Моля за помощ, 36кг съм момиче на 26г, искам да кача килограми, но не успявам

10.01.17
19:09

Здравейте,не съм анорексичка или прочие.Нямам проблеми с апетита..Откакто се помня съм 36-37кг най-много успях да се покача до 38,5,но пак отслабнах.Сегашната ми работа е тежка и постоянно съм в движение,предшната също беше такава,а работех 16-17часа дневно...сега съм поне на 8 часа.Ям всичко,което готвя или се готви вкъщи,чорби,манджи и прочие,но никакъв резултат,дори и много да ям.Мисля,че имам бърз метаболизъм.Ям 3 пъти на ден,сутрин между 8-9 баничка или пр.понеже на работа немога друго да ям.Обядвам около 2часа предимно ориз и варени картофи с хляб и кисело мляко,вечер в 7-8 часа манджа или пак нещо готвено.Пия литър мляко на ден с мед,понеже не мога да пия вода.
Искам да кача килограми,ако ще мазнини да е по най-бързия начин и искам помощ дали да купя Протеини или Гейнер и каква да е на коя марка?Как да го пия?Колко да го  пия?
Какво друго да ям,да пия,ако трябва да нося на работа сутрин да ям?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 19.01.17 19:13.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Anita Chovalinova

10.01.17
19:38

Протеините няма да ти помогнат да качиш колограми,всичко му е до калориите ,възможно е да имаш проблем с щотовидната жлеза ,отиди на изследвания ако не си ходила,а ако нямаш проблем почни да се храниш с високо калорични храни например фъстъченото масло ,тахан общо взето маслата са доста калорични.Слагай си повече зехтин в салатите

10.01.17
20:25

казано от Фифи Фифи на 10.01.17, 19:09:

Здравейте,не съм анорексичка или прочие.Нямам проблеми с апетита..Откакто се помня съм 36-37кг най-много успях да се покача до 38,5,но пак отслабнах.Сегашната ми работа е тежка и постоянно съм в движение,предшната също беше такава,а работех 16-17часа дневно...сега съм поне на 8 часа.Ям всичко,което готвя или се готви вкъщи,чорби,манджи и прочие,но никакъв резултат,дори и много да ям.Мисля,че имам бърз метаболизъм.Ям 3 пъти на ден,сутрин между 8-9 баничка или пр.понеже на работа немога друго да ям.Обядвам около 2часа предимно ориз и варени картофи с хляб и кисело мляко,вечер в 7-8 часа манджа или пак нещо готвено.Пия литър мляко на ден с мед,понеже не мога да пия вода.
Искам да кача килограми,ако ще мазнини да е по най-бързия начин и искам помощ дали да купя Протеини или Гейнер и каква да е на коя марка?Как да го пия?Колко да го  пия?

Не си казала колко си висока, какъв начин на живот имаш, тренираш ли и тн. за да може да се прецени горе-долу колко калории приемаш и колко би трябвало да приемаш, за да покачиш тегло. В твоя случай аз лично смятам че би ти се отразила добре една равномерно балансирана диета с повишени калории и умерени тренировки като за начало. Предполагам, че храните, които консумираш не са качествени, най-малкото тази баничка е пълна отврат, ще трябват и там промени.

10.01.17
20:38

Извинявам се 158см.Не тренирам и на доктор не съм ходила,но мисля да ходя в най-близко време.Не тренирам,постоянно съм в движение иначе я насам я натам въобще не сядам.Баничките наистина са пълен отврат,даже като ги видя и почва да ми се гади от тях ама ги ям от зор.Тахан с малко мед и кисело мляко разбърквах миналия месец,но нещо много тежко ми идва и не ми се яде повече после.Един буркан за 3-4 дена го свършвах,като го ядях 2 пъти на ден,към обяд и след обяд след ядене.Протеин или гейнер въобще ли няма да ми помогне?

10.01.17
22:44

казано от Фифи Фифи на 10.01.17, 20:38:

Извинявам се 158см.Не тренирам и на доктор не съм ходила,но мисля да ходя в най-близко време.Не тренирам,постоянно съм в движение иначе я насам я натам въобще не сядам.Баничките наистина са пълен отврат,даже като ги видя и почва да ми се гади от тях ама ги ям от зор.Тахан с малко мед и кисело мляко разбърквах миналия месец,но нещо много тежко ми идва и не ми се яде повече после.Един буркан за 3-4 дена го свършвах,като го ядях 2 пъти на ден,към обяд и след обяд след ядене.Протеин или гейнер въобще ли няма да ми помогне?

