Зеленчукови шейкове с цел по- богато хранене

11.07.17
20:36

Здравейте. Гледам всеки ден да консумирам достатъчно зеленчуци и да имам що годе разнообразно меню, но не винаги ми се получава. Понякога работя до късно и ме мързи да си приготвям салати. Много по лесно би ми било просто да пусна една камара зеленчуци у блендера и да ги направя на шейк.
Например определен брой зеленчуци на шейк дали биха запазили същите си хранителни стойности и макроси, както и нарязани на салата (говоря само и единствено за самите зеленчуци като такива, без допълнителни калории от олио, дресинг и тн.)
Същият въпрос се отнася и за това ако направя шейк сутрин а го изпия чак на обяд или следобед.
Гледах във форума за подобни теми, но откривам  неща свързани само с плодовите и протеиновите шейкове.
Дали консумацията на зеленчуци като шейкове би била еднакво ползотворна, както и “традиционното” хапване на зеленчуци.
Благодаря предварително.

Bart Simpson

11.07.17
20:48

Чисто механичното въздействие върху продукта няма логика да промени съдъжанието му освен термичната обработка.
Ако пиеш шейка след определено време може само да  е окислен и с променен цвят,но ако не е съхраняван в хладилник може и да кипне,а има ли домати със сигурност ще кипне.

11.07.17
21:04

Зависи от зеленчуците. Някои вещества се окисляват ли разрушават, други подобряват действието си.
Зависи и колко време след приготвяне ги консумираш. Някои неща е добре да се консумират до 15-30 мин след смилане.
Някои имат нужда от леко подгряване и мазнина за да усилят действието на някои съставки.
“Зелвнчуците” е прекалено общо. 🙂

puzimir

11.07.17
21:04

Нищо няма да им стане. Консумирай си ги възможно най-пресни, пък като се налага да престоят малко - чудо голямо.

11.07.17
21:14

Зеленчуците които най- често консумирам са домати, краставици, маруля, пресен пипер и лук.

Bart Simpson

11.07.17
21:20

Лукът,пасиран започва да горчи,марулята ще потъмнее рЕзко защото мн лесно се окислява,а домата бързо ферментира,както казах-кипва.
Стабилни са:
Карфиолът
Морковите
Кореноплодни:
Ряпа
Хрян
Пащърнак.
Още:
Магданоз
Краставици
Аз бих наблягал на тези,по издражливи са на механично издевателство и по-трудно се окисляват.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.07.17 21:23.

11.07.17
21:28

Като за начало ще гледам да изпивам шейковете веднага след направата им. Но ако ще взимам за работа (което ще става доста рядко) ще използвам типа зеленчуци които ми изброи.

Bart Simpson

11.07.17
21:29

За моментална консумация-всичко вътре.
Цвеклото също е много перфектен зеленчук.
Селари,спанака също е супер.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.07.17 21:31.

12.07.17
14:56

Мога да ти гарантирам, че витамин Ц няма да можеш да си набавяш чрез тези шейкове, ако го приготвяш сутрин а го пиеш чак на обяд (или поне неговото съдържание когато консумираш шейка ще е в пъти по-малко от съдържанието в момента на приготвянето) . За другите витамини няма да е чак толкова голям проблем.

Gogo

12.07.17
15:08

Сок от коприва си правете. Много е вкусен.

Dizzy

12.07.17
18:38

Богат източник на рецепти с фрешове и смутита (плодови, зеленчукови, смесени) - http://www.rebootwithjoe.com/recipes/

Bart Simpson

12.07.17
19:11

казано от Gogo на 12.07.17, 15:08:

Сок от коприва си правете. Много е вкусен.

Аз като я попаря водата и пия,гадничка и белезникава на вкус ама желЕзо да има.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 13.07.17 01:19.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1