Дневникът на Чичо Дидко

Темата е заключена.
Прескочи до:
Деян

16.09.19
16:54

16.09.2019 г. (1-ва седмица)

Седящо вело-5 мин.;
Клек-2х25, 50, 55, 62.5, 70;
Лег-5х30, 62.5, 72.5, 83, 90;
Гребане с дъмбел-5х12, 25, 27.5, 32.5, 35 на ръка;
Горен лег с дъмбели-2х20х20 на ръка;
Повдигане за прасец на машина-3х30.

Върнах тежестите на основните движения /както ще направя и на предстоящите през седмицата живот и здраве/, с цел да имам аванс за по-продължителен прогрес. Ще тренирам в пирамида, тъй като няма да съм в калориен излишък или поне така се надявам, та 5х5 с еднаква тежест ще ми дойде зор според мен. Затова и по-леко ще го давам. Тягата сигурно ще е румънска, може и класическа, колкото да поддържам някакъв баланс, но и там ще гледам да качвам килата де. Основно обаче искам да прогресирам на клека, лега и раменната. За горна част ще качвам по 2.5 кг. на седмица за последната 5-ца, а за долна и основно клека, не знам дали 5 кг. няма след втората или третата седмица да ми дойдат много. Ще тръгна така, пък ако се окъкам /което е по-вероятно/, ще намаля тежестта на прогресията. По груби сметки, за 8 седмици клекът трябва да ми достигне 5х105, а за 12 седмици, ако за толкова удължа програмата - 5х125. Не знам как ще стане това за 3 месеца, при положение, че аз сега едвам правя тройка на 90 кг. При лега и раменната прогресията е по 2.5 кг. седмично, но ако докарам накрая 5-ца на 120 лег и 5-ца на около 70 кг. раменна, ще е супер. Което мисля няма да стане чак с тези кила, но ще бутам до колкото мога.
Горните кила от тренировката са такива, защото бях смятал в проценти от зададената 5-ца......зададена с по-ниски кила от реалните, както казах. Т.е. 5х35%, 70%, 80%, 90 % и 5х крайната тежест. И понеже  при сметките, на някои движения излизаха тежести, за които нямаше дискове, нагаждах.
Отказах се първо да започна 5/3/1, тъй като ако това проработи, ще е ок, ако пък не, ще съм изгубил по-малко време, сравнено с чакане за прогрес при една по-дългосрочна програма, при положение, че целта е постигната по-краткосрочно. Притеснява ме само, ако наистина силата започне да расте по-осезаемо, да не изпревари това, към което се нагаждат стави и сухожилия. Ако видя нещо подобно, чак тогава може да мина към 5/3/1 или малко да забавя темпото, докато изкарам настоящата.
Иначе отпуската свърши и от утре на бач.
Днес първи учебен ден-децата нямат 14 г., а по-големи от мен....всъщност съм по-тежък, макар по-нисък. Гледам ги сред съучениците, толкова големи няма, а те и една година по-рано са тръгнали на у-ще. Пускам и едни снимки от морето.....май стават за трибойци, единият вече и на канадска едвам го бия. Но са малки още за тежести.

Темата беше редактирана от Деян на 05.05.20 16:44.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

18.09.19
15:16

Защо да са малки за тежести?

Деян

18.09.19
15:27

Ами нали трябвало уж поне на 14 години да са, поне така чета в нет пространството. То и да почнат нещо да вдигат, няма да е екстремно ама са ячки иначе. Топката по физическо я мятат почти двойно над разстоянието за отличен. На канадска единият няма кой да го бие от връстниците............и бързо плуват. Т.е. имат някакви заложби, ама викам да изчакам година две живот и здраве, преди да започнат нещо клекове и тяги :-)

18.09.19
15:29

казано от Деян на 16.09.19, 16:54:

Не знам как ще стане това за 3 месеца, при положение, че аз сега едвам правя тройка на 90 кг.

Напълно възможно е, при начинаещите прогреса е бърз.

Деян

18.09.19
15:37

Абе от към килата които вдигам съм начинаещ, ама все пак тялото вече две години непрекъснато е свикнало на натоварване, макар да не съм търсил прогрес. Не е като някой тепърва да влиза в зала. От друга страна, подобни програми, дори и не от най-тежките обикновено изискват поне малък калориен излишък, а аз ще се старая да съм в лек дефицит и отделно от това, няма да приемам и много въглени. Ще разчитам основно именно на адаптацията на нервната система, при която мозъкът да отпуска повечко сила, тъй като и 80 кг. да тежах, тези постижения които съм посочил също са лесно осъществими, т.е. не е налице кой знае какво изискване за ММ и лично тегло за такива кила на движенията. Демек целта е по-силен и по-изчистен ;-)

18.09.19
15:58

казано от Деян на 18.09.19, 15:37:

Абе от към килата които вдигам съм начинаещ, ама все пак тялото вече две години непрекъснато е свикнало на натоварване, макар да не съм търсил прогрес. Не е като някой тепърва да влиза в зала.

