Трудно връщане обратно в спорта...

29.07.18
18:56

Здравейте.

На 28 години съм. Преди години винаги спортувах, различни спортове, бях пълен с енергия и т.н., бивш плувец с добро телосложение, така да го кажем. От 3 години съм в IT средите и имам сериозен проблем. Нямам никаква енергия, мързи ме за всичко, нямам настроение вече, задъхвам се от една разходка, преди над 80 кила трудно ставах и то с добавки (висок съм 1,87), вече съм 90 с корем. Ям гадна храна. Пия алкохол (2-3 пъти в седмица и то бира). Не пуша, тук таме наргиле. Кръвното почва да се обажда от стреса, тук таме сърцебиене от нерви и какво ли още не, а никога съм нямал проблем с тези неща. Миналата година бях на изследвания и всичко ми е перфектно.
Предполагам всичко това, от застоял живот, без движение, спорт и всички други джънкове около мен. Ям, колата, офиса-после пак колата и вкъщи или с приятели на бира.
МОЛЯ ЗА ПОМОЩ, да ми дадете съвет или напътствия как да се върна във фитнеса, в спорта, лека по лека, какво да огранича, какво да правя, какво да ям, какво не и т.н.? Как да се настроя психически. Знам, че от мен зависи, но от 3 години този живот, адски трудно ми е да променя това и дори не знам какво да правя, щомдо форума стигнах за помощ .....
Тук таме откачам и отивам да тичам, но от толкова липса на движение, то ми става лошо, вместо обратното.
Искам да се чувствам добре и физически и психически, искам да сваля поне 5-6 кила. Знам, че тук има компетентни лица, или по скоро хора минали по този път. Не се чувствам ок, нито физика, нито психика, моля за напътствия, съвети и дори мотивация.

БЛАГОДАРЯ предварително.

Темата беше редактирана от Khamul на 29.07.18 19:03.

29.07.18
21:24

Яяяяяяя... Братле, мързи те и това е.

Аз от 5 години съм в ИТ сферата (automation developer), а тренирам от 10 години. Мазен съм, но се чувствам добре в кожата си - 120+ кила съм.

Откакто работя в офис се чувствам прекрасно - по цял ден съм физически отпочинал, хапвам добре (е има и джънк, разбира се).

Я се замисли, ако си общак на строежа? Вечер дали ще имаш енергия за фитнес?

И да - тази работа застоява начина на живот - но това трябва да ти е стимула!!!
Цял ден в кодене  и вечерта съм психически смазан (не се оплаквам, това не е лошо), НО идва тънкия момент в който се чувстваш и физически изморен. Мозъка понякога не разграничава и умората е цялостна. Имаш енергията да смажеш железата след работния ден в офиса - още по-якото е, че тренирането (натоварвайки се физически) отпочива мозъчния медиатор много по-ефикасно.

Изобщо някой колега като почне да ми мрънка по темата, че води застоял начин на живот и няма време за спорт го правя на 2 стотинки 🙂 🙂

Точно с такъв тип работа, можеш да си много активен в спортно отношение - нямам предвид само фитнес - всичко е ОК, ако те кефи... футбол, баскет, волейбол, колело, бокс, лостове, тичане, фитнес... дори 30 мин пеша до вкъщи или разходка...

Утре след работа се надъхай и ще стане 🙂

П.С. Надъхах колегите и си купихме комбиниран лост + успоредка в офиса и е много яко, може и вие да се организирате.

29.07.18
23:52

Ако отивам на война ще предпочета армия от бачкери, пред офисни билдъри.

30.07.18
09:33

Ама не отиваш на война, успокой се.

30.07.18
09:53

Понеже питаш за хора, които са минали по тоя път, аз съм един от тях. Даже, да не стане надпревара кой от колко по-кофти позиция е тръгнал, но ще кажа че ти поне си тренирал преди време и дори и сега не си много затлъстял, а и си по- млад от мен, жена и деца не споменаваш - т.е. нямаш семейни ангажименти. Аз не бях тренирал никога никакъв спорт през живота си, бях стигнал 115+ кг на 1.75 м и имам хубава жена и 3 деца на които да обръщам внимание, доскоро работех шеф на отдел в голяма корпорация и 14-часовите работни дни с много стрес не бяха редки и изолирани случаи. Щом аз го направих, ще можеш и ти 🙂

Как го направих? Комплекс от много неща и изобщо не е било лесно, но ще спомена няколкото основни според мен неща.

