Как да направим разлика между лека активност и умерена активност във формулата на Харис Бенедикт

Прескочи до:
The Barber

23.01.17
00:40

Здравейте, знам, че много е писано по тази тема, и на някой може да звучи смешно, но не намирам отговор на конкретния ми въпрос. Тъй като спрях да свалям килограми въпреки калорийния дефицит и нтренировките, започнах да търся къде е проблема. Направих таблица с храните си, смятам стриктно калориите и тн. Аз мисля, че правя по голям дефицит от 20% и тялото ми забавя метаболизма. Висок съм 182, тежа 90 кг. На 39 години съм. По формулата 2500 калории ми е баланса,а трябва да приемам 2000 калории за да свалям. Тъй като тренирам 3 пъти в седмица умножавам по 1.35( лека активност от 1 до 3 тренировки) Да но, често се случва да направя и още едно кардио примерно и стават 4 на седмица. Като цяло тези 3 тренировки не са леки. Правя кръгови упражнения с тежести и държа висок пулс, като почивам 30 секунди между упражненията и 1:30 между трите кръга.Разликата в двете активности е 400 калории, от където според мен идва проблема. Като добавя, че и по цял ден работя, а не си лежа в къщи. Как да преценя каква ми е активността, съответно по 1.35 или по 1.55 да умножава резултата накрая?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Carbohydrate

23.01.17
06:37

Формулите са шаблонни, те не могат точно да отразят личната ти необходимост от калории. 90 кг спортист и 90 килограмов програмист, при равни условия, по една и съща формула ще се променят кардинално различно! При различно активно тегло на човека, формулата ще дава пропорционална грешка!
Не си предвидел, че организма на живите същества се адаптира. Така, човешкият организъм се адаптира към диетата, която му предлагаш и тези 2000 ккалории, преди, ако са му били малко, сега ще поддържа с тях състоянието на организва без проблем.
Има голямо значение хранителният режим, който правим. Така, ако изядеш тези калории в 5 хранения и в 2 хранения, например, ще имаш различни резултати. Във вторият случай, може даже да трупаш мазнина, вместо да гориш.....Защото постъпилият в организма въглехидрат, даже да е бавен, ако е в количества по големи от моментната необходимост, ще се трансформира в мазнина. Да не говорим, че когато количеството храна даже и малко да надвишава моментната необходимост от енергия .....организма запасява 20-30% от количиството й според учебните лекции на медицинския институт по физиология)...
Не на последно място са тренировките. Ако искаш да сваляш килограми, заложи на горенето на мазнини, а не на гликоген - аеробни продължителни тренировки, а не интетзивни кръгови.
Ако все пак използваш такива интензивни кръгови тренировки, то най-удачно е да се храниш циклично. В деня на тренировката си с намален калориен прием - 500-700 калории на минус. А в дена за почивка е нулев баланс. Нали ти е ясно, че 1,3 коефициента НЕ е еднакво разпределен по дни, а среден за всичките дни. Така, ако тренираш и почиваш, калориите които разходваш са РАЗЛИЧНИ, но по формулата трябва да се храниш еднакво, което си е грешка от всякъде, когато стриктно спазваш режим....
И т.н.
Какъвто режим да си направиш,...след 20 дена приблизително, настъпва първата адаптация на организма. Това важи не само за диетите, но и за тренировките. За това, се сменят тренировъчните протоколи и начина на хранене, като режим,...за да не спира процеса, който искаме да поддържаме - трябва да лъжем непрекъснато организма си, за да не му даваме да се адаптира ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.01.17 06:52.

23.01.17
08:47

Поясни, моля, какво имаш предвид под интензивни тренировки за горене, ама като за лаици.

И това, за адаптацията, значи ли, че на всеки 20 дни трябва да орязвам яденето още и още?

The Barber

23.01.17
09:29

Както се казва: “Културизъма не е за прости хора” :) Обърках се тотално. Храня се 5-6 пъти на ден, като въглехидратите ги приемам до обяд. Всички статии и мнения които съм чел тук казват, че не е важно колко калории приемам в самия ден, а колко приемам в седмицата. Някъде четох, че мога да балансирам. Ако единия ден съм поел малко повече, на другия балансирам с по малък прием. Ако твоята теория е вярна, означава, че аз съм тотално на грешен път, защото аз в деня на тренировка гледам да се храня по добре.
По въпроса за приспособяването, от скоро махнах една кръгова и добавих една кардио. Станаха 2 кръгови и 2 кардио във фитнес групи. Храната ми е еднообразна. Мюсли, пилешко филе или телешки кюфтета на фурна, ориз или картофи, сирене и салати.

Dizzy

23.01.17
09:48

казано от БПН на 23.01.17, 08:47:

И това, за адаптацията, значи ли, че на всеки 20 дни трябва да орязвам яденето още и още?