Напротив, точно същото е. Няма значение колко време си бил в залата, а на какво ниво си в конкретното движение (мускулна група).

казано от Деян на 18.09.19, 15:37:

От друга страна, подобни програми, дори и не от най-тежките обикновено изискват поне малък калориен излишък, а аз ще се старая да съм в лек дефицит и отделно от това, няма да приемам и много въглени.

Ти излишъка си го носиш с теб, не се притеснявай за това.

казано от Деян на 18.09.19, 15:37:

Ще разчитам основно именно на адаптацията на нервната система, при която мозъкът да отпуска повечко сила

Не разчитай много на това, особено при прости движения като клек.

Деян

18.09.19
16:20

казано от Петко К на 18.09.19, 15:58:

Не разчитай много на това, особено при прости движения като клек.

А на какво друго, при положение, че ако отслабвам, едва ли ще вдигам ММ.
Отделно от това /не говоря конкретно за мен и не е основно това целта ми/, защо винаги свързвате прогреса с повишаване силата на движенията до определени според някои от вас килограми. Казвам до определени според някои от вас, за да приемете, че си достигнал там някакво ниво, дали начинаещ, средно напреднал, напреднал и т.н. по таблиците, които често се прилагат тук. Ясно е, че за да расте мускула трябва да има прогрес, ама много хора са пораснали и направили тяло, прогресирайки и силово разбира се-спор няма, без въобще обаче да са достигнали заветните максове 2.5 по ЛТ за тяга, 2 за клек, 1.5 за лег и 1 за раменна. Прогресират си по-малко силово, но и по-друг начин-увеличават сериите, плътността, повторенията и т.н. и т.н. Лично аз под прогрес разбирам силов такъв, визуален такъв или в комбинация. Да понаправиш тяло с машини прогрес ли е, прогрес е. Т.е. станал си по-добър в нещо, сравнено с както си бил преди.
Иначе лично аз понастоящем се стремя към лек силов, както и да отиде някое и друго кило мазно, да позапазя що годе какъвто мускул имам и така. Заинатих се, поне да видя, ако тренирам по план и с точно разписани килограми, ще стане ли нещо и до колко ще стане. Ще бримча два месеца така или малко повече, пък в зависимост от резултата, ще се мисли по-натам как ще се продължава. Ако има осезаем ефект, делоудвам и започвам нов цикъл, до изпадането в плато. Ако пък не, преминавам си на базовите без да си давам зор и си цъкам каквото ми харесва и доставя удоволствие.

Мнението беше редактирано от Деян на 18.09.19 16:32.

18.09.19
17:32

казано от Деян на 18.09.19, 16:20:

казано от Петко К на 18.09.19, 15:58:

Не разчитай много на това, особено при прости движения като клек.

А на какво друго, при положение, че ако отслабвам, едва ли ще вдигам ММ.

Напълно възможно е да вдигаш мускулна маса, докато отслабваш.

казано от Деян на 18.09.19, 16:20:

защо винаги свързвате прогреса с повишаване силата на движенията до определени според някои от вас килограми.

Защото това е прогреса. И е директен и точен измерител. Всичко друго е илюзия за прогрес.

казано от Деян на 18.09.19, 16:20:

Ясно е, че за да расте мускула трябва да има прогрес, ама много хора са пораснали и направили тяло, прогресирайки и силово разбира се-спор няма, без въобще обаче да са достигнали заветните максове 2.5 по ЛТ за тяга, 2 за клек, 1.5 за лег и 1 за раменна.

Посочи ми няколко такива, които да не са на зоб? Или под тяло разбираш релефна преса и 35 см. напомпан бицепс? 😄
Ако някой е направил 60-65 см. бедра (мускул, не мазно), и не може да клекне два пъти теглото си (или поне някоя и друга петичка на 140 кила), значи има слаби звена по веригата (кръст, корем, глутеуси и т.н.), над които трябва да поработи. Мускулната маса е в пряка зависимост от силата, както и силата зависи пряко от мускулната маса.
Правени са изследвания, при които е установено, че клека е в пряка зависимост от чистата мускулна маса на тялото.

казано от Деян на 18.09.19, 16:20:

но и по-друг начин-увеличават сериите, плътността, повторенията и т.н. и т.н.

Може да стигнеш от София до Бургас пеша, по черните пътища, а може и с кола по магистралата. И в двата случая ще стигнеш, но предполагам ще се съгласиш, че втория вариант е по-удачен.
А и все тая какво правят, ако накрая силата не е мръднала, значи не са качили мускулна маса.

казано от Деян на 18.09.19, 16:20:

Лично аз под прогрес разбирам силов такъв, визуален такъв или в комбинация.

“Визуалния” ти прогрес е функция от силовия и диетата.

казано от Деян на 18.09.19, 16:20:

Да понаправиш тяло с машини прогрес ли е, прогрес е.

За какво ти е тяло, което не може да работи като едно цяло, има сума ти дисбаланси и слаби звена и е податливо на травми?

Деян

18.09.19
17:42

казано от Петко К на 18.09.19, 17:32:

За какво ти е тяло, което не може да работи като едно цяло, има сума ти дисбаланси и слаби звена и е податливо на травми?