Ако можеш да си набавиш калориите от храна би било по-добре според мен.
Факт е че теглото ти е застрашително малко. Отдели малко време, за да си приготвиш качествена закуска - не знам дали ще успееш с количествата, можеш да пробваш например със 100 грама овесени ядки с мляко, едно яйце, 50тина грама фъстъчено масло. По обяд хапни около 200 грама пилешко месо или риба с варени картофи или пюре или ориз. Другият вариант за обяд (можеш да редуваш примерно) е 200 грама спагети или макарони, тъй като при теб не се търси чистене. Направи нещо като следобедна закуска с някакъв плод  или ябълка и ако можеш 2 яйца или извара 200 грама, може с 2 препечени пълнозърнести филийки. Вечерта хапни още около 150 грама риба (пъстърва, херинга, риба тон или бяла риба) или някакво месо (пилешко, говеждо) + около 150 грама киноа или ориз.

Имай предвид, че това е само примерна диета, която ще ти даде около 1900-2000 калории, което на твоето тегло би трябвало да доведе до покачване с около половин колограм на седмица, тъй като според данните които си дала в момента най-вероятно си около 1500-1600 на ден.

Мнението беше редактирано от Ulmo на 10.01.17 22:51.

11.01.17
00:25

Забравих да добавя и средна купа зелена салата, с пресни зеленчуци, може например да я вмъкнеш в междинното ядене, например зелена салата с 2 яйца и пълнозърнест хляб. Може би не е лоша идея и да попиеш някакви мултивитамини, защото гледайки какво ядеш, едва ли си доставяш всичко необходимо.

11.01.17
00:46

Модерация: Моля, въздържайте се от подобни съвети в този форум. Благодаря.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.01.17 11:36.

Anita Chovalinova

11.01.17
06:59

Разтопи цяло масло (качачествено ) към 250 гр сложи 1/2 буркан мед и доста орехи това трябва да го изядеш за 2 дни .После като го изядеш си го направи отновов но + да ядеш 5 пъти на ден с по високо калорични храни ,но е хубаво да са качествени .

Мнението беше редактирано от Anita Chovalinova на 11.01.17 07:05.

11.01.17
10:35

Сутринта ще ям овесени ядки+2варени яйца.Между всяко ядене плодове.Маслото с мед и орехи също ще го направя.Но дали да не купя нещо за междуяденетата...?Протеин или гейнер,незнам защо,но нещо много си внушавам,че и това ще ми помогне...

Anita Chovalinova

11.01.17
10:58

Ппц протеина е за мускулна маса ,ако не може да си го набавиш от храната или нямаш време се пие протеин ,но в един протеин се съдържат към 300-400 калории в 100 гр  и 80 гр протеин + като ядеш и други храни протеините ще се увеличават още повече, но на теб не ти трябва толкова протеин.(зависи ако искаш да качваш мусколна маса ще ти трябва) Яж повече мазни риби те са по клорични ,скумрия и сьомга

Мнението беше редактирано от Anita Chovalinova на 11.01.17 10:58.

11.01.17
11:06

Доза протеин съдържа между 20-25 гр. белтъчини, така са достатъчни за да покрият евентуален недостиг. Храната ти обаче брутално некачествена - баничка , ориз и варени картофи с хляб ,манджа- само нишесте , брашно и олио. Къде са месото, яйцата, ядките, рибата, сиренето, кашкавала, хубавите мазнини? Като за твоето тегло едни 200 гр. месо на ден и 1-2 яйца ще са достатъчни да си набавиш протеин, ако хапнеш и шепа ядки-ще е идеално,  и не е нужно да си купуваш на прах.
Не знам защо пиеш литър мляко на ден с мед, не всеки организъм понася добре толкова много лактоза. Пий нормална вода, какъв е проблемът  нея?

