Боси във фитнес залата - дискусия относно плюсовете и минусите

Прескочи до:

Местя тук възникнала дискусия в един от дамските дневници.
Отделям темата по желание на собственичката на въпросния дневник.

Темата е за тренирането на бос крак (на голо) във фитнес залите - хигиена, рискове, плюсове и т.н.

казано от Queen Cobra на 04.08.16, 07:34:

Херцог, скандал да има :)

По-скоро търпение от собствениците на залата към неспазване на елементарен дрескод и липса на хигиена :)

04.08.16
11:49

Намирам за съвсем естествено и физиологично да се тренира бос, както и много по-хигиенично от влизането с маратонки. Така тренират  голяма част от клиентите. Не виждам какъв дрескод може да има един фитнес, повече от това да не тренираш по бельо, това не е лоби бар или ВИП ложа.

04.08.16
12:01

За гъбички чувала ли си?

Закрит Акаунт

04.08.16
12:04

казано от Queen Cobra на 04.08.16, 11:49:

Намирам за съвсем естествено и физиологично да се тренира бос, както и много по-хигиенично от влизането с маратонки. Така тренират  голяма част от клиентите. Не виждам какъв дрескод може да има един фитнес, повече от това да не тренираш по бельо, това не е лоби бар или ВИП ложа.

В тази фитнес зала пък, в която ходя аз искат да се преобуваш. Не знам колко следят, ама и да те видят, че влизаш с едни маратонки към съблекалнята, а после излизаш с други, пак не е гаранция, защото въобще и не гледат тези “другите” чисти ли са. Никой не ти казва: “абе я да видя подметката” :D Ако си тренираш бос пък, едва ли ще ти направят проблем. Не съм виждал, но смятам, че за някои уреди е супер неудобно. Например велоергометрите са с такива изръбени педали, че............направо ще се нараниш.

казано от Juls на 04.08.16, 12:01:

За гъбички чувала ли си?

Очевидно не... :)

Закрит Акаунт

04.08.16
12:44

казано от Херцог Трън на 04.08.16, 12:09:

казано от Juls на 04.08.16, 12:01:

За гъбички чувала ли си?

Очевидно не... :)

Риск винаги има, но и зависи как се третира пода на залата. Да не говорим, че има спортове, при които да играеш бос е задължително условие, не само на състезание, а и на тренировка.

При тези спортове обаче има зони (с татами примерно), в които всички са боси. Във фитнес залите не е така и от това идва разликата. :)

Много малко собственици контролират чистотата на обувките на клиентите и дори и да се чисти редовно и добре пода, достатъчно е един-двама да влезнат с външни обувки, за да не е толкова чисто вече.

Всеки си преценява за себе си. Сигурна съм, че Кобрата знае и негативите от това.
Аз не бих тренирала боса във фитнес зала и би ми било неприятно, ако някой бос и с потни крака остава стъпки навсякъде. Но пък то си е за него. :)

В една от залите, които посещавам, собствениците изискват всеки да се преобуе на влизане - има специално място за тази цел, което е точно до рецепция. Ако не се преобуеш с чисти обувки - не влизаш.

Gogo

04.08.16
13:09

Така е, всеки си преценява. И в басейните пикаят и пърдят, не всички влизат къпани, лежат на шезлогите без хавлии. Пият от една бутилка, правят френска любов без да си измият зъбите... В анимал джимата е мизерия яка. Пада дискът на земята и изригва атомна бомба. Лицеви опори с небостъргач тежести на гърба ти, дишаш прахта от земята и обираш потта на другите. Обувки задължително се слагат за да отидеш до кенефа да пуснеш една вода, че там лайнарите я пускат дето им падне, даже и водата(другата) не си пускат. Като те пазят на лежанката, потта на спотъра ти влиза в очите.  Като деца всички сме ходили голи и боси по улиците - всички сме се скъсали от гъбички и болести. Киокушинкайците на стадиона тренират боси и вътре, и вън, като най-големият проблем е, ако съберат бабините зъби на стадиона.

04.08.16
13:15

Нашите  киокушинкайци не ги гледай - вън гъбички няма как да хванеш, вътре  когато влезнат е толкова студено, че няма да има инфекциозен фон. Това му е специфичното на доджото :) В посещавана фитнес зала, в която се поддържа сравнително равномерна температура е съвсем друго...