Не, няма нужда, не е и препоръчително... къде ще му отиде края :)

Dizzy

23.01.17
09:55

По темата, ключовото е това, което е казал Carbo:

казано от Carbohydrate на 23.01.17, 06:37:

Формулите са шаблонни, те не могат точно да отразят личната ти необходимост от калории. 90 кг спортист и 90 килограмов програмист, при равни условия, по една и съща формула ще се променят кардинално различно! При различно активно тегло на човека, формулата ще дава пропорционална грешка!

В тази връзка, вместо да се умножава BMR х незнаен коефициент за физическа активност и от там да се вадят 20%, по-добре е според опита ми, а и според съветите от последния ми треньор е просто да се храниш на BMR-a. Този показател е сравнително точен.
Друг трик е, като спреш да прогресираш, да започнеш да играеш с процентното съотношение белтъчини:мазнини:въглехидрати. Колкото по-нисък ти е приема на въглехидрати, можеш да очакваш по-бърз резултат. Включи и шивашкия метър, а не гледай само кантара.
Също така, както БПН те е попитала можеш да ревизираш дали действително ти е интензивна тренировката- какъв пулс държиш, в какъв протокол изпълняваш упражненията, какви упражнения правиш, на какъв процент от макса тежести работиш, е такива неща.

...но най-важна е храната!!!

Мнението беше редактирано от Dizzy на 23.01.17 09:55.

23.01.17
10:00

Васко (Carbohydrate) изповядва една малко по- апокрифна философия относно храненето, та според нея доста хора са на крив път, не си първия. Замислял съм се някой път да я пробвам лично да видя ефекта от нея.

Моето лично мнение (доста по- ортодоксално) по твоя конкретен въпрос е: “Щом не отслабваш, значи не си в калориен дефицит.” Дали организма ти се е адаптирал, дали не смяташ правилно храната, дали тренировките или коефициента за активност ти е грешен, дали просто твоя организъм си е такъв, че може с по- малко, това няма голямо значение. Ако на 2000 не отслабваш, трябва да ги намалиш още ако искаш да отслабваш вместо да се чудиш с колко да ги увеличиш.

Carbohydrate

23.01.17
10:02

казано от БПН на 23.01.17, 08:47:

Поясни, моля, какво имаш предвид под интензивни тренировки за горене, ама като за лаици.

първия въпрос е зададен така, че не мога да разбера какво ме питаш. По втория ти въпрос:
Не не значи. Не можеш непрекъснато да намаляш безогледно калориите, но е факт, че с промяната на организма вследствие някакво действие, това действие трябва да се корегира. Била си да речем 70 кг и си започнала диета с лек дефицит от 200 ккал. По формулата за изчесление на необходимити калории виждаме, че ако отслабнеш с 5 кг, да речем, ще трябва да корегираш и хранителния режим наново.

Carbohydrate

23.01.17
10:12

казано от Димо на 23.01.17, 10:00:

Васко (Carbohydrate) изповядва една малко по- апокрифна философия относно храненето, та според нея доста хора са на крив път, не си първия. Замислял съм се някой път да я пробвам лично да видя ефекта от нея.

Моето лично мнение (доста по- ортодоксално) по твоя конкретен въпрос е: “Щом не отслабваш, значи не си в калориен дефицит.” Дали организма ти се е адаптирал, дали не смяташ правилно храната, дали тренировките или коефициента за активност ти е грешен, дали просто твоя организъм си е такъв, че може с по- малко, това няма голямо значение. Ако на 2000 не отслабваш, трябва да ги намалиш още ако искаш да отслабваш вместо да се чудиш с колко да ги увеличиш.

Ооо, в грешка си. аз изповядвам практическия опит, за който имам наблядения...не само лични, но и от много други форуми, мнения, изследвания и т.н. Първо обаче, те трябва да са обосновани, тези действия, от физиологична гледна точка ;.....
Много хора са като коне с капаци и не приемат факта, че например, затлъстелият човек, който е решил да отслабва, има проблем с наднорменото тегло и причината за това е повече ядене. А не си дават сметка, че щом трупат килограми, значи нещо в организма не е наред! В здрав организъм, обмяната на веществата е нормализирана: въглехидратната обмяна, белтъчната и т.н....Не е достатъчно просто да си в дефицит, за да постигнеш заветните килограми и да си строен след това продължително време. Всички тук на форума мислят, че килограмите са причина за проблемите им. Да ви разочаровам, това е следствие на не работещ организъм просто. ако излекуваш организма, няма да имаш проблеми с наднорменото тегло....и т.н. ...

23.01.17
10:22

казано от Carbohydrate на 23.01.17, 10:12:

...и от много други форуми, мнения, изследвания и т.н. Първо обаче, те трябва да са обосновани, тези действия, от физиологична гледна точка ;.....

...

Всички тук на форума мислят, че килограмите са причина за проблемите им. Да ви разочаровам, това е следствие на не работещ организъм просто. ако излекуваш организма, няма да имаш проблеми с наднорменото тегло....и т.н. ...

