Тренировъчна програма

09.02.17
00:11

Здравейте.Искам да попитам през колко време трябва да сменям тренировъчната ми програма понеже бях чул,че трябва да “шокираш” мускула за да расте,но преди малко прочетох,че трябва да се задържиш с една програма поне 1 месец за да имаш прогрес.
Та въпросите ми са:
1.Вярно ли е? Ако да през колко време да сменям програмата ми
2.Понеже не съм бил с 1 програма продължително време тъй като имам навика да разнообразявам и общо взето всяка една тренировка е различна от предходната загубил ли съм “прогрес” който съм можел да имам ако съм бил с една програма 1 месец например вместо всеки ден да сменям тренировките.
Благодаря предварително  :)

Тренировъчната програма се променя, ако:

1. промениш целите си и съответно са необходими изменения и в плана за постигането им
2. самата програма не е изпълнима при условията, с които разполагаш

Не може да се каже еднозначно през колко време се случва 1. или 2. и също така не може да се каже, дали губиш или печелиш от това, че разнообразяваш детайли. Ще си направиш услуга, ако се фокусираш над оптималното изпълнение, а не над чуденето, дали правиш всичко по максимално добрия начин. Няма такъв.

Шокирания на мускули, застой и прочие - да, популярна лирика са тези думи, но повече пречат, отколкото помагат. Далеч по-просто е да следиш базови неща като:

- дали ставаш по-силен
- дали се възстановяваш по-лесно между тренировките
- дали качваш активно тегло

Давай си поне 4-5 седмици период за проследяване и на база на него променяй или доразвивай програмата си.

И не на последно място, много иначе страхотни програми са били критикувани, защото изпълняващият ги не се е хранил и възстановявал адекватно. Не твърдя, дали това е така или не при теб, но го имай предвид.

09.02.17
10:13

Не е задължитело да сменяш програмта. Така нареченото стресиране на мускула може да се направи по друг начин, като например: увеличаване на работната тежест, увеличаване на повторенията, намаляване на почивките между сериите.

Благодаря много!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1