11.01.17
11:16

Спри да си внушаваш.
От протеин и гейнер имат нужда атлети, които трябва да приемат повече калории, отколкото могат да поемат с храната и не бих ти препоръчал да заместваш пълноценното хранене с пудри. Горещо ти препоръчвам обаче да не използваш наркотични вещества с цел възбуда на глад и в никакъв случай да не изяждаш пет пици и дванадесет дюнера на вечеря.
При теб, като имам предвид, че нямаш олимпийски амбиции, е нужно единствено да си изградиш правилни хранителни навици. Улмо ти е дал грамотни съвети, че и примерно меню даже, което никак не изглежда зле. Прочети статиите за калорийният баланс и за равномерно балансираната диета (РБД). Изчисли си баланса и добави 15-20 % излишък над оптималния калориен прием. В началото не е нужно да са повече, защото така като гледам в момента не приемаш достатъчно калории. Придържай се към РБД - най-безопасно е. Ако имаш съмнения за медицински проблем, че и да нямаш, иди и си направи едни хормонални изследвания. След като се убедиш, че всичко е наред, натискай на ядене и това е.
Може да опиташ да хапваш кисел плод или малко количество салата 20-30 минути преди основното хранене. Това ще повиши апетита и ще подобри храносмилането. Комбинациите от мед и масло, мед и тахан, мед, вече посочените и ядки, мед и каквото и да е друго са наистина много полезни, но не може да разчиташ само на тях. По-скоро си се храни в рамките на изчисленията и наваксвай с медените комбинации, ако не ти стигат калориите.  Разбира се лъжица от подобна смес за закуска или десерт, след което и да е хранене са абсолютно препоръчителни. Идеята ми е да не се храниш основно с това.Мазнините от растителен произход, които са нерафинирани (имам предвид зехтин, шарлан и др., както и храните, които ги съдържат по начало - маслини, ядки, авокадо и т.н.), са тези, които е редно да преобладават, но в никакъв случай не се пази от животинските мазнини. Яж колкото ти се яде.  Храните с високо съдържание на мазнини са привлекателни в случаите, когато се търси калориен излишък, защото  с малък обем се набавят много калории, но не бива да се залита. Точно това е причината режимът да се нарича равномерно балансиран. Старай се да използваш качествени хранителни източници. Яж всякакво месо, но месо. Не кренвирши, наденички или други найлони със съмнително съдържание. Ориз, паста, елда, булгур, лимец, картофи са няколко примера за качествен източник на въглехидрати. Шоколад, бонбони и вафли не са.
Повтарям се - прочети статиите за калорийният баланс и за РБД в раздела на сайта и ако имаш въпроси питай смело.

11.01.17
14:11

казано от Фифи Фифи на 10.01.17, 19:09:

Качването на кг е въпрос на калориен баланс. Ако приемаш и Усвояваш приетите калории в плюс, то ефекта ще бъде повече кг(вече вида на тези кг е друг въпрос).
Основен проблем е Усвояването. Много хора които “ядат много”(допускаме че са в калориен плюс)  и не качва,т обикновено се оплакват от смущения в стомашно-чревния път - много газове, диария или други подобни. Много пъти формите на колити и гастрити причиняват това. Ако посещаваш тоалета повече от 3 пъти на ден е необходимо да те прегледа някой гастро доктор, поне за “всеки случай”. Подобряването на чревната флора и премахването на бактерии и паразити води то много бързи подобрения и покачване на тегло.
Вторият по вероятен проблем е неточното дефиниране на “ям много”. Може би си мислиш, че е така. Комбинирането на качествени храни в един дневен режим може да помогне. Често обаче се изиква “стимул” за да се храни човек повече. Най лесния е кратките, но високоинтензивни тренировки с или без тежести. Много е важен момента с “кратки”.
Третия също пренебрегван проблем е хранителната непоносимост. Лактозната нетолерантност е направо покана за диария и влошаване на качеството на усвояване на която и да било храна. На първо време - всичко млечно настрана, освен зрелите сирена и кашкавали от типа на чедър. Поне зрели 45 дни и на етикета да пише въглех под 0,1/100

Тъй като сега просто си пиша набързо, допускам и комбинация от горепосочените причини.
Вероятно някой може да се сети за по конкретни причинители или да добави други.
С подобен проблем се почва - кратка монодиета -  например “варени картофи”, добри изследания на хормоналния баланс и здравето на чревното населения и понататък според предписанията на доктора.

