Родното черноморие - дискусия

Прескочи до:
Bart Simpson

18.08.17
00:32

казано от Brown Bomber на 18.08.17, 00:26:

На английски език, думата за задръстеняк е “square”.

Лека вечер!

Лека и на теб-поУиглот.
Едит:
Ей в тоя квадрант най-ми харесва на море.lol lol lol

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 18.08.17 01:07.

Т. Тодорова

18.08.17
03:05

казано от Deyan на 17.08.17, 19:37:

Тодорова, чакай малко сега. Още в първото мнение, с което кривнах от основната тема казах, че това или онова наше поведение не ни прави лоши хора. Твоите примери показват именно това: що за човек си. Аз лично даже се възприемам като шовинист и патриот, даже често говоря на децата си, че генетично сме много по-напред от повечето народи-физика, интелект, красота и много други заложби, дадени ни отгоре. И вярвам, че е така. Тези обстоятелства обаче не противоречат на другото. Ти изхождаш от социалния ти кръг, приятелите ти, работата ти и т.н. Но нещата с масата, т.е. мнозинството в БГ, са други. Така мисля аз, не налагам мнение.

Първо, коментарите ми изобщо не бяха насочени изцяло към теб, защото ти и не си казал кой знае какво, освен, че на някаква си византийска табела пишело на български нещо си и това било мега показателно. Малко “гузен негонен бяга” стана работата.

Второ, да, похвално е, че възпитаваш така децата си, но моля те, не ми обяснявай как само българите си носят храна, щото съм виждала всякакви хора, както вече казах, да Го правят. Въпрос на предпочитания е понякога, независимо от манталитета и статуса.

Що за човек съм? Ами, мисля, че макар да имам своите изблици, пориви и недостатъци, съм доста приличен човек.

Разбира се, че изхождам от това, което съм видяла, пипнала и опознала - другото са, за мен, лаладжийски истории - това дочух, онова доневидях, тоя ми каза, там така пише. Плюс, че смятам, че имам достатъчно безбройни контакти, с достатъчно хора от най-разнообразни народности, с достатъчно разнообразни бит, култура, професии и материални възможности, за да мога да си направя необходимите ми изводи.

И да, нещата в България (или БГ, както обичаме да я наричаме) са други, но и битието ни е друго. Аз, например, съм човек, супер мързелив в домакинството, ако не става дума за поддържане на хигиена, и бих се хранила почти изцяло навън, ако имах такава възможност. Обичам да ми е удобничко. Домати не си нося по почивките (поне не по всички), защото ме кефи да си поръчам, да ми сервират, да се наям и да ми отсервират. Мразя да мия чинии, примерно. Тенджери, тигани, тави - да не видя, заклевам се. Всичко по-домашно ми е много вкусно и го предпочитам пред ресторантското, ама нали - ако може някой друг да ми го направи, щото просто не ми се занимава. Когато е по задължение, де.

Но представи си, цялата тая хава има и друга страна. Има хора, не могат да си позволят да отидат на почивка във велика Гърция и да плющят по местните барове. Аз на този етап също не бих могла, щото семейството ми има над два бона разходи, отиващи по направление, което няма как да се пренебрегне. Хем няма как, хем и семейството ми има нужда от почивка, ебаси. И точно заради това, ако другата седмица отидем в Гърция на някой остров с мъжа ми (щото да, по-евтино ще е от нашето моренце), може да се “прежаля” да си нарежа една салата и да си пекна нещо, което съм си занесла/купила от местния магазина. И не се жалвам, то няма и от какво реално, просто давам пример от собствен опит (щото така, според мен, е най-достоверно), за да стане ясно, че не е само въпрос на манталитет.

Пък и да ме кефеше да кълцам, баси - тъкмо по-добре за ресторантолюбците - аз ще си дъвча на терасата в хотела, за тях ще има повече места по кръчмите, няма да се засечем и няма да си пречим, и толкоз по въпроса.

Повечето били българи там, дето табела имало. Ми те и на Слънчака и подобните му повечето, дето се въргалят голи на дансинга в собствената си повърня (виждала съм го, в ресторант, даже не в дискотека), са англичани, немци, ирландци и всякакви други представители на достойни народи, известни с изтънчена култура и завидно възпитание, ама нека да си кажем как ние сме най-големите селяндури. И за протокола, селяндур няма нищо общо със селянин - преди някой да ме е захапал.

