Kaчване на тегло

20.08.17
20:29

Здравейте,
случва ми се нещо странно. До преди 22 дни бях 95 кг и не бях тренирал от около 6 месеца. Преди това бях 90 кг. Реших да започна отново с intermittent fasting и започнах да правя HIIT през ден и леки силови трениворки в останалите дни, когато не правя HIIT. В интерес на истната се чувствам страхотно в сравнение с времето преди да започна. По-издръжлив съм и по-лесно правя HIIT режима си. Усещам, че стопих не малко количество мазнини около корема. Паласките и централната част около пъпа се усещат нещо като празна мрежа под кожата. Внимавам какво ям в 8-часовия прозорез за хранене. Сладко съм ял 1 път за 22 дни. Приемам около 45 г. протеин дневно и пия близо до 4 л. вода.
Това, което ме учуди, обаче е, че въпреки, че бях 95 кг. когато започнах, вчера се измерих и съм малко над 100 кг.
Най-общо се чувствам страхотно и имам усещане за лекота в краката, както и при движение.
Някой има ли представа защо се наблюдава повишаването на тегло в отслабваща фаза?

Благодаря Ви предварително.

Темата беше редактирана от Phteven на 20.08.17 20:30.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Здравей!

Само кантара ли следиш като показател?
Какво казват огледало/дрехи/сантиметър?
При едни и същи ли условия си се мерил?

има няколко вариянта

1-вия кантара да е дал фира
2-рия да си се подпрял някъде като си се теглил първия път и реално преди да си тежал повече
3-тия да си се навлякал с 5 кожуха, 2 якета, 3 панталона и същевременно да си изпил 5 литра вода
4-тия някой да е натиснал кантара отзаде
и 5-тия да си поредния таен лакомник лъжещ себеси и другите, тъй като не е готов за “голямата промяна”

ппц когато си над 25-30% (зависи от човека) това да си в калориен дефицит не пречи на мускулния синтез стига да се прави всичко както трябва(мускулна стимулация, прием на достатъчно протеин) и именно заради това при някой хора се получава така, че мастните им клетки се свиват, но теглото което са загубили е нищожно малко и все пак са загубили някакво тегло или в най-перфектния случай са го запазили, но да ставаш по-тежък и в същото време да “отслабваш” , такава магия няма (освен най-вероятно ако не си побарникаш доста в хормоните)

п.с за*би кантара и си вземи един калипер или метър

22.08.17
09:01

Здравейте,
и благодаря за отделеното време. Определно не съм от хората, който лъжат било то себе си или другите. Отслабвал съм неколкократно с над 12/14 кг.
Този път напълнях след контузия на коляното. Отпуснах се и напълнях с ядене на възможно най-големите боклуци.
Взех си метър и ще се измеря щателно още днес. Ще проверя разликите след 14 дни. Мисля, че най-вероятно първият кантар не е измерил правилно.
Имам още един въпрос във връзка с написаното по-горе.
Тъй като в предишни случаи съм свалял килограмите само и единствено с кардио (тогава е правех никакви силови тренировки), според вас е по-удачно да подходя отново така и след това да се ориентирам към силовите тренировки или е по-удачно да съчетая силови с кардио за балансирам покачването на мускулна маса и свалянето на мазнини?

Поздрави.

Мнението беше редактирано от Phteven на 22.08.17 09:02.

22.08.17
09:57

Прави силови тренировки, може и да не качиш мускули, но поне изследванията показват че който яде достатъчно протеин и тренира силово не губи много мускул докато е на диета. Само на диета ще губиш горе- долу по равно мазно и мускул. Което ако искаш просто да стигнеш определена цифра на кантара е ОК стратегия, но ако искаш да изглеждаш и да се чувстваш добре в дългосрочен план не е ОК.

казано от Phteven на 22.08.17, 09:01:

Мисля, че най-вероятно първият кантар не е измерил правилно.

