Излишни килограми

Здравейте.
Прочетох доста от темите, но в никоя не откривам подобен проблем на моя и за това реших да пусна нова.
Преди две години, за да избегна операция се наложи да пия хормонални хапчета за около половин година.. Първият месец след като ги спрях нямаше никакъв проблем, но след това започна едно качване на килограми, въпреки че не се промени ежедневието ми или начина на хранене. Започнах да ходя на фитнес като наблягах на кардиото, но без ефект, реших да сменя с бягане съчетано с бързо ходене около 4км през вечер, но отново без резултат.. И така от 57кг станах 71кг, височината ми е 1,67 и не се чувствам комфортно. Моля Ви за помощ, с хранителен режим не съм опитвала, но и без друго хляб, пържено, сладко не ям, газирани напитки не пия. Предимно плодове и зеленчуци, но явно някъде греша. Ще съм благодарна за съвети!

05.06.17
10:00

Човек не става дебел от плодове и зеленчуци.

Ако не можеш да дадеш съвет ще те помоля да не коментираш.

05.06.17
11:41

Освен ако не е някакъв хормонален/медицински проблема, свалянето на мазнини е сравнително проста работа. Трябва да си теглиш и записваш храната и напитките и да смяташ калориите да си в калориен дефицит. Знаеш ли как се прави?

Опиши вчера и завчера какво яде (вид, количество), може и днес ако знаеш какво ще ядеш.

05.06.17
11:54

Освен ако не е някакъв хормонален/медицински проблема, свалянето на мазнини е сравнително проста работа.

Като е толкова проста работа, защо тогава при теб не се получава ? 🙂
Точно от такива генерализации на база никаква информация, хората въртят в едни кръгове от сметки и теглилки, а резултати няма.

Здравей!

Как са нещата в здравословно отношение сега?
Сигурна ли си, че нищо не си променила след спирането на лечението? Съответно, докато си качвала тези килограми, следели ли сте с лекаря си състоянието ти? Какво каза той, каква е причината според него/нея?

Dizzy

05.06.17
13:36

Илияна, основно трябва да ревизираш храната. Наа първо четене намали плодовете. Също намали нишестетата - картофи, ориз, паста, ако ги консумираш. Не изключвай месото - рибата е напълно желателно да я хапваш. Като хранителна добавка рибено масло също става.

Общо като принцип би могла да си помогнеш като ограничиш силно въглехидратите и източниците на храна - трябва д се предпочита домашно приготвената с подбрани продукти, пред готвената по заведения. Зеленчуците са ок да ги хапваш, стига да не са основно клубените т.е. добре е да хапваш зеленчуци растящи над земята.

Спортът помага да се получи някакъв енергоразход, но той в никакъв случай не е водещ при сваляне на килограми. Водещото е храната. С този твой проблем е по-трудно, но не е непостижимо да си върнеш формата. Можеш да напишеш менюто и количеството храна, които си приемала от 1-2 дни назад за да получиш по-конкретна насока от съфорумци.

05.06.17
13:47

казано от Splash на 05.06.17, 11:54:

Освен ако не е някакъв хормонален/медицински проблема, свалянето на мазнини е сравнително проста работа.

Като е толкова проста работа, защо тогава при теб не се получава ? 
Точно от такива генерализации на база никаква информация, хората въртят в едни кръгове от сметки и теглилки, а резултати няма.

“Просто” и “лесно” са много, много различни неща 🙂 За да откаже алкохола, алкохолика просто трябва да спре да пие, пушача просто да спре да пуши, наркомана трябва да спре да друса, прахосника трябва да си прави сметка на парите. По аналогия за да отслабваш, просто трябва да си следиш калориите и разбира се да имаш волята да ги спазваш. Разбира се, ако си лакомник не е лесно. Аз съм лакомник, затова и не ми се получават плочките, няма никаква магия при мен.

Здравословното ми състояние сега е добре, надявам се никога вече да не ми се налага да пия хормонални хапчета.  Да, споделих с лекаря, било нормално и след като се изчистят хапчетата от организма нещата щели да се нормализират, но уви..
Вчера за закуска една салата ~350-400гр, на работа съм изпила един фреш портокал, за вечеря отново салата с пилешка пържола
Предишния ден за закуска ябълка, за обяд си позволих картофи,  за вечеря отново салата. Предимно това ям, рядко да си позволя нещо друго, защото през повечето време съм на работа и си правя фреш.

05.06.17
16:16

Ако салатата е без някакъв сериозен майонезен дресинг/сирене и под “пържола” се има предвид нормална 150-200 гр. пържола, това са доста малко калории за деня. От колко време си на подобен вариант на хранене?

Dizzy

05.06.17
16:36

Плодовите фрешове са изцяло в твой ущърб. Това е пик от инсулин, от който нямаш нужда. По-добре цял и не толкова сладък плод.