За да няма пак “сравняваме се с утайката и това е грешка”, мога да дам пример и с датски бизнесмени-образовани-богаташи-бла-бла, които в петък вечер, в 19:00, заедно с жените си, не можеха да говорят или вървят, и драйфаха пред хотел, в който нощувка струва от 250 евро нагоре. Бах тая класа - да си оповръщаш перлите и роклята от дизайнер, чиито дрехи Кейт Мидълтън носи.

И да, входът за Версай може да е и 5 евро, но хайде направете една сметка колко хора минават от там, колко се печели от подобно стъргало и колко минават през Балчик, че таксата да е 10лв и да е достатъчна.

И наистина, в едно сме много добри - стремежа да демонстрираме положение и финансови възможности. Като врани, които кълват на лъскавко. Тая ни черта, формирана от хиляди комплекси, е факт, за съжаление. Пак ще дам пример с работата си на втората бригада, когато през ресторанта минаваха между 300 и 500 души само на закуска, в петзвезден хотел. Професори, невролози, бизнесмени, хотелиери, известни холивудски муцуни, ИТ магнати, хора, които търгуват с петрол, разни, притежаващи оръжейни заводи, политици - от цял свят. Всякакви. Ами, нито една тока Gucci не лъсна. Всички, облечени за десетки хиляди долари и по нищо не им личи. Ядат си бърканите яйца на прах сабахлен, чорлави и измачкани в 7 сутринта, с потни петна под мишниците след тениса в 10:00 и ги боли сайдера. Някои си взимаха продукти от бюфета, за да си направят САМИ сандвичи за обедния плаж. На голф игрището си правиха манджи със собствени продукти. Всеки ден срещахме гости от хотела в супермаркета - купуват си и меса, и зарзават, и омари, и алкохол, к’во ли не. Щото ги кефи. К’во ли ги правят? 😂 А не е хотел, в който можеш да отидеш, ако не си “level Asian” във финансите. Говорим за 20-30 бона за нощувки на седмица. В долАри. На някои това им е годишният доход там. Ама т’ва не е кофти манталитет, нЪли - абсолютно е различно. Щото ако си българин и не ти лъщят гъзарските Филип Плейн токи и не си пуснеш Азо от JBL портативната колонка за 400 кинта на плажа, докато преживяш ресторантска храна за 50лв/евро (според локацията на кОрорта), значи си мега аграрният тип с уникално противния, заклеймен от цивилизацията манталитет.

Тия същите, които споменах горе, ако взимаха по 300 доларчета на месец, дали пък нямаше да си носят краставици и да спят по колите, паркирали на някой плаж/скала с гледка, за да си починат от нааканото си ежедневие?

Не знам защо се занимавам да пиша, знаейки, че на стената трудно можеш нещо да обясниш (и, Деяне, цитирах те, но и това не е изцяло насочено към теб), ама успях да се изнервя, въпреки дзен настройката си напоследък.

Оставете хората да си бъдат каквито си искат и да си почиват както си искат, щом не ви пречат.

Пречат ли с нещо на Барт касетките със зеле (примерно) на някого, па ако ще не с влака, ами в мешката пеш да си ги пренася? Щот’ май на всеки му е все тая кой кое, къде и как си мъкне.

Много ми допадна Вазовият цитат. Супер на място.

Когато бях дете, с родителите ми ходехме всяко лято на море в Лозенец (много преди да се превърне в бардак ала Слънчак), в къщата на чичо Гошо и леля Иринка. 8-10 поредни години може би. Всяка година се засичахме с почти едни и същи хора там. Дворът беше огромен, имаше асма с големи маси и пейки под нея, и всяка вечер всички се събирахме там - ракии, салати от доматите направо от градината, пържоли, рибата, която чичо Гошо беше уловил. Всичко се приготвяше там, на място, от нас. Малките си играехме, големите си поркаха, кучетата въртяха опашки наоколо. После и ние почнахме да подпийваме по малко 😁  и беше ултра яко. Не виждам нищо унизително или нередно в цялата хава.

Май приключих тук. Бай-бай. 🌶

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 18.08.17 03:38.

Bart Simpson

18.08.17
03:08

Ба,рядко пишеш,  ама като те зачеше перото........

