Малко щанги на средна възраст

Темата е заключена.
Прескочи до:

25.03.19
16:13

ОПРАВЕНО!
Вече  в долната част си излизат разделите, включая и форума.
С благодарности към екипа и светкавичната реакция ;-)

26.03.19
19:13

Днес по план трябваше да бутам за гърди и да свивам за бицЕс, ама вчера ей така от нищото ме заболя лакътя. Тъй наречената бурса на олекранона-поне така както е показана на снимката по-долу, т.е. в тази част, като боли при разгъване и въртене в лакътя, и се разнася при това движение в цялата му задна част. Не е нещо много осезаемо, при ежедневните дейности не усещам дискомфорт, обаче като нищо ще вземе да подаде ръката и да ми се стовари щангата. Сутринта усещах, че няма да го бъде за качествена тренировка. Попремина ми, но викам я да отложа за утре. Ден повече почивка не е проблем, а и на седмична база ще си изпълня плана живот и здраве.

За храната какво- до тук на около 200 мл. прясно мляко за деня, 80 гр. извара, 200 гр. пилешка пържола от филе с около 20 гр. кашкавал отгоре, маруля, краставици и репички. Няма и 600 кк, от които П-80, В-10, М-20.
Пфф, гледам ми седи едно бело винце, което е към 60 кк на 100 гр., т.е. дори и литър да пийна ще ида на 1200 кк 😉, плюс една лека вечеря с чисто месце и салатка, пак ще съм под 2000 кк. Хем угаждаш, хем си в дефицит, бро. Споко, нема да пийна литър.
Опс, щях да забравя: ей я тая бурса на олекранона.

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.19 19:16.

Бялото винце е от алкохолът подходящ  за свалянето на кг, защото уж спомагал за храносмилането или нещо подобно. Естествено в умерени количестева 🙂

26.03.19
20:12

Бялото вино сваля и кръвното 😉

26.03.19
21:05

И е диуретик.

26.03.19
21:40

казано от nervak на 26.03.19, 21:05:

И е диуретик.

То каквото и да пия като алкохол, действа диуретично. Дори да е твърдо, пак повече фърлям. Просто организмът явно се старае по най-бързия начин да се освободи от токсина, като писукането май му е най-бързия и удачен вариант. Пф, като се замисля, днес дали имам и литър вода. Даже понякога я пия насила-особено в работно времи, щото трябвало да се пие и да си хидратиран. Пие ми се повече вода, когато вечерям по-обилно.

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.19 21:48.

26.03.19
23:13

Според мен няма логика нещо да подпомага храносмилането и това да е добре за калорийния дефицит. Ако го затрудняваше и част от храната не се усвояваше - това би спомогнало дефицита.

26.03.19
23:32

Део, винцето само по себе си не е много калорично(за 1-2 чашки), но на мен ми действа достаааа разяждащо. Мога да вечерям яйца или засищащо месо с обемна салата и след 1 чаша вино айде пак! Затова и гледам да не пия през седмицата и без компания и повид, става зле...

27.03.19
11:22

казано от Димо на 26.03.19, 23:13:

Според мен няма логика нещо да подпомага храносмилането и това да е добре за калорийния дефицит. Ако го затрудняваше и част от храната не се усвояваше - това би спомогнало дефицита.

Бахти и логиката имаш, честно.

27.03.19
11:30

Що? Какво ѝ е на логиката? Освен че е вярна?

27.03.19
11:33

Щото звучи малко като призив да ядем картон. 😄

Иначе е логично, да.

27.03.19
11:36

казано от Димо на 27.03.19, 11:30:

Що? Какво ѝ е на логиката? Освен че е вярна?

Е тва и е, че не е вярна.

27.03.19
11:43

казано от James Hinks на 27.03.19, 11:36:

казано от Димо на 27.03.19, 11:30:

Що? Какво ѝ е на логиката? Освен че е вярна?

Е тва и е, че не е вярна.

И защо смяташ така?

27.03.19
11:48

казано от БПН на 27.03.19, 11:33:

Щото звучи малко като призив да ядем картон. 😄

Иначе е логично, да.