Да де, аз това имам предвид - че филосифията ти е апокрифна - т.е. различава се от официалната и широко приета на този конкретно форум. Апокрифна не означава грешна или неработеща :)

Carbohydrate

23.01.17
10:32

казано от Димо на 23.01.17, 10:22:

казано от Carbohydrate на 23.01.17, 10:12:

...и от много други форуми, мнения, изследвания и т.н. Първо обаче, те трябва да са обосновани, тези действия, от физиологична гледна точка ;.....

...

Всички тук на форума мислят, че килограмите са причина за проблемите им. Да ви разочаровам, това е следствие на не работещ организъм просто. ако излекуваш организма, няма да имаш проблеми с наднорменото тегло....и т.н. ...

Да де, аз това имам предвид - че филосифията ти е апокрифна - т.е. различава се от официалната и широко приета на този конкретно форум. Апокрифна не означава грешна или неработеща :)

просто конкретизирах, че не е само твое мнение ;“

23.01.17
10:41

Така де, затова и аз казвам че твоята философия е различна от общоприетата т.е. апокрифна. С’я вече кое работи и кое не работи е Божа работа :)

Мнението беше редактирано от Димо на 23.01.17 10:42.

Carbohydrate

23.01.17
10:43

казано от Barber на 23.01.17, 09:29:

Както се казва: “Културизъма не е за прости хора” :) Обърках се тотално. Храня се 5-6 пъти на ден, като въглехидратите ги приемам до обяд. Всички статии и мнения които съм чел тук казват, че не е важно колко калории приемам в самия ден, а колко приемам в седмицата. Някъде четох, че мога да балансирам. Ако единия ден съм поел малко повече, на другия балансирам с по малък прием. Ако твоята теория е вярна, означава, че аз съм тотално на грешен път, защото аз в деня на тренировка гледам да се храня по добре.
По въпроса за приспособяването, от скоро махнах една кръгова и добавих една кардио. Станаха 2 кръгови и 2 кардио във фитнес групи. Храната ми е еднообразна. Мюсли, пилешко филе или телешки кюфтета на фурна, ориз или картофи, сирене и салати.

За какъв културизъм говориш, като пишеш, че целта ти е да отслабнеш. За какво по-добро хранене пишеш? Ти искаш да свалиш мазните депа, които имаш или искаш да правиш мускули?! Ако искаш провери си теорията: изяш храната за дена на един път и така няколко дена, после пиши, какво се е променило

23.01.17
11:23

Аз имам време и желание да експериментирам и ще пробвам някой път да ям повече пъти, но досегашния ми личен опит ми е показал за мен си самия че без едно мога, но само с едно не мога. Т.е. Ако почна от сутринта да ям, цял ден ми се яде и съответно калориите стават много. Според изследванията, които съм чел няма значение колко пъти на ден ядеш, стига да не си от хората, които им се отразява зле спадането на кръвната захар и да ти прималява от глад ако пропуснеш едно ядене. Аз мога да не ям с дни и не ми се отразява физически, затова предпочитам да ям веднъж или 2 пъти на ден ако имам време за да огранича калорийния прием.

Относно четенето на изследвания, аз също чета статии и изследвания и това са цитираните изследвания, в статиите, които съм чел по темата дали има значение разпределението на броя на хранения при равен калориен прием:

- Garrow, J. S., Durrant, M., Blaza, S., Wilkins, D., Royston, P., & Sunkin, S. (1981). The effect of meal frequency and protein concentration on the composition of the weight lost by obese subjects. British Journal of Nutrition,45(01), 5-15.

- Verboeket-Van De Venne, W. P., & Westerterp, K. R. (1993). Frequency of feeding, weight reduction and energy metabolism. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders: Journal of the International Association for the Study of Obesity, 17(1), 31-36.

- Bortz, W. M., Wroldsen, A., Issekutz Jr, B., & Rodahl, K. (1966). Weight loss and frequency of feeding. New England Journal of Medicine, 274(7), 376-379.

- Finkelstein, B., & Fryer, B. A. (1971). Meal frequency and weight reduction of young women. The American Journal of Clinical Nutrition, 24(4), 465-468.

- Cameron, J. D., Cyr, M. J., & Doucet, E. (2010). Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. British Journal of Nutrition, 103(08), 1098-1101.

- Stote, K. S., Baer, D. J., Spears, K., Paul, D. R., Harris, G. K., Rumpler, W. V., ... & Mattson, M. P. (2007). A controlled trial of reduced meal frequency without caloric restriction in healthy, normal-weight, middle-aged adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(4), 981-988.

- Swindells, Y. E., Holmes, S. A., & Robinson, M. F. (1968). The metabolic response of young women to changes in the frequency of meals. British Journal of Nutrition, 22(04), 667-680.