Е та ако само седиш на бюро и дивана, по-добре ли ще си, от колкото ако тренираш нещо, макар само с машини. Да не искаш да кажеш, че ако някой тренира предимно на машини по-дълго време е по-застрашен от травми сравнено с някой, който нищо не тренира. Нищо чудно и такова твърдение/истина да има 😀 Дори да създаде някакви дисбаланси и липса на тренираност на  подпомагащите мускули, все пак доста от мускулатурата му ще е попривикнала с все някакво натоварване. Или пък това ще е лъжлива сила, ще се подведе да я упражни в бита и поради слабите звена, ще се контузи. Докато слабака просто нищо няма да пробва да напъва и няма да се контузи. Явно някакво такова е сигурно обяснението.

Мнението беше редактирано от Деян на 18.09.19 17:43.

Деян

18.09.19
20:25

18.09.2019 г.

Клек-5х30, 3х40, 5х5х50;
Широка тяга от стойка без оставяне-3х10х50;
Румънска тяга от стойка без оставяне-10х80, 10х90, 6х110;
Раменна преса-5х20, 30, 35, 40, 45;
Кофи широко със СТ-1х15;
Сгъване за бицепс с дъмбели- чуково 2х15х12.5 и с прав лост 1х15х25.

Пф, когато почнах в тая зала бе през едни такива следобедни часове и почивни дни, нали бях и отпуск. В работен ден привечер е меле. Няма много желаещи за стойката, ядва се с изчакване и комбиниране, ама се оказва, че само един лост бил прав в цялата зала. Всичко друго кривак. Като стъпвам на пода при стойката, то потънало на редица места. Още предните пъти го усетих, ама с наместване го докарвах. Явно все хубави не може. Ще изкарам живот и здраве месеца и май обратно в “моята” си зала. Ще видя.
Тъпото на тая програма е, че е разписана за три трена през ден и после два дни почивка. За да има прогрес и покачване на килата всяка седмица, явно така си трябва. А на мен ми се вдига през ден. Но с времето сигурно ще ми се прииска и повече почивка 😂.
Относно храната, гледам да съм по-стриктен. Тези два дни успявам 😎

Мнението беше редактирано от Деян на 18.09.19 20:49.

казано от Деян на 18.09.19, 17:42:

казано от Петко К на 18.09.19, 17:32:

За какво ти е тяло, което не може да работи като едно цяло, има сума ти дисбаланси и слаби звена и е податливо на травми?

Е та ако само седиш на бюро и дивана, по-добре ли ще си, от колкото ако тренираш нещо, макар само с машини. Да не искаш да кажеш, че ако някой тренира предимно на машини по-дълго време е по-застрашен от травми сравнено с някой, който нищо не тренира.

Да, по-застрашен е. Да седиш на бюро/диван ти създава дисбаланси като се скъсяват мускулите и сухожилията и привикват към съответната позиция (затова често хората се чувстват вдървени). Когато тренираш с машини, а особено и като ги натовариш (даже не е нужно да е прекалено), караш тялото си да се движи в напълно неестествени за него траектории, изолираш почти изцяло помощните мускули (тези, които не са основни динамисти), създаваш си фалшиво усещане за “натренираност”. А движението в неествени за тялото траектории натоварва и стресира излишно мускули, сухожилия, а понякога и стави.

При заседяването е нужно да почнеш да се раздвижваш по-често и всичко се оправя. При тренирането с машини е по-трудно, защото трябва да се върнеш много назад с тежестите и да почнеш отново да работиш в пълен и естествен обхват на движение.

П.П. Без да искам да звуча груб, но най-доброто нещо, което би могъл да направиш за себе си е да спреш да философстваш и да препрочетеш 5-6 пъти нещата, които Петко ти е написал, а след това и да го послушаш.

Деян

18.09.19
20:58

Не звучиш грубо, Херцоже. Обаче това, че разсъждавам и си разтягам локуми не значи, че не тренирам както си трЕбе. Т.е. може да не съм постигнал много в силата, защото и не напъвам, но съм редовен, правя си повечето базови движения и си имам ползи от това. Доволен съм, приятно ми е и си се чувствам ок.
Само не разбрах, не какво коментирам, а какво правя противно на това, за което Петко говори, та казваш да препрочитам мненията му. Неговите препоръки, а и не само неговите, са ми ясни още от как съм във форума и реално се припокриват в голяма част с това, което тренирам. Клег, лег, раменна преса, тяга, кофи, набиране. Всичко от това правя, даже до скоро и повечето движения в една тренировка правих. Реално през тези две години, съм правил само тези неща като някога има и пълнежи с машини, в случаите на дискомфорт или просто защото така ми е харесвало. Но нито едно от движенията не е било пренебрегвано, с изключение на класическата тяга, но пък си джиткам редовно румънска. Не виждам кое не от приказките, а от действията ми се разминава фундаментално с вижданията тук за начинът на трениране.

Мнението беше редактирано от Деян на 18.09.19 21:45.