След като си ползвал два различни кантара, е възможно от това да идва разликата, защото доколкото те разбирам, се усещаш в по-добра форма + имаш опит и можеш да прецениш за себе си дали вървиш в желаната посока или не.
Идеята да си вземеш мерки и да сравниш с нови след 2 седмици е добра. 🙂

казано от Phteven на 22.08.17, 09:01:

Тъй като в предишни случаи съм свалял килограмите само и единствено с кардио (тогава е правех никакви силови тренировки), според вас е по-удачно да подходя отново така и след това да се ориентирам към силовите тренировки или е по-удачно да съчетая силови с кардио за балансирам покачването на мускулна маса и свалянето на мазнини?

Може изобщо да не правиш кардио, но ако ти харесва и се чувстваш добре, съчетай го със силови. Силовите обаче да са приоритет, т.е. НЕ подхождай отново така, както преди (само кардио).
Успех и пиши отново.

казано от Димо на 22.08.17, 09:57:

Само на диета ще губиш горе- долу по равно мазно и мускул.

Ка’и честно, баце..........100 процента си го чул у залата това от някоя нацепена баДка 😄

казано от Херцог Трън на 22.08.17, 10:30:

казано от Димо на 22.08.17, 09:57:

Само на диета ще губиш горе- долу по равно мазно и мускул.

Ка’и честно, баце..........100 процента си го чул у залата това от някоя нацепена баДка

Бях попадал на такива данни преди много време, но тогава още нямах навика да си пазя линковете към научни трудове. Едно, на което успях да попадна сега в бързината е това. В него се наблюдава 30:70 загуба на съответно чисто тегло и мазнини при хората отслабващи само с намаляване на храната, но пък не разполагаме с пълния текст, а абстрактът не дава особено много полезна информация.

На опашката с материали, които имам да подготвям за BB-Team е именно темата за загуба на мускулна маса, при какви условия се случва и какво може да се направи, за да се сведе до минимум.

Към момента едно е ясно - при хора с много висок процент мазнини (>25-30%), е изключително трудно да загубят мускули (или чисто тегло) по време на разумен калориен дефицит и при поне малко приличен прием на протеин. Това независимо дали тренират с тежести, дали правят кардио, дали само с намаляване на храната. И това се подкрепя от 95% от научните трудове. Разбира се, добавянето на физическа активност има редица преимущества, но визирам специално загубата на мускулна тъкан. Ако вкараш дори някакви супер елементарни силови упражнения и вдигнеш протеина на 1.5-2 г/кг, загубата е едва ли не невъзможна.

Това обаче е за затлъстели хора и такива с наднормено тегло.Все още търся данни как точно стоят нещата при хора с нисък до умерен процент мазнини, например между 10 и 20%. За съжаление такива данни се намират ужасно трудно и се разчита най-вече на малкото изследвания, които проследяват подготовката на професионални бодибилдъри. И пак, дори и в такива изследвания, загуба на lean mass не означава непременно загуба на мускулна тъкан, понеже lean mass реално включва всичко освен мазнините - водата и гликогенът като най-сериозно оказващи влияние.

Но все пак подкрепям коментара на Димо. Включването на силови тренировки или поне такива със собствено тегло ще е от огромен плюс.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.08.17 11:44.

Деян

22.08.17
11:49

казано от Тихомир Велев на 22.08.17, 11:43:

Към момента едно е ясно - при хора с много висок процент мазнини (>25-30%), е изключително трудно да загубят мускули (или чисто тегло) по време на разумен калориен дефицит и при поне малко приличен прием на протеин. Това независимо дали тренират с тежести, дали правят кардио, дали само с намаляване на храната. И това се подкрепя от 95% от научните трудове. Разбира се, добавянето на физическа активност има редица преимущества, но визирам специално загубата на мускулна тъкан. Ако вкараш дори някакви супер елементарни силови упражнения и вдигнеш протеина на 1.5-2 г/кг, загубата е едва ли не невъзможна.

Значи ли това, че аз като с подобен процент мазнини мога да сведа въглехидратите до минимум /което пак е трудно защото овес, картофи и ориз примерно ще си ям поне в едно от храненията/, т.е. енергията да идва главно от мазнините, като в резултат мускулна маса няма да губя а само мазнини. Е, имам някаква физическа активност 3 пъти поне седмично минимум.

