Монотонно кардио или силови тренировки – отслабване

Carbohydrate

08.07.17
11:06

1. По време на монотонната кардио тренировка, за енергия се използва вътрешно мускулната мазнина
2. При силовите тренировки (може даже да са леки силови), мазнината изобщо не се използва, като източник на енергия

Най-хубавото средство за отслабване е силовата тренировка! Но механизъма на отслабването там е друг. При помощта на силовите тренировки, ние изхвърляме във кръвотока хормони, и растежен хормон, и тестостерон, и инсулино подобен растежен фактор… Всичките тези хормони мазнината ги присъединява към себе си.  Тези хормони се намират вътре цяла седмица. Концентрацията им пада бързо, но цяла седмица, все пак, те се намират там. С помощта на тези хормони се засилва липолизата и мастните киселини започват да навлизат в кръвотока. По-нататък, трябва просто да ги използваме, за да не попадне мазнината в някоя друга част на тялото. Това е главната идея на силовото трениране за отслабване. Да не забравяме и диетата, която трябва задължително да се прилага към тренировките. Но, можем да правим не само силови тренировки за изгарянето на мазнини, но и след такава тренировка, трябва да правим две кардио тренировки. Защо?
Сами по себе си, кардио тренировки няма да дадат резултат, но в съчетание със силова тренировка, това ще даде резултат. Помним, че след силова тренировка имаме хормони, които се намират в мастните депа определено време и активират липолизата. Мастните киселини навлизат в кръвотока и трябва да се изгорят. Именно тук са подходящи нашите кардио тренировки. Използваме за енергия мастните киселини в кръвта. Тренировките са аеробни с пулс, който не превишава вашият анаеробен праг. Трудно е да се определи, къде е този праг, но няма и нужда да се прави, т.к. е важно да има някаква работа за харчене на енергия и просто вървене по пътеката с пулс около 100 уд. за минута върши работа. Важно е съчетанието на силови и аеробни тренировки.
Монотонно кардио – аеробни тренировки (вървене по пътеката, леко бягане, каране на велосипед, крос или гребен тренажор и т.н.) Когато тренираме в аеробен режим, то се харчат вътрешно мускулни мазнини за енергия. Не мазнините от вашите депа, а именно вътрешно мускулните. Те пък се попълват вече от депата ви, когато спите или почивате, защото процеса е много бавен. Такава тренировка трябва да е минимум 40 минути. Тук мога да спомена Дони от форума, който тренирайки няколко часа, смъквал доста количество мазнина след това. Потвърждавам го и аз с каране на 2 часа колело-бегач (50 км). Основният проблем, е организирането на правилно хранене, за да няма покачване на инсулина. Покачи ли се инсулина – спира липолизата. Още един проблем с монотонното кардио, е продължителността на тренировката. Мазнините дават много енергия и за да изгорим доста от тях, ще трябва да работим повече време. Всеки е забелязал изгорените калории за време, като бяга по пътеката и му се струват много малко, при положение, че бяга половин час вече. При такова продължително трениране, после, се появява огромно чувство на глад, което трудно се контролира. И за да го превъзмогнете се употребяват малки дози въглехидрат или бавен такъв, съобразен с калорийния прием за деня. Малките дози въглехидрат могат да се употребяват и по време на тренировката, през 20 минути ( глътки сладка вода, например) за да може мозъка да работи нормално.
Селуянов В.Н. - превод.

Динамични или стато динамични упражнения за отслабване?
-следва-

Темата беше редактирана от Carbohydrate на 08.07.17 11:27.

