Колко ви излиза храната на месец?

Прескочи до:

Има такава стара тема във форума , но предвид инфлацията не смятам че е достоверна. Мисля да започна фитнес и искам да си направя сметка от колко пари ще се нуждая за покриване на ежедневните нутриентни нужди за един трениращ, за да знам дали ще е необходимо да си сменям работата, защото тъкмо изскочи една оферта за доста повече пари, но е рискована и много се чудя, пък и работата е доста.

Трябва да добавя че плодовете и зеленчуците не е нужно да ги слагате в сметката, защото с един прост мултивитамин за 10лв на месец на допелхерц си осигурявам всички нужни микронутриенти и излиза много по-евтино отколкото да купувам всеки ден зеленчук. Кажете ми само за базовите неща - белтъчини, въглехидрати и мазнини, като тук също смятам да използвам евтини източници - олио вместо зехтин, пилешко вместо червени меса, яйца, извара, мляко, евтини източници на въглен като бял хляб, спагети за 80 ст 400 г, картофи,ориз. Набавям си 80 грама протеин на ден от суроватъчен уей за 70 лв намален от 140 за две кила и половина (в чийт дните веднъж седмично не пия протеин). Да речем че се нуждая от 2500 калории,  разпрделани г.д. по схемата БМВ-40-20-40. 15 кинта дневно ще ме оправят ли?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

12.12.17
05:58

казано от Алан Там уин-люн на 12.12.17, 00:02:

Трябва да добавя че плодовете и зеленчуците не е нужно да ги слагате в сметката, защото с един прост мултивитамин за 10лв на месец на допелхерц си осигурявам всички нужни микронутриенти и излиза много по-евтино отколкото да купувам всеки ден зеленчук

Ако само повече хора знаеха, че всичко нужно може да се набави от хапче... 😆

- олио вместо зехтин, пилешко вместо червени меса, яйца, извара, мляко, евтини източници на въглен като бял хляб,

Има една стара максима - “ние сме това, което ядем”. Може да се замислиш над нея.
Храната не е толкова евтина, колкото се опитват да ни втълпят, т.е. това което купуваш евтино, в един момент се оказва че не е съвсем храна.

12.12.17
09:01

казано от Margi на 12.12.17, 05:58:

Има една стара максима - “ние сме това, което ядем”. Може да се замислиш над нея.

Де да беше така, всички щяхме да ядем мозък. Е, без вегетарианците де, те ще трябва някакси иначе да се оправят.

казано от Margi на 12.12.17, 05:58:

Храната не е толкова евтина, колкото се опитват да ни втълпят, т.е. това което купуваш евтино, в един момент се оказва че не е съвсем храна.

Както и обратното не е задължително вярно. Ако има две вероятни злодейски конспирации и в едната някой се опитва да ми продаде нещо за 5 лева, а в другото за 35, веднага бих заложил че измамата е по- сериозна при 35-те лева.

12.12.17
09:35

Трябва да добавя че плодовете и зеленчуците не е нужно да ги слагате в сметката, защото с един прост мултивитамин за 10лв на месец на допелхерц си осигурявам всички нужни микронутриенти и излиза много по-евтино отколкото да купувам всеки ден зеленчук.

МОЛЯ???? И това доживях да прочета....

Смятам, че с около 80-85 лева седмично (т.е. около или малко над 300 лева месечно) човек може да се храни прилично (достатъчно качествено и в достатъчно количество). Трудничко е да се даде отговор на този въпрос, защото нещата опират до вкус, предпочитания и възможности (+желание) да си готвиш. Ако разполагаш с 15 лева дневно ще имаш възможност да се храниш по-качествено. Малко е странно, обаче, да гониш бюджет и в режима да присъства протеин на прах. Белтъчините от храна са по-евтини от тези в хранителни добавки.

Факт - тая теория за плодовете, зеленчуците и мултивитамините е пълна глупост и тотален абсурд.