18.09.19
22:08

казано от Петко К на 18.09.19, 17:32:

Или под тяло разбираш релефна преса и 35 см. напомпан бицепс? 😄
Ако някой е направил 60-65 см. бедра (мускул, не мазно), и не може да клекне два пъти теглото си ....
За какво ти е тяло, което не може да работи като едно цяло, има сума ти дисбаланси и слаби звена и е податливо на травми?

Малееее баш мойте размери))),като изключим пресата, на кво и мен ме направи.....дармадан деа,яко черпака.

18.09.19
22:14

5х5 далеч не е най-удачният вариант да тренират начинаещи, освен ако не си на страхотен калориен излишък. Ще минат 2-3 седмици, ще сложиш 10-тина кила и след това почивките между сериите ще ти е 5-6 минути и ще зациклиш. 5/3/1 е далеч по-удачен за дългосрочен прогрес.
5х5 е тежка система, не се подлъгвай по първите няколко тренировки 🙂.
Само ще си направиш услуга ако послушаш думите на Петко. Само не вярвай, че ще качиш много мускул на калориен дефицит 😄.

Деян

18.09.19
22:34

казано от Bench Press на 18.09.19, 22:14:

Само ще си направиш услуга ако послушаш думите на Петко. Само не вярвай, че ще качиш много мускул на калориен дефицит 😄.

Ти нито мен си чел, нито Петко. Първо никъде не съм упоменавал качване на мускули, а задържане на същите до колкото може. Думите пък на Петко са именно в смисъла, че при моето наднормено тегло, няма пречка да съм в дефицит на храна и да вдигам сила, тъй като аз излишъка си го имам. Не е казвал да не правя 5х5, поне аз не видях. Ако това имаш предвид-ок, съгласен съм с него. Ама май друго казваш.
Това не е едно от класическите 5х5, т.е. всичките серии на повечето движения да са с еднаква тежест, където не стига, че качваш всяка седмица килата, ами и следва да се възстановиш от този обем. Не е все едно 5х5х100=2500, сравнено с например 5х35 + 5х70+5×80+5×90+5×100 = 1875. И като сложиш и другите движения в тренировката и като ги сметнеш на седмична база, разликата в обема нараства значително. Аз затова го правя в плоска пирамида където трябва, както и имам тежък, лек и средно тежък ден. Също така съм върнал тежестите от реалната петица, минимум с 10, а някъде с 20 кг.
Може и по таблицата да съм начинаещ, но за мен няма например пречка без зор да ти изкарам тренировка с 5 базови движения в 3х5 с еднаква тежест, като на всяка серия на всяко упражнение да съм на 1 повторение или почти до отказа. Вече ако почна да слагам кила седмично, е друго. Та подобни тренировки като сегашните са ми все още загрявка. Ще видя натам.
А и не чети по диагонал. Ясно посочих в предходно мнение, че ако зацикля не е драма. Но нищо не пречи да опитам и да видя до къде ще стигна. Плюс това, не е казано да слагам по 5, съответно 2.5 кг. всеки път и да ги преодолявам. Ако не мога, продължавам на същите кила до където мога. Сметнал съм го така, че на четвъртата седмица общо взето ще ми дойдат кила за 5 ца, с които в момента права тройка. И 10 кг. да кача на движение на пета, шеста седмица ще съм доволен.

Мнението беше редактирано от Деян на 18.09.19 23:11.

18.09.19
23:35

Аз Петко го следя от 2010-та. Не съм казвал, че той е казал да не правиш 5х5, а аз ти казвам, че от моя опит 5х5 не е за калориен дефицит.
Така е, ще си в дефицит и ще качваш сила, но мускулната маса едва ли ще е много. Ако правиш с покачване 5-те сета, тогава съм съгласен, че е ОК. Според мен спокойно можеш да направиш последната серия близо до отказ. И въобще не е нужно да опитваш неща, които вече са опитвани през годините 🙂
Ако не търсиш прогрес на движенията - тогава няма какво да се коментира въобще.

Деян

18.09.19
23:38

казано от Bench Press на 18.09.19, 23:35:

Според мен спокойно можеш да направиш последната серия близо до отказ.

Е като стане вече тежко, не близо, а направо до отказ ще е 😀

казано от Bench Press на 18.09.19, 22:14:

5х5 далеч не е най-удачният вариант да тренират начинаещи, освен ако не си на страхотен калориен излишък. Ще минат 2-3 седмици, ще сложиш 10-тина кила и след това почивките между сериите ще ти е 5-6 минути и ще зациклиш. 5/3/1 е далеч по-удачен за дългосрочен прогрес.
5х5 е тежка система, не се подлъгвай по първите няколко тренировки 🙂.
Само ще си направиш услуга ако послушаш думите на Петко. Само не вярвай, че ще качиш много мускул на калориен дефицит 😄.