Първо тръгнах на фитнес. Нито знаех какво се прави, нито как, но си наложих да ходя - през ден, всеки ден, прибирам се скапан от работа, чудя се как да изклинча - не ме интересува - отивай във фитнеса, ако ще само да си облечеш екипчето и да погледаш мацките как подскачат по йога пентс. След 2 месеца вече ми беше станало част от ежедневието и си го търсех като сериозен навик. Мирослав добре е казал че физическото натоварване действа отлично срещу стреса от работата. Понаправих някоя мръвка и изглеждах по- як, но шкембетата и бузите си стояха.

Следваща стъпка е да си броиш и смяташ калориите за да знаеш че си в калориен дефицит за да отслабваш. Има много начини да го постигнеш, но според мен най- лесния е да си инсталираш едно приложение - MyFitnessPal и да си въвеждаш храната там. Теглиш всичко, което ядеш и пишеш честно. Иначе няма голям смисъл.

После вече се запалих и по други спортове със социален елемент - бягане, бокс, създаване на социален кръг във фитнеса. Плати си фитнеса за цяла година - така няма да се чудиш дали парите за следващия месец ти позволяват тоя разход, и дали да не си го спестиш. Отделно като знаеш че си го платил, ще ти е тъпо да не ходиш. Обгради се с хора, които спортуват и за които добрата фигура има значение. Ако не успееш да привлечеш сегашния си социален кръг да спортувате заедно, дистанцирай се от тях. Няма как да влезеш във форма, ако 3 пъти в седмицата се наливаш с бира и се тъпчеш с мазни мезета. То е порочен кръг - хем калориите са много, хем волята като пиеш заминава, хем на другия ден си махмурлия и се чувстваш като болно прасе и изобщо не ти е до броене на калории и спортуване и така...

Избери си фитнес, където ти е приятно и удобно да ходиш. За мен мотивацията и достъпността при спорта са основното.

Качвам ти и бонус едно мотивационно колажче което съм правил на прогреса ми за 1 година. 😄

Успех от мен.

30.07.18
10:29

казано от Мирослав на 30.07.18, 09:33:

Никога не се знае. Скоро коментирахме в ОФИСА какво ще стане, ако руската или турската армия влязат в България и спонтанният отговор на колегите беше, че ще бягат.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 30.07.18 10:34.

30.07.18
10:53

казано от Brown Bomber на 30.07.18, 10:29:

казано от Мирослав на 30.07.18, 09:33:

Никога не се знае. Скоро коментирахме в ОФИСА какво ще стане, ако руската или турската армия влязат в България и спонтанният отговор на колегите беше, че ще бягат.

Уви, и аз съм чувал същия отговор. Страхливци винаги и навсякъде има, но поразителното за мен беше че не се срамуваха от това и го смятаха за най- нормалната реакция и всичко друго за тях беше искрен и пълен абсурд.

Имаше едно проучване в кои държави колко процента от населението биха се били за  родината си ако се наложи. Тъжно, но България беше към дъното с 25% . Ако е някакво успокоение, имаше и доста по- зле от нас - Германия, Италия, Франция. Най- зле бяха японците с 11% 😄

Не можах да си направя някакви заключения от данните, освен че мюсюлманите са по- патриотични и че готовността да се бият за родината си донякъде зависи от икономическото състояние и качеството на живот - по-богатите не им се иска да се бият, докато в дупки като Афганистан са супер патриоти. Но има и изключения - като например живеещите охолно финландци не им отстъпват.

30.07.18
11:27

Какво попита човека... какво му писахме... и от сутринта (без извинение) ракиениети патриоти скочиха - защо е този спам, в който и аз съм въвлечен.... Пита пича как да се надъха, че го мързи, тука обърнахме темата на война...

Тцтцтц... от 2009 насам забравям за този форум, връщам се за малко и всеки път съм искрено разочарован защо си губя времето тука... то по-добре фейсбук да си направя, все нещо по-смислено ще прочета там....

Деян

30.07.18
11:32

.

Мнението беше редактирано от Деян на 30.07.18 12:18.

30.07.18
11:39

Кое не му казахме на ОП-а? В 2 дълги мнения и ти и аз му отговорихме по темата. Мнения “закво си губа времето тука” по- конструктивни ли са? 🙂

30.07.18
11:42

казано от Мирослав на 30.07.18, 11:27:

Какво попита човека... какво му писахме... и от сутринта (без извинение) ракиениети патриоти скочиха - защо е този спам, в който и аз съм въвлечен.... Пита пича как да се надъха, че го мързи, тука обърнахме темата на война...

Тцтцтц... от 2009 насам забравям за този форум, връщам се за малко и всеки път съм искрено разочарован защо си губя времето тука... то по-добре фейсбук да си направя, все нещо по-смислено ще прочета там....