Т. Тодорова

18.08.17
03:25

Зачесва ме. Обривам се от някои неща. 🙂

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 18.08.17 03:26.

18.08.17
06:50

казано от CarnalK на 18.08.17, 00:23:

казано от Dizzy на 17.08.17, 23:59:

Пък аз исках да разбера къде още е хубаво по нашето Черноморие....

Най-хубаво е, където си почиваш по своите разбирания, а не гледаш съседа по чадър/маса какви домати яде

Където има сънародници, няма такова място. Защото това не е от мястото, а от посетителите му.

18.08.17
10:25

Па почивката на морето си е бир таман. Даже не разбирам како ревете толкоз от лоши туристи. На Марги последният пост пък е...толкоз отзивчиви и добронамерени са българите. Тай кат пари няма - трябва да се прави зимнина..типично по български взехме на заем от прЕатели всичко! Едните дадоха палатка, другите дадоха посудата, на трети взехме спалните чували( тука малко кофти, щот още миришеха на пот и семенна течност, ма кат за без пари - берекет!), четвърти дадоха салфетки. Изобщо добронамерен народ! Влезнаха ни в положение..нале зехме по 1 айфон на изплащане..та закъсахме я малко.
Храна не взехме много. 4 хляба и 2 кг кренвирши. То си рекохме, че доматът ще се разказшка от пътя, па и все някой услужлив колега ще даде 2-3 домата. Станахме рано, качихме се на стоп, та да не разхищаваме семейния бюджет. Чухме, че таз година цените ударили тавана. Щом за празни столове таксували..нямахме избор. Пристигнахме в ранния обед - директно на плажа. Хвърлихме раниците, съблякохме се, и буф във водата. Ми кеф бе. Изкарах си портативното радио, надух Веселина и гледай копон! Набримчихме едни менти на плажа, Азис пее - кеф! А хората..казвам ви топли и разбрани бе! Гледат с едни ококорени очи, явно възхитени и съпричастни с нашето щастие. Ни от един завист не видях. Очаквах от туй простолюдие хапливи реплики, но те просто клатиха глава в такт с музиката. Взехме от съседите плажно масло, че го бяхме забрайли нашето, намазахме се както баба ми ни мажеше филиите( 1 пръст) и се запекохме. Заспал съм без да се усетя. Ръчка ме жената и ми вика “Ставай уе, Илияне”. Ко ма? “Пърдиш на сън уе..”..въй...кат усетих как ме напъва...едвам стигнах до водата да се изсерем - честно! Хората продължиха да гледат ококорени, явно се бяха притеснили, че ме е прерязала студената мента.
Дойде привечер, ма немаше къде да спим. Па и пари няма, а къмпинга на близо. Скочихме оградата и опънахме палатката зад едната каравана. Никой не ни видя, ни пари ни искаха - нищо бе. То охраната типичен българин! Мързи го да мръдне и цел ден спи на стола. Та ние ли сме му виновни.. Хубаво опънахме палатката, ма забравихме бира да вземем, а то едни лъскави каравани..пари нямали хората! Чак хладилници имаха. Гледам ги всички ми то дружелюбни и топли хора. Всеки се поздравява, от едната каравана отиват на другата, та и аз така. Да се впиша в обстановката, отидох да искам една бира от съседа. Срам не срам..кашлюкнах 2 пъти да му привлеча вниманеито..та му викам “Абе Байовото, дай 1-2 бири, че магазина затворен, па утре ще ти ги върна”. Усмихна се, ко да каже. На 8та взе да се мръщи, ма май щот му повърнах в хамака. Ма не се разсърди. Разбран човек! А после обиждате хората, че били лоши.. Сутринта станах със зверски махморлук. Отидох до съседа да си нарпавя кафе. Бяха им останали и няколко пържоли от скарата, та си ги прибрах за плажа. То разбран ми се видя човекът.
  Та така. Исках да ви кажа само, че много ревете! Българинът - разбран и топъл човек! Отнасяш ли се добре с него - влиза в положение! Догодина пак.