Закрит Акаунт

04.08.16
13:22

казано от Вероника Налбатска на 04.08.16, 12:57:

При тези спортове обаче има зони (с татами примерно), в които всички са боси. Във фитнес залите не е така и от това идва разликата. :)

Принципно, гъбичките се предават от човек на човек. Дали е татама или паркет, или нещо друго, като на нея стъпи с боси крака някой с гъбички-ето ти. Много по-малко вероятно е да се пренесат гъбички от обувка на под. Да, има други мръсотии, но.....
Изводът е, че наистина е по-здравословно да си обут, но просто упоменах, че има спортове, при които няма как да не си бос, но настилката е без значение, ако други трениращи са с гъбички.

А и настилката във въпросната зала определено способства да има подобни проблеми.

04.08.16
13:44

Гъбички, безсъвестни собственици на зали, мръсотии....а личната хигиена къде е?
Ако разчитате на собствениците на зали и антибактериалните настилки да ви пазят краката...
Аз ходя боса навсякъде и при всеки удобен случай. Досега не съм имала проблеми с краката.

Мнението беше редактирано от Margi на 04.08.16 14:07.

04.08.16
13:45

Голяма дискусия за нещо , което е личен избор.
Не е забранено- тренирам боса. Ако ми забранят- ще преценя- или ще се съобразя или ще се върна в другата зала, където повечето тренират боси.
В залата е крайно мръсно и затова тренирам с чехли. :) Понякога си позволям да съм боса.
Не ме притесняват гъбичките. По-скоро бих хванала гъбички в затворени спарени маратонки, в които краката ми цял ден се къпят в пот и смрад. Затова и никога в живота си не съм носила и няма да нося маратонки. (отклонение)
Ако ме притеснява нещо, то не са гъбичките, а крайната обща мизерия и обща липса на хигиена- замазва се с един разложен влакнест парцал и малко препарат за ароматизация веднъж на 2 дни.
Да, мръсно е и не се вземат мерки да стане по-чисто. Самите инструктори, техните приятели и клиенти обикалят из цялата зала с външни обувки, разнасяйки всички мръсотии и кучешки лайна, а що не и човешки, по целия под и всички уреди. Да не си мислите, че някой си мие ръцете преди зала или след тоалетна ??!! Да не си мислите, че си сменят обувките , в които влизат в кенефа?? Да не си мислите, че някой си попива потта от седалката или обира прахта по ъглите? Не разбира се. :)
За сметка на това после обарват грижливо всички дръжки.
Разбира се, никога не се мие тапицерията и никага не се дезинфекцират уредите и дръжките, а полиуретановите меки ръкохватки, които попиват всяка пот и гнус са най-големия люпилник на гадове.
——————————————-
Така че да, информирана съм за рисковете, но те са общи за всички и на фона на цялостното състояние,  не създавам по-голям риск с босите си крака.
Не си позволявам да си пипам лицето или устата по време на тренировка, а след нея се дезинфекцирам.

04.08.16
13:49

Всичко разбрах, само не разбрах логиката ти за маратонките. И зимата ли ходиш с чехли ?

Цял живот нося маратонки и никога краката ми не са се къпали в пот и смрад.С качествена маратонка няма как да стане това. Важи за всички затворени обувки!

Ако си купиш китайски обувки, еле па дори да не са маратонки , ами да са официални, няма да ти се вмиришат краката ?

04.08.16
13:50

Ебати и жените, честно...

Другия път със скафандър ще ходя да тренирам, пък може и нищо да не ми се лепне... Просто се вживявате много понякога с това “здраве” и разни други :Х Абсолютно навсякъде около нас има мръсотия, само да ви кажа :ООО

04.08.16
13:52

казано от Juls на 04.08.16, 13:49:

Ако си купиш китайски обувки, еле па дори да не са маратонки , ами да са официални, няма да ти се вмиришат краката ?

Купувам си качествени обувки и ползвам антибактериални стелки, нищо не ми се вмирисва :)
Зимата също си тренирам боса, всъщност ...

04.08.16
13:54

Тогава Що си мислиш, че няма качествени маратонки на пазара ?

04.08.16
13:56

Спрете се бе :Д Или не - продължавайте, че и без тва няма какво да правя до тренировка (sun) :)))))))))))))))

04.08.16
13:57

Що разводняваме сега, Юле? Има разбира се, но са 1/3 заплата, така че по-добре боса- безплатно е и по-приятно. :)
За обувки и ботуши няма как, прежалвам ги тия пари, там трябва, не може да ходя на работа с чехли за 2 лв.