Тук не съм съгласен 🙂

5х5 с линейна прогресия е идеална за начинаещи. Въртиш 2 тренировки клек-лег-тяга / клек-преса-набиране и всеки път слагаш по 2.5, ако има и по 1.25 може, до изчерпване на прогресията. Зависи колко начинаещ е трениращия, но всеки здрав прав мъж, хеле пък 100 кила, може да я завърти до поне 140 клек, 100 лежанка, 60 преса, 180 тяга, това всичко за 5-ци.
Като стане тегава линейната прогресия (т.е. всяка тренировка да качва тежестта), може да се мине на седмична линейна прогресия - т.е. всяка седмица се качва тежестта, пък в седмицата тренировките стават 5х5 / 3х5 с по-леко / 1х5 за нов 5ПМ.

Даже не само за начинаещи, ами и за напреднали става, примерно за разбиване на плато - само е необходимо да се върне тежестта достатъчно, за да има мегдан да се прогресира и да не се бърза. По-напредналите могат да я правят и на вълни - 3-4 седмици прогресия, после връщане на тежестта, но по-голяма от първоначалната и наново 3-4 седмици прогресия.

Въобще 5х5 има толкова вариации и възможности за модифициране, че я прави много гъвкава система 🙂

19.09.19
12:13

Аз говоря за класическото 5х5.
Ще стигне 140кг на калориен дефицит дръжки. С малко храна няма да може да се възтановява. Ако свали много тежестите - само си пляска гъза. Ако започне от сравнително лесна 5х5, ще качи 2-3 пъти по 2.5 и до там. Почивките стават по 5мин. и всеки ден ще му се досира преди да кляка 🙂. Нека не забравяме, че тренирането трябва да ти доставя удоволствие, а не всеки път да се пребиваш сякаш изкарваш пари от това 🙂
Седмична прогресия е много по-удачна в случая за калориен дефицит според мен.

Деян

19.09.19
12:14

казано от Alexander Krastev на 19.09.19, 11:25:

Като стане тегава линейната прогресия (т.е. всяка тренировка да качва тежестта), може да се мине на седмична линейна прогресия - т.е. всяка седмица се качва тежестта, пък в седмицата тренировките стават 5х5 / 3х5 с по-леко / 1х5 за нов 5ПМ.

Ай, ай, ай, Кръстев - искаш с тексаският метод да ме прекараш, а :-)
Само нещо не разбрах за качването на тежеста всяка тренировка при линейната прогресия, пък после всяка седмица. То нали и в 5х5 реално се качва всяка седмица, а не всяка тренировка, независимо в каква разновидност е. Да, наистина макар да ти се пада всяка седмица е на тренировката в която ти се пада да правиш съответното движение, но при моя вариант е един път седмично. То и при други варианти, като съкратения например на Бил Стар, при които имаш в седмицата 1. клек, лег гребане 2. раменна, тяга, набиране 3. клек лег гребане, качваш тежестта чак на другата седмица.Въобще при 5х5 говорят за покачване всяка седмица. Явно нещо не съм схванал.
Иначе за тоя тексаски метод Рипетоу казва, че бая калории трябват, но пък сигурно сте го опровергали с практиката ;-)

Бенч прес-то и сега съм си на седмична прогресия, както малко по горе в настоящото мнение коментирам относно 5х5. Аз програма такава на 5х5, дето да се вдига тежеста на едно движение в една и съща седмица преди да е изтекла, не съм виждал. Дали ще имаш тежки, средни и леки дни, дали всичките 3 тренировки от седмицата ще си с еднаква тежест при повтарящите се движения, тежестта се качва чак на следващата седмица или ако си изпълнил трите тренировки, ако си решил например да тренираш понеделник, сряда, петък и старта отново да го дадеш в неделя.

Мнението беше редактирано от Деян на 19.09.19 12:24.

19.09.19
12:24

казано от Bench Press на 19.09.19, 12:13:

С малко храна няма да може да се възтановява.

Това е пълна глупост. Не е важно количеството на хранат, а качеството и. Има два компонента, които трябва да се следят и всичко е ОК.

19.09.19
12:37

казано от James Hinks на 19.09.19, 12:24:

казано от Bench Press на 19.09.19, 12:13:

С малко храна няма да може да се възтановява.

Това е пълна глупост. Не е важно количеството на хранат, а качеството и. Има два компонента, които трябва да се следят и всичко е ОК.

Баси, аз тогава какво съм следил за да ми падне толкова силата? 😄

Деян

19.09.19
12:46

казано от Любомир на 19.09.19, 12:37:

Баси, аз тогава какво съм следил за да ми падне толкова силата? 😄

Ти си напреднал- тук говорим за начинаещи, съгласно ширещите се таблици в нет пространството, както и с повече мазничко, като мен :-))))))))))

Мнението беше редактирано от Деян на 19.09.19 12:47.

19.09.19
12:52

Почти съм сигурен, че максималните ти опити не са били наистина пределни, понеже си внушаваш, че си стар и болен.

Деян

19.09.19
12:58

казано от Brown Bomber на 19.09.19, 12:52:

Почти съм сигурен, че максималните ти опити не са били наистина пределни, понеже си внушаваш, че си стар и болен.