Мнението беше редактирано от GEORGIO на 11.01.17 14:13.

Carbohydrate

14.01.17
18:07

Правилно. Не е само до калориен баланс. При такива хора просто има нарушение в храносмилателния тракт...храната може да не се разгражда, да не се усвоява по ред причини.....Здравословно чревно население, подходящ хранителен режим и съвсем малък калориен излишък.По-голям просто не е необходим, по горе изложени причини. Процеса е много бавен....и ти трябва лекар диетолог, а не форум с не професионални мнения!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.01.17 18:07.

казано от Ulmo на 10.01.17, 22:44:

казано от Фифи Фифи на 10.01.17, 20:38:

Ако можеш да си набавиш калориите от храна би било по-добре според мен.
Факт е че теглото ти е застрашително малко. Отдели малко време, за да си приготвиш качествена закуска - не знам дали ще успееш с количествата, можеш да пробваш например със 100 грама овесени ядки с мляко, едно яйце, 50тина грама фъстъчено масло. По обяд хапни около 200 грама пилешко месо или риба с варени картофи или пюре или ориз. Другият вариант за обяд (можеш да редуваш примерно) е 200 грама спагети или макарони, тъй като при теб не се търси чистене. Направи нещо като следобедна закуска с някакъв плод  или ябълка и ако можеш 2 яйца или извара 200 грама, може с 2 препечени пълнозърнести филийки. Вечерта хапни още около 150 грама риба (пъстърва, херинга, риба тон или бяла риба) или някакво месо (пилешко, говеждо) + около 150 грама киноа или ориз.

Имай предвид, че това е само примерна диета, която ще ти даде около 1900-2000 калории, което на твоето тегло би трябвало да доведе до покачване с около половин колограм на седмица, тъй като според данните които си дала в момента най-вероятно си около 1500-1600 на ден.

Защо я пращаш на 2000 калории,при положение ,че сега е приемала по 500-800.Такива дребни жени ядат много малко, а и не е удачно пилешкото за нейното положение.....! Свинско,ориз,овес,ядки ,кашкавал и т.н.

Мнението беше редактирано от Горан Здравков на 14.01.17 20:38.

19.01.17
18:57

казано от Carbohydrate на 14.01.17, 18:07:

Правилно. Не е само до калориен баланс. При такива хора просто има нарушение в храносмилателния тракт...храната може да не се разгражда, да не се усвоява по ред причини.....Здравословно чревно население, подходящ хранителен режим и съвсем малък калориен излишък.По-голям просто не е необходим, по горе изложени причини. Процеса е много бавен....и ти трябва лекар диетолог, а не форум с не професионални мнения!

Проблемът със съвсем малкия хранителен излишък е, че поради грешките от изчисленията може да се окаже и недостиг. Най - добре да се саморегулира - да покачва храната от добри източници, като си измерва колко яде, докато започне да забелязва резултати и оттам да задържи количеството, като следи всеки ден. Друг, по - лесен вариант е течна храна, всякакви шейкове и млека към основното хранене, обикновено слабите хора силно надценяват калорийния си прием и стомахът им е малък.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 19.01.17 18:59.

22.01.17
20:02

Има малко напредък половин килограм горе долу съм качила.Още чета и ще си направя едно меню за цялата седмица,ако има застой и не мога да кача още ще пиша.
Ям повече макарони,ориз,пилешко месо,пилешки дроб,кисело мляко,ябълки или банани,овесени ядки.Засега са само това,само едно и също е,но друго не се сещам,сутрин овесени ядки,понякога кашкавал,сирене,салам,зехтин чай или мляко.Млякото си го продължавма да пия не по литър,но с мед защото много ми харесва.Ям само пилешко месо,защото месо не харесвам,ще добавя и риба 2 пъти на седмица поне да има макар и да мразя рибата.Сладко и солено ям каквото ми се яде.Дано има напредък мазнини да е каквото и ще да е,само да успея да кава после да се стегна ще ми е по лесно,така мисля,но може и да се бъркам.
Навита съм и на готово меню,ако трябва ще ям едно и също всеки ден,само да кача :(

Carbohydrate

22.01.17
20:07

Браво! спокойно само и не се притеснявай. Всичко ще се нареди. Бъди силна, последователна и позитивна!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1