04.08.16
18:00

В Атлетик - Пловдив изискват да си носиш “вътрешни” обувки. Настилката им е такъв цвят и материя и толкова чиста,, че ако някой влезе с прашни обувки, веднага се вижда като оставя стъпки, проследяват го и го помолват да си сложи болнични калцуни (осигурени безплатно на рецепция до входа). В цялата зала има поставки с хартия и пръскалки с някакъв много силен дезинфектант (вид белина е май), почти всички си носят хавлии, а които не носят си забърсват облегалките. Чистачките имам чувството че са на постоянни дежурства - почти постоянно се мие пода и бършат уреди. Всички си разтоварват дисковете след като тренират, никой не гледа свирепо... Навсякъде пише правилата на фитнеса и пише че ако не ги спазваш, може да бъдеш отстранен. Абе културна работа. Даже като ги питах защо няма яки батки по стените на плакати и по- големи от 32 кг дъмбели и 10 кг пудовки ми казаха под сурдинка че било за да не привличат определен тип клиентела. Обиколил съм ги повечето фитнеси в Пловдив и този е единствения, чиито съблекални не миришат на спарени мъжки полови органи, ама никак и никога. Затова и вече четвърта година май все там ходя.

Потта на спотъра в очите ти е по- скоро някакъв лек недостатък на това да не си плащаш за личен фитнес- инструктор (никога не съм ги виждал изпотени тея момчета и момичета), ами да молиш някое брато, което е във фитнеса да си помпи и просто се е случило да е наблизо до лежанката. Та предполагам трябва да се примириш.

Истина е че като деца по цяло лято бягахме боси навън и сме яли ябълки от земята, но днес бих предпочел да не стъпвам бос на пода в обществена съблекалня. Ръцете си ги мия на влизане и на излизане и понякога и няколко пъти междинно (или си ги дезинфекцирам с течността от пръскалките).

Не съм видял и никой по джапанки в тоя фитнес. В други редовно съм виждал. Аз нямах особено мнение за носенето на джапанки във фитнеса докато не прочетох мнение на съфорумец тук - не помня кой беше, който се шегуваше с други съфорумци за начина им на спортуване щом могат да го правят по джапанки хаха...

Мнението беше редактирано от Димо на 04.08.16 18:02.

04.08.16
19:57

Аз не разбрах значи същността на проблема- че аз ще замърся залата с босите си крака или че залата ще зарази мен с гъбички и пр/? Защото гарантирам, моите крака са 100 пъти по-чисти от пода на залата.

Carbohydrate

04.08.16
20:05

казано от Queen Cobra на 04.08.16, 19:57:

Аз не разбрах значи същността на проблема- че аз ще замърся залата с босите си крака или че залата ще зарази мен с гъбички и пр/? Защото гарантирам, моите крака са 100 пъти по-чисти от пода на залата.

ще заразиш гъбичките в залата))))

Ние спорихме двама със дама на тема ‘Човека в новото време’.....а дамата сопната,знаете тропа,нервира се,даже проплаква-залива ме с кални потоци от ропот и град от словесна атака.......Всичко според мене допира до самоконтрол.За мене залата в която ходя я възприемам като моя дом.Купил съм си маратонки,които ползвам само там.В ежедневието си използвам обувки изцяло от кожа(в частност си купувам обувки от зърнест набук),както и стелките са кожени.Така няма грам неприятна миризма.Инак маратонките-обувам ги с чорапи от ‘Бамбук’-нямам грижи от към изпотяване и миризма.Преди известно време с един приятел на кафе бяхме,и стана въпрос за коли,и му споделих че ми харесва Мазерати Гранд Туризмо,при което ми каза,че ми ‘миришели’ краката за такава кола,но това е друга тема :D   П.П.Кобре,бих ти препоръчал маратонки,кецове на Джи Стар-няма да имаш грижи от към изпотяване и миризми.

Теди Илиева

04.08.16
21:30

Може и по чорапи. Аз събувам маратонките като правя клек и тяга, защото не съм намерила удобна спортна обувка, с която да не кривя двете упражнения. Чисто бос в залата не е хигиенично, по джапанки е нестабилно и опасно .... и не прави добро впечатление на околните.