Реално е точно така. Защо ядеш цели портокали вместо да пиеш изцедения сок? Защото влакнините забавят и затрудняват усвояването на захарта. Защо не ядеш бучки захар направо или да пиеш глюкоза като искаш да отслабваш? Толкова ще улесниш усвояването на храната 🙂

27.03.19
11:55

казано от Димо на 27.03.19, 11:43:

казано от James Hinks на 27.03.19, 11:36:

казано от Димо на 27.03.19, 11:30:

Що? Какво ѝ е на логиката? Освен че е вярна?

Е тва и е, че не е вярна.

И защо смяташ така?

Защото Е така. А защо е така - лекции чета срещу заплащане.

казано от Димо на 27.03.19, 11:48:

Реално е точно така. Защо ядеш цели портокали вместо да пиеш изцедения сок? Защото влакнините забавят и затрудняват усвояването на захарта. Защо не ядеш бучки захар направо или да пиеш глюкоза като искаш да отслабваш? Толкова ще улесниш усвояването на храната 🙂

И портокалите и бучките захар са мега храна... 😄

27.03.19
11:57

Супер демагогия.

27.03.19
12:02

Супер познания за храненето. От майфитнеспал ли ги имаш?

27.03.19
12:06

Един от нашите шофьори така казваше: “Как енергоспестяваща крушка бе, ми тя ХАРЧИ ТОК” 😄

27.03.19
12:15

Абе точно с даваните примери, не знам, ама със сигурсност един организъм не може да усвои определена храна, колкото друг. Въпрос на киселинност и т.н.-поне от това което съм чел. На няколко пъти гледам и теориите за хранене според кръвните групи, като някъде звучи и научно уж обяснено. Да кажем аз съм АБ (-), а за тази група препоръчват леки меса, тъй като са с една от най-слабата киселинност на стомаха. Дали е така, мога да гадая. Принципно от каквито и да е храни нямам проблем или непоносимост, изключая последните години, когато при определени конкретни видове храни, като козунаци, разни кексове и подобни, понякога ми излизат киселини - не винаги и не от всички разновидности, но определено само при ядене на такива храни. От кроасаните пък не ми излизат, както и от пържено, панирано и т.н. Може да е някакъв примес в тях, на който ако попадна и хайде!

“Под оптимална храносмилателна функция се разбира, че организмът смила храната правилно, абсорбира достатъчно от необходимите му хранителни вещества и се освобождава от ненужните отпадъци. Това е много добре организиран, ефективен и педантичен процес. Но човек се нуждае от енергия за нормалното му протичане и повечето от тази енергия идва от хранителните вещества, които се отделят след смилането на храната. Това прилича малко на порочен кръг: ние се нуждаем от енергия, за да може храносмилателната ни система да разгради храната, но получаваме по-голямата част от енергията от храната. Ако храносмилането е бавно, организмът не може да отдели хранителните вещества правилно, за да получим необходимата ни енергия. Това създава един порочен кръг, което води до вид недохранване в клетките, тъканите и органите. Натрупват се отпадъци, задържа се вода и тялото превръща излишните калории в мазнини, тъй като не ги усвоява правилно.”

Източник - една от многото статии в интернет. На мен ми звучи логично . По- доброто храносмилане води до по- доброто усвояване на веществата, респективно по- бърз метаболизъм , респ... Сега дали бялото вино има този ефект не знам, така съм чел на доста места

27.03.19
13:01

Аз съм стигнала до заключението, че безплатен обяд няма!
Какво като има “подпомагане” на нещо си - не може да разчиташ на това! Сигурно подпомага с между 3 и 6 %. Яжте си готвено и що-годе балансирано и това е.

27.03.19
13:04

казано от Иван Марков на 27.03.19, 12:58:

...Натрупват се отпадъци, задържа се вода и тялото превръща излишните калории в мазнини, тъй като не ги усвоява правилно.”

Източник - една от многото статии в интернет.

Е верно ли ти звучи логично? Как изобщо тялото се е докопало до калориите че да ги превърне в мазнини ако не е могло да ги “храносмели добре” ?