Е на лега и раменната вложих всичко. Там внушения няма. Може би ако съм по-отпочинал, направя и някоя и друга чупка на лежанката, да вдигна с някое кило отгоре, ама явно това е положението. Иначе реално е точно обратното-не се осъзнавам на колко години съм, какви болежки имам и си мисля, че едва ли не съм някакъв 25-30 годишен, за който тепърва предстои развитие. Махни какво говоря, то е относно някои неща, които не ги напъвам чак толкова и там го давам по-леко, макар както и да съм тренирал до сега, все съм общо взето ок.

19.09.19
13:01

Сега на клека ще напъваш ли на макс?

Деян

19.09.19
13:17

казано от Brown Bomber на 19.09.19, 13:01:

Сега на клека ще напъваш ли на макс?

Ами макс не знам ще пробвам ли, то има предпазители та не ми пречи. Обаче и показател, дали вдигам силата ще е и повишаването на тежестта на тройки, петици и т.н. А ако под напъване имаш предвид не макс за една бройка, а просто да влагам повече-да. То аз не съм се жалил там, но толкова си мога или съм си можел. Все е от полза-възприемам го като едно от най-естествените движения на тялото с утежнение :-)
Що се касае до тягата, там максове нямам ама абсолютно никакво намерение да пробвам. Колкото и странно и смешно дори да звучи за някои, аз тягата я възприемам като пълнеж, а не основно движение, т.е. не ми пука колко и какъв ще ми е прогреса там, което не значи, че няма да товаря и да гоня прогрес........но прогрес на бройки с по-тежко, както на клека. Гледам я като упражнение натоварващо задното бедро, още повече, че като цяло правя основно румънска. Широката най-ми харесва, ама имало и там проблем, да не бастисам нещата. Но от стойчица ми идва супер и мисля да не я спирам.

19.09.19
13:42

казано от James Hinks на 19.09.19, 12:24:

казано от Bench Press на 19.09.19, 12:13:

С малко храна няма да може да се възтановява.

Това е пълна глупост. Не е важно количеството на хранат, а качеството и. Има два компонента, които трябва да се следят и всичко е ОК.

Както ти се възтановяваш на едно хранене и цигари, през два месеца нещо те заболи и спираш да натискаш?

19.09.19
13:43

Не пуша цигари, рядко пури, не ме боли нищо в последната година-година и нещо, но да, възстановявам се на едно хранене.

Деян

19.09.19
13:49

Аз не искам да говоря какво съм правил и как съм тренирал, и въпреки това съм имал енергия, че............
Сега вече орязах тотално единия от токсините, другият живот и здраве предстои. Да видя сега мускулно протеиновият синтез как ще е, като я няма едната отрова. Може и да съм подценявал ситуацията, тъй като съм си бил ок, но реално да ме е дърпало назад без да се усещам.

19.09.19
13:49

казано от Деян на 19.09.19, 13:17:

казано от Brown Bomber на 19.09.19, 13:01:

Сега на клека ще напъваш ли на макс?

Ами макс не знам ще пробвам ли, то има предпазители та не ми пречи. Обаче и показател, дали вдигам силата ще е и повишаването на тежестта на тройки, петици и т.н. А ако под напъване имаш предвид не макс за една бройка, а просто да влагам повече-да. То аз не съм се жалил там, но толкова си мога или съм си можел. Все е от полза-възприемам го като едно от най-естествените движения на тялото с утежнение :-)
Що се касае до тягата, там максове нямам ама абсолютно никакво намерение да пробвам. Колкото и странно и смешно дори да звучи за някои, аз тягата я възприемам като пълнеж, а не основно движение, т.е. не ми пука колко и какъв ще ми е прогреса там, което не значи, че няма да товаря и да гоня прогрес........но прогрес на бройки с по-тежко, както на клека. Гледам я като упражнение натоварващо задното бедро, още повече, че като цяло правя основно румънска. Широката най-ми харесва, ама имало и там проблем, да не бастисам нещата. Но от стойчица ми идва супер и мисля да не я спирам.

Човек, как успяваш да изпишеш толкова много, а в същото време да не кажеш нищо ... Това си е дарба. 😄
Тягата да я възприемаш като пълнеж, а не като основно движение не е странно и смешно, а трагично. Показва ниска обща култура, що се касае до тренировки с тежести.
Обаче като гледам вече са ти дадени нужните насоки, ако си направиш усилието да ги приложиш - гаранция, че ще има по-добър резултат отколкото до момента.
И даже не е нужно да взимаш мнението ми под внимание. 🙂

Деян

19.09.19
14:00

казано от MotoRRhead на 19.09.19, 13:49:

Тягата да я възприемаш като пълнеж, а не като основно движение не е странно и смешно, а трагично.

