28.09.16
10:35
Здравейте!Преди 4 месеца си изкарах коляното(луксация на пателата) и бях 1 месец обездвижен ,започнах лека полека раздвижвания и леки натоварвания.Днес ми се случи същото(на същото коляно) и отново-30дни шина и после пак раздвижвания,та ако може да ми кажете за по-нататък какви упражнения да правя за заздравяване на мускула,който държи капачката.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат таблетки
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Power Enzymes
Храносмилателни ензими
Още предложения от BB-Shop
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/80177#p-1230257
Много съжалявам, че травмата е рецидивирала, но мнение 7 от предишната тема изглежда ли ти познато?
Докато си обездвижен си прави по 3-4 серии на ден по 50 повторения стягане и отпускане на бедрения мускул.
Като махнеш ортезата/шината направи рехабилитация - магнитотерапия и ултразвук са двете неща, които смятам, че са ми помогнали. електростимулация на бедрото е също често препоръчвано, но ако си правиш сам масажи и елементарни упражнения не е задължително.
След като свалиш шината (освен рехабилитацията) започни да търкаляш бутилка с крака. След това започни да правиш бедрено разгъване и сгъване без тежест, колкото да движиш ствата и събуждаш мускулите. карай велоаргметър/ колело с висока седалка и постепенно сваляй седалката, за да увеличиш ъгъла на сгъване на колянната става. Постепенно започни да слагаш тежести при изпълнение на бедреното сгъване и разгъване и да клякаш със собствено тегло доколкото ти позволяват мобилността и болката. Всичко, от което те боли е забранено. Болката трябва да е алармата, която ти казва “СТОП”. След като възстановиш пълната мобилност на ставата, което в най-добрия случай е 20-тина дни, че и повече, може да започнеш да клякаш с тежести и да правиш мъртва тяга. Продължаваш с бедреното сгъване и разгъване, като включваш и упражнения за прасец. Има ендо упражнение наречено Поликин степ ъп - прочети за него и го изпозлвай. Разтягай след всяко натоварване, колкото и минимално да е то. Когато започнеш да изпълняваш серии от по десетина и повече повторения дълбок клек без да чувстваш дискомофорт в коляното е време да започнеш да тичаш. 1-1,5 километра са оптимални дистанции за начало. Препоръчвам ти да не тичаш на пътека в началото. Постепенно увеличи дистанциите и започни да редуваш кросовете със спринтове в различни дни. Продължавай да натискаш на клек, тяга и изолиращите упражнения за краката. Комбинации от клек/тяга (тежко), сгъване и разгъване (средно), подскоци, суингове (интензивно с бройки над 10-15) са много подходящи за изграждане и поддържане на здрава мускулатура на бедрото, което е ключов фактор за постигане на целта - капачката да си стои на мястото.
Едва след като започнеш да клякаш с допълнителна тежест равна на личното тегло, спринтираш, скачаш и правиш 3-5 километрови кросове без болка, дискомфорт или нестабилност в коляното, може да започнеш внимателно да поритваш топка. Препоръчвам ти да се снабдиш с наколенка за активен спорт осигуряваща допълнителна поддръжка на пателата. Не е излишно да има и странични външни планки, които да подобряват стабилността на коляното и да не му дават да се усуква. Поне в началото е задължително да играеш с такава. За след това ще си прецениш дали да я махнеш. Аз още играя с такава и не смятам да пробвам без.
Ще се повторя, но виж дневника ми от юни 2012 и след това. След началото на март 2013 ще намериш добри примерни тренировки за изграждане и поддържане на мускулатурата на бедрата и още нещо.
Успех с възстановяването.
Мнението беше редактирано от Маданеца на 28.09.16 11:49.
28.09.16
15:18
Мерси,ще опитам и ще споделям в дневника как протича всичко.И да те питам проблем ли е ако продължа тренировките за горна част(лицеви,коремни,планк?)
Не е проблем, естествено.
Стига да не те боли.
До колкото си спомням аз бях в залата две седцими след травмата и си тренирах за горна част доколкото мога. Преди това ме болеше коляното и го бях оставил да почива. Пак ти казвам прегледай дневника ми и ще намериш отговори на много от въпросите, които те мъчат.
