Клекове с щанга само без тежести лост около 15-20кг.

25.01.18
08:22

Здравейте,ще бъда кратък няма да изпадам в обяснения.
Наскоро с едни познати говорихме за клековете с щанга, според 2-3-ма да се кляка тежко било безсмислено. Според други зависи от състоянието на човек може някой да си кляка само с лоста без тежестите и пак да има резултати. Тъй като не стигнахме до консенсус за себе си стигнах до извода,че дори само с лост краката ми се натоварват както трябва и,че всичко явно е твърде индивидуално но,зависи от много фактори. Та сега към вас да се обърна дори само с един празен лост без тежести може ли да се постигнат резултати не говорим за някакво огромно натоварване.  Преди кляках с около 90 кг. Сега вече това е в история засега.

казано от James 25 на 25.01.18, 08:22:

[...]човек може някой да си кляка само с лоста без тежестите и пак да има резултати. [...]

Това може да е валидно само за човек, който никога не е клякал и краката му не са свиканали на подобен тип натоварване. И това също е до време, разбира се. Още след няколко тренировки, когато съответният човек заучи по-добре техниката на изпълнение ще е необходимо да се добавят тежести.

За човек, който е клякал и има опит, както ти например си клякал с 90 кг, клякането с лост не прави нищо в посока стимулиране на мускулен растеж, въпреки че усещаш натрупването на умора.

За стимулиране на мускулния растеж си трябва (най-вече) механичен натиск/напрежение (mechanical tension), а това се постига с достатъчно висока тренировъчна интензивност и обем.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.01.18 10:40.

казано от James 25 на 25.01.18, 08:22:

Наскоро с едни познати говорихме за клековете с щанга, според 2-3-ма да се кляка тежко било безсмислено. Според други зависи от състоянието на човек може някой да си кляка само с лоста без тежестите и пак да има резултати.

Преди всичко трябва да дефинираме някои неща преди да подхванем разговора.

Кога клякането с щанга като безсмислено? При какви условия? За какви цели? Или по принцип във всички случаи?

Какви резултати се търсят чрез това упражнение?

Какви резултати искаш да постигнеш, та умуваш дали празен лост ще свърщи работа?

26.01.18
04:01

Отдавна съм спрял с големите  тежести поради здравословни причини разбира се. Имам си малък проблем с щитовидната жлеза хиперактивна е. Което ще рече големите  натоварвания са ми напълно забранени  макар и при нормални хормони.  Което ще рече мога само с леки натоварвания да тренирам килограми от рода на 30-40 ми е забранено. Това е дано съм бил достатъчно обективен.

казано от James 25 на 26.01.18, 04:01:

Това вече е съвсем различен въпрос от първия. 🙂

В твоя случай, щом имаш здравословен проблем, тренировките следва да са съобразени с него, както и ти правиш в случая.

Доколкото намирам информация, по принцип хипертироидизмът така или иначе не позволява много интензивни тренировки при повечето хора, така че в случая не е само до нежелание, а и до неможене. Отделно си има и рисковете, които доколкото разбирам се крият главно в по-висок пулс и натоварване на сърцето.

Това, за което си заслужава да се спомене в случая, е мета-анализът на Шонфелд и екип от миналата година, който моментално се превърна в крайъгълен камък в научната литература.

Накратко, анализът прави сравнение доколко съпоставими са резултатите при тренировки с интезивност >60% 1RM и такива с <60% 1RM. Като съвсем грубо, наборът изследвания с интензивност под 60% 1RM използват някъде около 30-40% или 20-30 RM.

Резултатите са доста интересни. Когато стане въпрос за увеличаване на силата (1 RM, изометрична и изотонична), данните определено са в полза на тренировките с по-висока интензивност. При начинаещи разликата е малка, но при хора с повече опит определено е нужно да вдигаш по-тежко, за да ставаш по-силен.

От друга страна обаче, хипертрофията е съвсем близка и не се влияе от използваната тежест, като тук има няколко условия:
- ако се използва ниска интензивност, трябва да упражнението да се изпълнява до отказ
- 30-40% интензивност (с някои изключения) е далеч по-висока от изпълнение със собствено тегло или клек с лост както в твоя пример от първото мнение.

С други думи, в твоя случай, ще трябва да се примириш, че силата ти няма да нарастне значително, щом не тренираш с висока интензивност, но пък можеш да постигнеш добър мускулен растеж и с по-ниска интензивност, стига да изпълняваш упражненията до отказ.

Трябва обаче да се вземе под внимание фактът, че макар интензивност 80-90% 1RM @8-9 RPE да е далеч по-натоварваща от постигане на отказ при 20 RM, второто не бива да се подценява като натоварване. Който е изпълявал клек в 20 повторения или тяга във високи повторения знае как накрая си на границата да си изплюеш белите дробове.

В крайна сметка, моят съвет е да помислиш за конструкцията на такива тренировки, които включват по-изолиращи упражнения и изпълнението на 20-25 повторения до отказ не те кара да изплезиш език.

Но се консултирай за това и с лекар.

30.01.18
11:13

Незнам дали ще ти е от помощ моето мнение, но съдейки по себе си може да постигнеш прилични резултати и с леки тежести. На ден клякам/тяга с изправени крака около 1000-1500 пъти с тежест между 2 и 7кг, работата ми го изисква. Едва ли ще почнеш да тренираш с такъв обем, но нищо не ти пречи да тренираш крака всеки ден макар и с леки кг.

Мнението беше редактирано от DannyBoy на 30.01.18 11:16.

13.02.18
16:51

Всеки човек според мен е различен, аз преди кляках с 180кг правех 3 ки, 150 8 ци, и краката ми бяха на щеки и не ги усещах грам при самата тренировка, от години насам понеже съм към 30 те започнах да ги тренирам по друг начин...
Напади малко по тежки с щангата 5-6 серии
Преден клек с 30-40 килограма до отказ
От 61см бедро в момента е 69см, при самата тренировка със по леки тежести усещам как работят краката и сега например в дънките са ми тясни на бедрата, това ми беше мечта, понеже талята ми е 98см генетично съм ендоморф. от тежкия клек при мен само гърба ме болеше и не можех да стоя прав, но всеки си е различен

14.02.18
05:21

Да дори и с лека в приличен брой повторения се постига нещо бавно,но славно както се казва. И аз имам прогрес вече не е голям ,но за мен е нещо. Все пак всеки тренира според това как се чувства. Поздрави

Мнението беше редактирано от James 25 на 14.02.18 05:22.

14.02.18
09:42

казано от Filip Filipov на 13.02.18, 16:51:

от тежкия клек при мен само гърба ме болеше и не можех да стоя прав, но всеки си е различен

Аха и мен така ме болеше...щот кляках като кривундел,а после и се счупих..пак от това.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1