На салатите слагам единствено сол и оцет, а понякога само сол. Не повече от два месеца се храня по този начин. Понякога салатата я заменям с таратор. И да говорим за малка пържола.

За фрешовете съм съгласна, но засищат и се консумира бързо

05.06.17
16:58

Да, фрешовете не са идеален вариант, много по- добре е цял плод, но ако е 1 чаша фреш едва ли може да саботира сериозно цялостната картинка.

А освен това имаш ли малки хапвания - например пакетче солети или фъстъчки, или хляб към основните блюда? Опитвам се да разбера дали наистина само това, което описа ядеш. За пример сестра ми уж яде малко, но все замезва някакви неща и накрая калориите си се натрупват и съответно не вижда резултатите, които ѝ се искат.

И за тези 2 месеца хранене по този начин кантара какво показа? А дънките/колана или друго по което можеш да съдиш за промяна в обиколките?

И също - имаш ли енергия - за ежедневието, за тренировки евентуално?

Солети много рядко или някакви соленки. Предимно ям по толкова малко, защото една салата я изяждам на два яденета.
Кантара показва + / - 1кг, по дрехи не мога да преценя, защото след като напълнях си купих по големи.
Да, имам енергия, но искам и да виждам някакъв резултат, защото аз предимно напълнях в бедрата и дупето, и не се чувствам комфортно.

05.06.17
17:37

Хмм, на теория с по ~600 Ккал на ден би трябвало да сваляш и то по много. Някъде има нещо, което ни убягва в уравнението.

Dizzy

05.06.17
17:50

казано от Димо на 05.06.17, 17:37:

Хмм, на теория с по ~600 Ккал на ден би трябвало да сваляш и то по много. Някъде има нещо, което ни убягва в уравнението.

Добро утро.

И аз това искам да разбера, за това все пак пуснах темата.

Carbohydrate

05.06.17
19:02

Изключи от менюто си въглехидрат от картофите и фрешовете! Яж през деня, между храненията по 1 ябълка. Това са 2 броя за ден и само толкова. Ще видиш резултат! Вземи си трици за закуска - овесени, пшенични.....
..и т.н.

Dizzy

05.06.17
19:42

Аз малко за краставицата да разкажа.....

Храната не означава само плюс, а тренировките не означават само минус. И двете пораждат съответен хормонален отговор. 

Можеш да прочетеш в сайта какво е писано за инсулин, лептин, грелин, естроген, че и за тестостерона.

Също можеш да изгледаш този клип (продължителност 1 час и 10 минути) за информация много отгоре-отгоре: https://m.youtube.com/watch?list=PLQRFgr7YkRPTe2U9H9zZl5EPH8qyBBoSC&v=lDneyrETR2o

Ръководствата за начинаещи в сайта ще ти подскажат кои са ефективните тренировки, както и как е добре да се храниш, без да издевателстваш над тялото си.

05.06.17
20:46

Добро утро или добър вечер, на 600 Ккал от два месеца трябваше да се е стопила. Кой е този инсулинов пик, който ще ти държи хомеостазата на 600 Ккал аз лично не знам. Има някъде храна, която не е описана, или случая не е за форум, а за лекар.

Dizzy

05.06.17
21:57

600 калории/ден в продължение на цели два месеца + редовно кардио без да сме изпоприпадали ?!... а пък едно корабче ми плува в лявото око. И как по-точно ги сметна 600? Не, не ми казвай - ползвал си myfitness pal-a!
Всъщност не ми се спори. Това, което мисля по въпроса вече го казах в горните ми постове. Ти също каквото мислиш го каза. А руската школа се съгласи и обобщи достатъчно добре нещата. Този уникален случай, без аналог във форума, е решен.

Първо благодаря за клипа,  утре на спокойствие ще си го пусна да го изгледам.
Второ вече не правя кардио, както и не бягам, след като видях, че няма ефект. И какво значи корабче ти плува? Коментирали сме храната, която е консумирана в последните два дни. Яла съм и пилешко в последните два месеца, картофи, парче пица,риба, но това са единични случаи.

05.06.17
23:57

Тя Теди така си говори малко по- сопнато, някой ако не я познава ще реши че е злобна и заядлива, а тя всъщност си споделя богатия опит.

Възможно е, не я познавам.
Аз търся човек с опит, който да сподели по какъв начин е свалил излишните кг, а не някой който да ме критикува.
След приема на тези хапчета знам, че няма да е лесно, но вече ми се изпари всякаква надежда..

Carbohydrate

06.06.17
06:44

Цялата налична информация под формата та статии я има във форума. Липсва само желание и мотивация, а те няма как да се предадът. Трябва сама да се мобилизираш и да си постоянна в действията си и ограниченията.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1