Тц тц тц... искаш да помогнеш на колега с тежък проблем, а ние разводнихме темата. Със заучените си евтини лафчета ще си вървежен във Фейсбук.

30.07.18
11:43

Всичко след тези 2 мнения е пълен абсурд... Айде със здраве няма да се занимавам повече...

А на кафевия бомбаджия, успех във войната, нищо че ако застанеш пред мен на живо дори няма да смееш да ме погледнеш в очите, но тука защитен от LAN кабела си скачаш с мнение, което е светлинни години извън темата, че ще правиш армия от общаци...

Живи и здрави...

30.07.18
12:06

Велик мъжага 120кг, ще умра от страх и няма да посмея да те погледна в очите.
Уважам хора със самочувствие, но дръж се малко и уважавай останалите, защото грешиш и не съм по ракията, още повече рано сутринта.

30.07.18
12:16

Пичове, всичко наред ли е? Дори не разбрах от къде започна този спор. Аз какво питам, вие за война говорите !? Моля на модератор да изчисти мненията. И благодаря на колегите отговорили на проблема ми, ще се радвам и на други мнения и съвети.

30.07.18
13:12

казано от Димо на 30.07.18, 10:53:

Имаше едно проучване в кои държави колко процента от населението биха се били за  родината си ако се наложи. Тъжно, но България беше към дъното с 25% . Ако е някакво успокоение, имаше и доста по- зле от нас - Германия, Италия, Франция. Най- зле бяха японците с 11% 😄

Изглежда това много зависи от историческия опит на народите - споменатите държави (включително нашата) са имали доста лош опит от войни и следващите поколения не желаят това да се повтаря.

30.07.18
13:37

казано от Орлин Атанасов на 30.07.18, 13:30:

Изглежда това много зависи от историческия опит на народите - споменатите държави (включително нашата) са имали доста лош опит от войни и следващите поколения не желаят това да се повтаря.

Следващите поколения, освен че нямат топки, си нямат понятие и от историята.

30.07.18
15:23

казано от Орлин Атанасов на 30.07.18, 13:30:

Индивидуално е според мен и не може да се каже че лошия исторически опит е определящ. Виетнам имат лош опит с войните, още си носят белезите, но са от най- патриотичните. Докато Холандия и Швейцария кога последно са воювали? Но са от най- невойнствените.

Модератор да извади в отделна тема ако прецени несвързаните с отслабването мнения.

Мнението беше редактирано от Димо на 30.07.18 15:24.

30.07.18
15:39

казано от Димо на 30.07.18, 15:23:

и Швейцария кога последно са воювали? Но са от най- невойнствените.

Тези пък баш са от най-войнствените.

30.07.18
15:43

Според това проучване не са. Ясно че всеки мъж служи и до живот си държи автомата вкъщи, ясно че си имат собствено мнение за всичко и не се съобразяват с никого - дали да забранят джамиите или макдоналдс, но поне според това проучване не са чак толкова жертвоготовни.

30.07.18
15:52

Ами авторите на проучването да пробват та... на 7-8 милиона държава имат възможност да мобилизират 1,2 милиона за два дни. Хич не са военолюбци.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.07.18 15:55.

Деян

30.07.18
16:00

Е то възможността да се организираш не знам дали има общо със субективното усещане, касаещо желание за воюване. Най-присъщо такова ми се види у арабските народи, както и настройката на японците /изключвам бруталните им зверства/ през ВСВ. Демек не защото някой ти казва, а самият ти вътрешно имаш желание да влезеш в казана-в главата ти се въртят мисли: “Господи, благодаря за върховната чест която ми е указана, да дам живота си убивайки враг и защитавайки каузата и родината си”. И да влезеш в боя с ярост и неустоимо желание да пориш врага без никаква милост, без въобще да ти пука какво ще стане с теб! И наистана да мислиш и чувстваш така нещата.

Мнението беше редактирано от Деян на 30.07.18 16:06.

30.07.18
17:26

Изкушавам се да се включа в темата за войната, но ще устоя този път. 🙂

За сметка на това ще отговоря на автора на темата. Минал съм точно по същия път. Това, което описваш, е прекият път към обездвижен, нездравословен живот, в който се чувстваш неудовлетворен на всяка крачка и в крайна сметка стигаш до ясно изразена депресия.
Няма лесен начин да излезеш от порочния кръг. Единственото, което мога да ти предложа, е да си наложиш сам дисциплина. Спортът, особено силовият, помага изключително много за справяне с първите симптоми на депресията. В началото ще ходиш насила, а след време сам ще установиш, че пропуснеш ли тренировка, ще ти липсва и няма да можеш да спиш спокойно.
Другият ми съвет е да решаваш проблемите един по един. Първо започни с тренировките, след време, когато ти стане по-лесно, помисли за храната и така нататък. Ако се заемеш с всичко наведнъж, провалът и обезверяването са ти гарантирани.