Явно трябва по-задълбочено мислене и да се чете внимателно, за да се разбере какво искам да кажа. Както гласи сентенцията: “По делата им ще ги познаете”. Та аз тяга /румънска/ си правя и то я правя така, че реално на тежкото съм си около 5-6 бройки почти до отказ/изпускане на хвата, т.е. правя си я по предписание. Ако не изнеса коментар по случая, ще си кажеш ок, напъвай, там вдигай килата когато можеш, прогресирай и т.н., което всъщност и правя. Въпросът е в психологическата нагласа и възприемане на движението. Ти си казваш: ей, сега ще дърпам зраво на това основно движение, ще натоваря задната верига, та така, та иначе. А аз си казвам: ще натоваря задните бедра, за да нямам дисбаланси и малко да ги развия и тях. Тренирането е едно и също и при единия и при другия, дори да го правят с едни и същи кила и един и същ протокол, обаче усещането и нагласата е друга. Или пък двама души правят лег-единият го възприема като движение от трибоя, на което основната цел е да вдигне килата и да подобри това движение-само това, а другият го тренира по същия начин, пак цели да вдигне килата, защото това е пътят за гонене на основната цел-да развие гърдите. Правят едно и също, но в главите им възприятието е друго. Ако бях казал, че от тяга няма смисъл и това е тъпо движение, тогава можеш да кажеш, че мисленето ми е смешно, трагично и т.н.
ПС, и от това което съм написал, кое не ти е ясно, че го възприемаш като много писане и нищо не казване. Обясних за клека и за другите движения, че не е нужно да се прави макс, за да си наясно повишаваш ли силата. След като на определена бройка правиш движението с по-тежко, примерно тройки или петици, е ясно, че и макса ти е скочил, т.е. като цяло си вдигнал силата. Бих се учудил ако не си съгласен с това.

Мнението беше редактирано от Деян на 19.09.19 14:05.

19.09.19
14:23

казано от James Hinks на 19.09.19, 13:43:

Не пуша цигари, рядко пури, не ме боли нищо в последната година-година и нещо, но да, възстановявам се на едно хранене.

Знаеш много за тренировките, признавам, много те уважавам за което. Винаги имаш адекватен поглед над тренировките, обаче имаш една такава черта, дето винаги държиш да си на контра, дори дълбоко в себе си да знаеш, че не е точно така. Може би заради това си се изпочупил или не.

казано от Деян на 18.09.19, 20:58:

Обаче това, че разсъждавам и си разтягам локуми не значи, че не тренирам както си трЕбе. Т.е. може да не съм постигнал много в силата, защото и не напъвам, но съм редовен, правя си повечето базови движения и си имам ползи от това. Доволен съм, приятно ми е и си се чувствам ок.

Последно включване 🙂

Сам си противоречиш в цитираното от мен. Петко е разяснил защо е така.

П.П. Само ще спомена, че щом има “приятно ми е” - гарантирано не тренираш както си трЕбЕ 🙂 От личен опит знам, че “приятно ми е” = “чики-рики тренировка”

Деян

19.09.19
20:51

Нямам предвид “приятно” ми е на самата тренировка, а като цяло, т.е. чувствам някаква удовлетвореност.
И аз повече не мисля да обсъждам. Ще си тренирам, ще гоня някакъв прогрес и така. Щом на повечето движения често съм почти до отказите, не мисля, че се жаля и е баш чики рики. В крайна сметка, както каза преди време Джеймса, за човек като мен е важното да има активност-е имам я и съм постоянен. Аз не мога да се сравнявам с него, нито с Боби, нито с другите около моите години, на които стажът им е в пъти повече. Нито с тези, които вие виждате по залите, трениращи от не знам кога. Сравнявам се с хората на моята възраст, които аз виждам в залите и мога да кажа, че като цяло тренирам много по-тежко, сравнено с почти всички от тях. А те не правят даже и половината базови упражнения. За клек, тяга и раменни преси-забрави......а някои, макар и не много от тях изглеждат по-яки от мен, но само сгъват, разгъват и дърпат скрипци. Дори с по-леки тежести, с които аз мога. Та намирам, че това, което правя като усилия и постоянство хич не е малко. Нямам намерение да доказвам нищо на никого, нито пък да ми пращят сухожилия и стави-защо, за какво. Наясно съм как трябва да се тренира и където мога , го прилагам, но умната.
Ще се радвам да просъществува форума още дълго, много от хората да сме тук, та да видя след време около 30 годишните сега, как ще са, каква ще им е формата и здравето и по какъв начин ще тренират, наближавайки 50 те си години.

Мнението беше редактирано от Деян на 19.09.19 21:41.

20.09.19
11:20

казано от Bench Press на 19.09.19, 14:23:

казано от James Hinks на 19.09.19, 13:43:

Не пуша цигари, рядко пури, не ме боли нищо в последната година-година и нещо, но да, възстановявам се на едно хранене.

Знаеш много за тренировките, признавам, много те уважавам за което. Винаги имаш адекватен поглед над тренировките, обаче имаш една такава черта, дето винаги държиш да си на контра, дори дълбоко в себе си да знаеш, че не е точно така. Може би заради това си се изпочупил или не.

Благодаря за уважението.
Не знам само как успя да разбереш колко съм се изпочупил или от какво, а тази черта, на която казваш “контра” се нарича мнение по въпроса. Мнение, което се базира на моя опит, а той въобще не е малък...

Деян

20.09.19
17:30

20.09.2019 г.

