Калций от яйца

05.03.19
17:32

Здравейте!
Има ли някъде информация доколко калцият се усвоява от сварени яйца?
Доколкото знам на човек му трябват усвоен 300-400 мг на ден.
Мисля да ям по 600 грама яйца на ден.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

05.03.19
18:46

казано от Петьо на 05.03.19, 17:32:

доколко калцият се усвоява от сварени яйца?

Зависи...дали ги ядеш с черупките, или без. 😄

Bart Simpson

05.03.19
19:33

На димас баба му-Мими ги е давала на кокошките черупките.

06.03.19
18:27

От жълтъците,не от черупките.
😄

06.03.19
20:32

За по-сигурно ги яж с картоните.

06.03.19
21:38

За по сигурно ги закръгли направо на 1 кг яйца. Но не ги яж с черупките и картона. Може ако искаш да ги хапваш с черупките и кутията, обаче тогава 600 гр. ще са много.

07.03.19
00:24

Те са домашни и няма картон 😄

300-400 мг калций на ден са препоръките за деца на възраст между 7 и 12 месеца. За всички хора над 4 годишна възраст препоръките са около 1000-1200 мг (усвоен) калций на ден.

Освен ако нямаш алергия към млечните, не виждам причина да избираш един от най-бедните източници на калций.

Макар да не съм попадал на такава информация за яйцата, колко точно се усвоява дадено хранително вещество може да варира значително при различните хора. Фактори като здравословно състояние, нива на различни хранителни вещества в организма и консумирана храна могат да влияят значително.

При калцият например е важно какви са нивата на витамин Д в организма, включително дали калцият се приема успоредно с витамин Д. Наличието на оптимални нива на витамин Д в кръвта и успоредният прием на калций и витамин Д подобряват усвояването на калция.

За други вещества е важно и какви нива се поддържат в организма и те служат като регулатор на усвояването в червата и изхвърлянето чрез урината и фекалиите. Например, при дефицит на желязо организмът увеличава усвояването му в червата.

07.03.19
10:14

Проблемът е,че млякото винаги ми дразни стомаха,а от сирене и кисело мляко все ме боли стомаха.
За витамин Д редовно консумирам риба.

Мнението беше редактирано от Петьо на 07.03.19 10:15.

Някои растителни храни също са богати на калций (спанак, бадеми, чия, ленено семе), но ако трябва да разчиташ само на тях, трябва да се приемат в непрактично големи количества.

Вероятно имаш сериозна лактозна непоносимост, щом изпитваш дискомфорт от повечето млечни. Може да опиташ да закупиш ензима лактаза като хранителна добавка, който да приемаш с храненията богати на млечни храни и да видиш дали ще има подобрение.

Другият вариант е да закупиш калций като хранителна добавка. Направи си една груба сметка колко успяваш да си набавяш чрез храната през повечето дни и съответно добавяш количеството, което не успяваш да си набавиш като добавка.

Преди да се спреш на калций като добавка обаче, по-добре опитай с ензима като добавка, тъй като в първия случай си набавяш само калций, а във втория извличаш и редица други полезни вещества от млечните.

07.03.19
12:05

казано от Тихомир Велев на 07.03.19, 11:30:

Някои растителни храни също са богати на калций (спанак, бадеми, чия, ленено семе), но ако трябва да разчиташ само на тях, трябва да се приемат в непрактично големи количества.

Вероятно имаш сериозна лактозна непоносимост, щом изпитваш дискомфорт от повечето млечни. Може да опиташ да закупиш ензима лактаза като хранителна добавка, който да приемаш с храненията богати на млечни храни и да видиш дали ще има подобрение.

Другият вариант е да закупиш калций като хранителна добавка. Направи си една груба сметка колко успяваш да си набавяш чрез храната през повечето дни и съответно добавяш количеството, което не успяваш да си набавиш като добавка.

Преди да се спреш на калций като добавка обаче, по-добре опитай с ензима като добавка, тъй като в първия случай си набавяш само калций, а във втория извличаш и редица други полезни вещества от млечните.

Благодаря за съветите!
Идеята с ензима  лактаза е добра,но проблема е че от млечните получавам акне и много пърхот.
Преди съм приемал калций и магнезий с D3,но не знам доколко са безопасни и дали въобще има полза от тях.

казано от Петьо на 07.03.19, 12:05:

казано от Тихомир Велев на 07.03.19, 11:30:

Благодаря за съветите!
Идеята с ензима  лактаза е добра,но проблема е че от млечните получавам акне и много пърхот.
Преди съм приемал калций и магнезий с D3,но не знам доколко са безопасни и дали въобще има полза от тях.

Ако наблюдаваш и проблеми по кожата при прием на млечни и си сигурен, че проблемът е от тях, значи определено не са твоята храна и вероятно приемът на лактаза няма да подобри нещата. Не пречи да опиташ обаче.

Приемът на калций, а и на други витамини и минерали, като добавка е безопасен, стига да се приемат в разумни, препоръчителни дози. Ефект също има, стига да имаш нужда от добавката. Ако не успяваш да си набавяш достатъчно калций от храната, значи приемът като добавка ще има ефект. Определено е по-добре отколкото тялото да дърпа калций от костите и с това рискът от остеопороза да расте във времето.

При калция е добре на този етап да не приемаш повече от 1500 мг/ден, тъй като все още данните за безопасността (и ползите) на по-високи дози са под въпрос.

С витамин Д на практика няма как да предозираш (трябва да се постараеш много, много сериозно) и спокойно можеш да приемаш до 10 000 IU/ден в дългосрочен план. В комбинираните продукти калций и витамин Д, витаминът обикновено е много по-ниски дози, от порядъка на 500-1000 IU, така че няма от какво да се притесняваш.

С магнезий също е много трудно да предозираш, тъй като организмът регулира нивата му много стриктно, най-вече по гореописания от мен начин - при излишък се намалява усвояването в червата, което води до добре познат страничен ефект - диария. Ако получиш диария от прием на магнезий, или трябва да разпределиш общата доза за деня на няколко приема, или да намалиш общата доза за деня, или да смениш формата на магнезия (някои форми, като оксида например, водят много по-често до стомашни проблеми заради лошото си усвояване).

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.03.19 14:43.

13.03.19
21:20

Аз предпочитам храна пред добавките и затова ги спрях.
Питах за усвоимостта на калций от яйцата без черупки, защото не съм намирал каква е.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1