и един колега писал съм за него в Ирландия, който бягаше 5 км за под 16 минути и все ми обясняваше някакви неща кое какво. Даже имаше твърдения че колелото му е много лесно :) ... Ходеше и на състезания и лека полека с годините, получи хронични възпаления почти навсякъде, до такова положение че не можеше да бяга. Прави опити 2 години някак да възтанови и накрая се отказа от всичко с мотива “Вече съм твърде стар” и просто стана едно прасе. И какъв е смисъла от цялата работа ? Като не успя да си съхрани най-важното, спортното дълголети и здравето ..

В този ред на мисли може да се погледнат други хора как тренират, например като бивш професионалист е Шабан Мустафа, който се отличава с дълголетие и лекота на бягането. Друг който е аматьор Божидар Антонов, как бяга, как тренира . Още един Ивайло Атанасов, който също е печелил Витоша 100, прави супер разнообразни натоварвания. Бягане на асфалт, основно планинско, колоездене, преходи в планината.

GI

21.09.23
14:35

Спортното дълголетие е важно за спортистите, състезателите са друга бира.
Съгласен съм с всичко иначе за хасвалта.

24.09.23
17:36

Днес излязох само за пробата, понеже не съм бягал скоро. Без прекъсване избягах 5.8 км на асфалт в южния при 139 середен пулс за 47 минути ... Вече не спирам на качванията и на по-сериозните слизания, но пак бягам ситната .. Така или иначе не съм тренирал скоро ...
Преди това правих упражнения ..

Резултата е добър, поосвободи се коляното, както и се поразтегнаха добре сухожилията. Много задушно време днес.

Ей сега преди малко с леко нежелание направих велоергометър + упражнения и офп-то с клекове , набирания и още упражнения ...

Май започвам и аз да става метеролог но да видим с времето как ще е . Сега нали се прави да вали, днес цял ден усещам едно леко такова тъпо като неразположение около счупеното и глезена. Но може и да е заради натоварването ..

Утре се очертава да не тренирам и движа нищо. Че ще ходя в навалицата рано сутринта да правя рентген , да видим докторите какво ще кажат. Ще вадим ли метал, няма ли .. Че имат малко навика предварително да приказват ..... то май ми се струва е че говорят по оптимистично, за да ти дават хъс и да не се тюхкаш.. :) .. Иначе като дойде времето подхождат доста по консервативно. .
Иначе вече носих чували по 30-40 кг, не на много дълго, но горе долу. ... И колкото и странно да е , като нося тежко усещам крака по-добре :) :) Но знам че има и измамна част в цялата работа . Ако съм тук, ще се пусна и на софийския маратон по традиция. Но този път ще е само 10 км. Никога досега не съм бягал толкова малко :) .. Аз мога да избягам и полумаратон, но не искам излишно да си вкарвам таралеж в гащите. Макар че ако ме оперират, няма да участвам в нищо .. Утре ще се види.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1