казано от Димо на 26.03.19, 23:13:

Според мен няма логика нещо да подпомага храносмилането и това да е добре за калорийния дефицит. Ако го затрудняваше и част от храната не се усвояваше - това би спомогнало дефицита.

Според мен логиката е следната: ядеш разни неща без фибри и с много захар и трансмазнини например, те не ти подпомагат храносмилането, не извличаш необходимото количество витамини и минерали от храната и затова постоянно си гладен. Тъпчеш се с калории, но клетките гладуват. Съответно ядеш още. Ето затова храните, които подпомагат храносмилането спомагат за дефицита. 😄

Мнението беше редактирано от Елена Биларева на 27.03.19 13:14.

казано от Димо на 27.03.19, 13:04:

казано от Иван Марков на 27.03.19, 12:58:

...Натрупват се отпадъци, задържа се вода и тялото превръща излишните калории в мазнини, тъй като не ги усвоява правилно.”

Източник - една от многото статии в интернет.

Е верно ли ти звучи логично? Как изобщо тялото се е докопало до калориите че да ги превърне в мазнини ако не е могло да ги “храносмели добре” ?

Логиката е, че поради не добро храносмилане не всичката храна се усвоява добре - нутриенти те не хващат магистралата за мускулите и отпадъците магистралата на дебелото черво , и тези неосвоени отпадъци остават в тялото и се разграждат под формата на неусвоени енергия - мазнини . На мен ми звучи логично. Пък ако не е здраве да е. Така или иначе не жуля по бутилка добро охладено просеко лятото с идеята да свалям 🙂

27.03.19
13:19

казано от Димо на 26.03.19, 23:13:

Според мен няма логика нещо да подпомага храносмилането и това да е добре за калорийния дефицит. Ако го затрудняваше и част от храната не се усвояваше - това би спомогнало дефицита.

27.03.19
13:24

казано от Иван Марков на 27.03.19, 13:18:

Логиката е, че поради не добро храносмилане не всичката храна се усвоява добре - нутриенти те не хващат магистралата за мускулите и отпадъците магистралата на дебелото черво , и тези неосвоени отпадъци остават в тялото и се разграждат под формата на неусвоени енергия - мазнини . На мен ми звучи логично. Пък ако не е здраве да е. Така или иначе не жуля по бутилка добро охладено просеко лятото с идеята да свалям 🙂

Правил съм експеримент с храносмилателни ензими на NOW и двата пъти качих килограми, при относително еднакво хранене и натоварване.

27.03.19
13:37

Често чета разни препоръки при културизма: яжте само твърда храна. Не, че не ям манджи и ще се храня кат билдър /то е очевидно, че съм далеч от такъв стил на живот по всякакви критерии/, а просто ми е интересно какво се има предвид. Да изключим манджите ли, т.е. супи, яхнии и т.н. И ако това се има предвид-защо, с какъв аргумент? Единственото дошло ми наум е, че по-лесно може да се мерят калориите, тъй като сметките, когато си направил една яхния с месо, ориз, боб, картофи, какво ли не още, повече затлачва смятането. Защото при влагането в цялата манджа ще го сметнеш, ама при разливането после на една порция? То и на мен тогава най-тегаво ми идва. Друго си е пържола-меря, сирене-меря, ръжен хляб-меря, домат и краставици-меря и т.н.

Мнението беше редактирано от Деян на 27.03.19 13:39.

27.03.19
13:41

казано от Иван Марков на 27.03.19, 13:18:

Логиката е, че поради не добро храносмилане не всичката храна се усвоява добре - нутриенти те не хващат магистралата за мускулите и отпадъците магистралата на дебелото черво

Според мен няма такова нещо като “добре усвоена” храна и нутриенти, които не хващат пътя за мускулите. Или храната (съответно нутриентите) не се усвояват добре и се изхвърлят (изакват) или се усвояват и попадат в кръвотока и където още попадат за транспорт усвоените от храната хранителни вещества. И вече след като са усвоени тея хранителни вещества, от много други фактори - несвързани пряко с храносмилането (дали си тренирал, дали ти е висок инсулина, как са ти хормоните и сигурно 1000 още фактора) зависи дали тези нутриенти ще се използват за енергия, за строителни материали или ще се отложат като мазнини за бъдеща енергия.