Barberian

18.08.17
10:56

Не е патриотично да говорим само хубавото.Точно това ни мислене и пропускането на важни факти ни съсипва!
Ние сме най- умните в Европа. 1300 години история, не сме губили знаме , кирилица и тн. Кадърни, пием по кило ракия ставаме и тръгваме. Не сме успели заради турци, руснаци, тамплиери, масони, евреи , Меркел и тн.
Онези тъпаци със сандалите и белите чорапи дето повръщат като прасета и не могат да си сменят крушката са в топ 5 икономиките в света.
Береме им гъбите, ягодите и тн. но продължаваме да твърдим, че ние сме по по най. Имам един колега, му спасиха живота тук в Англия, правиха му 3 операции на сърцето и продължава да говори колко са тъпи англичаните.
И сега няколко факта:
-В България идват най- ниските прослойки от Германия, Англия и тн.
-Докато те са повръщали са успели да станат най- големите икономики в света, а ние сме последни абсолютно всичко. Първи сме само по смъртност и болести. Не не е виновен Бойко нито Меркел.
-Алеко Константинов е бил умен човек.

Когато започнем да гледаме по далеч от носа си и видим фактите може и да тръгнем нагоре.
Скоро един познат ме пита:  Как може да работиш в страна която ни е бомбардирала през втората световна?
А, дали пък не е защото сме били съюзници на Хитлер?

18.08.17
11:22

Мда...когато тук са преписвали „История славянобългарска“ на свещи,в Париж са чели вестници в кафенетата...Факт.

18.08.17
11:28

Така е, Никой, ние имаме склонност да си намираме оправдания - за това спор няма. Не знам обаче как ни помага на нацията постоянно сами да се стъпкваме и да се имаме за утайка на вселената. Ти живееш в Англия и знаеш как там винаги са най-великите и център на слънчевата система. В Германия е същото. Независимо от грешките, които са допуснали, независимо от положението, в което са сега (а то става все по-зле, както и да изглежда отстрани), те винаги са на първо място. От бебета им го набиват в главите, а на нас - как сме последни по еди-какво си. Как няма да са водещи икономики в света като такива стъпкани като нас ходят и им заемат позициите, които ги дърпат напред. Или им заемат позициите, които никой немец/англичанин не иска да поеме, защото му е под достойнството. Той е все пак наследник на чистата арийска раса, а не Бай Ганьо, който всеки ден е в дъното на класациите.

Надали има българин, който да не вижда от какво е заобиколен и да не осъзнава какви са му проблемите. Със сигурност обаче няма шанс да се постигне напредък, като постоянно го убеждават как е беден, смешен и трета ръка човек. Преди държавата да си поеме функцията и да започне да си изпълнява задълженията, трябва хората да си осъзнаят стойността. Германия функционира, защото хората реагират на всичко. И се получава доста приятна симбиоза.

И не ме разбирай погрешно - аз също мисля, че има мнооогоо неща, които трябва да се променят. Просто не смятам, че това непрестанно да си плюем по името е правилният подход.

Приключвам темата, защото идеята много се измести. Да поясня, че никога не съм си носила домати, където и да било, както и каквото и да е друго. Просто не мога за пореден път да приема, че някой ще ми държи сметка и ще ме определя като нещо по-кофти от останалите, защото евентуално съм решила да го направя. Рядко пиша из форума, но липсата на толерантност е едно от нещата, които ме карат да не мога да се сдържа. Това със сигурност е нещо, върху което трябва да работим.

Мнението беше редактирано от E D на 18.08.17 11:52.

Bart Simpson

18.08.17
11:38

казано от Никой на 18.08.17, 10:56:

Не е патриотично да говорим само хубавото.Точно това ни мислене и пропускането на важни факти ни съсипва!
Ние сме най- умните в Европа. 1300 години история, не сме губили знаме , кирилица и тн. Кадърни, пием по кило ракия ставаме и тръгваме. Не сме успели заради турци, руснаци, тамплиери, масони, евреи , Меркел и тн.
Онези тъпаци със сандалите и белите чорапи дето повръщат като прасета и не могат да си сменят крушката са в топ 5 икономиките в света.
Береме им гъбите, ягодите и тн. но продължаваме да твърдим, че ние сме по по най. Имам един колега, му спасиха живота тук в Англия, правиха му 3 операции на сърцето и продължава да говори колко са тъпи англичаните.
И сега няколко факта:
-В България идват най- ниските прослойки от Германия, Англия и тн.
-Докато те са повръщали са успели да станат най- големите икономики в света, а ние сме последни абсолютно всичко. Първи сме само по смъртност и болести. Не не е виновен Бойко нито Меркел.
-Алеко Константинов е бил умен човек.