12.12.17
10:19

олио вместо зехтин, пилешко вместо червени меса, яйца, извара, мляко, евтини източници на въглен като бял хляб, спагети за 80 ст 400 г, картофи,ориз. Набавям си 80 грама протеин на ден от суроватъчен уей за 70 лв намален от 140 за две кила и половина (в чийт дните веднъж седмично не пия протеин). Да речем че се нуждая от 2500 калории,  разпрделани г.д. по схемата БМВ-40-20-40. 15 кинта дневно ще ме оправят ли?

Тва все едно чета старите мнения на Лординов - литър енергийна напитка, 2 бели хляба, пакет вафли и 50 яйца 😄 😄 😄

12.12.17
10:36

Ама Лорда е машина, нали? Явно става работата 😄

Не е важно само да си набавяш нужните макроси, важно е и от какъв източник са.

12.12.17
10:52

Абе малко се прекспонира тая тема за качеството на храната - стига да не е някакъв пълен боклук ( развалена, натровена, полуфабрикант и т.н. ) сносно меню се прави лесно -  500гр. месо, 5-6 яйца, кило зеленчук ( зеле, моркови, тиквички ), 100-200гр. вариво ( леща, боб, ориз ), 500гр. картофи, хляб, някой друг плод, спокойно се вместват в 10-15 лв/ден и си има достатъчно макро и микро нутриенти.

Единствено по-скъпо излиза да се добавят малко повече “полезни” мазнини - орехи, авокадо, зехтин, мазна риба, тия неща са малко по-скъпи.

12.12.17
11:35

На мен ми излиза около 200 евро. На ден си набавям ~ 800 гр месо, картофи/ориз, плодове, варива, сирене.

12.12.17
11:53

На мен ми излиза около 170-200 лв. на месец- като всеки ден ползвам зехтин, ядки, риба основно, месо, сирене, кашкавал, варива , пълнозърнести и поне  800 гр. зеленчуци и плодове- предимно зеленчуци. Всичко е въпрос на правилно планиране с на бюджета и приготвяне на храна вкъщи. Набавям си 120-до 150 гр. протеин, 100-150 гр. мазнини и към 200 гр. въглехидрати. Предполагам  за един  80-90 мъж  ще се увеличи сметката с 50 %.до ок. 300 лв. за съвсем нормална храна.
Определено протеинът на прах е несъразмерно по-скъп от храната.

Ами напълно заставам зад мнението си за плодовете и зеленчуците. Вижте таблицата на кутията,почти напълно покрива  необходимата дневна норма от микронутриенти. Останалото ще идва от млякото и яйцата- например калий, калций селен.
Освен това зеленчуците са бъкани с пестициди, а такива неща във витамина няма. Убеден съм, че това е най- ефективният начин за нутризация, защото за да си доставите същото количество елементи ще трябва да изядете тонове зеленчуци. Е аз не съм тесногръд и с възползвам от достиженията на нуката с пълна сила,включително ГМО. С нетърпение чакам момента, когано храната ще бъде заменена изцяло от суплементи. Плодовете и зеленчуците са просташка селска отживелица.

12.12.17
12:09

По около 200кинта +- на месец за член от семейството...тоест на падам под 900лв.
Това с плодовете и зеленчуците по-горе...си е изхождане,а то пък е по-трудно без тях)))

Мнението беше редактирано от nervak на 12.12.17 12:11.

казано от SimplySatisfying на 12.12.17, 11:35:

На мен ми излиза около 200 евро. На ден си набавям ~ 800 гр месо, картофи/ориз, плодове, варива, сирене.

Това за България ли става на въпрос?

Някакво доказателство, че плодовете и зеленчуците превъзхождат хапчетата? Всички разчитате на мета-митове, които не можете да докжете.

Ще сравняват НЕМСКИ мултивитамин със на баба си селяндурските капии..

Мнението беше редактирано от Алан Там уин-люн на 12.12.17 12:16.

казано от Алан Там уин-люн на 12.12.17, 12:07:

Ами напълно заставам зад мнението си за плодовете и зеленчуците. Плодовете и зеленчуците са просташка селска отживелица.