казано от Deyan на 22.08.17, 11:49:

Значи ли това, че аз като с подобен процент мазнини мога да сведа въглехидратите до минимум /което пак е трудно защото овес, картофи и ориз примерно ще си ям поне в едно от храненията/, т.е. енергията да идва главно от мазнините, като в резултат мускулна маса няма да губя а само мазнини. Е, имам някаква физическа активност 3 пъти поне седмично минимум.

Абсолютно нищо не пречи. Гледай протеинът да ти е висок. Мазнините и въглехидратите нагласяй според вкусови предпочитания и според това дали имаш наблюдения дали високи/ниски мазнини/въглехдирати ти влияят добре/зле. Ако си с висок процент излишни мазнини, загубата на мускулна маса е последното нещо, за което трябва да се притесняваш.

А иначе по баш темата... авторът наистина загатва за измерване на два различни кантара или просто се изразява двусмислено и става дума за един и същи кантар, но под “първия кантар” визира първото измерване. Ако са два различни кантара, със сигурност голяма разлика в измерването може да идва оттам, но...

казано от Phteven на 20.08.17, 20:29:

До преди 22 дни бях 95 кг и не бях тренирал от около 6 месеца.
започнах да правя HIIT през ден и леки силови трениворки в останалите дни, когато не правя HIIT.
Усещам, че стопих не малко количество мазнини около корема. Паласките и централната част около пъпа се усещат нещо като празна мрежа под кожата.
Приемам около 45 г. протеин дневно и пия близо до 4 л. вода.
Това, което ме учуди, обаче е, че въпреки, че бях 95 кг. когато започнах, вчера се измерих и съм малко над 100 кг.

Върху цитираното може да се разсъждава и по друг начин.

При подновяване на тренировките след 6 месечна пауза е нормално в следствие на “мускулна памет” да има бързо възвръщане на загубена тъкан.

Отделно, 45 г протеин на ден освен, че е супер малко и крайно недостатъчно за спортуващ човек, също така значи, че голяма част от калориите за деня са съсредоточени около въглехидратите и мазнини.

Много въглехидрати + HIIT и силови тренировки + 4 литра вода дневно = значително гликогенно зареждане. Като нищо покаченото тегло е на 80% вода и гликоген, а останалите 20% са мускулна тъкан.

Деян

22.08.17
13:34

Тихомире, само още едно уточнение. Предполагам авторът на темата няма да се сърди.
Има ли значение при горене на мазнини в моя случай, т.е. над 30 % - реално 34% ми ги дава с калкулатора, кога ще ти е храненето за да не “яде” от мускула. Навсякъде чета, че следва поне 1 ч. преди тренировка да си ял, поради изброените там аргументи. При мен обаче е супер неудобно, защото общо взето тренирам когато се прибера от работа - в диапазона 18.00-19.30 ч. примерно, като в този случай, от една страна ако ям веднага ще ми дойде доста рано преди лягане и трябва да ям пак, а не искам, а и защото аз по-рано от 23.30 - 24.00 ч. почти не лягам. Ако пък ям по-късно, тренировката ще се отложи и тя за по-късно, ако трябва да чакам да мине поне 1 ч. Сутрин е подобна ситуацията, ако ще следва да съм ял поне час преди тренировка. Трябва да стана едва ли не в 05.00 ч., да ям, да чакам 1 ч. и тогава да тренирам, защото после следва подготовка за работа - къпане, обличане, кафета и т.н.
Поставям този въпрос, тъй като по мнение на много спецЕалисти, независимо дали искаш покачване на маса или горене на мазнини, поне 1 ч. - 1.30 ч. преди тренировка трябва да си ял и то общо взето 50/50 протеинова и въглехидратна храна. До сега не съм спазвал това нещо и не съм видял някакви негативи, но все пак. Обядвам в 12.00 ч., тренирам си когато се прибера и после в рамките на 30 мин.-1 ч. вечерям.