- Wolfram, G., Kirchgessner, M., Müller, H. L., & Hollomey, S. (1986). Thermogenesis in humans after varying meal time frequency. Annals of Nutrition & Metabolism, 31(2), 88-97.

Дай да прочета изследванията, където си прочел че повече хранения на ден са по- добре от едно хранене на ден при равни калории, ще ми е интересно.

23.01.17
12:03

казано от Димо на 23.01.17, 11:23:

Аз имам време и желание да експериментирам и ще пробвам някой път да ям повече пъти, но досегашния ми личен опит ми е показал за мен си самия че без едно мога, но само с едно не мога. Т.е. Ако почна от сутринта да ям, цял ден ми се яде и съответно калориите стават много. Според изследванията, които съм чел няма значение колко пъти на ден ядеш, стига да не си от хората, които им се отразява зле спадането на кръвната захар и да ти прималява от глад ако пропуснеш едно ядене. Аз мога да не ям с дни и не ми се отразява физически, затова предпочитам да ям веднъж или 2 пъти на ден ако имам време за да огранича калорийния прием.

Дай да прочета изследванията, където си прочел че повече хранения на ден са по- добре от едно хранене на ден при равни калории, ще ми е интересно.

А в дългосрочен план дали е здравословен този начин на хранене?

Carbohydrate

23.01.17
12:06

По въпроса за “дай”, ще ти отговоря “вземи”))имам безброй преведени и качени тук на форума от руски статии, книги, методики....ако ги прочетеш всичките, то ще имаш тази информация ;)

23.01.17
12:27

казано от deqn91 на 23.01.17, 12:03:

казано от Димо на 23.01.17, 11:23:

А в дългосрочен план дали е здравословен този начин на хранене?

Не знам, да чукна на дърво проблеми със здравето освен една жълтеница като дете и един апандисит преди десетина години и нали някоя настинка ако ходя много гол, май никога съм нямал. Даже температура не вдигам. И малко лирично отклонение - трябваше ми една медицинска бележка по един конкретен повод и отивам до поликлиниката за пълни изследвания току- виж има за нещо достоверно да се хванат. Накрая доктора ми вика: кво да ти напиша че ти е проблема бе младеж - ти си здрав като бик :D Разбира се не винаги съм се хранил по веднъж на ден, нито пък сега се храня религиозно по веднъж на ден, та не мога да твърдя нищо със 100% сигурност.

За това говорех Васко че твоята философия е апокрифна. Ти четеш руски книги с теории и режими, аз (и огромната маса от четящите и пишещи във форума) предпочита/м контролирани научни изследвания с повторяеми резултати. Всеки има правото да вярва в каквото си избере.

Carbohydrate

23.01.17
14:29

Пффф.
Никого не карам да вярва, следва и т.н. Всеки сам за себе си решава, кое е добре за него и отсява информацията според своя натрупан багаж. Аз само давам посоката, .....Това, че пишеш направо и даваш квалификации, че твоето е вярното решение, вече говори само по себе си....
Нямам амбициите да съм някакъв,....просто помагам на хората да видят проблема си и нищо друго...А най- хубавата е, че ми казват безброй “благодаря”...не само за тях превеждам, на тях помагам и споделям, но ми е приятно, като съм помогнал на някой. Всичко, което съм превел и качил тук на форума, не е само теории, както пишеш...Доста съм се потрудил да превеждам и споделям и то без някой да ми плаща за това .....
А ти не можеш да ми даваш оценка, по простата причина, че не си чел 5 години учебниците на виф-а най-малко....
Повтарям специално за теб: не ме интересува какво мислиш и пишеш за мен и да ми даваш оценка. Аз не го правя за теб. Имаш мнение, сподели го, нищо повече не се изисква.
Не съм видял някой от форума, да направи превод на някоя статия, книга или нещо друго и да го пусне ей така, но всичките бързат да хокат и плюят...Ценя си времето...похарчил съм безброй дни в превод на хубави теми и съм ги пускал ей така просто, а в отговор няма едно благодаря даже....

23.01.17
14:39

Не се напрягай толкова де,  теб лично никъде не съм те коментирал, само теориите, които излагаш и излагам алтернатива. И дори и за тях казах че всеки е свободен да вярва в каквото си иска и че даже съм склонен да опитам това, което предлагаш. Недей ся негонен на жертва да се правиш.

казано от Carbohydrate на 23.01.17, 14:29:

А най- хубавата е, че ми казват безброй “благодаря”

казано от Carbohydrate на 23.01.17, 14:29:

Пффф.
а в отговор няма едно благодаря даже....

Тук накрая съвсем се обърка според мен.

Айде сполай ти и извинявай ако си се почувствал засегнат, не е от лоши чувства, мисля че с теб по определен начин доста си приличаме и това е в желанието си помагаме на другите. Просто го правим кой както може и смята за нужно.

Мнението беше редактирано от Димо на 23.01.17 14:40.