Когато започнем да гледаме по далеч от носа си и видим фактите може и да тръгнем нагоре.
Скоро един познат ме пита:  Как може да работиш в страна която ни е бомбардирала през втората световна?
А, дали пък не е защото сме били съюзници на Хитлер?

Трябва да отбележиш и факта, че нито една БГ крепост не е паднала ОТВЪН.

Barberian

18.08.17
12:27

Аз не смятам, че Българина е трета ръка човек, все пак и аз съм българин! Просто смятам, че когато се гледа избирателно на фактите, това ни вреди. На мен като ми кажат, че не ставам се мотивирам още повече, не лежа на факти, от историята ни.
Българите заемали позиции които дърпали икономиката на другите. Точно за тази чиста пропаганда говоря. Кои са тези българи? Специално англичаните не позволяват на чужденци да се издигат много.
От бебета им набивали в главите, че били най- великите. Не е ли така? Не го ли доказва историята? Нервак го каза: Когато ние сме преписвали на свещи, хората са кръстосвали цял свят с флотилии и са колонизирали страни като Индия. Английския е основен език в доста страни и много други такива факти.
Това по никакъв начин, не значи, че те са повече от нас. Аз за първи път през живота си тук видях колко много хора на средна възраст, не могат да спелуват елементарни думи.
Трябва да си стягаме задниците и да не лежим на стари лаври- това исках да кажа.

Мнението беше редактирано от Barberian на 18.08.17 12:28.

18.08.17
12:43

Как да не са най-великите, като са изсмукали благата на цялата планета 🙂 Всичко се случва с ресурси - нормално.

С последното съм съгласна.

Barberian

18.08.17
12:54

казано от E D на 18.08.17, 12:43:

Как да не са най-великите, като са изсмукали благата на цялата планета  Всичко се случва с ресурси - нормално.

С последното съм съгласна.

Факт е! Аз сега покрай брексит научих колко злато са скатали. Не бях се интересувал.
Аз имам тотално различно мислене и в момента се опитвам да науча децата си да не искат да стават велики, а да се научат да бъдат щастливи и да не робуват на глупости. Не подкрепям англичани или разни други. Просто гледам реално на фактите.

Т. Тодорова

18.08.17
12:55

Тъкмо за смукането щях да проговоря и аз. :]]]]

С последното и аз съм съгласна, и не знам как (и изобщо дали, де) писанията ми се разбраха като “всички с бели чорапи са тъпи, пък ние сме най”.

Но винаги нещото, което прави впечатление на чужденците, които не поглеждат чуждите домати (да, бе, да 😂), включително и на братятя сърби, дето често съм чувала да наричаме цигани (идея нямам що), е, че много щедро и с удоволствие плюем по всичко родно. Това е нещо, което никой не уважава - няма и защо. Това по повод почивките покрай сънародници, например. 🙄

Размиха се много нещата вече май. 🙂

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 18.08.17 12:57.

18.08.17
12:58

казано от Никой на 18.08.17, 12:54:

Аз имам тотално различно мислене и в момента се опитвам да науча децата си да не искат да стават велики, а да се научат да бъдат щастливи и да не робуват на глупости.

Което е изключително важно и достойно за уважение 🙂 На този свят му трябват повече щастливи деца и възрастни.

Мнението беше редактирано от E D на 18.08.17 12:58.

Bart Simpson

18.08.17
13:31

казано от Никой на 18.08.17, 12:54:

казано от E D на 18.08.17, 12:43:

Как да не са най-великите, като са изсмукали благата на цялата планета  Всичко се случва с ресурси - нормално.

С последното съм съгласна.

Факт е! Аз сега покрай брексит научих колко злато са скатали. Не бях се интересувал.
Аз имам тотално различно мислене и в момента се опитвам да науча децата си да не искат да стават велики, а да се научат да бъдат щастливи и да не робуват на глупости. Не подкрепям англичани или разни други. Просто гледам реално на фактите.

А имаш ли идея за договорите между Англия,  Холандия и Османската Империя, за влаковете със злато и за Военачалниците пратени да обучават османските армии за да държат Балканите с наведени глави и че са пряко отговорни за съдбата на България??????

