26.07.17
13:02
Привет на всички.Искам да ви попитам за съвет. От доста години се занимавам със тенис на корт , като не съм влизал във фитнес залата и вече дойде момента да направя тази крачка.Играя около 12-15 часа седмично с 1 макс 2 почивка ,та искам да попитам как да съчетая фитнеса за най добър резултат.Искам да постигна повече издражливост и сила, също така може и леко оформяне.Работа на смени и имам време но въпроса е как да включа фитнеса без да се претоваря.Опитвам се да се храня здравословно не консумирам газирано сладко и тестено,като наблягам на меса зелени зеленчуци и плодове .Всякакви мнения ще са ми от помощ.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат таблетки
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Power Enzymes
Храносмилателни ензими
Още предложения от BB-Shop
Няма да претренираш, ако се възстановяваш адекватно. Тренираш толкова, колкото може да се възстановиш.
26.07.17
16:37
В момента чесно казано се възстановявам без никакви добавки единствено почивка в къщи и сън , трябва ли да започна да взимам някакви добавки аминокиселини примерно или да видя как ще се отразят кръговите тренировки във фитнеса и тогава.
Аз също тренирам тенис - 2 пъти седмично, в залата се старая да не падам под 3 пъти седмично и излизам да тичам 1-2 пъти. Това означава, че в някои дни имам по 2 тренировки на ден. Успявам да се възстановя без добавки /магнезий и рибено масло не ги броя за спортни добаки/. В началото обаче имах трудности, става бавно и полека, докато тялото ти се адаптира към новото натоварване. Масажът при специалст също помага.
Погледни как тренират профитата - сутрин на корта, следва хранене, растежки и почивка, а следобед влизат в залата за силова тренировка. Също имай предвид, че при тенис играчите основните тежки силови тренировки се случват в off season-а /т.е. октомври - януари/.
Щом тренираш сериозно тенис, значи си наясно, че тяга и клек са упражнения без които просто не можеш да минеш ако искаш да подобриш преставянето си на корта.
26.07.17
22:27
Определено съм на ясно с тягата и клековете като наблягам предимно на footwork,но е крайно не достатъчно, иначе започвам от утре във фитнеса като огледах програми доста почетох и ще започна с кръгови тренировки,иначе нямам амбиции да пробивам в Atp toura за жалост дъртак съм вече
Гледам, че е изминала почти година, но все пак да дам някои насоки. И аз играя тенис на аматьорско ниво, не особено интензивно, но зимата си дадох повече време във фитнеса и имам напредът на корта.
Имай предвид, че тенисът е спорт, в който участва цялото тяло, така че не давай приоритет на определена мускулна група. Сам виждаш, че почти няма тенисист с големи напомпани мускули, така че наистина ти трябва да тренираш за силова издържливост.
Другото много важно нещо, което се подценява, е стречинг комплекс от упражнения, които да правиш. Знаеш, че в тенисът силата идва от т.нар. кинетична верига, която започва от земята и накрая се предава на ръката, а тялото действа като един ластик и колкото си по-гъвкав, толковоа по-добре. Още повече, че разтягането помага за възстановяването и предпазва от контузии.
Обърни внимание на изометричните упражнения особено за т. нар. ядро. Ако продължаваш с този интензитет на игра и особено ако удряш здраво топката, контузията ти е сигурна, но важното е възможно най-дълго време да се опазиш, а със стандартните фитнес упражнения не можеш да тренираш в дълбочина мускулите, които тренираш с изометричните упражнения (като например упражнението “Супер мен”).
Има доста клипчета в интернет, както и книги с типични тенис фитнес упражнения. Иначе , базовите упражнения, като клек, тяга и лег са препоръчителни, но сам ще установиш, че трудно ще съчетаваш тежки упражнения с игра на следващия ден.
Аз бих ти препоръчал, когато дойде зимата, тъй като обикновено на закрито се играе по-рядко тенис, работи с по-големи тежести поне два пъти седмично във фитнеса и си оставяй ден почивка преди да отидеш на корта, като си направи някаква такава програма за няколко месеца. След това, ако искаш да играеш по-често, ще трябва да си направиш някаква лека, чисто кондиционна програма, с която да поддържаш фитнес форма.
Най-добре е да намериш някой кондиционен (а не фитнес) треньор, който да ти изготви програма, която да съчетаеш с играта на тенис.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече