Отново холестерол?

03.06.17
22:12

Привет на всички.
Писала съм и преди в други теми за себе си, все още отлагам да си създам собствен дневник. Жена съм на 28г. 160 височина, 50кг.
Тренирам активно 4 - дни седмично понякога и повече зависи от кондицията ми.
Храня се равномерно балансирано, пия по 2 литра вода на ден, понякога си позволявам да ям и сладко но основно черен шоколад. Та това което ме озадачи:
Тези дни си направих пълна кръвна картина и  мастен профил.
Резултатите бяха следните:

Общ холестерол: 6,24
Триглицериди: 0.87
Добър или още HDL - 1.48

Останах много озадачена от изследванията понеже преди две години си бях правила, тогава още не тренирах и холестерола ми отново беше 6.78 а бях само с два килограма отгоре. Принципно не ям яйчните жълтъци и тлъсти меса, но след тези резултати сериозно се замислям дали да не откажа месото поне. Нямам генетична предразположеност.
Дайте съвет как да подходя или някакви допълнителни изследвания да пусна, тъй като личния лекар не го взе толкова под внимание но мен ме гложди не ми се иска да оставя нещата така .... ?

Carbohydrate

04.06.17
06:52

Високия общ холистерол не е показател за притеснение. По-притеснително е съотношението между холистерола с висока и ниска плътност (добрия и лошия)...ако холистерола с висока плътност е по-голям от нормата, а този с ниска плътност е по-малък, то това е добре...А ако е наобратно - зле)...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.06.17 12:32.

04.06.17
08:06

Мисля да  повторя изследванията в друга лаб, понеже тук  липсва резултат на лошия, забелязах че има само добър и общ.

И почни да ядеш жълтъците.

04.06.17
10:13

казано от Carbohydrate на 04.06.17, 06:52:

Високия общ холистерол не е показател за притеснение. По-притеснително е съотношението между холистерола с висока и низка плътност (добрия и лошия)...ако холистерола с висока плътност е по-голям от нормата, а този с низка плътност е по-малък, то това е добре...А ако е наобратно - зле)...

В този форум не трябваше ли да се пише грамотно?

Carbohydrate

04.06.17
10:29

Благодаря за забележката 🙂....просто, когато по цял ден мислиш, говориш, слушаш, четеш руски, то трудно превключваш, когато бързаш да пишеш коментар)....

Привет,

По принцип LDL може да се калкулира според останалите 3 (общ, HDL и триглицериди), затова и някои лаборатории го пропускат в изследването.

Формулата е LDL = Total cholesterol – HDL – (Triglycerides ÷ 5), но има и онлайн калкулатори, които могат да се ползват:
https://www.mdcalc.com/ldl-calculated

Твоите резултати не са оптимални, макар че при липидния профил думата “оптимално” е доста широко понятие.

Общият холестерол реално има най-малко значение, а и при теб не е чааак толкова висок.

HDL е посредата на това, което се смята за добър и лош резултат.

LDL обаче, след изчисление излиза 168.4 mg/dL (4.4 mmol/L), което според поставените стандартни си е бая височко.

Съотношението Общ към HDL холестерол, което е друга важна метрика при теб е 4,22, което може да се каже, че е леко високо, но пак е в някакви разумни граници.

Моят съвет е да повториш изследването на друго място, като при възможност нека да има опция за директно изследване на LDL, за да не се разчита на формули.

Изследвай си също и фактора на възпаление (C-reactive protein (CRP)), тъй като и той може да подскаже важни неща за причините за неоптимални стойности на липидния профил.

Реално върху нивата на липиди в организма могат да имат влиение наистина много неща, но като за начало най-добре повтори изследването и пиши пак. По принцип е най-добре да получиш и лекарска препоръка, но и тук може да получиш добри съвети.

06.06.17
10:19

Благодаря за подробната информация, наистина е от голяма полза за мен ☺

06.06.17
13:37

Междувременно днес ми излезнаха и резултати от пълно изследване на хормони. Правих ги поради проблемен цикъл, оказа се че прогестерона ми е в дефицит 1.91 в лутеална фаза но пък всички други са в норма и ендокриноложката изключи да е от някоя жлеза проблема. Утре съм и на гинеколог!
Дали не е възможно нещата да са свързани и да влияе на холестерола ... ? Мисля че вероятността е голяма .

Мнението беше редактирано от Bubsi на 06.06.17 13:37.

08.06.17
18:50

Здравей.мислила ли си за стреса.от стрес бях вдигнал 7 холестерол.говоря за преди 5-6 години.сега съм на 42.работата ми по принцип е страшно изнервяща.аз съм главен готвач.покрай работата се бяха събрали и други проблеми и накрая високи холестерол и кръвно.ходих на кардиолог и без много да му мисли ми изписа една камара лекарства които отидоха директно в коша.2 години ядях по1-2 кг. Ябълки на ден.сега х-ла ми е малко над 4.така че помисли дали нещо не ти трови нервите защото холестерол се вдига главно от тях.

09.06.17
09:27

Благодаря за съвета ☺. Принципно не съм нервна личност малко по - темпераментна може би. Не се улавям да се стресирам лесно имам си нормални битови несгоди.
По - скоро смятам че проблема е повече на физиологично ниво и съм решена да го открия. Иначе започнах профилактика с ябълков пектин всяка сутрин на гладно .

11.07.17
13:57

И така след близо месец повторих изследване в друга лаборатория само на LDL - този път но направих и CRP както получих съвет.

LDL - отново висок - 4.49 // 0 - 3.35
CRP - 0.98. при стойности // 0 - 5

Личния ме посъветва ” Да не го мисля ... млада съм и т.н вероятно е наследствен”.

Мнението беше редактирано от Bubsi на 11.07.17 14:09.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1