23.01.17
18:17

казано от Barber на 23.01.17, 09:29:

.....Всички статии и мнения които съм чел тук казват, че не е важно колко калории приемам в самия ден, а колко приемам в седмицата.....

А нямаше ли поне едно мнение, според което е важно и от какво приемаш калориите? ;)Защото има достатъчно факти в полза на едно по-различно твърдение от общата теория - че количеството на запасите от различните типове хранителни вещества в тялото е директно свързано със способността на тялото да изгаря тези типове вещества. Затова има значение отношението между това колко и какви запаси носиш и количеството от тях, които косумираш на дневна база.

По-простичко казано, колкото си по-добър (по-добре адаптиран) да складираш даден тип запаси, по-малко си склонен да го гориш при поемане под формата на храна. И обратното - колкото са ти по-скромни запасите отнесени към количеството, което приемаш, толкова по-вероятно е тялото да използва това хранително вещество за гориво.

The Barber

23.01.17
19:54

Това не ми харесва във форумите като цяло. От три месеца се занимавам с фитнес и се старая да се храня здравословно и като цяло да живея здравословно. Споделям си проблемите, питам като човек. Ако се мислех за много умен нямаше да питам. Споделям това което съм, чел три месеца тук. Получавам отговори с ирония и насмешка. Все едно вас да ви вкарам в един форум за фризьори да питате нещо за косата си.
По въпроса за културизма се пошегувах.
По въпроса дали се товаря достатъчно: Правя три кръга по 7 упражнения, всяко от което по 10 повторения. Почивам между упражненията 30 секунди, между кръговете 1:30. Изпотявам се доста прилично. След това правя 20 Мин HIIT велоаргуметър. Отделните ми кардио тренировки са в група с инструктор 50-60 Мин и след нея едвам стигам до колата:)
По въпроса дали се чудя с колко да увелича калориите. Напротив, чудя се нагоре или надолу.
По въпроса дали смятам правилно калориите: Направил съм си екселска таблица със всички храни които ям. Хранителните им стойности съм взел от този сайт. Нямам лаборатория да ги изследвам. Ако сайта греши и аз греша. Всичко се тегли и се въвежда в таблицата и се спазва стриктно.
Като чета всички мнения ми става любопитно друго. Ок не смятам правилно, някъде бъркам и тн. Организма се е приспособил. Трябва да променя нещо, но аз вече нямам нерви, а и неми е само фитнеса на главата. Хвърлям везната и продължавам да си се храня здравословно и да тренирам. Ако следвам логиката излиза, че и да тренирам и да не тренирам, все тя. Организма се е приспособил да живее с 2000 калории и това ще е. По тази логика излиза, че след още три месеца въпреки, че ям само здравословни храни и тренирам усилено ще изглеждам по същия начин.

Не си предвидел, че организма на живите същества се адаптира. Така, човешкият организъм се адаптира към диетата, която му предлагаш и тези 2000 ккалории, преди, ако са му били малко, сега ще поддържа с тях състоянието на организва без проблем.
Има голямо значение хранителният режим, който правим. Така, ако изядеш тези калории в 5 хранения и в 2 хранения, например, ще имаш различни резултати. Във вторият случай, може даже да трупаш мазнина, вместо да гориш.....Защото постъпилият в организма въглехидрат, даже да е бавен, ако е в количества по големи от моментната необходимост, ще се трансформира в мазнина. Да не говорим, че когато количеството храна даже и малко да надвишава моментната необходимост от енергия .....организма запасява 20-30% от количиството й според учебните лекции на медицинския институт по физиология)...
Не на последно място са тренировките. Ако искаш да сваляш килограми, заложи на горенето на мазнини, а не на гликоген - аеробни продължителни тренировки, а не интетзивни кръгови.
Ако все пак използваш такива интензивни кръгови тренировки, то най-удачно е да се храниш циклично. В деня на тренировката си с намален калориен прием - 500-700 калории на минус. А в дена за почивка е нулев баланс. Нали ти е ясно, че 1,3 коефициента НЕ е еднакво разпределен по дни, а среден за всичките дни. Така, ако тренираш и почиваш, калориите които разходваш са РАЗЛИЧНИ, но по формулата трябва да се храниш еднакво, което си е грешка от всякъде, когато стриктно спазваш режим....
И т.н.
Какъвто режим да си направиш,...след 20 дена приблизително, настъпва първата адаптация на организма. Това важи не само за диетите, но и за тренировките. За това, се сменят тренировъчните протоколи и начина на хранене, като режим,...за да не спира процеса, който искаме да поддържаме - трябва да лъжем непрекъснато организма си, за да не му даваме да се адаптира ;)

Точно  така,за сваляне си трябва аеробна дейност.А той се лъже ,че се движи много.