Кажи повече за луксацията. В моя случай капачката беше изместена в дясно и леко над колянната става с повече от пет сантиметра и самата колянна става беше блокирана в полусгънато положение преди да ме наместят. Там където беше капачката преди травмата имаше едно плоско простраснтво, което изглежда отвратително и някак си неестествено.
При теб същото ли се случва или е различно?
Кистата също може да е причина за луксацията.
Ако търсиш специалист мога горещо да препоръчам д-р Хубенов.
Мнението беше редактирано от Маданеца на 28.09.16 16:08.
28.09.16
17:09
Ами ще започна от самото начало-Първата луксация стана в края на май(27),усуках си коляното и беше почти на 100% сгънато,дойде линейка и ми сложиха нещо ,което ми държеше крака в това положение(и с 1мм да го бях мръднал болката бе адска),като отидох в болницата ,след като ми на правиха рентгенова снимка,докторът ми каза,че ще намести капачката по бързата процедура-мръднах самото коляно надясно(само така можех да го мърдам),докторът само стисна капачката и се намести,след това ми сложиха гипсова шина,с която стоях 5 дни.След като махнаха гипсовата шина сложих обикновена шина ,с която стоях почти 30дни,след това започнах лека-полека натоварванията и ,за да не рискувам много реших да започна с велоаргометър ,въртях на лека степен по 10-15мин. (нямах никакви болки) и така в продължение на седмица,след това продължих с малко повече натоварвания -колело на баири,прави участаци не карах по кой знае колко-3км може би съм минавал.И така на следващата седмица реших,че вече може да започна и малко футбол играх по 5-10мин,без да бягам на спринт.После увеличих времето и натоварванията почти на макс-вече беше минал месец от както махнах шината.Започнах най-тежките натоварвания-колело състезателно каране със средна скорост 32-3км/ч,по 30-80,90 мин футбол,като почти през цялото време бях на спринт,започнах и клекове по повече серии,след мсец някъде си купих и наколенката за коляното,защото с нея се чувствам по-сигурно.До тук всичко е без проблеми,преди 2-3 седмици докато ритах усетих болка в коляното,което си изкарах,реших да спра за малко почивка и пак продължих без никакви проблеми,сега 2-3 седмици по-късно и точно докато пътувах си мръднах малко по-рязко коляното и усетих сякаш ,че нещо отвътре се размърда(такова бе поне чувството) ,реших че може да е от рязкото мърдане и не му обърнах особено внимание.После бягах 600м на крос(като за разгрявка) ,след това правих още разгряващи упражнения ,докато не стигнах до напъните -направих 2-3 и усетих остра болка в коляното,след това падах и докато падах видях за секунда как капачката ми са отмества наляво и се връща(за части от секундата) и точно днес тази наколенка беше изпрана от дъжда и нямаше как да я сложа,реших да рискувам и стана каквато стана.
П.П Да имаше плоско пространство и сега цялото коляно ми е надуто,в момента съм без шина,от утре ще я слагам.
Мнението беше редактирано от Kristiyan Goranov на 28.09.16 17:10.
Върнал си се три месеца назад, приятелю.
Започвай отначало (демек първия ми отговор в тази тема) и забрави за футбол поне за три-четири месеца. Това е най-смелата и оптимистична прогноза, която мога да дам и то при положение, че спазваш стриктно възстановителна програма.
Минал съм през това два пъти. За щастие вторият път имах късмета да имам кой да питам и слушах.
Постой с шината 20-тина предполагам са ти препоръчали и почвай по горната схема. Стъпка по стъпка. Няма друг начин.
28.09.16
18:45
Сега ще постъпя и аз така,защото ако стане още един път за този кратък период ще се наложи в най-лошия случай операция.
27.05.18
11:17
Мисля че ще имаш нужда от операция така ми каза лекарят първият път е било най-важно ,защото тогава трябвало съединителната тъкан за тези 30 дни да се върне по старо му
Сега ще правя всичко което мога докато съм на легло а хора добре ли е да махам шината докато спа защото е почти невъзможно да спя с нея
18.08.21
13:05
Здравейте да върна темата малко
Преди 20 дни получих същата травма и ми казаха че ако продължи да изкача капачето ще се наложи оперативно лечение дали е възможно да се прескочи това оперативно лечение ми е въпросът ?
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече