27.03.19
23:26
Здравейте !
От почти 4 месеца вече тренирам фитнес . За тези 4 месеца успях да сваля около 5-6 килограма и видимо съм качил малко мускулна маса (поне според наблюденията на околни хора) . Вече свикнах с повечето уреди и упражнения с дъмбели , щанги и т.н . Проблемът при мен е ,че все още имам доста голям % мазнини особено в коремната област и бедрата . Момче съм и особено много се комплексирам като се погледна в огледалото и да видя как задните ми части стърчат назад . От миналото лято насам съм спрял всякакви видове газирани напитки , чипсове ,снаксове и всякакъв вид джънк фууд (за пръв път от 2 години насам ,преди 2 седмици се осмелих да си купя малък дюнер) . Пия по 2-3 литра вода на ден . На 19 години съм ,висок съм 190см и тежа 110кг (според кантара във фитнеса , който според мен малко лъже с килограмите) . Целта ми е ,понеже след има-няма 2 месеца ще имам бал, да сваля тези мазнини ,макар че вече се настройвам все по-песимистично това да се случи ,след като за тези 3-4 месеца се долавят едвам видими резултати . Някои да има някакъв съвет към мен ,какво мога да направя по въпроса ?
П.П : Ям по 3-4 пъти на ден , тренирам във фитнеса 3 пъти седмично ,иначе извън него правя по доста километри с бързо ходене пеш из града и през уикенда ходя да играя футбол по 2-3 часа интензивно ,с малка почивка .
Аз съм нова във фитнеса, но съм минал през подобен път..
Моето скромно мнение е,че може да се справиш, ако добавиш следене на калории и целиш дефицит. Има много калкулатори, трябва да пробваш поне 2-3. Общо взето си мисля че ти трябва да си на около 2500 калории на ден, от които 30% мазнини, 30 % въглехидрати и останалото протеини. Уловката е, че трябва да си ги приготвяш у дома нещата, иначе ще няма да са точни сметките.
Ако искаш по-бързи резултати, трябва да се опиташ да правиш кардио сутрин на гладно. Или кардио след силова тренировка (мак 15-20 мин). Може и бърбита да видиш дали ще се справиш.
От всичко това което съм чел, стигам до извода (аз и го изпитах) че свалянето на кг е лесна работа, стига да нямаш здравословни проблеми и да си в калориен дефицит.
28.03.19
20:27
А да попитам - кое е по-добре ,понеже целта ми е горене на повече калории :
1- Да правя тренировки за цялото тяло или сплит
2- Повече килограми и по-малко повторения или по-малко килограми и повече повторения ?
3-По-малка почивка (0-30сек) между упражненията или по-голяма (1-2 мин) ?
Благодаря предварително .
Здравей.
Има една мъдра приказка, че истината винаги е някъде по средата.
И една истина, че ако човек наистина иска, влага усилия и старание, накрая успява. Всевишният помага за тва.
Аз тренирам сплит, но ми казаха че е тва са глупости 🙂
Аз правех малки почивки но нямах резултати. Сега с малко по-дълги 1-1,2 мин се чувствам по-добре. Естествено когато съм на 80% от съответният капацитет за упражнението..
За тежестите пасувам, но си мисля, че зависи от целта.
Кой каквото и да ти разправя, аз вярвам че отслабване се започва с правилен подход към храната и кардио сутрин или след силова. Прочети в нета, купи си книжка = какво е калория, хранене, упражнение и леко психология.
Накратко, образовай се. Не се старай само за бала или само за лятото. Нека целта бъде догодина да бъдеш еди какво си... Какво е бала не знам за Вас, за мен беше запой и спомени от повръщано и пиянски истории.
Аз се сетих на 37+ години да почна да тренирам..
28.03.19
22:50
Разбирам те . А така и така сме започнали темата ,да попитам - кардиото го правя по 10 мин за загрявка в началото , да разбирам ли ,че след като свърша с тежестите да продължа с кардиото ?
28.03.19
22:57
Продължително кардио след силова тренировка-Абсурд. Най-малко заради отделения кортизол.....т.е. започва да ръфа от мускулите.
И не го казвам аз-цитат от мненията на най-големите гурута тук!!!!!
28.03.19
23:08
Значи само преди тренировките с тежести може по-продължително кардио ?
Недей гледа кардио или мардио, ами наблегни на храната. С 10 минути бягане на пътечката ще изгориш толкова, колкото ще си спестиш неизяждайки 1 филия хляб. Ти си прецени дали да бягаш повече или да ядеш по-малко.
Знаеш ли как да си смяташ калориите?
28.03.19
23:25
казано от Kristiyan Goranov на 28.03.19, 23:08:
Значи само преди тренировките с тежести може по-продължително кардио ?
Кардио преди силова-леко 10 ина мин., колкото да вдигнеш пулса и да “позагрееш” тялото. След силова, пак леко, колкото за разпускане. А интензивното-или в дни без силова или например сутрин, ако да кажем силовата ти е следобяд или привечер. Но не всеки има организационната възможност да отдели време за сутрешно по-продължително кардио.