Както се казваше в една реклама преди години:
” - УбъркАл си рейса, пич!”

Аз няма да я водя тази дискусия, защото нямам нерви и време да се аргументирам пред несъстоятелни доводи. Вярно е, че модерният начин на живот почти налага употребата на суплементи в общия случай, но подобна крайност е твърде далеч от истината. Несериозно е - зеленчуците и плодовете не са просто набор витамини и микроелементи.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.12.17 12:20.

казано от Алан Там уин-люн на 12.12.17, 12:07:

Ами напълно заставам зад мнението си за плодовете и зеленчуците. Вижте таблицата на кутията,почти напълно покрива  необходимата дневна норма от микронутриенти. Останалото ще идва от млякото и яйцата- например калий, калций селен.
Освен това зеленчуците са бъкани с пестициди, а такива неща във витамина няма. Убеден съм, че това е най- ефективният начин за нутризация, защото за да си доставите същото количество елементи ще трябва да изядете тонове зеленчуци. Е аз не съм тесногръд и с възползвам от достиженията на нуката с пълна сила,включително ГМО. С нетърпение чакам момента, когано храната ще бъде заменена изцяло от суплементи. Плодовете и зеленчуците са просташка селска отживелица.

Едно леко четиво по темата.

12.12.17
12:35

казано от Алан Там уин-люн на 12.12.17, 12:15:

Някакво доказателство, че плодовете и зеленчуците превъзхождат хапчетата? Всички разчитате на мета-митове, които не можете да докжете.

Ще сравняват НЕМСКИ мултивитамин със на баба си селяндурските капии..

В ресторанта:
Келнер: “Какво ще желаете?“
Клиент: “Голяма ракия и шепа НЕМСКИ мултивамини, че салата е пълна с пестициди“
Келнер: “Ъъъ? Разбира се! Ракията в чашка ли ще желаете или интравенозно?“

Ти ме развесели много!

Я, половин кило плод и зеленчук били напълно достатъчни на ден (закръглих 700 на500)

https://www.edna.bg/zdravoslovno/kolko-plodove-i-zelenchuci-sa-vi-nuzhni-ezhednevno-4631705

И щом можело всякакви - то ако бера джанки по улиците и крада от дворовете ще ми излезе съвсем без пари. Край с мултивитамините швабски!

Мнението беше редактирано от Алан Там уин-люн на 12.12.17 12:41.

12.12.17
12:43

казано от Кольо Пияндето на 12.12.17, 10:13:

Малко е странно, обаче, да гониш бюджет и в режима да присъства протеин на прах. Белтъчините от храна са по-евтини от тези в хранителни добавки.

Не съм съгласен. Почти всеки сериозно трениращ ползва големи отстъпки и плаща не повече от 70-80 лв. за 2.5 кг. протеинова пудра (често и под 60), което е поне 2 кг. протеин. Същото количество протеин от месо не е много по-евтино, и то говорим за най-евтините меса. Разбира се, не казвам, че е същото.

Мнението беше редактирано от Станимир на 12.12.17 12:48.

Алан Там уин-люн, гледам линка, който даваш.
Не е разумно да се доверяваш на такъв тип източници на информация.

12.12.17
12:47

Точно когато човек си помисли че има някакъв лъч на надежда и някакъв разумен живот на Земята, идва някой и изцвъка ей това горе.

В китай ядат кучета и котки, а по улиците има много. Ето още един безплатен източник на протеин! А дали някъде из Азията не са се сетили да произвеждат изолат от насекоми? Хлебарките специално са много хранителни.

Не обичам плодовете и зеленчуците сурови, затова ще ги пържа в уок - перфектен начин да си набавя нужните мазнини и витамини в едно ястие. В азиатските магазини имат перфектни подправки - хойсин, сусамово олио, съчуански пипер... ммм и натриев глутамат - как без него.