Не устоях на смрадливата тема :D

04.08.16
22:21

И аз правя клек и тяга по чорапи. През останалото време съм с маратонки само за залата.
По чорапи в залата бих стоял непрекъснато, но ме притеснява да не ми направят забележка. Също така бос не смея, не заради бацилите, а просто от някакъв си мой страх от подхлъзване и падане (сигурно звучи смешно, но е така, имам някакъв страх от хлъзгави настилки и подобни).
Като чета коментарите, имам чувството, че част от потребителите са расли в някаква напълно стерилна среда, с дезинфектанта под мишница.

05.08.16
09:58

Бях го написал в една друга тема, но ще се повторя. Има си неписани норми, които трябва да се спазват. Неуважение към спорта и към останалите посетители в залата е да се тренира бос, гол до кръста,  с чехли или без хавлия. Да не говорим, че е опасно- при изтърване на тежест да речем. В по-луксозните зали в чужбина дори не позволяват да се тренира по потник. Това с гъбичките ми се струва малко пресилено.

Ако гоните максимални спортни резултати и си изкарваш прехраната от това - окей, всички останали трябва да спазват както се изрази ME4O - НЕПИСАНИТЕ НОРМИ. Вживявате се прекалено много.За ваше огромно съжаление сме ПРЕДИМНО ЛЮБИТЕЛИ. Това че сте превели по две три статии не значи нищо :)

Не е приятно за околните да си бос,и говори лошо за хигиенните ти навици! ;) Всеки би си го помислил,а на бас ;)

05.08.16
15:15

Ходенето бос не говори за хигиенни навици. Полезно и естествено е  да се тренира бос, хората дори бягат боси , само някакви “неписани норми” и основно хигиенни съображение дане си оцапам МОИТЕ крака ме спират да го правя.

Точно това имах предвид цапаш си краката... ;)

05.08.16
15:57

По-добре да тренирам бос, да си оцапам краката и след фитнес да се изкъпя в залата, отколкото с новия AirMax за 45 лв. от ОЛХ и след тренировка да си обуеш обувките за навън с вмирисаните от тренировката чорапи.
Аз преди през лятото тренирах по чехли, а някои упражнения ги правех бос за по удобно. Сега вече в залата не дават и затова с маратонки, а ако видя някой да оставя следи от мръсни обувки лично му правя забележка.

05.08.16
16:09

Кефа да си изтървеш диск или дъмбел на бос крак е несравним, най-малкото за лична безопасност е добре да се ходи с обувки, все едно да тръгнат по-строежите боси не, че не го правят. Хаха всеки директно при прекия си ръководител (фитнес инструктор) да му чете инструктаж по безопасност на труда)

А най-добре преди да вляза в залата да си обуя маратонките/тренировъчните обувки (които ползвам САМО в залата и които се перат редовно) с чисти чорапи.
След тренировка да се изкъпя, да си обуя други чисти чорапи и външните маратонки/обувки. :)

05.08.16
17:10

казано от Вероника Налбатска на 05.08.16, 16:11:

А най-добре преди да вляза в залата да си обуя маратонките/тренировъчните обувки (които ползвам САМО в залата и които се перат редовно) с чисти чорапи.
След тренировка да се изкъпя, да си обуя други чисти чорапи и външните маратонки/обувки. :)

Да, това е най-добрия вариянт, хубаво е, че доста зали вече държат да се влиза само с чисти обувки... ноо както винаги се намира някой тарикат, за който най-важното е да прецака системата и обувките му за залата са по мръсни от тези за навън. А “любимците” са ми футболерите, които направят всичко с изкуствена трева и гумени топчета :D

05.08.16
17:28

казано от Queen Cobra на 05.08.16, 15:15:

Ходенето бос не говори за хигиенни навици. Полезно и естествено е  да се тренира бос, хората дори бягат боси , само някакви “неписани норми” и основно хигиенни съображение дане си оцапам МОИТЕ крака ме спират да го правя.

На открито е едно, в затворено пространство с още 20-30 ентусиасти е друго.Естествено е и да се разхождам по пищов, но не го правя. Еволюцията променя много неща за добро или за лошо.

казано от Вероника Налбатска на 05.08.16, 16:11:

А най-добре преди да вляза в залата да си обуя маратонките/тренировъчните обувки (които ползвам САМО в залата и които се перат редовно) с чисти чорапи.
След тренировка да се изкъпя, да си обуя други чисти чорапи и външните маратонки/обувки. :)

Изпреварила си ме ;) Няма нищо по-гнусно от това да видиш как някой се плиска с вода на чешмата в съблекалнята, в най-добрия случай пръска малко дезодорант , облича същата тениска и се яхва с потния задник в лъскав автомобил.