Успех!

30.07.18
18:57

Аз съм съгласен с Боби, дисциплината и подреденоста, недей залита на много неща в началото. Хвани си зала и тежести или собствено тегло и давай. Може да се пробваш и с някой спорт особено ако те запали, ще ти е по лесно, но и за по натам най-важна е дисциплината. Всичко си зависи от теб. Сега даже тази възраст е перфектна за промяна, защото ако не я направиш, просто с времето ще получих проблеми със сърдечно съдовата система, хапчета и много проблеми, да не те плаша повече, но е задължително, а не въпрос на мотивация 🙂

Деян

30.07.18
19:19

казано от kaloyan на 30.07.18, 18:57:

Сега даже тази възраст е перфектна за промяна, защото ако не я направиш, просто с времето ще получих проблеми със сърдечно съдовата система, хапчета и много проблеми, да не те плаша повече, но е задължително, а не въпрос на мотивация 🙂

+1….....ял дървото лично-от активно спортуващ, до спрял със спорта, клечане на бюро, тютюн и пиячка, и резултата не закъсня-рецептурна книжка от НЗОК за лекарства за хипертония на 28-30 г. възраст.
Даже забелязвам, че хора които нищо не са спортували по им понася този начин на живот, сравнено със занимавали се със спорт, заеб@ли го и са се закотвили пред компа по 8-10 часа на ден.

Мнението беше редактирано от Деян на 30.07.18 19:20.

30.07.18
21:12

То реално трябва да сваля 4 кила за да съм си на килата. Да хапвам по здравословно и дори да не е тежести, да се движа. Тичане, кардио, ходене, кръгови. Предполагам направя ли си такъв режим всичко ще си дойде на мястото...
1.87см.
90 кила
Трябва да сваля към 5 килограма, поне така мисля. Реално не съм дебел никак даже. Просто имам корем от тия джънкове и бири....
Ще формирам режим, споменат по горе. Първоначално по лек и така ще продължа занапред...

31.07.18
10:30

Според мен ако внезапно се засилиш, ограничиш всичко и тн. много бързо ще се предадеш.
Давай постепенно. Например ако на ден изпиваш по 2 бири и изяждаш по 2 дюнера, то следващата седмица просто намали количеството, но не спирай внезапно. Постепенно намаляш вредната храна и напитки с полезни такива.
Същото и със спорта. Много хора обречени за промяна, започват внезапно с 5 тренировки седмично- силови, кардио, изтощителни сесии, и след две седмици се отказват.
Ако ще ходиш на фитнес, в първо време 2-3 леки тренировки седмично ще са добре.
Ако работното ти място не е далеч, опитай се да ходиш пеша до там, или с колело. През свободното си време също гледай да се движиш повече- вървене пеша, каране на колело, ходене на планина.
Един приятел започна да ходи на народни танци, започна да спазва и НВД. В рамките на няколко месеца свали доста килограми, стегна се, изправи си стойката и спря да се задъхва на всеки баир.
Мисълта ми е, че не всичко е фитнес и щанги, има много най- различни спортове. Просто трябва да си създадеш навици и да си активен.

Carbohydrate

31.07.18
10:58

казано от Cvetun на 29.07.18, 18:56:

Здравейте.

Не се чувствам ок, нито физика, нито психика, моля за напътствия, съвети и дори мотивация.

БЛАГОДАРЯ предварително.

Трябва ти мотивация. Освен теб самият, никой няма да ти помогне. И съвети за трениране не ти трябват. Трябва да преосмислиш живота си и какво искаш. Винаги има време за всичко, важно е да структурираш всичко и да се определиш с приоритети. Ще трябва нещо да ограничиш, за да намериш място за това смое желание. Огледай от страни ежедневие си....
Приобразяването започва с желанието, което ти се появи. Значи, вече си с една стъпка напред, към желанието си. Та, върви с малки стъпки и се надъхвай сам. Не гони крайната цел, а се средоточи имено на тези малки стъпчици 🙂. Получавай удоволствие от това, което правиш......Мисля, че системата на Цацулин ще ти помогне)....на кратко, прави всичко тогава, когато ти харесва, когато имаш минутка, когато просто ти се появи желание и т.н. не си прави схеми и големи планове, обещание)))......и накрая, без да подозираш, ще видиш как вече ще отделяш повече време и ще имаш желание, ще търсиш сам това))....

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1