Bart Simpson

18.08.17
13:32

А относно смукането Испанците са изсмукали дооооооста повече.

18.08.17
13:38

казано от Bart Simpson на 18.08.17, 13:31:

за Военачалниците пратени да обучават османските армии за да държат Балканите с наведени глави

А е точно Османската армия, особено с Еничарския корпус е имала най-малка нужда от тяхното обучение. В смисъл, да, идвали са, ама просто Ахмед Трети(ако не се лъжа), е бил голям привърженик на западните неща. Иначе чисто като армия, подготовка, опит, дисциплина и най-вече бойни умения, Еничарския корпус е нямал аналог в Света.

Деян

18.08.17
13:39

Никой, понеже казваш за Британия, как са влядяли и т.н. В която и да е държава в Европа, кажи речи масовката си е масовка-българи, немци, англичани и каквито и да са там. Обаче знаеш ли къде е тънкият момент ........... в подобни държави, тези които управляват и ръководят процесите, го правят както трябва. На най-високото ниво и на общо взето висшите и средни ешалони на властта, нещата са други. Ей го на и резултата. А тези които са отгоре правят така, че тези от масовката да слушат и изпълняват. И хем слушат, хем са доволни.

Мнението беше редактирано от Деян на 18.08.17 13:44.

Bart Simpson

18.08.17
13:46

казано от James Hinks на 18.08.17, 13:38:

казано от Bart Simpson на 18.08.17, 13:31:

за Военачалниците пратени да обучават османските армии за да държат Балканите с наведени глави

А е точно Османската армия, особено с Еничарския корпус е имала най-малка нужда от тяхното обучение. В смисъл, да, идвали са, ама просто Ахмед Трети(ако не се лъжа), е бил голям привърженик на западните неща. Иначе чисто като армия, подготовка, опит, дисциплина и най-вече бойни умения, Еничарския корпус е нямал аналог в Света.

То май и сега няма.
Това, което съм чел за договорите им е, че по това време 14-ти век започва лек упадък в Османската империя, та са ги подпирали тежко от Англия с явна цел да охлабят Балканите.

18.08.17
13:47

Те 14 век тъкмо почват да завземат насам, ти упадък...

Той Барт с готвенето е скаран, камо ли с историята... 😄

Bart Simpson

18.08.17
13:54

казано от James Hinks на 18.08.17, 13:47:

Те 14 век тъкмо почват да завземат насам, ти упадък...

Ами това казвам, че започват да завземат защото са подкрепени.
Ще изровя някои от книгите, за да мога да цитирам прочетеното.

То 14ти век е период на такъв упадък на Балканите като цяло, че още малко охлабване е щяло да доведе до диария, Барти.

A 14ти век англичаните им е през оная работа за Балканите. Две войни с шотландците, Стогодишната война, чума ги удря, а вътрешнополитическите им борби са огромни, та баш ние сме им проблема 😄

Някъде бях попадал на информация, че точно тогава е имало брутална суша тука и голямо намаляване на населението, та османците не са и срещнали кой знае каква съпротива. Отделно процесите на феодализация и разпад на държавата, за сметка на множество местни феодали(деспоти).

18.08.17
14:35

казано от E D на 18.08.17, 12:43:

Как да не са най-великите, като са изсмукали благата на цялата планета  Всичко се случва с ресурси - нормално.


С последното съм съгласна.

Това не ги прави велики, прави ги агресори, завоеватели, циреи на планетата. Не стига че са изчерпали техните ресурси, а трепят хората за да владеят и чуждите. Не знам как това те прави велик. Не знам как това има връзка с морския туризъм, което беше темата.

Barberian

18.08.17
14:37

казано от Margi на 18.08.17, 14:35:

Не знам как това има връзка с морския туризъм, което беше темата.

Минахме на история 😄

Мнението беше редактирано от Barberian на 18.08.17 14:37.

18.08.17
15:44

казано от Margi на 18.08.17, 14:35:

Това не ги прави велики, прави ги агресори, завоеватели, циреи на планетата. Не стига че са изчерпали техните ресурси, а трепят хората за да владеят и чуждите. Не знам как това те прави велик. Не знам как това има връзка с морския туризъм, което беше темата.