22.08.17
13:41

казано от Deyan на 22.08.17, 13:34:

... тъй като по мнение на много спецЕалисти, независимо дали искаш покачване на маса или горене на мазнини, поне 1 ч. - 1.30 ч. преди тренировка трябва да си ял и то общо взето 50/50 протеинова и въглехидратна храна. До сега не съм спазвал това нещо и не съм видял някакви негативи, но все пак. Обядвам в 12.00 ч., тренирам си когато се прибера и после в рамките на 30 мин.-1 ч. вечерям.

Кое точно ще ти яде от мускула ? Няма абсолютно никаква причина да ядеш час преди тренировка. Не съм Тихомир tho 🙂

Деян

22.08.17
13:48

казано от Splash на 22.08.17, 13:41:

Кое точно ще ти яде от мускула ? Няма абсолютно никаква причина да ядеш час преди тренировка.

Ами нали на организма, когато му трябва енергия и си в дефицит, уж най-лесно му е да докопа протеините. Дали и кога го прави, не знам. От друга страна, когато тренираш за хипертрофия и си поемаш протеин стимулираш мускулния растеж. То така погледнато, хем ще сваляш мазнини, хем ще качваш или най-малкото запазваш мускулна маса, което някой казват, че било висш пилотаж, ама май не е чак толкова. Тук от 1 м. си седя на килата, колана леко охлабя, а ръцете качиха 0.5 см. почти. Гърдите в горна част се орелефяват видимо, когато се стегна, макар да се гледам всеки ден. Може би защото не бях тренирал от месеци и сега за организма е малко стрес като за начало. Пък и удрям основно ръцете - раменни преси, сгъване с лост за бицепс, лицеви опори, разгъване за трицепс зад врат, набирания на лостове и кофички колкото мога да правя и така.
Съжалявам, че възбуждам толкова стари неща, които са дъвкани и предъвквани, но мненията са доста разнопосочни.

Мнението беше редактирано от Деян на 22.08.17 13:50.

Тихомире, това зависи много, ама много от диетата. Солети+3 листа маруля (но не 4, а 3!) и т.н. - да, ще губиш от всичко. Тоя мускул не се губи така бе, хора. Това да не са ти ключовете, че да ги изгубиш така...Също така, зависи и композицията - за човек без мазнини, една рестриктивна диета ще губи дори повече мускули от мазно (силно рестриктивна). Но това са много “ако”-та

22.08.17
14:00

казано от Deyan на 22.08.17, 13:48:

... От друга страна, когато тренираш за хипертрофия и си поемаш протеин стимулираш мускулния растеж. То така погледнато, хем ще сваляш мазнини, хем ще качваш или най-малкото запазваш мускулна маса, което някой казват, че било висш пилотаж, ама май не е чак толкова... мненията са доста разнопосочни.

Аз да попитам, как точно се тренира за хипертрофия ?

П.С. Ако искаш да преместим дискусията в твоя дневник, да не спамим на момчето темата ?

Мнението беше редактирано от Splash на 22.08.17 14:01.

22.08.17
14:00

Здравейте,
случва ми се нещо странно. До преди 22 дни бях 95 кг и не бях тренирал от около 6 месеца. Преди това бях 90 кг. Реших да започна отново с intermittent fasting и започнах да правя HIIT през ден и леки силови трениворки в останалите дни, когато не правя HIIT. В интерес на истната се чувствам страхотно в сравнение с времето преди да започна. По-издръжлив съм и по-лесно правя HIIT режима си. Усещам, че стопих не малко количество мазнини около корема. Паласките и централната част около пъпа се усещат нещо като празна мрежа под кожата. Внимавам какво ям в 8-часовия прозорез за хранене. Сладко съм ял 1 път за 22 дни. Приемам около 45 г. протеин дневно и пия близо до 4 л. вода.
Най-общо се чувствам страхотно и имам усещане за лекота в краката, както и при движение.
Някой има ли представа защо се наблюдава повишаването на тегло в отслабваща фаза?