Bart Simpson

12.12.17
12:49

Все си мислех, че ще я оставите тази тема някъде да потъне в небитието.
Но щом тр да се води дебат да кажа и аз:
На мен ми излиза -0 лв........ха.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.12.17 12:50.

12.12.17
12:53

казано от Bart Simpson на 12.12.17, 12:49:

На мен ми излиза -0 лв........ха.

Всеки с професията си. И на мен понякога ми излиза почти без пари като ми наподарят от храните, които ползвам.

казано от Станимир на 12.12.17, 12:43:

Не съм съгласен. Почти всеки сериозно трениращ ползва големи отстъпки и плаща не повече от 70-80 лв. за 2.5 кг. протеинова пудра (често и под 60), което е поне 2 кг. протеин. Същото количество протеин от месо не е много по-евтино, и то говорим за най-евтините меса.

Не е коректно да правим сметки с цени различни от тези официалните в магазините. Някой има отстъпка, друг не. Има промоции, черни петъци и разпродажби, да, но все пак говорим за общия случай. Вярно е, че не винаги разликата в цената е голяма. В моите очи, обаче, белтъчините от храна имат по-висока стойност в здравословен аспект (особено в дългосрочен план).

Колкото до източника на информация, правилото за петте порции е универсално и навсякъде го пише.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.12.17 13:04.

Bart Simpson

12.12.17
13:02

казано от Кольо Пияндето на 12.12.17, 12:59:

казано от Станимир на 12.12.17, 12:43:

Не съм съгласен. Почти всеки сериозно трениращ ползва големи отстъпки и плаща не повече от 70-80 лв. за 2.5 кг. протеинова пудра (често и под 60), което е поне 2 кг. протеин. Същото количество протеин от месо не е много по-евтино, и то говорим за най-евтините меса.

Не е коректно да правим сметки с цени различни от тези официалните в магазините. Някой има отстъпка, друг не. Има промоции, черни петъци и разпродажби, да, но все пак говорим за общия случай. Вярно е, че не винаги разликата в цената е голяма. В моите очи, обаче, белтъчините от храна имат по-висока стойност в здравословен аспект (особено в дългосрочен план).

Прав е Кольо,  защото аз например в СФ имам отстъпки за хр. продукти при повечето наложени доставчици на пазара, така че наистина относно отстъпките,  не е добра сметката.Ама пеенето.............

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.12.17 13:17.

12.12.17
13:02

казано от Margi на 12.12.17, 12:47:

Точно когато човек си помисли че има някакъв лъч на надежда и някакъв разумен живот на Земята, идва някой и изцвъка ей това горе.

Тъжно, но си напълно права.

Промених си мнението, не отписвайте разума ми. Гледайки препоръките на американската асоцияция за храните и лекарствата за необходимата дневна доза от всеки витамин и минерал, мислх че е абсурд да успея да си набавя всичко това чрез храната и минах на мулти дето всичко е изчислено до милиграми. Добавяйки някои храни ми се получаваше 100% от дневната нужда при почти всички микроси. Но сега виждам че половин кило е достатъчно.

Мнението беше редактирано от Алан Там уин-люн на 12.12.17 13:11.

Вие например знаете ли дали приемате достатъчно молибден, хром и ванадий?
Не трябва да чета тези глупави таблици.

Ето от кое по-колко трябва да приемаме
https://www.lenntech.com/recommended-daily-intake.htm

Мнението беше редактирано от Алан Там уин-люн на 12.12.17 13:16.

Да зарежем мерудията и да се върнем към основата. Какъв въглехидрат да примаме? Какво му е лошъто на бялото брашно ?
(сладко мразя така че не ме сравнявайте с някакъв ядач на вафли)

Протеинът в диетата не се ли явява един вид стабилизатор ? (ама не на настроението) И така и не можах да проумея що пълнозърнестото брашно е по-скъпо от рафиниравото, като следва да е необработено, за разлика от бялото, което е рафинирано, тост вложен е допълнителен труд.