Ако пък не ти пука какво ще сваляш-включително и активно тегло, т.е. и мускули, като важното ти е килата на кантара да падат, прави си продължително кардио и след силовата.
Мнението беше редактирано от Деян на 28.03.19 23:30.
Кардиото дори и за 5 или 10 мин.може да има ползва за организма и няма какво да се отрича. А това дали ще изядеш нещо дребно или даже плод, за да компенсираш с кардио-изгорени калории е абсурдно. Ако правиш кардио, не го прави с цел изгаряне на мазнини/калории, а защото ти харесва! Мазнини се горят и с ходене няколко часа на ден 🙂
29.03.19
00:35
Благодаря ви на всички за мненията . За калориите съм използвал калкулатор и според него на ден са ми нужни около 3000 калории , за да си поддържам това тегло и да приемам по 2500 ако искам да отслабвам с 1кг/ седмица . Като цяло кантара не ме плаши толкова , колкото огледалото и като цяло искам да изглеждам добре ,а не да се вманиачавам толкова по това какво показва кантара . Сега ще опиша г/д какво приемам всеки ден :
За закуска : сандвичи с кашкавал и шунка (препечени по 3) , в някои дни ям 2 препечени филиики с бекон и кашкавал ( сурови ) + 2 яйца , за обяд в дните , в които съм на фитнес (тренирам предимно сутрин след закуска) ям 1 пилешка пържола (около 200гр) + салата снежанка (150-200гр) , 1 час след това плод ( 2 ябълки /100гр ягоди) следващото ми ядене е чак за вечеря , понеже ходя на училище ,а от там в близост освен някоя мазна баничка или дюнер друго не мога да си купя и за това ям чак за вечеря - обикновено салата + нещо готвено ( в повечето случаи месо) и за десерт плодове .
В някои от дните ям и доста ядки (в суров вид) след като обядвам , обикновено по 70-100гр в повечето случаи кашу , фъстъци , орехи и бадеми (знам ,че са много калорични ,но са и полезни понеже имат високо съдържание на протеин) .
Пия по 2-3 литра вода на ден - знам ,че са малко като за мен ,но като пия повече се подувам и ходя през 5 мин по малка нужда .
Аз си мисля, че бъркаш от към ядене. Не че е лошо това, което ядеш, но от към калории и часове може да не подходящо за теб. Но не бъди много краен, на 19 г организма още се развива, хормони и т.н..
За кардиото искам да споделя моето: след силова тренировка правя 75-100 кал (7-8 мин) на пътека на скорост 10-11 според това колко съм изморен. От 2 месеца съм така и макар кантар да показва една и съща стойност, паласките на кръста лека се отдръпват.
Пак ще повторя, от това което чета и гледам вече 7 месеца, това което правим в залата е върха на айсберга. Другото се крие в правилното спане и хранене.
Вчера забелязах собственика на злата, беше с потник.. почнахме заедно преди 7 месеца, той беше се омазнил яко и беше спрял да спортува. Е, мога да кажа, че за 7 месеца изгори всичко и сега е като за плакатите. Но той знае какво и как да направи..
Хубаво тяло се гради най-малко за година. Но щом ти на 19 г си “сгазел лука” от към кг и не се харесваш, значи ти имаш грешен подход и трябва да промениш нещо. Във фитнеса, за да промениш тялото си, първо трябва да промениш живота си, явно - хранене, почивки, спане и т.н. Колко сън издокарваш? Следиш ли колко гр протеин вкарваш? Внимаава ли да нямаш мазнини и въглехидрати вечер, особенно до 2-3 ч преди сън? Приемаш ли някакви добавки за след силови тренировки - ВЦЦА или протеинче. Не казвам да се тъпчеш с химии, питам как се възстановяваш. И какви марки - да не взимаш 3кг протеин за 60 лв?
Те въпросите са много.
Казах ли че е добре да си вземеш книга? 🙂
казано от Kristiyan Goranov на 29.03.19, 00:35:
За калориите съм използвал калкулатор и според него на ден са ми нужни около 3000 калории , за да си поддържам това тегло и да приемам по 2500 ако искам да отслабвам с 1кг/ седмица .
Малко си в грешка със смятането. С този дефицит ще свалиш около килограм за 15 дни, останалото ще е просто вода, а не мазнини.
29.03.19
09:42
казано от Севгин Сали на 29.03.19, 08:43:
Следиш ли колко гр протеин вкарваш? Внимаава ли да нямаш мазнини и въглехидрати вечер, особенно до 2-3 ч преди сън? Приемаш ли някакви добавки за след силови тренировки - ВЦЦА или протеинче. Не казвам да се тъпчеш с химии, питам как се възстановяваш. И какви марки - да не взимаш 3кг протеин за 60 лв?
Те въпросите са много.
Ах, колко бисери само в едно мнение...Колко протеин да вкарва и къде да го вкарва? Приема ли с храната поне грам на килограм телесно тегло, е съвсем достатъчно...