23.01.17
20:46

Съвсем не е задължително даже никаква активност да имаш. На майфитнеспал форума е пълен с примери на тлъсти жители на САЩ, които свалят по 100+ килограма без даже да ходят, защото не обичат да се движат. Просто си спазват стриктно калориите за деня. Да, по- трудно става, да, не е много здравословно, но става.

А за автора на темата - разбира се че ще постъпиш както намериш за добре, само не се сърди на коментиращите. Верно че малко се измести дискусията от въпроса ти за 1.35 или 1.5, но всеки ти даде някакви съвети, които смята за добри, вече е твоя работа да решиш кой съвет и в каква степен да следваш. Няма една истина.

Успех и да кажеш как върви след известно време.

Carbohydrate

23.01.17
21:30

казано от Димо на 23.01.17, 20:46:

Съвсем не е задължително даже никаква активност да имаш. На майфитнеспал форума е пълен с примери на тлъсти жители на САЩ, които свалят по 100+ килограма без даже да ходят, защото не обичат да се движат. Просто си спазват стриктно калориите за деня. Да, по- трудно става, да, не е много здравословно, но става.

А за автора на темата - разбира се че ще постъпиш както намериш за добре, само не се сърди на коментиращите. Верно че малко се измести дискусията от въпроса ти за 1.35 или 1.5, но всеки ти даде някакви съвети, които смята за добри, вече е твоя работа да решиш кой съвет и в каква степен да следваш. Няма една истина.

Успех и да кажеш как върви след известно време.

интересно ми е мнението, защо е не здравословно. Кое прави отслабването не здравословно? Пиша не като заяждане, а като информация, която ми е интересна! Понеже, публикувах преведена от мен книга точно за такива случаи и там всичко е обосновано и здравословно.

Carbohydrate

23.01.17
21:33

казано от Barber на 23.01.17, 19:54:

Това не ми харесва във форумите като цяло. От три месеца се занимавам с фитнес и се старая да се храня здравословно и като цяло да живея здравословно. Споделям си проблемите, питам като човек. Ако се мислех за много умен нямаше да питам. Споделям това което съм, чел три месеца тук. Получавам отговори с ирония и насмешка. Все едно вас да ви вкарам в един форум за фризьори да питате нещо за косата си.
По въпроса за културизма се пошегувах.
По въпроса дали се товаря достатъчно: Правя три кръга по 7 упражнения, всяко от което по 10 повторения. Почивам между упражненията 30 секунди, между кръговете 1:30. Изпотявам се доста прилично. След това правя 20 Мин HIIT велоаргуметър. Отделните ми кардио тренировки са в група с инструктор 50-60 Мин и след нея едвам стигам до колата:)
По въпроса дали се чудя с колко да увелича калориите. Напротив, чудя се нагоре или надолу.
По въпроса дали смятам правилно калориите: Направил съм си екселска таблица със всички храни които ям. Хранителните им стойности съм взел от този сайт. Нямам лаборатория да ги изследвам. Ако сайта греши и аз греша. Всичко се тегли и се въвежда в таблицата и се спазва стриктно.
Като чета всички мнения ми става любопитно друго. Ок не смятам правилно, някъде бъркам и тн. Организма се е приспособил. Трябва да променя нещо, но аз вече нямам нерви, а и неми е само фитнеса на главата. Хвърлям везната и продължавам да си се храня здравословно и да тренирам. Ако следвам логиката излиза, че и да тренирам и да не тренирам, все тя. Организма се е приспособил да живее с 2000 калории и това ще е. По тази логика излиза, че след още три месеца въпреки, че ям само здравословни храни и тренирам усилено ще изглеждам по същия начин.

Сега точно правя проучвания по твоето трениране и диетата....Предварително мога да ти препоръчам да прочетеш преведената ми книга за отслабването...има и таблица, екселска, която направих....след това пиши, да видим
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/80251

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.01.17 21:34.

23.01.17
21:40

Уви, единственото нещо, което мога да кажа е че се губи мускулна маса по този начин и се пропускат здравословните ползи от тренирането.

Carbohydrate

23.01.17
21:45

Ето ти и препоръка от диетолог, която постна тук един форумчанин. Виж, като диета какво представлява и направи си анализ.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.01.17 21:45.

Има голямо значение хранителният режим, който правим. Така, ако изядеш тези калории в 5 хранения и в 2 хранения, например, ще имаш различни резултати. Във вторият случай, може даже да трупаш мазнина, вместо да гориш.....Защото постъпилият в организма въглехидрат, даже да е бавен, ако е в количества по големи от моментната необходимост, ще се трансформира в мазнина.

Добър Вечер на всички!!!Искам да  попитам следното:Как се определя тази моментна необходимост?

Carbohydrate

24.01.17
07:09

казано от Марин Димитров на 23.01.17, 21:56:

Има голямо значение хранителният режим, който правим. Така, ако изядеш тези калории в 5 хранения и в 2 хранения, например, ще имаш различни резултати. Във вторият случай, може даже да трупаш мазнина, вместо да гориш.....Защото постъпилият в организма въглехидрат, даже да е бавен, ако е в количества по големи от моментната необходимост, ще се трансформира в мазнина.