45 г протеин на ден ????
Дано да не е на ден ....
Объркал си много неща. Как няма да повишаваш теглото, като всички други калории ти идват от въглехидрати и мазнини.
Направи си един приличен хранителен режим, според килограмите си. Изчисли си колко да ти бъдат калориите на ден. Ако искаш да сваляш килограми правиш калориен дефицит. Намаляш въглехидратите и мазнините. Протеина го увеличаваш. Така ще отслабваш, и ще имаш и релеф, ако имаш мускулна маса.

22.08.17
14:34

казано от Splash на 22.08.17, 14:00:

... От друга страна, когато тренираш за хипертрофия и си поемаш протеин стимулираш мускулния растеж. То така погледнато, хем ще сваляш мазнини, хем ще качваш или най-малкото запазваш мускулна маса, което някой казват, че било висш пилотаж, ама май не е чак толкова... мненията са доста разнопосочни.

Аз да попитам, как точно се тренира за хипертрофия ?

П.С. Ако искаш да преместим дискусията в твоя дневник, да не спамим на момчето темата ?

Нямам нищо против, дори - напротив. За мен ще е прекрасно да науча нещо в допълнение на горния ми въпрос. Благодаря ви!

22.08.17
15:18

казано от Okiots на 22.08.17, 14:00:

Здравейте,

45 г протеин на ден ????
Дано да не е на ден ....
Объркал си много неща. Как няма да повишаваш теглото, като всички други калории ти идват от въглехидрати и мазнини.
Направи си един приличен хранителен режим, според килограмите си. Изчисли си колко да ти бъдат калориите на ден. Ако искаш да сваляш килограми правиш калориен дефицит. Намаляш въглехидратите и мазнините. Протеина го увеличаваш. Така ще отслабваш, и ще имаш и релеф, ако имаш мускулна маса.

Здравей,
това, което мисля да подхвана като макрота към момента варира около описаните долу стойности при 20% калориен дефицит:

Протеин: ~165 гр.
Мазнини: ~ 85 гр.
Въглехидрати: ~180 гр.
Фибри: 33 до 44 гр.

Препоръчително ли е да целя повече от тези 20% при теглото си в момента (100 кг.) ?
Поздрави.

казано от Deyan на 22.08.17, 13:34:

Има ли значение при горене на мазнини в моя случай, т.е. над 30 % - реално 34% ми ги дава с калкулатора, кога ще ти е храненето за да не “яде” от мускула. Навсякъде чета, че следва поне 1 ч. преди тренировка да си ял, поради изброените там аргументи.

М-не. Реално има много фактори, които да определят дали и какво трябва някой да яде преди тренировката си, но специално за загубата на мускулна маса това е много малък детайл и на практика няма значение. Може да има значение в някои много, много специфични ситуации, най-вече при сериозно гликогенно изчерпване и голям калориен дефицит например, но в общия случай, за хора, които няма да се явяват на мистър Олимпия - не. 🙂 Действай както ти е най-удобно според свободното време и ежедневието ти.

казано от Splash на 22.08.17, 13:41:

Кое точно ще ти яде от мускула ? Няма абсолютно никаква причина да ядеш час преди тренировка.

Ами нали на организма, когато му трябва енергия и си в дефицит, уж най-лесно му е да докопа протеините. Дали и кога го прави, не знам.

Да ползва протеин и да разгражда мускулна и друга органна тъкан за производството на енергия тялото си позволява в крайни случаи, като споменатото по-горе стабилно гликогенно изчерпване (мускули и черен дроб) и стабилен дефицит. Тогава глюконеогенезата е силно завишена и губиш доста протеин, но това лесно се контрира като след тренировката и в останалата част от деня хапнеш повече протеин. Това е и една от причините по време на режими за редуциране на излишните мазнини да се препоръчва и по-висок прием на протеин (2.5, дори 3 г/кг). По този начин неутрализираш проблемът. А също така неутрализиращо действа и поддържането на по-високи въглехидрати. Все още не разбирам какво против тях имат хората, сякаш им пречат да отслабват. 🙂

казано от Phteven на 22.08.17, 15:18:

Здравей,
това, което мисля да подхвана като макрота към момента варира около описаните долу стойности при 20% калориен дефицит:

Препоръчително ли е да целя повече от тези 20% при теглото си в момента (100 кг.) ?
Поздрави.