Естествено, че има значение.  Когато всички диамантени мини са твои, е много по-лесно да започнеш да обръщаш внимание на Просвещение, култура и литература. А и нали това беше основната теза - явно трябва да си мерим замъците, печатниците и на баба ми хурката, за да мога да си помисля да се почувствам потомък на бели хора.

П.П. Очевидно е, че никъде не съм казала, че са велики, даже напротив. Коментирах ресурси и възможностите, които предоставят .

Мнението беше редактирано от E D на 18.08.17 15:47.

18.08.17
15:51

Разбира се ,че са велики!
Що тези неща не са били на Румъния,Албания,България.....не дай Боже на Русия, а?
Ми ще ти кажа-щот не са били изобщо фактор тези страни...не,че сега са.

18.08.17
16:14

Всичките замъци, ограбени злата и скъпоценни камъни, и опожарени библиотеки не правят европейците дори наполовина велики колкото затритите от тях цивилизации.
Вероятно грешно съм изтълкувала написаното, но така или иначе, не ресурсите те правят велик, а това как ги използваш.

18.08.17
16:17

Те ,ресурсите не отиват при кой да е.

18.08.17
16:40

казано от nervak на 18.08.17, 16:17:

Те ,ресурсите не отиват при кой да е.

Те отиват при който ги заграби и усвои. Иначе си отлежават.

18.08.17
16:47

казано от Margi на 18.08.17, 16:40:

казано от nervak на 18.08.17, 16:17:

Те ,ресурсите не отиват при кой да е.

Те отиват при който ги заграби и усвои. Иначе си отлежават.

Затова е бедна и гладна Венецуела. Няма кой да граби петрола, та си отлежава...

Ресурсите отиват при този, които може да ги плати, или има технологията да ги добие и обработи.
Графена затова не отива в Уганда

18.08.17
17:52

казано от CarnalK на 18.08.17, 16:47:

казано от Margi на 18.08.17, 16:40:

казано от nervak на 18.08.17, 16:17:

Те ,ресурсите не отиват при кой да е.

Те отиват при който ги заграби и усвои. Иначе си отлежават.

Затова е бедна и гладна Венецуела. Няма кой да граби петрола, та си отлежава...

Ресурсите отиват при този, които може да ги плати, или има технологията да ги добие и обработи.
Графена затова не отива в Уганда

Както казах - това, че някой е ограбил златото на инките, опожарил Алекаандрийската библиотека и отнесъл богатствата на фараоните (и много други), не го прави велик, а богат. После може да си позволиш всичкия петрол, който искаш, но той не ти дава величие. Продължаваш да си цирей и експлоататор.

18.08.17
20:13

А че си намерил лек за десетки болести, отишъл си до Луната, разцепил си атома и тн. Прави ли те велик?
Понеже не се сещам за друга цивилизация освен западната, която да е постигнала това.
Западната цивилизация не е безгрешна, но нито ацтеките (човешки жертвоприношения, роби), нито египтяните, нито който и да е било друг е постигнал и 1/10 от това, което е постигнала западната цивилизация.

18.08.17
23:02

Някой да е бил тази или миналата година на Камен бряг, Тюленово, Крапец?

Dizzy

18.08.17
23:08

Приятел със съпругата си ходиха миналата година в Тюленово. Много ми го препоръчаха. Какво те интересува?

18.08.17
23:25

И аз съм със страхотни впечатления от този край на нашето черноморие, но са стари - от преди години. Интересувах се дали си е същото или са започнали със застрояването последните години.

Bart Simpson

18.08.17
23:29

казано от Dymag на 18.08.17, 23:02:

Някой да е бил тази или миналата година на Камен бряг, Тюленово, Крапец?

Сестра ми направи второ море на Крапец,прати ми яки снимки и са много доволни.

Bart Simpson

18.08.17
23:30

казано от CarnalK на 18.08.17, 20:13:

А че си намерил лек за десетки болести, отишъл си до Луната, разцепил си атома и тн. Прави ли те велик?
Понеже не се сещам за друга цивилизация освен западната, която да е постигнала това.
Западната цивилизация не е безгрешна, но нито ацтеките (човешки жертвоприношения, роби), нито египтяните, нито който и да е било друг е постигнал и 1/10 от това, което е постигнала западната цивилизация.

Абе тои и Менгеле е дръпнал доста медицината, но е платена доста висока цена за това.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 18.08.17 23:31.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1