Цяло тяло или отделни групи мускули?

18.12.17
22:05

Здравейте! Знам, че сигурно има и други подобни теми на тази, но искам да ви попитам и индивидуално за себе си. Значи аз съм момиче на 15г и от скоро започнах да тренирам вкъщи (без тежести). Всъщност тренирам от около 10 месеца, но прекъсвах често за дълги периоди и пак започвах и от два месеца си тренирам всеки ден цялото тяло (дупе, бедра, прасци, корем и ръце). Ноо преди виждах резултати, а вече сякаш не. Та въпроса ми е- кое е по-добре да се тренира всеки ден цяло тяло или всеки ден отделни мускулни групи?
Моят примерен режим беше този-
Понеделник - Дупе и бедра
Вторник - Ръце и прасци
Сряда - Корем
Четвъртък - Дупе и бедра
Петък- Ръце и прасци
Събота - Корем
Неделя - Кардио
И да кажа, че най-вече искам да наблегна на корем, прасци и дупе или това няма значение!?
Благодаря Ви предварително за всеки отговор! 🙂)

Темата беше редактирана от Iva Yaneva на 18.12.17 22:06.

Здрасти!

Едни и същи ли тренировки правиш за тези 10 месеца? Имам предвид сега да са 1:1 спрямо това, което си правила в началото?

Опиши подробно как точно тренираш.

20.12.17
13:26

Да, почти еднакви са, но вече гледам да разнообразявам, макар че всичко в интернет е подобно. Аз тренирам цяло тяло всеки ден от клипове в YouTube, но когато съм в менструалния си период спирам да правя упражненията за седмица и сякаш ефекта, който съм правила през изминалия месец изчезва или може и така да ми се струва на мен. За ръце правя само лицеви опори колкото мога (обикновено около 2 серии по 15 или 20) и рядко правя една 9 минутна тренировка от клип. За дупе и бедра попринцип клиповете, които гледам са натоварващи и за двете мускулни групи като обикновено това са напъди, клекове, ритници назад (със свит или изпънат крак) и някои други. За корем - 13 серии по 15, като краката са ми свити, а не изпънати. За прасци преди около седмица правех само по 60-70 повдигания на пръсти, но вече започнах и с цял видеоклип около 10 минути. Та как според вас е по-добре- всеки ден да си правя упражнения за цялото тяло или да давам почивка на мускулите си? И далш горе посочения ” тренировъчен режим” е добър или не? 🙂

20.12.17
15:40

казано от Iva Yaneva на 18.12.17, 22:05:

.....Та въпроса ми е- кое е по-добре да се тренира всеки ден цяло тяло или всеки ден отделни мускулни групи?
....

Това е много често поставян въпрос и мненията на специалистите се различават. Най-лесният отговор би бил - и двете, т.е. поне едно многоставно движение, което засяга повече мускулни групи, комбинирано с изолиращо движение*. Това че се тренира цяло тяло не отменя акцента.

Има много изследвания, вкл. такива с използване на електромиография (изследване на електрическата активност на нервите и мускулите), които показват че активацията на мускулните влакна е сравнима при двата типа движения. Разликите обаче са следните:
- кривата на съпротивление е различна, т.е. ако вземем за пример многоставно движение като клек, повечето хора сме различно силни в различните части на движението - по-силни в горната част, по-слаби в долната най-често. Ако го сравниш с разтваряне от сед, там положението е същото - повечето хора са по-силни в пика на движението, преди пълно разтваряне, така че явно е необходим друго движение за да обработиш по-слабата част от веригата;
- тренирвките само с изолиращи движения са по-сложни, изискват разнообразие, честа смяна на упражненията и са по-стресиращи и съответно създават възможност за травми. Освен това напредъка при тях не се отразява на силовите постижения при многоставните (ако не правиш многоставни).

* под изолиращи разбирам главно свободни тежести и кабели, не машини. Повечето машини не позволяват кой знае какви промени в ъгъл и равнина на движение.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1