Carbohydrate

08.07.17
18:39

Тренировка със динамични или стато динамични упражнения.
Ще пишем за такива упражнения и тренировка, от които да се провокира синтез на хормони или по друг начин казано, да има хормонален отклик от упражнението.
Силовите тренировки пораждат такъв отклик на организма. Във една такава тренировка могат да се използват динамични упражнения. Тях всички ги познаваме. Това са упражнения със пълна амплитуда на движение, в крайните фази на които, има отпускане на мускула. Например, при клека, в началната фаза, ставата на коляното е права и мускулите не са под напрежение. Стато динамично, ако го правим, то тогава при връщане в изходно положение, ставата на коляното не се разгъва на 100%, а остава такъв ъгъл в нея, че мускулите на краката да са в напрегнато състояние. Амплитудата на движение е малка. В долно положение, също не клякаме до края, а до ъгъл 90 градуса. Такива упражнения могат да бъдат за различни мускулни групи.
Какво става при стато динамично изпълнение на упражненията?
Мускула, който се намира е под напрежение, не получава кръв, в следствие притискане на кръвоносните съдове вътре във него. Така настъпва хипоксия, няма приток на кислород. Образува се млечна киселина, която е причина за хипертрофия на мускулите и в динамиката, синтез на хормони и проникване на същите в клетките.  Ако няма образувала се млечна киселина ( водородни йони), то тренировката се превръща в гимнастика🙂), защото няма да има ефект, нито растежен, нито топящ мазнините (говорим за силови тренировки!). Тук предимството на стато динамичните упражнения е в това, че те се правят с 50% тежест от максимума и няма възможност човек да се травмира, а ефекта от такива упражнения е равен на ефекта от динамичните упражнения. Във своята здравословна система „Изотон“, Селуянов подробно описва тези упражнения и техния ефект върху здравето на човека и отслабването. … И както писахме в предната глава, че за топенето на депата се изисква хормонален отклик, ние го достигнахме със стото динамичните упражнения. Сега следва кардио тренировка, която ще е утре, например.
Как се изпълняват упражненията, серии, повторения, продължителност….
-следва-

Carbohydrate

09.07.17
07:36

АМПЛИТУДА – МАЛКА 
Когато се изпълнява движението правим малка амплитуда във такъв диапазон, че мускула да е постоянно под напрежение, без отпускане. Това е средната част на целите амплитуди, без крайни положения.
ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ПОДХОДА
Необходимото време на работа с такава амплитуда е 30-45 секунди. Някои ще достигнат парене във мускула по-рано, другите – по-късно. Но целта е една, да се достигне състояние на парене във мускула и психическо напрежение за невъзможност на изпълнение на движението. Млечната киселина, която се образува, ще пари във мускула и в крайна сметка ще блокира движението. Това е състоянието, което трябва да се достигне. Тежестта, която се използва е от порядъка на 30-50% от максимума. Ако не можете да достигнете парене във мускула за определените секунди, то увеличете тежестта. Като пример, може да се даде клек без тежест, когато в долно положение слизате до 90 градуса в ставата на коляното и ставате до ъгъл 120 градуса, примерно. Не подскачате, а изпълнявате движението бавно, за 1-5 секунди.
СКОРОСТ на изпълнение – средна.
ОТКАЗ – задължителен.
СЕРИИ – Изпълняват се по 3 серии на упражнение с 30 секунди почивки между тях. Ако можете да достигнете парене във мускула за една такава серия, то тя не се повтаря повече. Ако не успявате да достигнете необходимото парене, то серията се повтаря след 5-10 минути отдих, през който правите упражнения за другите мускулни групи.
СТАТО ДИНАМИКАТА СЕ ПРАВИ ВИНАГИ СЛЕД СИЛОВИ ДИНАМИЧНИ УПРАЖНЕНИЯ И НИКОГА ПРЕДИ ТЯХ. След обикновена силова тренировка, в нейния край, можете да включите няколко стато динамични упражнения или да ги правите в отделна тренировка.
Стато динамиката е много полезна за организма т.к. се работи с малки тежести, които не могат да навредят на ставите и мускулите. Това ги прави подходящи за всички възрасти и основно за начинаещи, когато се учат упражненията. А ползата за хора, които никога не са се занимавали със фитнес, е повече от голяма! Организма ще има тъй необходимите му хормони за нормализацията на теглото, като топи мазнината, което е целта ни!
УПРАЖНЕНИЯ И ПРИМЕРНА ТРЕНИРОВКА
-следва-

Carbohydrate

09.07.17
10:29

Примерни тренировки
Активиран е линк за публичен достъп:
http://dox.bg/files/dw?a=c38e327c8f

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1