Добър Вечер на всички!!!Искам да  попитам следното:Как се определя тази моментна необходимост?

Обяснявам. Как се трупа мазнината. Или ще тръгна от още по далеч. Не знам дали ще успея да напиша всичко, че съм на работа)). Та, знаем, че кръвната Захар в човешкия организъм се поддържа постоянно в някакви граници. Какво е кръвна Захар и защо тя е постоянна и циркулира в кръвотока ни? И защо през деня, когато работим, кръвната Захар спада, чувстваме глад, после, като изядем нещо, се засищаме и т.н. Сега, оставям на страна кръвта....
Малко физиология. За енергия организма използва АТФ, който е около 2-3% в организма и не се трупа. АТФ се синтезира от храната най-грубо казано. В мускулите имаш гликоген, от който се ситнезира АТФ и процеса се казва гликолиза. АТФ още се синтезира и от мазнини, като се окисляват последните и от аминокиселини, когато се разграждат белтъчните структури на претренирания мускул...
Знаем, че гликогена в организма се съдържа в мускулите и в черния дроб, където е  хранилището от 90-120 грама гликоген.
Почваме да тренираме на гладно. След интензивна тренировка с продължителност 40 минути, примерно, гликогена доста намалява, а още след 10 минути просто се изчерпва. Производителността рязко пада, а мазнините още не са почнали да се окисляват с пълна сила. Когато започнат, то ние усещаме нещо, като втори дихание...все пак 1 гр мазнина е равен на 9 калории.
Енергията се попълва от всмуканата в червата глюкоза (ако имаме там храна)) и от гликогена в черния дроб, който се разгражда до глюкоза.
Съмсем кратко и просто написано, така изглежда попълването и харченето на енергията.
Сега да се върнем към въпроса ти. Наял си се сутринта. Нивата на гликоген са високи и всичко е заредено на макс. Отиваш на тренировка и започваш да тренираш. Тук е най-важното. От различни видове трениране, се харчат различно количество калории, нали? Това пише и на крос тренажора, бягащата пътека и т.н. Изхарчил си 10% от запасите (да речем 200 ккал) си по време на трениране. Отиваш в къщи и и се наяждаш с 400 ккал. Това надхвърля разхода ти за момента. Даже така написано, не е съвсем коректно, защото има значение, колко храна имаме в стомаха преди да отидим да тренираме.....Има един много важен момент. Ако изядем на едно хранене повече от 90 гр въглехидрат, то излишъка ще се превърне в мазнина и ще се депонира в мастните депа. Ето тук става ясно, защо ние ядем по няколко пъти на ден и защо бавни въглехидрати, а не бързи ( Това е за здравословното хранене).
Пиша от доста време, че има значение количеството хранения на ден за организма. Всичко зависи от това, колко интензивна дейност извършваме, и от протокола (качване, сваляне, поддържане)...от това пък се определят големините на порциите, които ще изядем.
и т.н.....айде, че тръгвам))...При първа възможност ще обединя и преведа на български подробно “човешка физиология, попълване на енергия и още някои части” (защото не мога много добре да обяснявам със свои думи, понеже превеждам мислите си от руски на български)))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.01.17 07:10.

Ясно,разбрах,благодаря ти за подробния отговор.
Както казваш в отговора си:Ако изядем 90гр въглехидрат на едно ядене,то излишъка ще се преобразува в мазнини.Ами ако тези 90гр,които взимаме на едно ядене са единствените въглехидрати за деня(говоря за индивид,при който според различните формули,тези 90 грама биха били в рамките за нормално подържане на килограми),пак ли така стоят нещата с натрупването на мазнините?

Carbohydrate

24.01.17
09:12

казано от Марин Димитров на 24.01.17, 08:35:

Ясно,разбрах,благодаря ти за подробния отговор.
Както казваш в отговора си:Ако изядем 90гр въглехидрат на едно ядене,то излишъка ще се преобразува в мазнини.Ами ако тези 90гр,които взимаме на едно ядене са единствените въглехидрати за деня(говоря за индивид,при който според различните формули,тези 90 грама биха били в рамките за нормално подържане на килограми),пак ли така стоят нещата с натрупването на мазнините?