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 05.08.16 17:29.

05.08.16
17:32

Отдавна на пазара има цвички за йога, фитнес и гимнастика. Хем ставите на стъпалото са свободни за “собствено мнение”, хем няма проблеми с правила и хигиена. А са и по-удобни за носене в багаж, като фитнес екипировка.

казано от deqn91 на 05.08.16, 17:10:

казано от Вероника Налбатска на 05.08.16, 16:11:

А най-добре преди да вляза в залата да си обуя маратонките/тренировъчните обувки (които ползвам САМО в залата и които се перат редовно) с чисти чорапи.
След тренировка да се изкъпя, да си обуя други чисти чорапи и външните маратонки/обувки. :)

. А “любимците” са ми футболерите, които направят всичко с изкуствена трева и гумени топчета :D

Диянски,адски си прав.Даже съм виждал да тренират със ‘стоножки’ в залата.Най-прозорливите си режат гумените бутони за по-добро сцепление.  :D Аз си купих едни ‘ново равновесие’ и си цъкам с тях-купих ги от цигарите :D ,които отказах.
П.П.Много е скъпо явно да си вземеш маратонки,които да ползваш само в залата,а не в залата,махалата,дискотеката(евентуално в училище)

Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 05.08.16 20:48.

05.08.16
21:58

Ква е тая тема ве? :D
Току що си представих фитнес-чичките дето шляпат с черните крака  :D

Gogo

05.08.16
22:39

Оказа се, че темата е много полезна. Изцяло си промених навиците във фитнес залата и съм много благодарен на изказалите се по темата.

Онзи ден отидох на пазар и си накупих:

- Обувки, с които ходя само от колата до фитнес залата;
-  Един топ калцуни за еднократна употреба, които слагам на обувките си от рецепцията до съблекалнята;
- Специални обувки против изпотяване за тренировката;
-  Два чифта кюлоти, които са ми само за залата. С едните тренирам, с другите се преобувам след тренировка;
- Джапанки, които са ми само за съблекалнята, да отида с тях до душовете;
- Още два чифта джапанки. С едните ходя до парната и сауната, с другите влизам вътре, че бос е нехигиенично;
- 5 чифта хавлии: 1 двуцветна, за лежанките в залата, за да мога да я слагам винаги от една и съща страна, една за сауната (в парната стоя прав). 3 хавлии за след душа: една за главата, една за тялото и една за краката;
- 3 чифта чорапи: 1 за тренировката,  1 за след и 1 резервни, ако случайно съм си напавил дупка на едните;
- Козметика и аксесоари: ролон, дезодорант, сапун, шампоан, лусион, сешоар. гребен, гел, четка за зъби и две пасти за зъби, понеже ги редувам. Разбира се, всичко само за залата. Другаде не го ползвам;
- Бански, специално за сауната;
- Антибактериален прах за пране, с който пера веднага всичко след залата;
- 2 сака и 4 закачалки, специално за залата;
- Кутия с хирургически ръкавици;
- Маска за устата;
- Дезинфектант за шкафчто в съблекалнята;
- Лупа, с която проверява праха по пода и проследявам всеки нарушител, като веднага го докладвам на рецепцията!
- Килимче за йога, специално за залата, което ползвам да се разтягам преди и след тренировка. На другите не сядам, че не се знае кой е пърдял на тях. А, и само да ми замирише нещо, веднага викам обслужващия персонал да проветрябва, забърсва и освежава цялата зала;
- Кърпички за пот. Забърсвам се след всяка серия и ми е неудобно да използвам специално поставените за целта в залата.

Въпреки всичко, имам усещането, че нещо ми липсва. Препрочитам отново мненията в темата, за които казах, че съм безкрайно благодарен и с интерес чета и всяко ново такова. Направил съм си и списък на нещата, за да може да не забравя някое от тях в ежедневните си тренировки. В саковете също си имат строго определени места.

п.п.: Абе нещо съм забравил, не ми дава мира......

Теди Илиева

05.08.16
22:46

Мисля, че ти намерих пропуските.
Забравил си мокри кърпички за дръжките на дъмбелите, преди и след като ги ползваш. Не се знае кой ги е пипал.
Също така от аксесоарите ти трябва и гел за косата да си я лизнеш назад, след душ за да си хубав и да не те гледат накриво на рецепцията.
Пак ще прегледам утре за всеки случай.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1