казано от Иван Марков на 27.03.19, 13:18:

и тези неосвоени отпадъци остават в тялото и се разграждат под формата на неусвоени енергия - мазнини .

  Според мен не - как ще останат.. кой ще ги държи там? Което е неусвоено поема към дебелото черво и каквото и там не се усвои - следва дефекация.

27.03.19
13:46

казано от Brown Bomber на 27.03.19, 13:24:

Правил съм експеримент с храносмилателни ензими на NOW и двата пъти качих килограми, при относително еднакво хранене и натоварване.

Разбира се че ще е така. Подобрено храносмилане = повече калории извлечени от храната = повече излишък от енергия = повече мазнини. За мен причинно-следствената връзка е толкова праволинейна и ясна че на който не я вижда даже не мога да си представя как да му я обясня.

С’я съвсем друг е въпроса че ако поради някаква причина храносмилането е затруднено и/или възпрепятствано, покрай по-малкото калории усвоени ще има и по-малко микроелементи, витамини и т.н. усвоени, което генерално не е добре за ЗДРАВЕТО. Тук масово продължава да се поставя знак за равенство между малко мъглявото понятие “здравословно” и също толкова мъглявото “сваляне/отслабване”

27.03.19
13:49

казано от Димо на 27.03.19, 13:46:

Подобрено храносмилане = повече калории извлечени от храната = повече излишък от енергия = повече мазнини.

Чай малко ся. Бомбъра не е казал какво точно е качил-може да е предимно мускул :-) Щото моята логика е-хранителни ензими=вземане по време когато се тренира=повече усвоен протеин=повече ММ ;-)

Carbohydrate

27.03.19
13:49

Вие събрахте всичко в един куп, кой спрямо какво пречупва. Има си учебник по медицина “храносмилане при човека”....може да го преведа тук))...Храносмилането се влияе от толкова неща, че няма да стигнат празните листове във форума на ББ Тийм, за да се опише)))).....
Нещо, което допълвам към по горните неща, е микрофлората на червата със трилиарди бактерии))))) и наричана вече “орган” от медиците)))

Carbohydrate

27.03.19
13:52

казано от Деян на 27.03.19, 13:49:

казано от Димо на 27.03.19, 13:46:

Подобрено храносмилане = повече калории извлечени от храната = повече излишък от енергия = повече мазнини.

Чай малко ся. Бомбъра не е казал какво точно е качил-може да е предимно мускул :-) Щото моята логика е-хранителни ензими=вземане по време когато се тренира=повече усвоен протеин=повече ММ ;-)

Ако всеки ден взимаш по 100 грама протиен, то на десетия ден, усвояемостта на организъма ще е някъде 30%. Но ако не си взимал протеин 10 дни, то на десетия ден усвояемостта ще е 100%! Ето още малко инфо)...

27.03.19
13:53

Димо, покрай много, наистина много четене във връзка с гастроентерологични проблеми, искам да споделя, че праволинейната причинно следствена връзка която ти виждаш е далеч от истината. За да не влизаме в километрични постове, като остане време ще ти пусна на ЛС повече информация, ако ти е интересно разбира се 🙂

Мнението беше редактирано от Splash на 27.03.19 14:02.

27.03.19
13:56

Ооо, Сплаш, пиши си и тук, проблеми няма. Стига да не са налице други съображения.

Карбо, ако си прав, то това значи, че въобще не ни е нужен толкоз протеин ежедневно, колкото предписват. Или пък смяташ усвояемостта-т.е. повишаваш дозата, та тез 30 процента от поетия да ти дойдат желаното количество, което сигурно също ще спре да се усвоява. Много сложно стана бе. Няма кой да смята толкоз-дрънкайте там салатките и пържолките ежедневно, без много зорене, пък колкото усвои толкоз.

Мнението беше редактирано от Деян на 27.03.19 13:59.

27.03.19
14:05

казано от Димо на 27.03.19, 13:46:

Подобрено храносмилане = повече калории извлечени от храната = повече излишък от енергия = повече мазнини. За мен причинно-следствената връзка е толкова праволинейна и ясна че на който не я вижда даже не мога да си представя как да му я обясня.