Според учебниците по медицина, които са все още актуални, от всяко едно ядене 20-30% от калориите отиват за образуването на мазнина. Пиша за идеални условия, как се случват нещата. Има голямо значение обмяната на веществата как работи. Сигурно си забелязал, че, като си бил по-малък, си ял доста храна, като количество и не си станал прасе. А като остарява организма, забавя обмяната на веществата и хората имат чувство, че трупат мазнини даже от въздуха.....Най-точната преценка е наблюдение на своя организъм и правене на анализи после....
Човек, който е на диета с НВД става много чувствителен към въглехидрата, поради липсата му и така изядените големи количества бърз въглехидрат, влияят на организма определено....Далече съм от мисълта, че тези 90 грама въглен ще са разколничето...по-скоро трябва да се спазва баланса между нутриентите. За да се усвои определено количество белтък, трябва определено количество от въглехидрата...И като пишем 90 гр....не разбирай точно толкова..все пак, организма на всеки индивид се отличава по количествено съдържание на съставните си части....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.01.17 09:13.

Carbohydrate

02.02.17
07:10

казано от Barber на 23.01.17, 00:40:

Здравейте, знам, че много е писано по тази тема, и на някой може да звучи смешно, но не намирам отговор на конкретния ми въпрос. Тъй като спрях да свалям килограми въпреки калорийния дефицит и нтренировките, започнах да търся къде е проблема. Направих таблица с храните си, смятам стриктно калориите и тн. Аз мисля, че правя по голям дефицит от 20% и тялото ми забавя метаболизма. Висок съм 182, тежа 90 кг. На 39 години съм. По формулата 2500 калории ми е баланса,а трябва да приемам 2000 калории за да свалям. Тъй като тренирам 3 пъти в седмица умножавам по 1.35( лека активност от 1 до 3 тренировки) Да но, често се случва да направя и още едно кардио примерно и стават 4 на седмица. Като цяло тези 3 тренировки не са леки. Правя кръгови упражнения с тежести и държа висок пулс, като почивам 30 секунди между упражненията и 1:30 между трите кръга.Разликата в двете активности е 400 калории, от където според мен идва проблема. Като добавя, че и по цял ден работя, а не си лежа в къщи. Как да преценя каква ми е активността, съответно по 1.35 или по 1.55 да умножава резултата накрая?

Коефициента на активност, с който умножаваме е стойност за активност в същият ден. За днес ти трябват 2500 калории ти е базата и умножаваш на активност, например, 1,35. Това значи, че 875 калории ще изхарчиш днес и тогава няма нито да качваш и нито да сваляш....Сега помисли, дали това се спазво и дали е така всеки ден ;)...за това, хората, които отслабват, а и диетолозите препоръчват, направо да се почне отслабването с 1200 ккал. И аеробни тренировки ;)

Dizzy

02.02.17
07:53

казано от Carbohydrate на 02.02.17, 07:10:

Коефициента на активност, с който умножаваме е стойност за активност в същият ден. За днес ти трябват 2500 калории ти е базата и умножаваш на активност, например, 1,35. Това значи, че 875 калории ще изхарчиш днес и тогава няма нито да качваш и нито да сваляш....Сега помисли, дали това се спазво и дали е така всеки ден ;)...за това, хората, които отслабват, а и диетолозите препоръчват, направо да се почне отслабването с 1200 ккал. И аеробни тренировки ;)

На мен днес ако някой диетолог ми препоръча да се храня на 1200 калории и да правя аеробика ще го отстрелям.

Carbohydrate

02.02.17
08:21

ами, че ти точно толкова приемаш вече почти 40 дена - около 1200 ккал... Как ще го обясниш?

02.02.17
08:39

Carbohydrate, Dizzy приема около 1600 ккал/ден. Извинявам се, че отговарям преди нея.

Carbohydrate

02.02.17
10:32

казано от Елена на 02.02.17, 08:39:

Carbohydrate, Dizzy приема около 1600 ккал/ден. Извинявам се, че отговарям преди нея.

в такъв случа, това дето го постваше във дневника си е лъжа ли? Има прикачени снимки от по 1100-1200 ккал. Прикачвам само две...но в дневника й са))и има доста
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/80226/P240#p-1249914

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.02.17 10:42.

02.02.17
10:43

казано от Carbohydrate на 02.02.17, 10:32:

в такъв случа, това дето го постваше във дневника си е лъжа ли? Има прикачени снимки от по 1100-1200 ккал. Прикачвам само две...но в дневника й са))и има доста

Карбо, ти гледаш колоната “грамаж на продукта”. Калориите са в следващата колона. :)

Carbohydrate

02.02.17
10:47

казано от Елена на 02.02.17, 10:43:

казано от Carbohydrate на 02.02.17, 10:32:

Карбо, ти гледаш колоната “грамаж на продукта”. Калориите са в следващата колона. :)

Това е от възрастта))) дърта дядка съм....) Извинявам се! Изчетох и дневдика от самота начало, до края)) и го пропуснах :(

02.02.17
10:50

Никаква “дърта дядка” не си. Не си догледал просто. Толкова.

The Barber

02.02.17
13:38

Незнам кой крив кой прав, но аз съм 2 килограма надолу с твоята схема,

Мнението беше редактирано от The Barber на 02.02.17 13:46.

02.02.17
13:51

С коя по- точно? Че те доста неща се казаха.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1