Това с нацепения собственик хич не е и за коментар...
казано от Queen Cobra на 29.03.19, 09:42:
Следиш ли колко гр протеин вкарваш? Внимаава ли да нямаш мазнини и въглехидрати вечер, особенно до 2-3 ч преди сън? Приемаш ли някакви добавки за след силови тренировки - ВЦЦА или протеинче. Не казвам да се тъпчеш с химии, питам как се възстановяваш. И какви марки - да не взимаш 3кг протеин за 60 лв?
Те въпросите са много.
Казах ли че е добре да си вземеш книга? 🙂Ах, колко бисери само в едно мнение...Колко протеин да вкарва и къде да го вкарва? Приема ли с храната поне грам на килограм телесно тегло, е съвсем достатъчно...
Това с нацепения собственик хич не е и за коментар...
Прозвуча ми като оная веганка, около която се шумеше наскоро, дето си “вкарала” плодово смути венозно и едва не умряла. 🙂
казано от Дени на 29.03.19, 09:36:
казано от Kristiyan Goranov на 29.03.19, 00:35:
За калориите съм използвал калкулатор и според него на ден са ми нужни около 3000 калории , за да си поддържам това тегло и да приемам по 2500 ако искам да отслабвам с 1кг/ седмица .
Малко си в грешка със смятането. С този дефицит ще свалиш около килограм за 15 дни, останалото ще е просто вода, а не мазнини.
Ако изобщо са му нужни 3000 Ккал за поддържане. То и аз искам да свалям на 2500, ама уви - към 1500 свалям.
казано от Boby_ на 29.03.19, 09:43:
Прозвуча ми като оная веганка, около която се шумеше наскоро, дето си “вкарала” плодово смути венозно и едва не умряла. 🙂
Ай стига бе, истински случай ли е това?
Мнението беше редактирано от Димо на 29.03.19 09:45.
казано от Димо на 29.03.19, 09:44:
казано от Boby_ на 29.03.19, 09:43:
Ай стига бе, истински случай ли е това?
Имам известни съмнения дали е истински случай, но излезе в доста медии, някои от които с претенции за сериозност:
https://www.independent.co.uk/news/world/asia/chinese-woman-injects-fruit-juice-almost-dies-a8829911.html
казано от Деян на 28.03.19, 22:57:
Продължително кардио след силова тренировка-Абсурд. Най-малко заради отделения кортизол.....т.е. започва да ръфа от мускулите.
И не го казвам аз-цитат от мненията на най-големите гурута тук!!!!!
А ако няма друг избор като време, дали все пак няма да е по-добре да си увеличи енергоразхода с ниско интензивно кардио 30-50мин.? То като цяло може и да ходи само по 2-3ч навън, но не всеки има толкова много време за губене. Деяне не всеки, който тренира с тежести тренира силово, не очаквай силови тренировки в буквалния смисъл от начинаещи в комерсиални фитнес зали. Мускул също както казва Димо трудно се разгражда.
Мнението беше редактирано от Дени на 29.03.19 09:50.
29.03.19
10:06
При продължителна работа и продължителен дефицит, може да настъпят промени във мускулната маса🙂
29.03.19
10:09
Аз си мисля, че бъркаш от към ядене. Не че е лошо това, което ядеш, но от към калории и часове може да не подходящо за теб. Но не бъди много краен, на 19 г организма още се развива, хормони и т.н..
За кардиото искам да споделя моето: след силова тренировка правя 75-100 кал (7-8 мин) на пътека на скорост 10-11 според това колко съм изморен. От 2 месеца съм така и макар кантар да показва една и съща стойност, паласките на кръста лека се отдръпват.
Пак ще повторя, от това което чета и гледам вече 7 месеца, това което правим в залата е върха на айсберга. Другото се крие в правилното спане и хранене.
Вчера забелязах собственика на злата, беше с потник.. почнахме заедно преди 7 месеца, той беше се омазнил яко и беше спрял да спортува. Е, мога да кажа, че за 7 месеца изгори всичко и сега е като за плакатите. Но той знае какво и как да направи..
Хубаво тяло се гради най-малко за година. Но щом ти на 19 г си “сгазел лука” от към кг и не се харесваш, значи ти имаш грешен подход и трябва да промениш нещо. Във фитнеса, за да промениш тялото си, първо трябва да промениш живота си, явно - хранене, почивки, спане и т.н. Колко сън издокарваш? Следиш ли колко гр протеин вкарваш? Внимаава ли да нямаш мазнини и въглехидрати вечер, особенно до 2-3 ч преди сън? Приемаш ли някакви добавки за след силови тренировки - ВЦЦА или протеинче. Не казвам да се тъпчеш с химии, питам как се възстановяваш. И какви марки - да не взимаш 3кг протеин за 60 лв?
Те въпросите са много.
Ами спя по 7-8 часа , приемам средно на ден по около 100-110 грама протеин - не вземам допълнително добавки . Почивам си 1 ден най-много от дневните си задължения .
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече