27.02.18
10:56
Здравейте,
Задавайки този адрес в google, излизат предимно отговори, как да запазиш зеленчуците, свежи за няколко дни в хладилника.
Въпроса ми, обаче е друг. Идеята ми е да приготвя салата вечерта преди лягане (да речем маруля, че нещо тия модерни айсберги ми втръснаха) и така да я съхраня, че до следващия ден на обяд, да не е изсъхнала...
Някакъв съвет?
Поздрави!
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимПросто не слагай сол и оцет от вечерта...подправяй непосредствено преди употреба.
27.02.18
11:22
#2
И ако режеш заленчуците с керамичен нож също се запазват повече време. Поне така четох някъде си, може и да не е съвсем вярно.
казано от Стойко Колев на 27.02.18, 11:22:
И ако режеш заленчуците с керамичен нож също се запазват повече време. Поне така четох някъде си, може и да не е съвсем вярно.
Разбира се...,че не е вярно.
27.02.18
12:14
#4
Не режи листните зеленчуци с нож, а ги късай, по този начин не убиваш клетките покрая, а ги разделяш една от друга и не потъмняват.
Също е добре да покриваш с навлажнена- не мокра- кухненска хартия или лека кърпа.
27.02.18
12:14
#5
След като се нареже салата в купа се завива с фолио за свежо съхранение.
27.02.18
12:17
#6
И всичката влага от зеленчука, който е под фолиото започва да се кондензира и бааааавничко да готви зеленчука.......и на сутринта имаш приятна каша от марула.
Благодаря!
Ще пробвам без подправки. Като се замисля, дали ще режа салатата или ще я накъсам, ще изглежда по един и същи начин (толкова си мога) хаха.
Мислих и аз варианта с кухненското фолио, ама...
казано от Bart Simpson на 27.02.18, 12:14:
Не режи листните зеленчуци с нож, а ги късай, по този начин не убиваш клетките покрая, а ги разделяш една от друга и не потъмняват.
Кажи честно)))))))))))))
27.02.18
13:34
#9
Абсолютно, когато разрязваш листа, пресичаш линия през клетките и заради това потъмняват по краищата, а когато ги късаш ги разделяш една от друга и не ги убиваш моментално и така се удължава живота на заготовката.
Ако искаш опитай.
27.02.18
13:34
#10
.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.18 13:35.
27.02.18
13:38
#12
Хахахаха, това е причината, всичките окисления от метала са ала бала.
27.02.18
13:39
#13
Сега трябва да си зададем етичния въпрос - при кой от двата метода марулите страдат по-малко 😄
27.02.18
13:40
#14
Барт, а не е ли само от нарушаването на тъканта, а? За един преател питам.
казано от Bart Simpson на 27.02.18, 13:38:
Хахахаха, това е причината, всичките окисления от метала са ала бала.
Много ясно,то метала може да се окисли...а не зеленчука!!!
Не съм си и помислял,че се окисляват под въздействие на оксаловата киселина,на калиевия тетраоксалат ...или неразтворимия калциев оксалат?!
казано от James Hinks на 27.02.18, 13:40:
Барт, а не е ли само от нарушаването на тъканта, а? За един преател питам.
Ти не я нарушаваш)))),разделяш я!
Мнението беше редактирано от nervak на 27.02.18 13:49.
27.02.18
13:58
#16
казано от James Hinks на 27.02.18, 13:40:
Барт, а не е ли само от нарушаването на тъканта, а? За един преател питам.
Зависи как я нарушаваш, убиваш ли клетките покрая или ги рсзделяш и оставяш функциониращи още едно определено време.
Ако не ми вярвайте, запитайте се защо потъмнява нарязаната маруля само по краищата първо.
А относно тоталния скептицизъм и от двама ви- просто опитайте.
Едит:
Отивам да накъсам един цезър, че бабата каца след малко и носи смокиньова.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.18 14:05.
27.02.18
14:36
#17
При някои салати, когато ги режеш се отделят капчици бял сок, както при минзухара.
А когато ги късаш го няма.
Напрао ги убивам! Късаааам...
А хляба като го чупя вместо да го режа пак ли се запазва повече?
Също така ако си късам пържолата, а не я режа, то тя по-сочна ли ще е, или по-суха?
За един прЕател питам.
И вечният спор: краставицата в таратора нарязана или настъргана?
27.02.18
14:58
#19
Нарязана задължително 😉, всичко друго е шегичка.
Кой кво иска и както си иска да го готви.
Ама само аз от тук храня семейство с това.
