Хипертония, стенд на аорта (аневризма), коартация на аорта

Здравейте
Трябва ми съвет,помощ,насока,консултация. Казусът ми е следния на 33 години съм 96 кг 188 см. Успявам на тренирам по4-5 месеца в годината от ноември до към края на март. След това работата и ангажиментите така ме дърпат че ме съсипват :) НО ...  тази година ще се раздам да я направя цялата.
Питането ми е следното, аз съм хипертоник 155/85 е стандартното ми кръвно налягане, приемам конкор ам 5/5 енап 20/12 и аспирин протект като медикаменти. На 7 годишна възраст ми е правена операция за коартация на аорта а на 26 годишна възраст ми е поставен стенд на аорта заради аортна аневризма.
По принцип ми е забранено да вдигам тежко...... ама поне да вдигам с леко :(  Мога ли да продължа с фитнеса ?  До какви параметри да се отпускам да се натоварвам, има ли програма с която да мога да вкарам тялото си в добър вид без да получа некой инфаркт :) все пак да си пазя техниката вътре в мен а и здравето.
Ще очаквам вашите съвети и насоки.
Поздрави
Георги Александров

Деян

11.02.17
17:56

Най-добре се консултирай с добър спортен лекар, какво можеш, какво не можеш и до какви натоварвания. Гадно е да не можеш да спортуваш което искаш, ама здравето е преди всичко. Обикновено при високо кръвно налягане се препоръчват повече аеробни тренировки /кардио/, като и силови, но с леки и средни тежести. Все пак горната ти граница не е чак толкова висока. Изометрични упражнения /планкове/ са абсолютно забранени.
Също така, поради хирургическата интервенция, консултацията със специалист -даже няколко за всеки случай, е задължителна.
И аз съм с високо кръвно, та един кардиолог ми каза дори лицеви опори да не правя :D, ама аз си правя, както и с дъмбели си потренирвам за тонус.

Мнението беше редактирано от Деян на 11.02.17 18:03.

Да определено обмислям консултация със спортен доктор, но ми се искаше да събера повече мнения. Къде професионални, къде любителски, за да търся пътечки към спорта :).
Благодаря ти за съветите :)

14.02.17
16:57

Чисто практически можеш да тренираш всичко във фитнеса и всякак, само не и състезателно насочено - независимо дали като ОФП за друг спорт или като подготовка за бодибилдинг състезание.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1