Триптофан

Здравейте, въпроса ми е кратък всеки протеин ли съдържа  триптофан?

Предполагам питаш за хранителните добавки.

Да, общо взето всички съдържат, но дозата може да се различава малко според различните производители и различните типове протеин, така че като търсиш, ще трябва да гледаш изрично дали е обявен аминокиселинният профил на продукта.

Като цяло тези от животински произход би следвало да са с най-много триптофан за всеки грам протеин. От растителните, конопеният и граховият би трябвало да са с най-ниски количества.

Здравей, аз съм с паническо разтройство и се престраших да тръгна пак на фитнес, защото бях качил доста килограми.И искам да започна да пия протеин, но съща приемам и антидепресанти (золофт) и на листовката пише, че не е добре да се приема аминокиселината триптофан по време на лечението.Дали е добре да пия протеин или не.
Благодаря за отговорите!
Поздрави 🙂

Мнението беше редактирано от Божидар Бояджиев на 11.06.18 12:26.

Препоръката на медикамента е такава, тъй като голяма част от андидепресантите, включително и Золофт, са от групата селективни инхибитори на серотонина (SSRIs). Една от основните цели на този тип медикаменти е да поддържат по-високи нива на хормона серотонин в мозъка, като серотонинът е хормонът, който ни кара да се чувстваме добре, щастливи, удовлетворени.

От друга страна, аминокиселината триптофан е основната такава, която организмът използва в пътя за синтезиране на серотонин.

Съответно, при комбинация на тези две неща, както и примерно приемът на други хранителни добавки, които подпомагат нивата на серотонин, има риск от “предозиране”.

За съжаление обаче, нямам знанията за това дали и какви препоръки се следват за приема на протеин при прием на SSRIs.

За това е по-добре да се консултираш с лекар, но според мен е логично, да няма проблем с прием на стандартни нива на протеин, които са необходими за оптималното здравословно състояние на организма така или иначе. И ако си набавяш протеин чрез качествени хранителни източници, няма как да избегнеш приема на триптофан така или иначе.

Триптофанът също е от категорията на есенциалните аминокиселини. Т.е. тя задължително трябва да се набавя чрез храната, тъй като организмът не може да произвежда сам. Ограничаването и определено не е здравословно.

Моят съвет е, на този етап първо да хвърлиш един добър преглед на самото си хранене и дали чрез храната успяваш да си набавиш здравословни и достатъчни за спортисти количества протеин, от порядъка на 1.3 г протеин за всеки телесен килограм. По принцип препоръките за спортисти са малко по-високи (~1.6/г/кг), но за това може да се консултираш с лекар допълнително, специално за твоето състояние.

Ако успяваш да си набавяш чрез храната, като добавка протеин не ти е необходим. Ако не успяваш и смяташ, че поради една или друга причина няма да можеш да промениш това чрез храната, може да добавиш доза протеин като хранителна добавка, колкото да запълни липсите в храненето.

То така или иначе на този принцип се приема протеин като добавка, просто в твоя случай трябва да напаснеш количествата от храната и евентуално от добавките, според това дали има някакви специфични ограничения при прием на SSRIs.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1