12.12.17
13:48

казано от Алан Там уин-люн на 12.12.17, 13:38:

И така и не можах да проумея що пълнозърнестото брашно е по-скъпо от рафиниравото, като следва да е необработено, за разлика от бялото, което е рафинирано, тост вложен е допълнителен труд.

Същата мистерия като при кафявата “нерафинирана” захар 🙂 При захарта обясненията ми са две: едното е че е по-”здравословна”, т.е. ще има кой да плаща екстра. Второто е че кафявата захар се прави като на бялата рафинирана ѝ се добави обратно 1% меласа за да получи кафевия си цвят и специфичен вкус. Т.е. има още една операция за да се произведе.

Или като при киселото мляко, в което слагали сухо мляко. Защо слагат полско сухо мляко, което е изсушено, транспортирано, пакетирано и т.н. и после пак го овлажняват вместо да сложат нормално мляко, което е толкова евтино в България, че производителите предпочитат да го изливат вместо да го предават?

Самото рафиниране се извършва чрез много силна химия, която убива много от полезните съставки. За това се препоръчват нерафинираните, по-слабо обработени варианти. Самата обработка излиза по-евтино от примерно студеното пресоване на зехтина, a и се изкарва повече и по-трайна продукция. Та за това е по-евтино.

Btw: Протеина от насекоми вече е реалност - има фирми, които произвеждат.

12.12.17
13:58

казано от Алан Там уин-люн на 12.12.17, 12:49:

А дали някъде из Азията не са се сетили да произвеждат изолат от насекоми? Хлебарките специално са много хранителни.

Оказва се че култивираното целенасочено отглеждане на насекоми за протеин не е много изгодно. Щурците гледани с хранителни и растителни отпадъци или не наддавали достатъчно, или направо умирали в по- голямата си част преди да станат годни за жътва. А тези, които ги хранели със зърно, ставали за протеин, но коефициента им на преобразуване на зърно в протеин бил незначително по- добър от този на пилетата.

12.12.17
14:01

Още един косвен аргумент в посока “щом е здравословно и модерно може да му се вземат повече пари” е че през комунизма (”когато ядяхме истинска храна”) белия хляб беше по- скъп от черния 🙂

Ако искаш да градиш мускули протеина е основата на диетата. За въглехидрати - ориз, картофи и плодовете са ти най-евтиния и качествен източник. Няма лошо да добавиш хляб (бал и всякакъв друг) и паста, но не прекалявай.
Минерали можеш да си набавяш чрез таблетки. Главно магнезия, понеже е дефицитен при повечето хора.

Bart Simpson

12.12.17
14:05

казано от Димо на 12.12.17, 14:01:

Още един косвен аргумент в посока “щом е здравословно и модерно може да му се вземат повече пари” е че през комунизма (”когато ядяхме истинска храна”) белия хляб беше по- скъп от черния

Тук малко боржуазното и селското имат пръст в определяне на цената.

Деян

12.12.17
14:34

казано от Bart Simpson на 12.12.17, 14:05:

Още един косвен аргумент в посока “щом е здравословно и модерно може да му се вземат повече пари” е че през комунизма (”когато ядяхме истинска храна”) белия хляб беше по- скъп от черния

Тук малко боржуазното и селското имат пръст в определяне на цената.

Аз бих добавил, че тогава нямаше черен -поне аз не помня, а типов хляб. Т.е. бял, Добруджа и типов, като последния си бе от типово брашно, нямащо кой знае колко общо с истинските сега черни хлябове, пълнозърнести такива и т.н.

Bart Simpson

12.12.17
14:47

Единия с една черта, другия с две черти отгоре, нали така беше.Като ме пратеха за хляб така ги различавах аз........ехе и половината gone…..по пътя до дома.

12.12.17
15:33

През комунизма не си ял чиста храна - ял си зеленчуци и зърнени отровени с ДДТ.
Не че е модерно да се вземат повече пари за здравословна храна, просто струва повече от 60 ст за кофичка кисело мляко или 50 ст за хлебче за да се произведе с хранителни продукти, а не просто да наподобява храна.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1