От гледната точка на лаком човек, какъвто твърдиш, че си ти - да, така става. При дефицит, който за теб е манна небесна, по-малко приета, но по-добре усвоена храна води до по-добро засищане(при условие, че всичко с лептин и грелин ти е ОК) и попълване навреме на нуждите на тялото. Колкото по-ефективно преработваш и усвояваш храната, толкова по-икономично минаваш от към количеството и. Това съсвем набързо нахвърляно и лаишки обяснено, защото темата е дълга и сложна, а обясненията към нея, за да се осмисли материала, са още толкова...

27.03.19
14:57

Ако беше само да усвоиш макронутриентите на 100% трябваше да пием глюкоза и някакъв вид олио (за протеина не знам кой пример да дам за еквивалент - може би някакъв изолат?). Глюкозата се усвоява на 100%. Ето ти пример за добре и напълно усвоена храна.

Защо не е добра идея това?

27.03.19
15:02

казано от Деян на 27.03.19, 13:49:

казано от Димо на 27.03.19, 13:46:

Подобрено храносмилане = повече калории извлечени от храната = повече излишък от енергия = повече мазнини.

Щото моята логика е-хранителни ензими=вземане по време когато се тренира=повече усвоен протеин=повече ММ ;-)

Аз така малко с лекота го изключих като вероятност, заради дискутираната вече трудност да се качва изобщо мускулна маса в кратък период, така че да е статистически значима. 5 кила мазно можеш да качиш за месец без даже да се усетиш, докато и едно кило мускул за месец (че да се види на кантара между сутрешното пикаене и закуската) е направо практически невъзможно.

казано от Деян на 27.03.19, 13:49:

казано от Димо на 27.03.19, 13:46:

Подобрено храносмилане = повече калории извлечени от храната = повече излишък от енергия = повече мазнини.

Чай малко ся. Бомбъра не е казал какво точно е качил-може да е предимно мускул :-) Щото моята логика е-хранителни ензими=вземане по време когато се тренира=повече усвоен протеин=повече ММ ;-)

Техникалли, гуд поинт. Нека все пак Бомбъра да каже какво е качил. Дали се е омазнил или е станал по-як.

Carbohydrate

27.03.19
15:04

казано от Димо на 27.03.19, 14:57:

Глюкозата се усвоява на 100%. Ето ти пример за добре и напълно усвоена храна.

Защо не е добра идея това?

защото е вредно Димо, за това сме в такова подуто (тлъсто) състояние))))

27.03.19
15:11

казано от Деян на 27.03.19, 13:56:

Карбо, ако си прав, то това значи, че въобще не ни е нужен толкоз протеин ежедневно, колкото предписват..

А кой ти предписва количество протеин? СЗО и европейската агенция по безопасност на храните ти предписва 0.8 гр/кг телесно тегло
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120209
Спортни изследвания от 30 години насам доказват,че оптимумът за бодибилдъри е 1,6 гр/кг и по-висок прием е безвреден, но не води повишен белтъчен синтез. Примерно
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090
Повишеният протеинов прием при диети за отслабване има голяма рола, поради факта, че до 30% от енергията, която носи, се изразходва за усвояването му. Но това е просто трик да бъде заблудено тялото за със засищащо количество храна.

Според “The Carnivore Connection Hypothesis” глюкозата дори е излишна, като храна за човека, като инсулиновата резистентност е всъщност еволюционен механизъм, способнал за оцеляването на вида при условия на оскъдица на въглехидрати (но не и на храна!)

Логиката е, че оскъдната глюкоза в майчиното тяло отива предоминантно в плода, което му осигурява по-голям шанс за оцеляване, щото плодът нараства повече, като за целта майката е инсулиново-резистентна и не може да усвоява големи количества глюкоза.

Т.е. оставили са потомство тези индивиди, които са имали някаква по-висока инсулинова резистентност и това им е позволило да оставят потомство, останалите са си усвоили глюкозата.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 27.03.19 15:15.

Прескочи до:
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1