Горен лег-5х30, 52.5, 60, 67.5, 75;
Клек-5х30, 3х40, 5х5х60;
Изтегляне от вис с прогресия, с кабел-до 12х60;
Пулоувър с въже прав-2х20;
Набиране със СТ-успоредно 2х3 и с V подхват 5х5.

Днес приключихме предпразнично по-рано, прибрах се и бегом към залата. На горния лег много, ама много аванс, но нищо-ще прогресираме полека. Клека го правих като второ движение, защото стойката бе заета. Не бях клякал не помня от кога в 5х5, т.е. в по-обемен протокол, сравнено с плоска пирамида, както съм свикнал и макар да са много леки тежестите, след 4 тата серия на почивката, аха аха прасците да крампират. След 5 тата серия започнах да ги мачкам и разтягам малко, че иначе е страшна работа. На кабелите си бе пълнеж и не съм напъвал. Другата седмица живот и здраве с нови кила, само не знам как ще издържа да не посетя залата в неделя. Вярно, имал съм понякога и повече дни пауза, но като цяло вече 2 г. тренирам през ден. Та това е лошото на подобни програми, които са 3 пъти седмично и 2 дни почивка преди да сложиш новите килограми. То сигурно и инак може, но ще спазвам.

Мнението беше редактирано от Деян на 20.09.19 17:32.

Деян

23.09.19
19:02

23.09.2019 г. (2-седмица)

Клек-5х27.5, 52.5, 60, 67.5, 75; 1х90, 2х1х100;
Лег-5х32.5, 65, 75, 82.5, 92.5;
Гребане с лост в надхват-5х50, 60, 70, 80, 85;
Избутване на дъмбели от наклонен лег с допиране горе-2х20х20 на ръка;
Повдигане за прасец на машина-3х30.

Трудно тръгнах на клека, нещо все краката вдървени ги усещам напоследък. Даже на кростренажора нямам силица в тях и 3 мин. малко в по-бързо темпо да изкарам. Не бутат и това е, но пък днес за първи път пробвах да клекна 100 г. и успях. Изкуших се, макар да не се усещах със супер тонус, но пък започнах да клякам с малко по различна форма. Явно това ще е моят начин. Не знам хванал ли съм паралела, обаче като гледам задника май ми слиза под коляното. Слагам снимка от скрийншот на клипа, защото той не е за показване, поради веещото ми се шкембе. Другия път ще направя по-сносен. Та пробвах нещо подобно, както видях онзи ден случайно едно клякане на тренировка на Еди Хол. Естстествено сигурно съм далеч от формата му, но я донагодих както аз я чувствам. Общо взето разкрач малко по-широк от раменния, щангата я държа с ръцете като за снач, т.е. широко, лоста някъде между лоу и хайбар, леко приведен и погледа напред и надолу. И така цялото движение. По този начин и събирам плешките, без да ми е дискомфортно, както е, ако ръцете са по-прибрани. Не усещам някакво напрежение в кръст, гръб и т.н., но и килата са малко де. Знам, че от снимката не може да се каже много, но все пак 😎
Гребането с лост в надхват не ми е много по вкуса, защото ако натоваря още, започвам да усещам едно напрежение и в ръката, на която болката вече доста поотмина.
Та много съм доволен от днес 💪

Мнението беше редактирано от Деян на 23.09.19 19:07.

23.09.19
19:06

Бате Дидо, много високо ти е щангата на трапеца, а си се навел като за лоу-бар - ще се гилотинираш така. Поне на мен ми се струва, че си в много неизгодна механична позиция да буташ така.

Мнението беше редактирано от Боян на 23.09.19 19:06.

Деян

23.09.19
19:08

казано от Боян на 23.09.19, 19:06:

Бате Дидо, много високо ти е щангата на трапеца, а си се навел като за лоу-бар - ще се гилотинираш така. Поне на мен ми се струва, че си в много неизгодна механична позиция да буташ така.

Струва ти се явно, лоста е малко под най-горната част на трапеца. Супер удобно ми е. Иначе знам какво имаш предвид. Разположението на уредите и стойката е такова, че няма къде да сложа тела. Ще гледам другия път да направя по-хубави снимки и клипове.
ПС, нещо такова ми идва ок, като долу на снимката, но ръцете са ми малко по-тясно. То виж, че и неговият лост не е чак толкоз ниско. Или поне така ми се струва-ще го отигравам. За първи път все пак клякам така. Но по-ниско не ми е ок, особено с по-прибрани ръце. А и с широк хват също, ако много сваля лоста.
2-ро ПС 😂 тъй като клипа и съответно скрийна са под ъгъл, поради такова закрепване на телефона, я пипнах така, че стойката да си дойде успоредна на пода и да се види по-добре колко реално съм наведен. Но както казах, ще се отиграва. Няма как с чисто нова форма нещата да са на 100 %.

Мнението беше редактирано от Деян на 23.09.19 19:45.

23.09.19
21:00

Ти си по-наведен от Стронга с едно 20 градуса....и си на полуклек.

Мнението беше редактирано от nervak на 23.09.19 21:01.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1