Според мен така е идеално. 20% стартов дефицит е напълно достатъчен. Макротата също са добре. Според резултатите след първите 7-14 дни ще напасваш.

22.08.17
16:51

казано от Phteven на 22.08.17, 15:18:

казано от Okiots на 22.08.17, 14:00:

Здравейте,

45 г протеин на ден ????
Дано да не е на ден ....

Здравей,

Поздрави.

Щом си 100 кг , дръж протеина 200 гр. От протеина не се дебелеее! Дебелее се от въглехидрата. Колко са ти изчислените калории на 100 кг с годините ти, височината ти и активноста ти ?

22.08.17
18:45

казано от Okiots на 22.08.17, 16:51:

Щом си 100 кг , дръж протеина 200 гр. От протеина не се дебелеее! Дебелее се от въглехидрата. Колко са ти изчислените калории на 100 кг с годините ти, височината ти и активноста ти ?

Актовност: Работя на бюро и спорадично се разнасям с лаптопа по етажите...
Тегло: 100 кг.
Височина: 177 см. (набит съм и от дете съм по-тежичък отколкото изглеждам)
Макротата с дефицита са 2118 калории от 2647 дневно.

Мнението беше редактирано от Phteven на 22.08.17 18:46.

22.08.17
20:02

Аз бих ти препоръчал 2 гр на телесно тегло може и 2.5 гр. Може и 3 гр. Ти си 100 кг ...
Протеина трябва да ти е 200 или 250 гр. Смяташ 200 х 4 това са 800 кал. Ако приемаш 250 х 4 това са 1000 кал. От твоят дефицит вадиш 800 или 1000 кал. И остатъка ще ти е въглехидрат и мазнини. Разпределяш си го в грамажи и изчисляваш калориите до достигане на дневните ти калории.
Едно е 45 гр протеин на ден, друго е 200 гр или 250 гр на ден.
Гледай по себе си, с такъв хранителен режим как ти се отразява на тялото. Също по дрехите. Виж дали задържаш вода.
И може да коригираш грамажа.
Ако си 100 кг с хубава мускулна маса а не лой, можеш вече да започнеш за релеф и на 90 кг ще си доста обемен с релеф.
Това е от мен. Всичко е индивидуално и си зависи от теб. Успех.

22.08.17
21:00

Давате ми ценна информация. Днес си взех мерки и се възползвах от опцията да ги впиша в профила си. Мисля отправна времева точка да са ми следващите 14 дни. Дотогава няма да си взимам мерки, нито ще се меря на кантар. ~200 гр. протеин нямам откъде да си набавя по естествен път поради различни фактори, които влияят на храненето, неговата честота и пр. Имам около 0.5 кг. Gold Standard и още толкова Prozis Real Whey, така че ще трябва да си набавя още протейн в близката седмица. Можете ли да ми препоръчате нещо качествено? Чета, че ISO Whey и Nitro-то, Syntha 6 са респектирани алтернативи...

Мнението беше редактирано от Phteven на 22.08.17 21:01.

22.08.17
21:20

казано от Phteven на 22.08.17, 21:00:

Давате ми ценна информация. Днес си взех мерки и се възползвах от опцията да ги впиша в профила си. Мисля отправна времева точка да са ми следващите 14 дни. Дотогава няма да си взимам мерки, нито ще се меря на кантар. ~200 гр. протеин нямам откъде да си набавя по естествен път поради различни фактори, които влияят на храненето, неговата честота и пр. Имам около 0.5 кг. Gold Standard и още толкова Prozis Real Whey, така че ще трябва да си набавя още протейн в близката седмица. Можете ли да ми препоръчате нещо качествено? Чета, че ISO Whey и Nitro-то, Syntha 6 са респектирани алтернативи...

Протеин, ( белтъчини ) ....
Използвай извара, месо, яйца, може и растителен протеин, също. Не е необходимо да е е протеин пудра. Използвай храната си.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1