Така че, когато Джеимс каже да клякаш-клякаш, аз като ти кажа да я късаш-късаш.
😉
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.18 15:01.
27.02.18
15:05
#20
Ний па седим гладни вкъщи, никой не готви 😄
Барт, биология и химия могат да ти обяснят много неща, няма какво да спорим.
27.02.18
15:06
#21
А ние па рахитични и криви.
Няма какво да ми обясняват.
Колко салата ми е минала през ръцете за 17 години, не знам ти толкова щанги вдигал ли си.
😉
казано от Bart Simpson на 27.02.18, 14:58:
Така че, когато Джеимс каже да клякаш-клякаш, аз като ти кажа да я късаш-късаш.
😉
Малко избързваш...със сравненията.
А това със салата има друго обяснение далеч не на клетъчно ниво-нарежи я така едро ,както я късаш,пък после пак да си говорим за клетъчна хирургия.
27.02.18
15:10
#23
Вероятно колкото и на мен литература по Биология и Химия...Няма да го разбереш, безсмислено е да спорим. Има си обяснение, но съвсем не е в запазването целостта на клетките. това е поредната градска легенда. Или готварска легенда.
Все едно да ти кажа, че еднакви като размери разкъсна и порезна рани, ще зараснат еднакво бързо при абсолютно еднакви други условия.
27.02.18
15:14
#24
Така, не сравнявайте жовешко тяло с лист маруля, че само си противоречите.
Понеже имам още малко време преди да тръгна към летището ви направих схеми да видите къде е ключа от спора и чао от мен, че северняка иде, а ракията още е на летището хахахха.
Ай със здраве.
Ей и само с добри чувства, нали, весело да е.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.18 15:16.
27.02.18
15:17
#26
Аз да питам атома разделяте ли го с голи ръце?
27.02.18
15:20
#27
Листът от ляво е скъсан, а този отдясно срязан, оставям ги в еднакви условия, щом се върна ще ги снимам отново, еднакво по размер са нали?
Понеже магданоза е по стабилен от марулята може и за утре сутрин да остане,ок?
И тогава говорим пак.
Едит:
Имал съм и спанак.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.18 15:50.
27.02.18
15:53
#28
Хубаво, че има и такива теми да разведряват обстановката във форума от време на време! Когато режем на по-ситно се увеличава площа на материала, с която той контактува с въздуха и така той изсъхва по-бързо. Ако нарежеш един домат на 2 той ще изсъхне по-бавно от домат нарязан на 4ри... При контакт с металният нож настъпват и химични промени в салатата, но те са единствено по-повърхноста на продукта.
С две думи салатата ви губи своят свеж вид заради изсъхването, най-добре е да се съхранява във влажна среда при ниска температура, ако няма такава и фолиото ще свърши работа. А най-добрият вариант естествено е да режеш марулята непосредствено преди да приготвиш салатата!
казано от Joe Musashi на 27.02.18, 15:17:
Аз да питам атома разделяте ли го с голи ръце?
Скоро!
Значи ако нарежа салатата и нарежа и клетките, то следва после да мога да залепя спанак за маруля и клетките да фузионират. Това ли е модерната “фюжън” кухня?
27.02.18
17:55
#30
Не, не следва това, ама вообще даже.
Досега аз съм единствения, който защитава мнение с причина и обяснение, всичко друго, което прочетох е-не е така.
И няколко безвкусни подигравки.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.18 18:06.
казано от Bart Simpson на 27.02.18, 17:55:
Не, не следва това, ама вообще даже.
Досега аз съм единствения, който защитава мнение с причина и обяснение, всичко друго, което прочетох е-не е така.
И няколко безвкусни подигравки.
То едно обяснение... От науката Биономия, която за биологията е като Астрлогията за Астрономията. Същите обяснения ги дават за паметта на водата...
А доматите, зелето, краставицата, репичките и тях ли ги късаш?
При късане какъв % от късането е реално късане само и изключително на междуклетъчна тъкан и какъв % нарушава целостта на клетката?
02.03.18
02:18
#32
Айде уа, майни и столичани и други критици, кажете тогава защо само по ръба.
Ми, извънземния, че не мога а ти запомня името.
Като си такъв учен ще знаеш, според мен де, че връзката между клетките е много по- слаба от целостта на клетката.
И за хора, като теб, със силна терминология, но слаб усет за силите ще дам пример, макар и условен:
За кое е нужна по малко енергия, да разделиш атом, на съставните му части или мулекула?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 02.03.18 03:33.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече